• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #280138  autor: Baluu
 30 lip 2008, 09:41
Witojcie :)

Zerknijcie prosze na zdjecie.

BTS

Czy z tej anteny nadaje 2 operatorów??? Przypuszczalnie oprocz Ery Plus.

Dzieki.

#280145  autor: widex
 30 lip 2008, 09:53
Jeżeli znasz lokalizację, a zapewne znasz to sprawdź na wykazie UKE :)

Pozdrawiam
 #280146  autor: Baluu
 30 lip 2008, 09:57
w wykazie UKE tej stacj jeszcze nie ma :)

#280222  autor: GSM_Maniak
 30 lip 2008, 15:16
Napewno jest tu Era z GSM i UMTS. Innych anten nie widać i jeżeli pod nimi nie ma jeszcze innych anten to może być tu jeszcze Plus, ale wtedy nadaje on z anten Ery.

#280279  autor: tesla
 30 lip 2008, 21:18
widex pisze:Jeżeli znasz lokalizację, a zapewne znasz to sprawdź na wykazie UKE :)

Pozdrawiam
pytanie bez sensu bo po antenach nie zgadniemy. Daj zdjęcie tego co jest pod masztem, BSy, Nody, Kontenery. Na pewno jest 2G/3G Ery.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#280310  autor: Baluu
 31 lip 2008, 00:53
Zobaczcie.

BTS

[ Dodano: 2008-07-31, 14:42 ]
Koledzy zerknijcie proszę czy ten BTS ma tez 2 operatorów???

BTS

Widze ze do jeden [wiekszej] anteny sa doprowadzone az 4 kable co mozne oznaczac ze 2 operatorów ma tam 900 oraz UMTS na na 2 malej anenie widze iz sa 2 kable to moze oznaczac iz jest to antena 1800 tez 2 operatorów??

Jesli sie mysle wyprowadzcie mnie z bledu.
Dziekuje.
Baluu

#280411  autor: tesla
 31 lip 2008, 18:53
BTS nie może mieć 2 operatorów, bo to urządzenie (chyba że BTS Polkomtela :wink: ). Na stacji i w jednej instalacji może być kilku użytkowników (operatorów). Niestety kolejne zdjęcia są tak samo kiepskie jak poprzednie żeby mieć jako taką pewność.

Wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują że feedery z żółtymi znaczkami należą do PTK a te z kolorowymi taśmami do PTC.

Na pewno jest dwóch lub więcej operatorów. Mają oddzielne systemy antenowe.

Pozdr.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#280743  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 17:55
Ery to tu chyba nie ma
Napewno jest Plus i ten umts wyglada jak centka tylko sie mi troche długosc opisowki nie zgadza na jumperze, moze tez plusa

#280769  autor: Baluu
 02 sie 2008, 21:26

#280778  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 21:58
Nie no glupi jestem jakis Przeciez to era tak jak kolega pisze
Czy wczesniej byly tam dwie anteny na sektor i jedna została zmieniona czy moze jedna tylko antenka

#280779  autor: Baluu
 02 sie 2008, 21:58
Skad ta pewnosc ze Era?? po czym poznajesz???

Przypuszczam ze anteny ktore kiedys byly mogly dzialac tylko z jedym opem. Aby Era sie mogla podlaczyc wymieniono anteny. Tak sadze.

#280786  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 22:10
Pracuje w tym od roku i generalnie nie znam starych zasad oznaczania kabli , wiem ze plus tez oznaczal kolorami kable dlatego moja piersza mysl , a poznalem po glupiej rzeczy. Era u gory ma wygiete odgromniki , z tego co sie orientuje to tylko era tak ma. jezeli chodzi o te antenki to tak jak sie robi w orange antena 1 ma gsm i dcs , a druga jest umts . Niech sie wypowiedza lepsi i bardziej doswiadczeni. Pozdrawiam

#280787  autor: Baluu
 02 sie 2008, 22:20
Ten maszt jest wlasnoscia Polkomtela. To on zbudowal cala kratownice i powiesil pierwszy anteny. Nawet wg. UKE to plus ma pierwszy zezwolenia.

Ta stacja to: Łódź, Piwna 24

Era pozniej wnioskowala o zgode srodowiskowa. Co za tym idzie odgromniki byly zainstalowane jak Plus bydowal kratownice. To nie Ery dzielo.
Tylko zalezy mi na pozyskaniu informacji "co dokladnie" wskazuje na to ktory to OP. Kolega TESLA wspominal o kolorach feederów. Wstyd - ale nie mam pojecia co to jest... Moze kable??? Ogladalem zdjecia b. szczegolowo i nie umiem sie odniesc do opinii kolegi tesli. Mozecie podpowiedziec mi na ktorym zdjecciu to dokladnie widac kogo kabelki są??

Z góry dziekuje.

#280790  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 22:27
No to zglupialem i malo wiem :| Widzisz to na feederach kolorowe opaski. Plus takich uzywal swego czasu. Teraz juz tylko uzywa sie parteksow czyli zoltych numerkow na strapach. Nie mam wiedzy iles lat wstecz ale jak ostanio widzialem stacje stara ery to nie miala kolorowych opasek tylko duze plastikowe biale wybijane oznaczniki na kablach. Jezeli mailbym sie nie sugerowac innymi wypowiedziami i mowic jako pierwszy to bym na pewno stwierdzil ze to plus ma te kable z kolorowymi opaskami. Co zas sie tyczy umts to jezeli to bylo zakladane nie dawno to dla mnie to nie jest centek bo to nie ten standard oznaczenia . Na jumperach troche za malo parteksa jak dla mnie. jedna z oznaczeniem sektora a druga z modelem anteny, wiec powinny byc dwie pod soba albo jedna dluga .

#280791  autor: Baluu
 02 sie 2008, 22:33
Ja przemilcze. Bo nie wiem co mam powiedziec.

#280792  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 22:35
Nie no jezeli cos gadam od rzeczy to powiedz

#280794  autor: Baluu
 02 sie 2008, 22:40
Nie wiem czy jestem godzien mowic cokolwiek.
Ano powiadasz ładnie i składnie. Nie znam sie na antenach tak jak Ty i inni koledzy z forum. Ale nie do konca udalo się wyjaśnić co i jak.

Moze jak zdobędę lepszej jakosci zdjecia to je dodam.

Na tej stacji zmiany zostaly wprowadzone ostatnimi czasy. Tzn wymieniono anteny i podłączono kable innego Opa. I opinie sa podzielone. Jedni twierdza ze to Plus o Orange, inni ze Plus i Era.

... ... ...

Powatpiewam ze Plus i Orange bo takich lokalizacji jest malo. Od jakiegos czasu Era INTENSYWNIE wspolpracuje z Plusem.

#280796  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 22:47
Z Centkiem mam bardzo duzo do czynienia i jezeli ten mix byl robiony nie dawno i na jumerach widac tylko jeden krotki oznacznik to na bank nie jest to orange.

#280797  autor: Baluu
 02 sie 2008, 22:48
Zdjecia robilem 31.07.2008. :)

#280798  autor: LaCabra
 02 sie 2008, 22:51
Przyjrzyj sie dokladnie opaska , jezeli na jumperze przy antenie jest dlugi numer na parteksie albo sa dwa parteksy na jednych opaskach jeden nad drugim to jest to centek , jezeli jeden krotki to pewnie era