• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #304178  autor: Szalony
 16 gru 2008, 12:32
Witam mam ciekawą obserwacje i zastanawiam się funkcjonalność common bcch może być zależna od telefonu ? Bo u siebie zaobserwowałem coś takiego - używam noki N78 od kilku dni nie widziałem w celltracku pobliskiej stacji cid 805 /1-3 było to pasmo gsm 900 aż w końcu zauważyłem że stacja działa ale jest "niewidoczna" i działa w trybie bcch w gsm900... Co ciekawe na noki mam taką sytuację że loguję się do niej podczas rozmowy i jeśli w niej zakończe rozmowę to cały czas jestem w niej "trzymany" choć wiem że mam silniejsze stacje ... I dopiero jeśli sygnał z 805/1-3 jest słabszy o około -20dBm to przerzuca mnie na bts silniejszego , co ciekawe mam także samsunga u900 i tam nie zauważyłem bym na siłę był trzymamy w "niewidocznym" kanale po rozmowie - jak będę w zasięgu silniejszej stacji od razu mnie przełączą . Czyli naprawdę nokia i samsung inaczej obsługują bcch przynajmniej w Plusie ... Swoją drogą ciekawie to wygląda na noki przez cały dzień mogę być zalogowany przy odpowiednich warunkach do bts który tak naprawdę jest "niewidoczny" i w pobliżu mam silniejsze stacje !!! Czy to jest prawidłowo że np cały dzień "sieć" trzyma mnie w bts który jest odległy o 5km i mam sygnał z niego około -80dBm a 1km odemnie stacja daje mi sygnał -70dBm i wcale mnie do niej nie loguje ? Czy to są uroki bcch ? Czy dla klienta tak naprawdę bcch ma jakieś pozytywne znaczenie czy to tylko dla sieci ?

[ Dodano: 2008-12-16, 12:55 ]
Naprawdę Nokia dziwnie to BCCH obsługuje tak "trzyma na siłę"w stanie czuwania, inne marki telefonów tak nie robią - a może nokia coś ma uszkodzone ? ;) choć z drugiej strony w czasie rozmowy już na siłę nie trzyma więc już sam nie wiem czy to może lepiej że jak telefonu nie używamy że "ciągle" siedzimy w jednej stacji jak w pobliżu są inne silniejsze ... ? HaHA a może nokie do serwisu dać i reklamować :-) ;)

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#304203  autor: Łukasz_W
 16 gru 2008, 15:15
Telefon zmienia BTS-a na podstawie parametru C2, a nie na podstawie poziomu sygnału. Może być np. tak, że ta stacja o słabszym sygnale ma wysoko ustawiony C2.

#304245  autor: Szalony
 16 gru 2008, 17:42
Dzięki za info :) ale wciąż zastanawiam się czemu N78 jak wejdzie w ten "niewidoczny" kanał to siedzi w nim na max tylko przy rozmowie od razu go zmienia a inne telefony jak wejdą w ten kanał to z niego "uciekają" jak widzą silniejszą stacje ? Mam takie wrażenie że albo nokia ma jakąś inna obsługę bcch albo ma wadliwe oprogramowanie ... Choć naprawdę jestem z niej zadowolony i działa mi świetnie ...

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)
 #304296  autor: darnok
 16 gru 2008, 21:26
Nie ma mozliwosci byc na nasluchu sektora ktory nie ma BCCH. Takiego sektora telefon nie zobaczy - w zaden sposob. Jedyny sposob znalezienia sie w takim sektorze to bycie przydzielonym tam na czas rozmowy/smsa jesli ten sektor ma Common BCCH z innym sektorem. Jednak telefon po zakonczeniu transakcji wraca do nasluchiwania wlasciwego BCCHa - zawsze.

Obstawiam niepoprawna prace CellTracka i nieaktualizowanie aktualnej wartosci nasluchiwanej stacji. Żonglowanie z niewypuszczaniem z danego sektora mozna wykonac wlasnie przy uzyciu parametru C2 i ustalania karnego czasu ponownej reselekcji dla terminala. Jesto niezalezne od terminala. Ewentualne roznice moga tylko wynikac tylko z tego ze jeden telefon ma gorszy tor radiowy i jak pomierzy okoliczne stacje to otrzymuje slabszy sygnal niz inne. Ale roznice nie powinny byc wieksze niz 3-6dB.

