• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #300547  autor: Xander99
 29 lis 2008, 16:26
Witam,
czy ktoś zna jakiekolwiek prognozy dotyczące objęcia całej Polski zasięgiem UMTS lub HSDPA/HSUPA ?
W którym roku Play ma objąć cały kraj ? Lub może inny operator zrobi to szybciej ?
Pozdrawiam

INEA

#300551  autor: Marens
 29 lis 2008, 16:44
Xander99 pisze:Witam,
czy ktoś zna jakiekolwiek prognozy dotyczące objęcia całej Polski zasięgiem UMTS lub HSDPA/HSUPA ?
Tak, ja.
Odpowiedź jest w jednym słowie - nigdy
Jakoś nie wyobrażam sobie NodeB po środku lasu obsługującego wiewiórki, lisy itp.
Polsce dużo brakuje do UK, Niemiec a co dopiero do Japonii, gdzie pokrycie HSDPA jest 100%

Zasię NodeB to w teorii 8km
BTS do 35 km

#300564  autor: lozo111
 29 lis 2008, 17:35
play wział wieką pożyczke i mówi ze ma się ostro wziąc za umts i hsdpa. ma pokryć do 2012 rku ok. 60% kraju siecią trzeciej generacji. według mnie są to tylko przechwałki i nie jest to mozliwe do zrealizowania. play mówi jeszcze że do 2018 roku ma pokryć całą polskę siecią trzeciej generacji. dało by to ludziom duże możliwości. play choć wszedł nieco później na rynek operatorów w Polsce to i tak ma spory zasięg 3G i zmierza w dobrym kierunku. inaczej sytuacja wygąda a chinach czy japoni. tam rzeczywiście zasięg 3G wynosi 100% podobnie dvb-h , tam można powiedzieć że jest cakiem inny rynek telefonów , komórki są tam znacznie tańsze i mają więcej funkcji. u nich 3G to normalka, a u nas nowosć . można powiedzieć że rozwijamy się z opóźnieniem o jakiś 10 lat w stosunku do wschodu.

Nokia 5130, Philips Ozeo, Manta MOB-60, SE T630i, SE K310i, Samsung SGH-L760, Samsung SGH-i600, SE K800i, SE Z520i, HTC Artemis, Motorola V3r, Nokia E51, Sagem myX5-2v, Nokia N80, Nokia C5-00, Dell Venue Pro i inne :)

#300570  autor: matteo
 29 lis 2008, 17:48
Play wziął kredyt, bo nie miał praktycznie nic, a musi pokryć większe miasta i aglomeracje w 100%. Kredyt nie był po to, żeby cała PL była w nodeB, tylko właśnie w w/w celu. Od lasów w Polsce to właśnie są BTSy. W końcu w jakimś celu mają to GSM900, prawda? A po co płacić za roaming Polkomtelowi? Dożywotnio mieszkania też nie wynajmujesz, tylko bierzesz kredyt na coś swojego...

#300590  autor: user_delete10
 29 lis 2008, 18:30
Marens pisze: Zasię NodeB to w teorii 8km
BTS do 35 km
W teorii,właśnie.Będąc ok. 2.5 km od nodeB Play,na piętrze domu skąd większość odległości do nodeBa jest przez pole mam tylko GPRS.
W mojej sąsiedniej wiosce w odległości od siebie kilkuset metrów stoją 3 BTSy Plusa.Tego zrozumieć nie mogę.Obszar ten nie jest zbytnio zaludniony,powiem, że słabo.Gdzie tu te 35 km?Gdyby w rzeczywistości tak było starczyłaby połowa BTSów z tego, co mamy obecnie.W żaden logiczny sposób nie mogę sobie wysnuć teorii poco na kilkuset metrach 3 BTSy tej samej sieci.

#300626  autor: Btk_Tomas
 29 lis 2008, 20:42
Marens pisze:Polsce dużo brakuje do UK, Niemiec
Zdziwił byś się co do zasięgu 3G w tych państwach. Jest podobnie jak w Polsce,większe miasta i miasteczka.

#300665  autor: abramek92
 29 lis 2008, 22:39
Nie zgodzę się.
(Litwa) - Wilno - Polska.
Praktycznie cały czas miałem 3G/3,5G na telefonie.
Rzecz się działa w Omnitelu.
Dobra, może jak w jakieś zadupie się wjechało to EDGE było.

