• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #317771  autor: senshiro
 16 lut 2009, 12:46
Zaciekawiła mnie sprawa odbierania MMSów w Orange. Gdy wysyłam je (sam mam telefon w Play) a telefon w Orange jest włączony, to wszystko idzie normalnie. Jednak gdy ten w Orange jest wyłączony, to przy próbie wysyłania na swoim SE mam komunikat "Nie powiodła się próba wysyłania"... Gdy wejdę w szczegóły tego niewysłanego MMSa to oprócz wielkości, odbiorcy, tematu, daty, itd. mam też komunikat "Recipient address not resolved" :shock: .
Póki co robię tak: wysyłam pustego SMSa do Orange, a gdy przyjdzie potwierdzenie dostarczenia (czyli odbiorca w Orange włączył telefon) to wtedy wysyłam MMSa i idzie bez problemu ani żadnych dziwnych komunikatów... Czy z MMSami nie powinno być tak jak z SMSami, że wysyła się je bez problemu, a jak odbiorca będzie zalogowany to wtedy otrzyma wiadomość?

Obrazek
 #317872  autor: darnok
 16 lut 2009, 21:03
Powinno i jest w innych sieciach np era, plus z ktorych korzystam.
Abonenta wysylajacego wiadomosc nie musi interesowac czy odbiorca jest w zasiegu sieci i ma wlaczony telefon.

#317874  autor: Jedrker
 16 lut 2009, 21:14
darnok pisze:Abonenta wysylajacego wiadomosc nie musi interesowac czy odbiorca jest w zasiegu sieci i ma wlaczony telefon.
dokładnie.
Co do mmsów jest identycznie jak w przypadku smsów, no prawie identycznie, bo odbiorca mmsa musi mieć odpowiedni telefon do jego odbioru :mrgreen:
Jesli takowy posiada, to wszystko dzieje się tak jak w przypadku wysyłanych smsów :wink:

#317884  autor: senshiro
 16 lut 2009, 21:54
Jedrker pisze:Jesli takowy posiada, to wszystko dzieje się tak jak w przypadku wysyłanych smsów :wink:
No właśnie nie, co mój przypadek potwierdza. MMS wychodzi ode mnie, tylko gdy odbiorca w Orange jest zalogowany do sieci. No chyba że jest to "wyjątek na potwierdzenie reguły" :P I nie wiem jak to jest z innymi osobami/sieciami.

Obrazek

#317909  autor: Jedrker
 17 lut 2009, 04:23
senshiro pisze:MMS wychodzi ode mnie, tylko gdy odbiorca w Orange jest zalogowany do sieci.
To masz jakąś dziwną awarię :mrgreen:
Wysyłałem nie raz mmsy kiedy odbiorca na noc wyłącza telefon, zawsze rano mu dochodziły :wink:

#317912  autor: yagi
 17 lut 2009, 08:14
Jedrker pisze:Wysyłałem nie raz mmsy kiedy odbiorca na noc wyłącza telefon, zawsze rano mu dochodziły :wink:
U mnie w Erze tak samo. Widomosci sa magazynowane na serwerze i dochodza jak odbiorca wlaczy telefon...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#317933  autor: mariusz9a
 17 lut 2009, 12:35
W Plusie nawet jak ktoś nie ma możliwości odebrania MMSa (usługę ma nieaktywną) to dostaje SMSa z linkiem i hasłem do otrzymanej wiadomości.

Bardzo dziwna ta awaria...

#318338  autor: senshiro
 18 lut 2009, 23:45
Awaria, albo coś nie tak w konfiguracji sieci... Sprawdze to jeszcze raz i napiszę tu czy znowu się to powtórzyło.

Obrazek