Ja dzisiaj kombinowałem z ustawieniem anteny, bo chciałem zobaczyć czy nie lepszy miałbym sygnał ze Mszczonowa (w moją stronę CID 14315). Mszczonów wprawdzie złapałem, ale sygnał zaledwie -107 dBm czyli w moim przypadku znacznie słabszy niż ze Skierniewic, mimo że odległosć mniejsza - jakieś 16 km. Ale nie ma się czemu dziwić, bo anteny we Mszczonowie wiszą znacznie niżej niż w Skierniewicach. Jednak dało się normalnie zalogować i połączyć, a speedtest pokazał ok. 600 kb/s w downlinku, ping taki sam jak ze Skierniewic - ok. 130 ms. W razie czego jest więc alternatywny node B
Ale chciałem przede wszystkim napisać, że przy pewnym ustawieniu anteny modem zalogował się do tego noda
14305 (Żyrardów?) przy poziomie sygnału -103 dBm! Nie udało się jednak połączyć ani zalogować przy kolejnych próbach. Odległość jednak jest już ogromna w tym przypadku, dalej niż do Skierniewic - oczywiście jeśli to jest Żyrardów. Najprawdopodobniej tak, bo po drodze same wioski i na pewno nie ma inych node B.
Testy wykonałem w miejscowości
Gołyń, blisko drogi krajowej nr 8, mniej więcej w połowie drogi między Rawą Mazowiecką i Mszczonowem.