#300682  autor: Marens
 30 lis 2008, 00:09
Btk_Tomas pisze:Marens napisał/a:
Polsce dużo brakuje do UK, Niemiec

Zdziwił byś się co do zasięgu 3G w tych państwach. Jest podobnie jak w Polsce,większe miasta i miasteczka.
Byłem tylko raz, więc nie jestem w stanie polemizować.
Były to czasy kiedy zasięg GSM za miastem robił furorę. (czyt 1997)

#300723  autor: biotyt
 30 lis 2008, 11:16
lozo111, o ile się nie mylę to Play ma pokryć % mieszkańców Polski zasięgiem 3G, a nie obszar. Wystarczy więc stawiać w dużych miastach i mniejszych miasteczkach nowe nodeB. Zasięg więc z pewnością będzie pokrywał realnie może z 50-60% powierzchni Polski. Ludzie nie mieszkają równomiernie rozmieszczeni, a w większych skupiskach więc tam przede wszystkim jest największa opłacalność budowy sieci UMTS2100. Reszta będzie wypełniana GSM900 choć i w miastach przy obecnych NodeB pojawiają się podobno anteny GSM by zapewnić wszystkich użytkownikom zasięg własnej sieci i zaoszczędzić na roamingu w Plusie.

[ Dodano: 2008-11-30, 11:20 ]
Sądzę, że wrażenie znane z Wielkiej Brytanii i Niemiec o 100% pokryciu zasięgu 3G będzie odczuwalne też w Polsce. Przy takich wymogach 3G na pewno pojawi się wzdłuż autostrad (pewnie szybciej niż te autostrady wybudują ;) ) i główniejszych szlaków komunikacyjnych.

biotyt

#300727  autor: Marens
 30 lis 2008, 11:45
biotyt pisze:Reszta będzie wypełniana GSM900 choć i w miastach przy obecnych NodeB pojawiają się podobno anteny GSM by zapewnić wszystkich użytkownikom zasięg własnej sieci i zaoszczędzić na roamingu w Plusie.
biotyt pisze:Przy takich wymogach 3G na pewno pojawi się wzdłuż autostrad (pewnie szybciej niż te autostrady wybudują ;) ) i główniejszych szlaków komunikacyjnych.
Tak jak mówię, na obszarach leśnych których jest sporo wystarczy spokojnie dla oszczędności GSM900 z EDGE.

Jak UMTS będzie w większych miejscowościach i wzdłuż głównych szlaków komunikacyjnych to będzie już coś. (kolejowe, drogowe). Marzenie, jedziesz pociągiem, autem i słuchasz radia internetowego.

#301146  autor: jinks123
 02 gru 2008, 13:31
Marens pisze:
Xander99 pisze:Witam,
Zasię NodeB to w teorii 8km
BTS do 35 km

A to bardzo ciekawe, bo moja edukacja mówi, że w UMTS mamy oddychanie komórek i wsio zależy od liczby aktywnych użytkowników, więc jak można rozważać zasięg bez tej zmiennej (w gsmie po prostu patrzymy max promień komórki, ok). :twisted:

#301183  autor: mariusz9a
 02 gru 2008, 15:28
jinks123 pisze:A to bardzo ciekawe, bo moja edukacja mówi, że w UMTS mamy oddychanie komórek i wsio zależy od liczby aktywnych użytkowników, więc jak można rozważać zasięg bez tej zmiennej (w gsmie po prostu patrzymy max promień komórki, ok).
Bo 8km sie podaje ale dla pewnych założeń. Dlatego ogólnie w literaturze przyjmuje się że komórka 2100MHz ma zasięg 8km.

#301270  autor: tdsz
 02 gru 2008, 22:29
Kolego lozo111, proponuję spojrzeć na mapki pokrycia zasięgiem 3G dla Chin, dopiero później pisać o 100% pokryciu UMTS-em w tym kraju...

A co do tematu - pokrycie UMTS/HSDPA w całej Polsce nastąpi nieprędko, chyba, że operatorzy zaczną kiedyś powoli przechodzić na UMTS na 900MHz. Na to składa się również wiele czynników, takich jak: podział kanałów, dostępność sprzętu sieciowego, terminali, itd.
Pozdrawiam :)

Motorola M3888 -> Nokia 3310 -> Nokia 8310 -> Nokia 7600 -> Nokia 5510 -> Nokia 6233 -> Nokia 6310i -> Nokia 8800 -> Nokia E71 -> Nokia N8 -> Nokia E90 - > Nokia 620 -> Sony Xperia M2 -> Huawei Ascend G7

#301415  autor: tesla
 03 gru 2008, 19:34
fenix189 pisze:Gdyby w rzeczywistości tak było starczyłaby połowa BTSów z tego, co mamy obecnie.W żaden logiczny sposób nie mogę sobie wysnuć teorii poco na kilkuset metrach 3 BTSy tej samej sieci.
pojęcie pojemności sieci? ograniczona ilość kanałów? interferencje? Powody muszą być skoro ktoś ładuje pieniądze w rozszerzenia i nowe NE.
jinks123 pisze:w UMTS mamy oddychanie komórek i wsio zależy od liczby aktywnych użytkowników,
pokaż mi operatora który dynamicznie zmienia pochylenie anten 3G w Polsce...
jinks123 pisze:w gsmie po prostu patrzymy max promień komórki, ok
nic bardziej mylnego, bardzo mała liczba stacji daje na max odległość- może kilka procent...

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#301702  autor: Marens
 04 gru 2008, 21:36
http://telepolis.pl/news.php?id=13353
Kod: Zaznacz cały
T-Mobile oraz 3 zawarli pod koniec zeszłego roku porozumienie dotyczące współdzielenia infrastruktury sieci stawiając sobie za cel stworzenie do roku 2010 najlepiej rozbudowanej sieci 3G w całej Wielkiej Brytanii. Dzięki tej współpracy możliwe będzie uzyskania pokrycia sieci 3G w skali niemal całego kraju oraz wyraźnie wzmocnienie sygnału wewnątrz budynków.
Dlaczego nie u nas...

#301777  autor: elrond
 04 gru 2008, 22:53
Marens pisze:Dlaczego nie u nas...
Tak to już u nas jest - porozumienia między konkurencją są praktycznie niemożliwe. Domyślam sie że to odnośnie telewizji dvb-h zawarte pomiedzy Erą-Orange-Plus-Play też nie przetrwa.

#301782  autor: jinks123
 04 gru 2008, 23:22
tesla pisze: pokaż mi operatora który dynamicznie zmienia pochylenie anten 3G w Polsce...
WTF?

Ekmh czy znany jest Ci temat dynamicznego sterowania mocą? ...

[ Dodano: 2008-12-04, 23:24 ]
tesla pisze:
jinks123 pisze:w gsmie po prostu patrzymy max promień komórki, ok
nic bardziej mylnego, bardzo mała liczba stacji daje na max odległość- może kilka procent...
OCZYWIŚCIE, to było tylko podtrzymanie teroetycznej wersji.

#302172  autor: biotyt
 07 gru 2008, 09:23
Marens pisze:Dlaczego nie u nas...
    W Wielkiej Brytanii średni przychód z użytkownika sieci to 200-300zł miesięcznie, a w Polsce gdzieś 50-60zł. Sprzęt do budowy infrastruktury kosztuje ich tyle samo co naszych operatorów bo pochodzi zazwyczaj od któregoś ze światowych producentów.Wielka Brytania jest mniejsza powierzchniowo o około 1/3 w porównaniu do Polski.Gęstość zaludnienia Wielkiej Brytanii jest blisko dwa razy wyższa niż w Polsce. Polska ma o 1/3 mniej mieszkańców.
Punkt 1 jednak jest najważniejszy - ich po prostu na to stać. Drugi i trzeci mogą sprzyjać choć nie koniecznie gdyż i tak co 4 mieszkaniec Wielkiej Brytanii mieszka w aglomeracji Londynu. Dużo jednak daje mniejsza powierzchnia do pokrycia, większa liczba klientów, większy przychód niż w Polsce no i współpraca dwóch operatorów. U nas to i ze współpracą było by ciężko

biotyt

#302239  autor: Marens
 07 gru 2008, 14:14
biotyt pisze:Marens napisał/a:
Dlaczego nie u nas...

1. W Wielkiej Brytanii średni przychód z użytkownika sieci to 200-300zł miesięcznie, a w Polsce gdzieś 50-60zł. Sprzęt do budowy infrastruktury kosztuje ich tyle samo co naszych operatorów bo pochodzi zazwyczaj od któregoś ze światowych producentów.
Cudze chwalicie swojego nie znacie.
Nasze sieci mają też zalety, przykładowo usługi transmisji danych po wykorzystaniu limitu ucinają prędkość a nie doliczają opłat za przesłane dane ponad limit.

#302385  autor: biotyt
 07 gru 2008, 21:49
Marens, na pewno mają zalety. Wbrew pozorom u nas wcale nie jest tak drogo. Jednak limitowaniem transferu, a nie doliczaniem opłat sieci nie wybudują. Do tego trzeba przede wszystkim funduszy oraz klientów chętnych do płacenia za usługi 3G. U nas fundusze mniejsze, a chętnych do płacenia przy i tak dość niskich cenach zbyt dużo nie ma.

biotyt