• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #328637  autor: ciapus
 10 kwie 2009, 21:01
Czy play stosuje "światło"???

Przyglądałem się kilkunastu ich nodeB i wszędzie "radio line..."
Tak dobrze ich struktura 5 central głównych się sprawdza iż "wpuszczanie" w łącza Netii następuje dopiero na centralach?

#328649  autor: Kaczy
 10 kwie 2009, 21:51
Stosuje. Nie powiem ile i gdzie, ale znam firmy, które dostarczają i instalują im instalacje światłowodowe.

...::: Made for loneliness :::...

#328731  autor: ciapus
 11 kwie 2009, 11:10
Kaczy pisze:Stosuje. Nie powiem ile i gdzie, ale znam firmy, które dostarczają i instalują im instalacje światłowodowe.
a mam jaszcze pytanie bardziej obrazowe - jak szybkie stosuje się teraz radio-linie i jak długa można "upchać" kolejkę BTS/nodeB w czymś takim??

#328740  autor: Kaczy
 11 kwie 2009, 11:34
ciapus pisze:jak szybkie stosuje się teraz radio-linie
800 Mb/s, ale są podobno jeszcze powyżej 1 Gb/s

#328848  autor: darnok
 11 kwie 2009, 20:24
Kaczy pisze:
800 Mb/s, ale są podobno jeszcze powyżej 1 Gb/s
Ale ty piszesz o maksymalnych mozliwych.
Nikt teraz takich nie stawia zeby na niej powiesic troche ndb/bts. To sie nie oplaca. Jak potrzeba powyzej STM-1 (155Mbps) to sie kombinuje albo dzierzawe swiatlowodu albo jego polozenie. Juz nawet SDHow sie nie rozbudowuje bo to sie nie oplaca.

Realnie to sie uzywa 4/8/16/20 x E1 (2Mbps). Czasem 40 lub 63 (STM-1). Zreszta wiekszosc wspolczesnych radyjek rozszerza sie software'owo - po prostu wgrywajac licencje - hardware jest ten sam.

A ile nodow/btsow mozna powiesic? Nie mozna okreslic. To tylko transmisja. Zalezy ile kazdemu nodowi czy btsowi przydzielisz. Mozna dac po 1xE1, mozna po kilka E1 na stacje. Poza tym topologie konstruuje sie to na ksztalt drzewa (czasem z petlami zabezpieczajacymi-ring). Wiec glowne konary maja np po 63e1 a blisko lisci juz po 4e1 wystarcza.

#328896  autor: tesla
 11 kwie 2009, 23:19
szybkie to są samochody i dziewczyny. Należy mówić o przepływnościach, tak? I nie radio-linie ale radiolinie.

W najchętniej obecnie stosowanych LR HarrisStratex można (będzie wkrótce) zestawić łącze 1,3Gb/s- mówimy o ethenecie. Ale to raczej "hłyt małketingowy".
Kaczy pisze:800 Mb/s
nie spotkałem
darnok pisze:Zreszta wiekszosc wspolczesnych radyjek rozszerza sie software'owo - po prostu wgrywajac licencje - hardware jest ten sam.
co nie zmienia faktu że jest jednak ograniczenie hardwerowe. Nie widziałem PDH większego niż 2xSTM

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#328932  autor: Kaczy
 12 kwie 2009, 11:55
nie spotkałem
Tutaj masz link. Ja oczywiście podałem przepływności teoretyczne, a nie te praktyczne, które są wykorzystywane przez opów.
Tak samo światłowodem można przesłać nawet 40 Gb/s, a często 10 Gb/s jest uznawanych za super wyczyn.