• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #324139  autor: lzur
 20 mar 2009, 20:45
Do kogo należy bts ze zdjęć ? Zauważyłem wczoraj jak go instalują.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 30 maja 2009, 15:51 przez lzur, łącznie zmieniany 2 razy.

#324158  autor: kmis
 20 mar 2009, 21:39
Podaj lokalizację, ulica, miasto itp.

#324168  autor: lzur
 20 mar 2009, 22:01
kmis pisze:Podaj lokalizację, ulica, miasto itp.
Dzierżoniów
komin zakładów Pluton
ul. Brzegowa 17
współrzędne 50N43'38'' 16E38'18''

Ale nic Ci to nie pomoże. W aktualnym wykazie UKE nie ma tam jeszcze nic.

#324174  autor: yagi
 20 mar 2009, 22:35
Wg mnie to Play. Duze anteny EGSM a male to UMTS.

Po czym wnioskuje:
- tania nosna konstrukcja z aluminium
- anteny Powerwave
- niezaizolowane zlacza na antenach
- anteny GSM z RET'ami (tylko u Play to widzialem w Polsce)
Ostatnio zmieniony 20 mar 2009, 22:38 przez yagi, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#324175  autor: kmis
 20 mar 2009, 22:38
IMHO to Play, widziałem kilka identycznych w w-wie.

#324253  autor: tesla
 21 mar 2009, 12:52
yagi pisze:Wg mnie to Play.
oczywiście że tak, system dwuzakresowy 2100/900. GSM jeszcze niepodpięty.
yagi pisze:Po czym wnioskuje:
- tania nosna konstrukcja z aluminium
- anteny Powerwave
- niezaizolowane zlacza na antenach
- anteny GSM z RET'ami (tylko u Play to widzialem w Polsce)
dodam
-brak systemu asekuracji na drabinie

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#324309  autor: yagi
 21 mar 2009, 16:50
tesla pisze:-brak systemu asekuracji na drabinie
Spadochron widac jest tanszy niz montaz asekuracji na drabince :lol:

Obrazek

#324401  autor: zajadacz
 21 mar 2009, 21:25
yagi pisze: - anteny Powerwave
Kathrein, a nie Powerwave. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#324409  autor: Patryk_
 21 mar 2009, 21:46
Wygląda na P4.

#324412  autor: yagi
 21 mar 2009, 21:55
zajadacz pisze:Kathrein, a nie Powerwave. Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Mi to wyglada na Powerwave - wszystkie stacje jakie widzialem Playa mialy anteny tego producenta. Jesli sie myle to przepraszam.

Obrazek

#324447  autor: zajadacz
 22 mar 2009, 00:17
yagi pisze:Mi to wyglada na Powerwave - wszystkie stacje jakie widzialem Playa mialy anteny tego producenta.
Sam miałem wątpliwości, specjalnie w katalogu sprawdzałem. Powerwave mają RCU między dwoma kablami, albo z tyłu, tak że nie widać (jak antena 2-3 systemowa). Kathrein ma RCU montowane zamiast tego "cycka" zakrywającego mechanizm, gdy nie ma RCU. Tu na zdjęciu te "cycki" wiszą sobie na jakiś linkach obok RCU (to samo masz tu pod moim domem: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... cu_67_play ). W Szczecinie jest akurat mix jeśli chodzi o anteny Play, z przewagą Kathrein. Te GSM 900 Kathrein mogą być mylące, bo inne opy stosują tam tylko te półokrągłe, Play jako jedyna sieć bierze te "kwadratowe". W małopolskim widziałem, że Play montuje tylko Powerwave, może inny rejon radiowy ma inną strategię.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#324512  autor: LaCabra
 22 mar 2009, 12:32
to są anteny kathrein jak mówi kolega wyżej, powerwave ma zupełnie inne rcu montowane też w zupełnie inny sposób

#324544  autor: rogmaniek
 22 mar 2009, 14:08
To i ja kilka słów od siebie. Już nie będę zaczynał nowego tematu, bo mam coś jeszcze do napisania :-D Jeśli chodzi, o te anteny, to jakoś myślałem, że te pół okrągłe, to zawsze Powerwave, a wychodzi na to, że nie koniecznie :P Dlatego, po tym zdjęciu, bym obstawiał, że to te Kathrein :P

Ale o co innego mi chodzi. Kurczę, życzę P4 wszystkiego najlepszego. Jednak, właśnie, wkurza mnie ta ich oszczędność, przy budowie NodeB/BTS, a dokładniej konstrukcji wolno stojących, o czym i tu piszecie. Dla mnie to dziwne, że zdecydowana większość takich konstrukcji z całym "dobytkiem", nie jest zabezpieczona ogrodzeniem, itd. Ale o dziwo, dziś po raz pierwszy, miło mnie zaskoczyli. To znaczy, w miejscowości Plewiska (przy Poznaniu), przy polnej drodze, ale na polu, jest maszt P4 i normalnie własnym oczom nie wierzyłem, że jest ogrodzony :o Oby tak dalej. Kurczę, jak się ucieszyłem he he!

