To i ja kilka słów od siebie. Już nie będę zaczynał nowego tematu, bo mam coś jeszcze do napisania

Jeśli chodzi, o te anteny, to jakoś myślałem, że te pół okrągłe, to zawsze Powerwave, a wychodzi na to, że nie koniecznie

Dlatego, po tym zdjęciu, bym obstawiał, że to te Kathrein
Ale o co innego mi chodzi. Kurczę, życzę P4 wszystkiego najlepszego. Jednak, właśnie, wkurza mnie ta ich oszczędność, przy budowie NodeB/BTS, a dokładniej konstrukcji wolno stojących, o czym i tu piszecie. Dla mnie to dziwne, że zdecydowana większość takich konstrukcji z całym "dobytkiem", nie jest zabezpieczona ogrodzeniem, itd. Ale o dziwo, dziś po raz pierwszy, miło mnie zaskoczyli. To znaczy, w miejscowości Plewiska (przy Poznaniu), przy polnej drodze, ale na polu, jest maszt P4 i normalnie własnym oczom nie wierzyłem, że jest ogrodzony

Oby tak dalej. Kurczę, jak się ucieszyłem he he!
Niestety, gdzie indziej, nie jest już tak fajnie. Denerwuje mnie, m.in., że budują stacje na starych kominach, które wyglądają, jakby miały się zaraz rozlecieć

Do tego podam jeden przykład w swojej rodzinnej miejscowości: Na kominie mleczarni, są zawieszone anteny (chyba Powerwave, bo takie pół okrągłe, po jednej na sektor, na pewno 2G/3G). Komin jak wygląda, to już można się domyślać. Ale budowa stacji nie została jeszcze ukończona, a już anteny są osmolone od dymu, ech... Ok rozumiem chodzi o oszczędność, bo już nowej konstrukcji nie trzeba budować. Pewnie i szybkość, bo może mniej papierków

Cóż pociesza mnie tylko myśl, że wzorem choćby PTC, będą kiedyś tam stopniowo demontować takie stacje i budować obok porządne konstrukcje pod/na BTS/NodeB

A teraz niech się możliwie jak najszybciej i w jak największym stopniu, uniezależniają od Pokomtela