#304300  autor: zajadacz
 16 gru 2008, 21:37
Przypuszczam, podkreślam, że tylko przypuszczam, że jest to związane z oszczędnością energii w nowych Nokiach na Symbianie. W swojej E51 nie mam takich objawów, ale telefon jakoś dziwnie późno reaguje na wszelkie zmiany zasięgu i położenia, zwłaszcza w trybie UMTS. W domu jestem na granicy trzech sektorów GSM i jednego UMTS i czasem dochodzi przez to do totalnych zwiech modułu wiadomości i trzeba telefon restartować (nowe oprogramowanie nie pomaga). Zdarzały się też przypadki, że całkowicie telefon tracił zasięg bez powodu, ale na to pomogło nowe oprogramowanie. Inna kwesta że co innego zwracać może API telefonu do CellTracka czy innego PyNetMony, a co innego może być w telefonie w rzeczywistości :)

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#304302  autor: Szalony
 16 gru 2008, 22:24
Na 100% Celltrack dzial poprawnie - akurat jestem w 3 sektorze stacji cid 805 - i od zawsze czesto mialem cid- 8053 z tej stacji- jest na kanale 12... od kilku dni nie widzialem tej satcji - cos Plus pozmienial ...bo w netmonitorze np z Omni - w widocznych sasiadach nie ma kanalu 12 - tylko w czasie rozmowy sie uaktywnia... i naprwawde N78 wchodzi w ten kanal w czasie rozmowy i po niej jak akurat w czasie rozlaczania jestesmy w 12kanale - zostaje na sztywno :shock: - inne telefony szybko zmieniaja 12kanal na inny a N78 nie ... Moze to nie jest common bcch a jakis inna funkcjonalnosc sieci :?: Zauwazylem takze ze jak przy tej stacji wlaczam telefon to loguje mi sie do 8053- kanal 12 i znow sztywno go sie trzyma :shock: - Stacja ta jest jedna z wiekszych - jesli nie najwieksza Plusa w Lodzi(daje bardzo dobry sygnal w promieniu 5-10km) - ulica Lechicka - jest tam jakies centrum zarzadzania siecia chyba... Naprawde nie pisalbym tego tematu bez powodu... Po raz pierwszy z tym sie tak spotykam ze tak na "sztywno" bts trzyma "telefon" lub na odwrot... Na poczatku chcialem juz zglaszac jakas awarie :-D ale wydaje mi sie ze wszystko dziala ok wiec juz sam nie wiem co to jest :?:

#304324  autor: darnok
 17 gru 2008, 00:20
No to po kolejnym opisie bardziej sie rozjasnilo.
To jest stacja typu umbrella (Parasol). Ma duzy zasieg i przykrywa zasiegiem inne stacje. Ona nie sluzy zasadniczno jako stacja w ktorej utrzymuja sie komorki w stanie czuwania, tylko jej zadaniem jest zbierac uzytkownikow ktorzy traca zasieg z innych mniejszych stacji. W tym momencie ona przejmuje takiego uzytkownika i pozwala mu sie przemiescic do kolejnej stacji. Czesto takie sektory sie tak konfiguruje zeby wrecz nie wpuszczala probujacych sie do niej logowac uzytkownikow, ma ona przyjmowac tylko handovery. Po to sie wlasnie majstruje przy parametrach odpowiedzialnych za C2. Byc moze tam gdzie jestes jest tak ze ona ma az tak dobry poziom sygnalu ze mimo karnych parametrow i tak caly czas jest nalepszym wyborem. Nadal nie powinno byc to zalezne od terminala.

#304328  autor: Łukasz_W
 17 gru 2008, 01:42
A tak a propos CellTracka i innych tego typu wynalazków... Czy Wam również zatrzymuje się na -75 dBm nawet jeżeli macie silniejszy sygnał?
U mnie tak zachowuje się CellTrack, PyNetMony i PhoNetInfo. Jedynie Field Test działa jak należy. Dziś miałem wręcz sytuację, w której CellTrack pokazywał -75 dBm, a FieldTest -65 dBm.

