• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #265513  autor: widex
 10 maja 2008, 12:36
Witajcie, będąc dziś w łazience zobaczyłem na liście połączeń nieodebrane połączenie wideo. Od razu zadzwoniłem do osoby, która próbowała nawiązać połączenie wideo. Osoba znajdowała się w zasięgu 3G i próbowała nawiązać połączenie wideo. Jest problem, że w Brodnicy nie ma UMTS. Jakim cudem mam nieodebrane połączenie wideo? :D Po głębszej analizie nie wiem co się stało, dlatego zapytam was. Za każdym razem, gdy ktoś próbował wykonać poł. wideo kończyło się fiaskiem, a u mnie nic nie wyświetliło.

P.S. Pomyślałem, że potajemnie działa 3G (czytałem na forum o działaniu stacji bazowych, których nie wykrywają telefony). Ale wydaje mi się, że to nie to. Dołączam fotkę ze swojego telefonu: fotka .

#265532  autor: elrond
 10 maja 2008, 15:46
Masz dostęp do net monitora? Może łapie ci jakieś strzępy zasięgu, które normalnie nie wystarczają do przyłączenia się telefonu do UMTS, a jednak na chwile to się udało + zbieg okoliczności - ktos zadzwonił i masz nieodebrane. Jeśli zasieg był szczątkowy mogło odrazu dzowniącego wyłączyc i tak oto mamy nieodebrane poł :wink: U mnie bardzo czesto się zdarza że stoje na przystanku (tak, wiocha permanentna :wink: ) lub idę drogą i na chwile mam ikonke 3G, ale nawet ani jednej kreski.

#265542  autor: widex
 10 maja 2008, 16:20
Niestety nie mam telefonu z Symbianem :), a najbliższy punkt z 3G Plusa to Grudziądz ok 50 km ode mnie. Przeszukiwałem sieci kilka razy w domu w różnych miejscach i na dworzu i nic, tylko GSM: Plus Era Orange oraz UMTS Ery.

#265548  autor: elrond
 10 maja 2008, 16:48
widex pisze:Niestety nie mam telefonu z Symbianem
To nie jest konieczne. Ja też symbiana nie mam, a kilka kodów do menu serwisowego załatwiło sprawę i netmonitora mam :wink:
widex pisze:a najbliższy punkt z 3G Plusa to Grudziądz ok 50 km ode mnie.
A no, ciekawa sprawa. Może to coś z telefonem? Bo kurcze, nawet na wykazie UKE nie znajduje żadnych pozwoleń dla Brodnicy.

#265550  autor: widex
 10 maja 2008, 16:55
elrond pisze:Może to coś z telefonem?
Ostatnio byłem właśnie w Grudziądzu i nawiązywałem połączenie wideo i było okej, podłącza się i rozłącza z siecią okej. Internet chodzi jak powinien. Nie wiem. Bo przez GSM nie da się wykonać połączenia, a co za tym idzie nie wyświetli, że w ogóle ktoś próbował nawiązać. Może testowo uruchomili na jakiejś wiosce nie daleko i podłączyłem się przez przypadek. Będę musiał zwiedzić okolicę w poszukiwaniu UMTS :) Albo pokombinować z tym NetMonitorem na k800i, tyle, ze kod *585*0000# nie działa, ale za to na innym Samsungu działa dobrze, tyle, że :D ciężko zrozumieć o co biega.

#265555  autor: elrond
 10 maja 2008, 17:19
widex pisze:Będę musiał zwiedzić okolicę w poszukiwaniu UMTS
Bardzo dobry pomysł. Z doswiadczenia wiem, że takie poszukiwania potrafią dać zaskakujacy efekt :wink:
widex pisze:z tym NetMonitorem na k800i, tyle, ze kod *585*0000# nie działa, ale za to na innym Samsungu działa dobrze
Kody to do każdego telefonu są inne. Nigdy nie miałem dłuższego kotaktu z SE, ale słyszałem że ludzi jakos tam tego monitora znajduja.

#265574  autor: yagi
 10 maja 2008, 19:14
widex pisze:tyle, ze kod *585*0000# nie działa, ale za to na innym Samsungu działa
Jak nie masz spatchowanego softa to nie uruchomisz TechMode. Od razu napisze ze do 3G on sie nijak nadaje poniewaz nie pokazuje CID. Jedyne co mozna odczytac to LAC 3G i dane ostatnio uzywanego BTS'a 2G.

Dlatego teraz do takich celow uzywam Nokii 6630. Tutaj to jest miod w tych sprawach - CellTrack + Net Monitor i wszystko wiadomo ;)

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#265862  autor: dt
 12 maja 2008, 20:37
widex a jak to jest z tym 3G w Brodnicy? W wykazie UKE jest tylko 'Kruszynki, gm. Brodnica, dz. nr 110/7 - PTC. Tylko tam jest nadajnik czy w samym miescie tez? Moze Plus tez ma gdzies nadajnik na wiosce...

#265867  autor: widex
 12 maja 2008, 20:58
Era ma przekaźnik w Kruszynkach ok 10-20 metrów od granicy miasta. Tak jak napisałem odbyłem podróż po zachodniej i północnej części miasta i byłem w najwyższym punkcie nad miastem i nic, zero 3G Plusa.

#266185  autor: Łukasz_W
 15 maja 2008, 01:03
A może po prostu połączenie jest nieodebrane dlatego, że jesteś poza zasięgiem 3G? Coś na kształt "kto dzwonił", chociaż to trochę co innego.
A przy okazji mam pytanie: czy za połączenia wideo płaci się stawkę podstawową czy mogą być one rozliczane z pakietów wewnątrzsieciowych (np. w sytuacji gdy mamy promocję, w której minuta wideorozmowy jest w cenie połączenia głosowego)?

#266195  autor: widex
 15 maja 2008, 08:21
To nie byl sms, ale tez tak myslalem. W Simplusie z pakietow, poza pakietem cena w sieci.

#266243  autor: user_delete9
 15 maja 2008, 15:32
bierze sie to stad ze gdy nie jest sie w zasiegu 3G a ktos do nas wykonuje polaczenie video to w takiej sytuacji na telefonie pojawia sie znaczek o nieodebranym polaczeniu video. (sprawdzone na k770i w sieci era)