Niestety, gdzie indziej, nie jest już tak fajnie. Denerwuje mnie, m.in., że budują stacje na starych kominach, które wyglądają, jakby miały się zaraz rozlecieć :? Do tego podam jeden przykład w swojej rodzinnej miejscowości: Na kominie mleczarni, są zawieszone anteny (chyba Powerwave, bo takie pół okrągłe, po jednej na sektor, na pewno 2G/3G). Komin jak wygląda, to już można się domyślać. Ale budowa stacji nie została jeszcze ukończona, a już anteny są osmolone od dymu, ech... Ok rozumiem chodzi o oszczędność, bo już nowej konstrukcji nie trzeba budować. Pewnie i szybkość, bo może mniej papierków ;-) Cóż pociesza mnie tylko myśl, że wzorem choćby PTC, będą kiedyś tam stopniowo demontować takie stacje i budować obok porządne konstrukcje pod/na BTS/NodeB :-D A teraz niech się możliwie jak najszybciej i w jak największym stopniu, uniezależniają od Pokomtela :lol:

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#324559  autor: tesla
 22 mar 2009, 14:49
rogmaniek pisze:jest maszt P4
P4 ma własne wieże? Aż ciężko w to uwierzyć :-D

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#324565  autor: rogmaniek
 22 mar 2009, 15:08
tesla: Tak mają te swoje maszty. Na obrzeżach Poznania wiem już o co najmniej trzech lokalizacjach. I nawet jeden bardzo fajnie wygląda, bo jest pomalowany na biało-czerwono. Latem tamtego roku, to też był dla mnie pozytywny szok ;-) Ale te ich słupy, z tego co piszecie, nie są z metalu, bo wiadomo dlaczego :P Ostatnio rozmawiałem z gościem z P4, gdy budowali NodeB/BTS na dachu jednego z budynków Uniwersytetu Przyrodniczego. I sam powiedział, że te słupy są tańsze, od masztów. I jak dla mnie, dlatego tak jakoś mniej "ciekawie" wyglądają :( . I jakby tak potwierdził, że z tą ich izolacją nie jest za dobrze, bo powiedział, że przecież te ich stacje są cały czas monitorowane... Ale gościu wydawał się w porządku, więc chyba nie muszę się "martwić", o techników budujących te stacje, a dokładniej "jakość" ich pracy :P Dodam jeszcze, że tylko jedna, opisana przeze mnie wcześniej, lokalizacja jest ogrodzona. Choć ta to już musiała być!!! Inne, będące na terenie firm, które są nie ogrodzone, to jakoś przeboleje. Już się nawet zastanawiam wysłać e-mail'a do Gruszki, żeby nie "przesadzali" z tą oszczędnością, bo prędzej czy później będą musieli się "męczyć" z problemami :P Ale, tak mi się wydaje, że z tą ich "jakością" budowy stacji bazowych, jest jakby stopniowo coraz lepiej :wink:

O2 - Together is better!

#324756  autor: jakobs84
 22 mar 2009, 23:28
Brak zabespieczeń na drabinie dobrze że podest zrobili Hi Hi. Fakt Playboy'e lubią miejsca przeznaczone do rozbiurki :)

#324761  autor: aree1987
 23 mar 2009, 00:05
Ja bym tam nie wlazł na ten komin za Chiny. :-D

#324778  autor: Patryk_
 23 mar 2009, 08:09
jakobs84 pisze:Fakt Playboy'e lubią miejsca przeznaczone do rozbiurki :)
Coś w tym jest...u mnie też się zainstalowali na okropnym stalowym,zardzewiałym i od lat nieczynnym kominie.
Na szczęście odmalowali go chociaż na piękny żółty kolor ;)

#324791  autor: rogmaniek
 23 mar 2009, 10:16
Patryk_: Łał, to i tak dobrze, że nie pożałowali troszeńke kaski na farbę :-D Tak, jak już pisałem, stopniowo, krok po kroczku, a z "jakością" budowanych stacji, a przede wszystkim, konstrukcji, będzie coraz lepiej- oby :P Jak nie szczędzą kasy na ogrodzenia, to może być tylko coraz lepiej- oby :P

A mnie znów inna rzecz- u nich- wkurza, bo sami sobie szkodzą. Już było o tym nawet pisane. Jak już system rzuci się na roaming Polkomtela, to długo nie chce z niego "wyjść", ech... Tak jest w przypadku 3G, jak i 2G :x Co ciekawe, w przypadku Motki K1 i Szajsunga L700, nawet ustawienie sieci na ręczny wybór nie pomaga, bo jak się telowi zachce, to i tak rzuci się na roaming Polkomtela :cry: Ale już w Nokii 3510i, starej, ale jarej, na ręcznym ustawieniu wyboru sieci, tel cały czas, w miarę możliwości, loguje się tylko do sieci P4. Dzięki czemu, np. jadąc w stronę Konina z Poznania, to przed Wrześnią Nokia 3510i, potrafiła się zalogować do BTS'a ze Środy Wielkopolskiej :o Nawet był moment, że na 7 kresek, ten tel pokazywał 3-4 :shock: Cóż, ale czym się martwić, niech P4 kombinuje, żeby to sprawniej im działało. Tak się zastanawiam czy idzie coś "mądrego " ustawić w Motce K1, aby ten tel logował się tylko i wyłącznie do sieci P4?!

O2 - Together is better!

#325312  autor: jakobs84
 25 mar 2009, 02:08
aree1987 pisze:Ja bym tam nie wlazł na ten komin za Chiny. :-D
Podejrzewam że niektórzy nie maja poprostu wyboru :) no chyba że przekfalifikowaćsie na inny zawód :)
Patryk_ pisze:
jakobs84 pisze:Fakt Playboy'e lubią miejsca przeznaczone do rozbiurki :)
Coś w tym jest...u mnie też się zainstalowali na okropnym stalowym,zardzewiałym i od lat nieczynnym kominie.....
to jest poprostu ekonomia, zobacz jaka cena bedzie za metr dachu/komina gdzie masz ścisk bo są wszyscy operatorzy i do tego lokalny provider i nie ma gdzie palca wetknąć a za metr dachu gdzie nie mam nikogo mało tego miejsce przeznaczone do rozbiurki ??