#304341  autor: Szalony
 17 gru 2008, 09:25
Niestety Celltrack i Phonetinfo maja niedokladna skale sygnalu- zauwazylem ze najlepiej sygnal pokazuja jak jest slaby - powyzej -90dBm, jak jest silny to wskazania sa zle lub bardzo niedokladne , mi czesto wskazuja -50-70dBm- wiec moze LukaszW nie masz tak silnego sygnalu by Ci pokazaly np -59dBm :wink: , jak nie mamy pelnego netmonitora w telefonie to bardzo dobrze sile sygnalu pokazuje hyperterminal w kompie jak mamy modem - komenda at+csq enter i mamy wynik - liczony tak - sila dBm= -113- (2*csq) . Darnok dziekuje za info wlasnie o to mi chodzilo - ta stacja to wlasnie taki "parasol" pomimo ze jest miejska to sygnalem pokrywa doslownie chyba z 5-10 innych bts , wczesniej przez lata dziala w normalnym trybie a od kilku dni stala sie "niewidoczna" aktywna tylko w czasie rozmowy... Nie mam innej noki by sprawdzic czy to trzymanie na "sile" tak w nokiach wystepuje czy akurat w moim modelu- w kazdym razie sprawdzalem takze samsungi i SonyEricssony i inaczej niz nokia w zasiegu tej stacji sie zachowuja...

[ Dodano: 2008-12-17, 14:41 ]
Naprawde albo moja N78 ma jakiś błąd w firmware albo tak ma być i to taka funkcjonalność :) Włączam telefon przy tej stacji - loguje mi się do tego "niewidzialnego" kanału 12 -8053 i tak sobie siedzi ... Z ciekawości zrobiłem ręczne szukanie sieci bo chciałem zobaczyć czy czasem w Łodzi gdzieś Play nie ma gsm 900 i co widzę - dostępne sieci tylko Plus !!! Reszty telefon nie widzi i dopiero jak się wyloguje z tego " niewidocznego" kanału widzi inne sieci ... Ciekawa sprawa - inne telefony widzą sieci normalnie nawet jak przez krótko w czuwaniu są w tym kanale ... Szkoda że nie mam innej noki z symbianem by się okazało czy to normalne czy jednak coś z nokia ... A może to oprogramowanie do tej "parasolki" jest od noki i nokie inaczej są obsługiwane niż inne telefony i wszystko jest prawidłowo ?

#304407  autor: Łukasz_W
 17 gru 2008, 15:12
Szalony, oczywiście, że mam wystarczający poziom sygnału :) Wprawdzie w domu to tylko w Erze, ale np. dziś byłem w takiej miejscowości, gdzie stoi BTS Plusa i w tym miejscu CellTrack, PhoNetInfo i PyNetMony pokazywały -69 dBm (to i tak dużo jak na te programy :D ) i nie dość, że za słabe te wskazania to jeszcze jakieś zamrożone, ani drgnie w żadną stronę przy różnych utawieniach telefonu. Tymczasem Field Test pokazywał od -52 dBm do - 59 dBm i ładnie odświeżał RXLev co sekundę czy dwie - i to jest netmonitor!
Wiem co to hyperterminal i jak się korzysta z CSQ (-113 + 2*csq jeśli już :P ), problem w tym, że nie zawsze ma się kompa przy sobie, ja chcę po prostu porządny netmonitor W TELEFONIE. I póki co FieldTest jest temu najbliższy, choć też ma pewne braki - np. w Plusie źle mi pokazuje mój LAC (ciekawe czemu, u pozostałych OK), a w 3G nie pokazuje krótkiego CID-a.

#304410  autor: Szalony
 17 gru 2008, 15:24
LukaszW w dzisiejszych telefonach najlepszy netmonitor i dostępny w standardzie bez żadnego dogrywania jest w SAMSUNG OMNIA - naprawdę jest profesjonalny i bardzo zaawansowany - kto choć minimalnego pojęcia nie ma o netmonitorach lepiej niech nim się nie bawi ... Wywołuje się go z klawiatury *#0011# i zadzwoń :) tak naprawdę jedyną jego wadą jest to że w gsm pokazuje tylko kanał i lac bez Cid a reszta to sam miód . Niektóre samsumgi także mają ten netmonitor ale nie jest tak zaawansowany jak w Omni.

