• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

Najsłabszy zasięg podczas burz ma

PLUS
7
12%
ORANGE
19
33%
ERA
25
44%
PLAY
6
11%
 #279466  autor: tesla
 26 lip 2008, 10:50
Wczoraj usłyszałem że na podkarpaciu w czasie ostatnich ulewnych deszczy "jeden z operatorów" miał duże kłopoty z zasięgiem. Wiecie może o kim mowa?

Generalnie interesuje mnie, co wynika z Waszych obserwacji zasięgu operatorów podczas nagłych zmian pogody. Kto gubi zasięg a kto nie ma z nim większego problemu.

Skonstruowałem małą ankietę do tego tematu, zachęcam do zabierania głosu.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#279469  autor: marcino94
 26 lip 2008, 11:12
moim zdaniem orange. u mnie w domu i tak jest słaby zasięg ale podacz burz to wogóle tragedia. normalnie na 5 kresek mam 2, a podczas burzy to rzadko kiedy zapali się druga kreska, najcześciej jest jedna ale i tak często gubi zasięg. po ostatniej burzy nie miałem zasięgu przez dwa dni :?

#279473  autor: maniek
 26 lip 2008, 11:20
Ja zaobserwowałem że w moim miejscu pracy era miała zwykły zasięg a orange 3G!
W domu wszystkie sieci 3G maja i zawsze full

#279475  autor: Prezesek
 26 lip 2008, 11:35
Zdecydowanie Orange niestety

#279478  autor: kowcio
 26 lip 2008, 11:53
Z moich obserwacji wynika, że Era. Tragedia normalnie.. Już kiedyś pisałem o tym, więc nie będę się powtarzać ;)
Orange u mnie najlepszy, ale czasem gubi GPRS/EDGE. Jak z 3G to nie wiem, niestety nie posiadam odpowiedniego terminala, który obsługuje 3G ;)

#279482  autor: soul blade
 26 lip 2008, 12:21
Mnie się wydaje że play a pozniej orange nie wiem jak jest w innych sieciach

W jednym dniu można zyskać i wiele stracić

#279483  autor: przemek910
 26 lip 2008, 12:24
kowcio, posiadasz kartę Ery?

#279485  autor: kowcio
 26 lip 2008, 12:32
soul blade pisze:kowcio, posiadasz kartę Ery?
Niestety tak. Można powiedzieć- posiadałem. Dziękuję już im za ich usługi- a szczególnie za ich zasięg.

#279486  autor: elrond
 26 lip 2008, 12:34
Ja nie będe głosował, bo w moim przypadku ciężko to ocenić. Jak miałem Erę - nie zauważałem problemów z zasiegiem podczas burz. Podobnie było z Orange, choć tu występowały inne problemy. Teraz korzystam z Play, na nadajnikach Plusa - i raz podczas sporej zawieruchy padł tudzież został wyłączony główny nadajnik w mojej okolicy i zasięg był bardzo słaby. Ale jakoś bardziej wydaje mi się że to przypadek, sprawa losowa która moze dotyczyć każdego z opeeratorów.

#279487  autor: hettman
 26 lip 2008, 12:39
w Katowicach byla ulewa i przez godzine zasieg siadl do 1kreski(normalnie mam max.)i wywalalo rozmowy (mowa o ERZE)

#279491  autor: przemek910
 26 lip 2008, 12:51
hettman pisze:w Katowicach byla ulewa i przez godzine zasieg siadl do 1kreski(normalnie mam max.)i wywalalo rozmowy (mowa o ERZE)
widocznie ulewie towarzyszla burza. gdy piroun trafi blisko stacji wtedy btsy wylaczaja się automatycznie

kowcio pisze:soul blade napisał/a:
kowcio, posiadasz kartę Ery?

Niestety tak. Można powiedzieć- posiadałem. Dziękuję już im za ich usługi- a szczególnie za ich zasięg.
Achaaa posiadałeś. I oceniasz zasięg wtedy kiedy nie miałeś? Hmm dziwne, żeby w Poznaniu nie było zasięgu operatora, możesz mieszkasz na jakiś peryferiach?

Ja nie mialem problemu z zadnym operatorem. O ile jedna stacja bazowa na obszar a promieniu prawie 10km nie jest problemem [orange]

#279499  autor: darnok
 26 lip 2008, 14:01
przemek910 pisze:
hettman pisze:w Katowicach byla ulewa i przez godzine zasieg siadl do 1kreski(normalnie mam max.)i wywalalo rozmowy (mowa o ERZE)
widocznie ulewie towarzyszla burza. gdy piroun trafi blisko stacji wtedy btsy wylaczaja się automatycznie
A co tam niby ma sie wylaczac automatycznie i po co? Skoro juz tak definitywnie cos stwierdzasz to moze byc uzasadnil. Bo moim zdaniem nic sie automatycznie nie wylacza. A BTSy sie inaczej zabezpiecza przed piorunami jak wylaczeniem bo z punktu widzenia operatora ktory zarabia na tym ze ludzie dzwonia (czyli BTS ma dzialac) takie dzialanie byloby strzalem w stope.

