• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #317942  autor: Animatter
 17 lut 2009, 13:10
Witam, czy ktoś może podsunąć jakiś pomysł jakiej sieci może to być maszt? Zdjęcia pochodzą z czasu gdy były budowane (ok 3, 4 tyg temu, fotografował croolick). Podejrzewam, że mogą być niewystarczające i gdyby nikt nie miał pomysłu to podjadę i pstryknę kilka więcej. Czy taki maszt jest charakterystyczny dla któregoś z opów? Wiem, że wiszą na niej już anteny i chyba radiolinie ale w eterze nic nowego nie przybyło...

Oto linki:
http://s8.photobucket.com/albums/a4/cro ... 201020.jpg
http://s8.photobucket.com/albums/a4/cro ... 201023.jpg

#317945  autor: mariusz9a
 17 lut 2009, 13:21
W GOPie stoi identyczne tylko że szare (być może jest więcej takich konstrukcji - ja widziałem jedną chyba w Chorzowie) - jest to Polkomtela.

Nie wykluczone że to inna sieć. W końcu maszty każdy sobie może stawiać jakie chce, w sensie że nie ma charakterystycznych dla danej sieci.

#318009  autor: tesla
 17 lut 2009, 18:55
mariusz9a pisze:w sensie że nie ma charakterystycznych dla danej sieci.
wg mnie tylko PTK maluje na czerwono-biało

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#318049  autor: zajadacz
 17 lut 2009, 20:15
tesla pisze:wg mnie tylko PTK maluje na czerwono-biało
Wszyscy malują. Zależy od wymogów przepisów lotniczych, a nie od właściciela masztu. Era i Plus: http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... /grafitowa http://bts-gsm.eu/zdjecia/zachodniopomo ... zelica_era

Jak dla mnie ten maszt z pierwszego postu to Plus lub Era, ale raczej ze wskazaniem na Erę. Orange rzadko stawia coś takiego, przynajmniej w Zachodniopomorskim.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE
 #318078  autor: Baluu
 17 lut 2009, 21:07
Okresl konkretnie kolego gdzie sie ten maszt znajduje.

Tu masz pozwolenia uke: http://mapa.btsearch.pl/ Moze tu cos znajdziesz. Era ostatnio duzo wczesniej przed wybudowaniem stacji ma juz pozwolenia i moze po tych danych uda Ci sie dowiedziec jaka to siec.

A ten inny maszt na zdjeciu to jaki OP?? Ten z duza radiolinia??

#318150  autor: Patryk_
 18 lut 2009, 08:53
Mi się wydaje,że to Era szczególnie gustuje w słupach z betonu wirowanego.

#318157  autor: Animatter
 18 lut 2009, 10:46
Czy to Era..hmm, ten 2gi maszt betonowy widoczny na zdjęciach jest właśnie Ery;] Być może to plus, era i orange mają już w mieście umts, plus jeszcze nie więc być może to plus właśnie. Na wykazie uke nie ma nic. Zastanawiałem się przez chwilkę jeszcze czy to nie play ale oni nie robią przecież takich masztów, nie te przedziały cenowe:P Dziś lub jutro zrobie kilka fotek jeszcze, już wisi jakiś sprzęt na tym...

...

#318262  autor: Baluu
 18 lut 2009, 19:12
Kolego nie napisales jaka to miejscowosci??

[ Dodano: 2009-02-18, 19:19 ]
Jesli ta stacja ktora jest na zdjeciu znajduje sie w Żarach na ul Moniuszki 64 to nowy BTS to PLUS bo Era i Orange maja w okolicy 2 BTSy a plus nie ma.

[...]

#318313  autor: Łukasz_W
 18 lut 2009, 22:41
Najczęściej Era stawia tego typu konstrukcje, trochę mniej Centek, Plus najmniej. Chyba, że w ciągu ostatnich dwóch lat coś się zmieniło. Poza tym może to zależeć od regionu. No ale druga sprawa - skoro Era już tam ma to wiesz...

#318535  autor: Animatter
 20 lut 2009, 10:11
Rzeczywiście nie napisałem, miejscowość to Żary a ulica to zielonogórska, cpn przy wylocie na Zieloną Górę

#318563  autor: mariusz9a
 20 lut 2009, 14:43
To ja podepnę się pod temat skoro taki już istnieje...

Może ktoś wie czyj to jest maszt:
Obrazek

Powiem tak, Era ma nadajnik (GSM, DCS, 3G) ok 500m od tej lokalizacji, nadajniki nie będą się widziały. Plus ma nadajnik 3G, GSM900 ok 500m od tej lokalizacji, nadajniki będą się bezpośrednio widziały. Najprawdopodobniej nie będzie to ani Orange ani Play (jak widać nadajniki na tym samym dachu).
Pracownik Polkomtela sprawdzał mi czy to ich nadajnik, podobno nie ich, ale... jak dokładali drabinkę do masztu to pytałem robotników i powiedzieli że Polkomtel :-/ Także dwie sprzeczności.

Pozwolenie UKE jest tylko na te stacje które już stoją (3G Play oraz GSM, DCS, 3G Orange).

Maszt stoi od ok 10 stycznia, kontener dostawiono kilka dni temu, w środku chyba nic jeszcze nie ma, tzn dzisiaj chyba coś tam wsadzają.

Może konstrukcja jest charakterystyczna dla którejś sieci (chociaż wątpię)?
Jeśli potrzebna lokalizacja: Sosnowiec, Składowa 5.

#318566  autor: Pawrzes
 20 lut 2009, 15:11
Animatter, wygląda na to że to będzie Era :)
W tym miejscu Era ma 2 pozwolenia UKE blisko siebie:
- Żary, Kadłubia, działka nr 319/30
- Kadłubia, Zielonogórska, działka nr 319/15

Może istniejący BTS zostanie zdemontowany albo będzie nadal działać a nowy będzie miał ustawione anteny w innych kierunkach niż na tym istniejącym.

mariusz9a, możliwe że to będzie Era bo Plus by raczej miał od dawna pozwolenie UKE a i odgromniki były by zagięte jak na większości stacji. Ale to też może być Plus który niedługo znacznie zahamuje rozbudowę pasma GSM.

Pozdrawiam

#318569  autor: mariusz9a
 20 lut 2009, 15:22
Pawrzes pisze:mariusz9a, możliwe że to będzie Era bo Plus by raczej miał od dawna pozwolenie UKE
Problem w tym że ostatnio pojawia się sporo miejscowości gdzie Polkomtel odpala 3G a pozwolenia na 3G nie pojawiły się nawet w najnowszym wykazie UKE :-/
Pawrzes pisze:odgromniki były by zagięte jak na większości stacji.
Co do tych zagiętych odgromników to wśród stacji Polkomtela otaczających osiedle żadna nie ma ich pozaginanych :-/

Też na początku obstawiałem Erę, ale co raz więcej niejasności się w to wkrada :-/ I tempo budowy tej stacji wygląda mi na Polkomtela – guzdrają się z tym strasznie.

#318609  autor: Łukasz_W
 20 lut 2009, 18:23
mariusz9a, ja stawiam na Plusa :) Człowiek z Polkomtela, z którym rozmawiałeś mógł nie wiedzieć, zwłaszcza jeżeli był to gość z BOK-u czy salonu.

#318617  autor: mariusz9a
 20 lut 2009, 18:41
Łukasz_W pisze:Człowiek z Polkomtela, z którym rozmawiałeś mógł nie wiedzieć, zwłaszcza jeżeli był to gość z BOK-u czy salonu.
To nie jest człowiek z BOKu itp... Zajmuje "trochę" bardziej strategiczną funkcję w tej firmie ;-) Ale nie mogę powiedzieć kto to i co robi. Najgorsze jest to że dział planowania zaprzecza (chociaż dostałem informację że na 95% to nie Polkomtel) a robotnicy mówią coś innego - no chyba że im się pomyliło, w końcu chyba firma stawiająca maszt (ten kratowy) niewiele ma wspólnego z operatorem.

Chyba trzeba poczekać aż zawiesza anteny...
 #318750  autor: Baluu
 21 lut 2009, 10:47
Witam.

Koledzy. Potraficie ocenic jakiego operatora jest ta stacja - [Łódź ul. Struga 19/21] ??

http://www.bts.2r.pl/index.php?mode=7&p ... &idbts=498

Prosze nie sugerujcie sie tym iz na ww. stronce jest adnotacja iz to Era.

Pozdr.
Z gory dziekuje.
Baluu

#318780  autor: krzysiekn
 21 lut 2009, 13:04
Wg mapa.btsearch.pl Orange, ale brakuje w ogóle na tej stacji anten / TMA pod 3G no i typowej ramki Orangowej.

#318825  autor: kowcio
 21 lut 2009, 16:59
Baluu pisze:Koledzy. Potraficie ocenic jakiego operatora jest ta stacja - [Łódź ul. Struga 19/21] ??

http://www.bts.2r.pl/inde...&op=2&idbts=498
W linku masz napisane:
Kod: Zaznacz cały
BTS / Node-B - opis szczegółowy
sieć:	Era
miasto:	Łódź
współrzędne:	51.7634 N 19.4370 E
pasmo:	w budowie
CID:	0
data aktualizacji:	2009-01-17
opis:	Wybudowany - Czeka na odpalenie. [Baluu]
ERA

Czy chodzi Tobie o coś innego i nie zrozumiałem Ciebie?

#318827  autor: LaCabra
 21 lut 2009, 17:40
na maszcie zamontowana jest szyna asekurujaca firmy soll , tylko era i play używają tego typu drabin.

...

#318888  autor: Baluu
 21 lut 2009, 22:20
Ten poszukiwny BTS w Lodzi na ul Struga 19/21 to nie Orange bo juz Orange na budynku obok od 2 lat jest...

W spisie UKE nic nie ma...
Prosilem aby nie sugerowac sie tym iz w linku ktory podalem jest napisane ze to Era.

Ja jestem autorem zdjec i tez sadze ze to Era ale...

W wykazie UKE tej stacji nie ma. Wykaz uke zawiera liste innych stacji ktorych nie ma a sa w wykazie, wiec dlaczego ten konkretnie na Struga nie ma?? Stad moja opinia ze to moze nie byc Era.

Dodatkowo w osatnim wykazie UKE pojawila sie informacja ze 150 metrow dalej Era juz planuje stacjie [pozwolenia uke juz sa - anten nie ma] I stad pytanie... Po co 2 stacje w praktycznie tym samym miejscu... Stad watpliwosc ze Era. Plus to chyba tez nie jest bo 200 metrow dalej jest juz Plus.

Ot takie dywagacje ;-)