#304575  autor: user_delete9
 17 gru 2008, 22:58
tym kodem rowniez bez dogrywania mozna odpalic netmonitor w samsungu i600

#304583  autor: Łukasz_W
 18 gru 2008, 00:04
Ok, ja miałem na myśli najlepszy jaki mogę mieć w E51, a Omni kupować przynajmniej na razie nie planuję :) Jak nie ma CID-a to największy ból, przecież to podstawa.

#306379  autor: ciapus
 28 gru 2008, 13:14
mam podobnie jak kolega w moim miejscu pracy - Krotoszynie

Plus - dziwie się iż to w ogóle działa u nas.... "osamotniony" 900 na Ratuszu + "komin" Ciepłowni 900/1800 i koniec.... dostawiono przy wylocie na Ostrów Wlkp. 900 i to wszystko....
ciekawostka zanim stacja "ostrow" powstala przy wylocie z drugiej strony miasta postawiono "wzmacniacz" z antena "ogólna"...

i mały OT

Tym razem takie "parasole" robi Era

na "elewatorze" jest stacja która robi "wszystko" przełącza ona tylko na hand over do drugiego nadajnika przy kobylińskiej - który zresztą jest tak obwieszony antenami i na bank ma 900/1800 i UMTS ale nie jest on włączony - dostawiono w centrum na Mickiewicza/Sienkiewicza staje 900/UMTS i ta obsługuje kogo tylko złapie...

wygląda na to iż zestaw nadajników przy Kobylińskiej jest tylko po to aby obsługiwać dość duży "ruch drogowy" przytaczając sie prze to miasto i tylko jeśli pozostałe stacje są niewydolne pomagać im...

Orange dostało tez pozwolenie na zamkowym Folwarku - "na tyłach" Ery przy kobylińskiej wiec pewnie tez chce coś takiego wymyślić....
Ostatnio zmieniony 29 gru 2008, 09:05 przez ciapus, łącznie zmieniany 1 raz.

#306515  autor: krzykos
 28 gru 2008, 22:10
ciapus pisze:mam podobnie jak kolega w moim miejscu pracy - Krotoszynie

Plus - dziwie się iż to w ogóle działa u nas.... "osamotniony" 900 na Ratuszu + "elewator" 900/1800 i koniec.... dostawiono przy wylocie na Ostrów Wlkp. 900 i to wszystko....
ciekawostka zanim stacja "ostrow" powstala przy wylocie z drugiej strony miasta postawiono "wzmacniacz" z antena "ogólna"...

Nie pisz glupot - w Krotoszynie na elewatorze Plus nie ma nadajników, jest tam tylko Era, Orange i dowiesił sie Play.....

Plus ma nadajniki na przeciwko Elewatora - dokladnie na kominie.

#306598  autor: ciapus
 29 gru 2008, 09:06
Plus ma nadajniki na przeciwko Elewatora - dokladnie na kominie.
pomylić się nie można.... play też na kominie "Browaru" jest

#306657  autor: Szalony
 29 gru 2008, 13:23
Ciekawie to wyglada - www.republika.pl/szalony2007/cell.zip , najsilniejszy mam kanal wlasnie 12 ale komorka do niego sie nie loguje, w czasie rozmowy sie uaktywnia i dziala zarowno to bcch gsm900/1800 akurat tu trzymalo mnie na 900, i rzuca po czestotiwosciach roznych zarowno odbiorczych i nadawczych ... jednak u mnie Plus rzadzi w sasiadach ktorych ten netmonitor pokazuje 6 mam okolo 7 stacji z ktorych sygnal mam nie slabszy na zewnatrz niz -80dBm a 90dBm wewnatrz budynkow ... w erze i orange takie parametru u mnie sa nierealne... Dobra juz znikam bo nie mam za duzo czasu na net teraz :-D