#279501  autor: saleen
 26 lip 2008, 14:25
Z 2tyg. temu w Wlkp były duże burze, zasięg w Orange miałem bez żadnych problemów.

#279503  autor: mikage1
 26 lip 2008, 14:40
przemek910 pisze:Hmm dziwne, żeby w Poznaniu nie było zasięgu operatora, możesz mieszkasz na jakiś peryferiach?
może trochę odbiegając od tematu (czyli nie w czasie burzy), ale kiedy jestem w pracy, może nie samo centrum, ale w sumie bardzo blisko (Jeżyce, w miarę niedaleko od Kaponiery i Targów - około 500 metrów) - to era - zasięg tragiczny, czasem da się rozmawiać przy oknie, orange i play - pełen zasięg...

Sony CMD-CD5 - ma już 11 lat... a na oryginalnej baterii wytrzymuje 3 dni :)

#279507  autor: tesla
 26 lip 2008, 14:51
mikage1 pisze:to era - zasięg tragiczny
ten temat jest wyłącznie o zasięgu w czasie burzy ale odpowiem Ci. Reklamuj, reklamuj reklamuj. Od tego jest BOK i jeżeli ktoś myśli że taki zgłoszenia lądują w koszu to nie ma racji. Mają one bardzo duży wpływ na powstawanie nowych stacji.
Czasami w takim przypadku wystarczy zmiana tiltu na jednej antenie, co w całości zajmuje 2 dni robocze. Wszystkie takie sygnały muszą trafiać do BOKu.
Szczególnie wartościowymi zgłoszeniami są te od firm, mających > kilka telefonów u danego operatora :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#279512  autor: darnok
 26 lip 2008, 15:14
tesla pisze: ten temat jest wyłącznie o zasięgu w czasie burzy ale odpowiem Ci. Reklamuj, reklamuj reklamuj. Od tego jest BOK i jeżeli ktoś myśli że taki zgłoszenia lądują w koszu to nie ma racji. Mają one bardzo duży wpływ na powstawanie nowych stacji.
Czasami w takim przypadku wystarczy zmiana tiltu na jednej antenie, co w całości zajmuje 2 dni robocze. Wszystkie takie sygnały muszą trafiać do BOKu.
Potwierdzam co napsial tesla. Zglaszac problemy. Od tego operatorzy maja odpowiednie sekcje/dzialy. Wiecej zgloszen z danego rejonu obszaru zostaje zauwazone i w razie ptorzeby jedzie ktos zrobic pomiary. Takie pomiary wyrywkowo i tak sa robione ale nie wszedzie sie da dotrzec. A splyw paru reklamacji zasiegowych moze spowodowac lepsze postaranie sie dzialu optymalizacji sieci. Operatorowi zalezy na tym zeby ludzie mieli niezly zasieg bo dzieki temu beda dzwonic czyli generowac mu przychody.
Szczegolnie ze chyba wszyscy operatorzy umozliwiaja zglaszanie takze takich problemow przez po prostu maila.

#279522  autor: yagi
 26 lip 2008, 16:53
Ja moge sie wypowiedziec o Erze. Jak ostatnio byla burza to przez kilka minut nie moglem wykonac polaczenia. Objaw byl taki jakby siec byla zajeta, ale nie bylo potrojnego sygnalu tylko od razu rozlaczenie po wybraniu numeru.

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#279527  autor: user_delete10
 26 lip 2008, 18:15
W czasie wczorajszej burzy Orange i Play bez zmian,jak zawsze działał u mnie na tym samym poziomie.

#279552  autor: BUCiu
 26 lip 2008, 21:50
Tuchów, Małopolska: Orange bez najmniejszych problemów. Era pada najczęściej, i to nie tylko w czasie burzy ale również w czasie ulewy konkretnej. Plus emituje sygnał z anten Ery, także jak pada Era to i pada Plus. Co zauważyłem to Era "pada" zawsze kilka minut wcześniej i "wstaje" zawsze kilka/kilkanaście minut po Plusie. Biorąc pod uwagę, że te same anteny, ta sama radiolinia to ciekawe jest.

#279553  autor: przemek910
 26 lip 2008, 21:58
BUCiu pisze:Tuchów, Małopolska: Orange bez najmniejszych problemów. Era pada najczęściej, i to nie tylko w czasie burzy ale również w czasie ulewy konkretnej. Plus emituje sygnał z anten Ery, także jak pada Era to i pada Plus. Co zauważyłem to Era "pada" zawsze kilka minut wcześniej i "wstaje" zawsze kilka/kilkanaście minut po Plusie. Biorąc pod uwagę, że te same anteny, ta sama radiolinia to ciekawe jest.
Te same anteny? A nie na tym samym maszcie...? Często Operatorzy mają wspólne maszty, i mają na nich (kazdy osobno) swoje anteny.

Dlaczego u mnie ta Era nie pada juz od paru lat... :x :?: