• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #287466  autor: mariusz9a
 09 wrz 2008, 16:33
Mam takie pytanko co do sytuacji która przytrafiła mi się dzisiaj dwa razy.

Dzwonię pod numer X należący do sieci Plus, odbiera osoba do której dzwonię, zdąża powiedzieć tylko "słucham" po czym "na linię" włącza mi kogoś z numeru Y a osobę z numeru X przerzuca na rozmowę z jakąś osobą z numeru Z.

Jak takie coś mogło się stać? Rozmawiam z dziewczyną a po kilku sekundach wrzuca mi jakiegoś kolesia a dziewczynę przełącza na rozmowę do jakiejś kobiety :|
Oczywiście za całą rozmowę nie zapłaciłem nic, czyli policzono mi całość jako połączenie z darmowym numerem (numerem dziewczyny).

Analogiczna sytuacja zaistniała kilka minut później gdy to połączenie wykonuje moja dziewczyna do mnie. Tym razem połączono nas z jeszcze innymi osobami niż poprzednio.
Co to ma być :|

Teraz wszystko działa normalnie.

#287728  autor: Pre100
 10 wrz 2008, 22:54
Stawiałbym na przeciążenie jakichś elementów odpowiadających za komutację rozmów. Pamiętajmy, że MSC czy inne elementy sieci mobilnej to takie "duże komputery", które w przypadku przeciążenia mogą działać niestabilnie. Innym powodem może też być wadliwe oprogramowanie zainstalowane w elementach komutujących - nie tylko Windows miewa niedoróbki ;-)

Pzdr,
Pre100.

P.S.: W rzeczywistości MSC to nie jest nawet duży kopmuter, tylko wiele (nawet kilkadziesiąt) komputerów w postaci modułów sprzężonych wspólnym interface'm o dużej przepływności, z których każdy z nich ma innego rodzaju zadanie: odpowiada za jeden z kilku rodzajów sygnalizacji (BSSAP, RANAP, MAP, DSS1 czy ISUP), pełni rolę bazy danych (VLR) tudzież jest interface'm do systemu zarządzania siecią lub pełni inną funkcję (komutacja głosu).

#287736  autor: mariusz9a
 10 wrz 2008, 23:31
Pre100, dzięki za wyjaśnienie.
Szczerze mówiąc to pierwszy raz mi sie takie coś przytrafiło odkąd mam telefon :-D Ciekawe czy takie "kwiatki" pojawiają się często w skali całego kraju.

#287781  autor: biotyt
 11 wrz 2008, 12:27
Ja też miałem kiedyś dziwny przypadek z rok-dwa lata temu gdy korzystałem jeszcze z Simplusa oraz usługi darmowego numeru na dwa miesiące za 5 zł.
Dzwoniąc do darmowego numeru długo oczekiwałem na połączenie, jakieś 20-30 sekund lecz połączenie nie doszło do skutku. Chciałem ponowić próbę lecz wybrany numer do mnie oddzwonił. Odebrałem połączenie, a osoba, do której dzwoniłem, od razu się mnie pyta czemu przez pół minuty nic nie mówiłem? Okazało się, że po prostu odebrała rozmowę, ale nic nie było słychać. Przez ten czas ja pewnie miałem problemy z nawiązaniem połączenia i odebrałem rozmowę od tej osoby, choć ta osoba mówi, że to ja dzwoniłem :D

biotyt