• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #239372  autor: maniek
 14 gru 2007, 12:56
Mam taki problem, mianowicie klkanascie razy dziennie siada mi zasieg w komorce i trzeba odpalac telefon na nowo. Myslalem ze to wina aparatu ale po wymianie karty na orange wszystko smiga elegancko. Ta sytuacja powtarza sie non stop od 3 dni niezaleznie od miejsca w ktorym przebywam. Moze ktos wie czy era nie kombinuje cos ze swoimi nadajnikami?
Ostatnio zmieniony 14 gru 2007, 13:14 przez maniek, łącznie zmieniany 1 raz.

#239376  autor: WhiteSmurff
 14 gru 2007, 13:28
dolaczam sie do poprzednika, u mnie w okolicach radomska (kolo czestochowy) jest podobnie testowalem na N80 i N1600 na 2 roznych kartach z ery (jedna abonament druga taktak)

Normalnie dziwn obiawy bo jest sobie zasieg, po jakims czasie telefon traci zasieg i trzeba go uruchomic ponownie bo inaczej zasiegu nawet na recznym wyszukiwaniu nie znajdzie... po czym na pare godzin jest spokoj

#239378  autor: aga
 14 gru 2007, 13:33
W Łodzi jak na razie nic się nie dzieje z zasięgiem. Może to jakieś okresowe konserwacje nadajników?

#239385  autor: Pawrzes
 14 gru 2007, 14:14
Ja takich problemów nie mam na 3 nr i trzech różnych telefonach ale jak poskarżyli mi się 2 znajomi w godzinach porannych przez 3 godz. nie można się było nigdzie dodzwonić...

Pozdrawiam

#239415  autor: darnok
 14 gru 2007, 16:31
Pawrzes pisze:Ja takich problemów nie mam na 3 nr i trzech różnych telefonach ale jak poskarżyli mi się 2 znajomi w godzinach porannych przez 3 godz. nie można się było nigdzie dodzwonić...
Godziny bardzo wczesno ranne i pozno wieczorne to typowe terminy sporych prac planowych modernizacyjnych. W ciagu calego dnia sa przeprowadzane mniejsze pracy (np dotyczace jednej stacji)
Poza tym caly czas zdarzaja sie roznego rodzaju awarie - to tylko sprzet, ktory jak wszystko sie psuje (i dotyczy to kazdego operatora).

Za kazdym razem mozna zadzwonic do BOKu i zapytac - oni poinfomuja czy to modernizacja czy awaria, a jesli ani to ani to przyjma zgloszenie i specjalista odpisze czemu byl problem.

Nie napisales gdzie byl ten brak zasiegu i konkretniej w jakich godzinach..

#239450  autor: kowcio
 14 gru 2007, 19:45
ja jak wcześniej pisałem tutaj na forum, mam orange i podobny problem jest, tylko że często w godzinach szczytu (ok. 16) nie można wysłać smsa (pokazuje: błąd) a jak się dzwoni to "sieć przeciążona"... mam też neta przez orange i jakoś mnie nie rozłącza w ogóle i zawsze da się z nim połączyć.. i to nie dotyczy jednego numeru i telefonu bo w drugim też tak jest:/... więc nie wiem o co chodzi.. a do BOKu nie mam ochoty dzwonić i się z nimi pluć... ale na szczęście sytuacja zdaża się sporadycznie więc da się jeszcze wytrzymać.. i jak już to po ok 30 min. jest ok..
:arrow: Pozdrawiam

#239508  autor: asziatko
 14 gru 2007, 21:40
Widać że Era coś robi koło swoich nadajników / stacji bazowych BTS. Bardzo prawdopodobne jest to że są to prace modernizacyjne. Ja mieszkam w Tarnowie i już pare razy ( 3 razy dokładnie ) zauważyłem w nocy tak między 2 a 4 godziną że nie miałem w ogóle zasięgu na telefonie a tez jestem w Erze. Nie zdarza się to często - sporadycznie. Dla ciekawości zawsze dzwoniłem rano do BOA Ery dowiedzieć się czemu nie było zasięgu w nocy i zakażdym razem uzyskiwałem informacje że były to prace modernizacyjne.

Nie kiedy w nocy Operatorzy robią restarty stacji bazowych - wtedy też przez chwile nie będzie zasięgu. Nie robią znów tych restartów codziennie - sporadycznie lub według swoich informacji gdzie należy zrobić taki restart stacji bazowej.

Całkiem dobrze mogą to być poprostu awarie - tak jak pisze darnok.

Jak nie ustaną te problemy z zasięgiem to radze interweniować w BOA i składać reklamacje że jest coś nie tak z zasięgiem.

W Kontakcie,
Artur

#239537  autor: darnok
 15 gru 2007, 00:03
asziatko pisze:Widać że Era coś robi koło swoich nadajników / stacji bazowych BTS. Bardzo prawdopodobne jest to że są to prace modernizacyjne. Ja mieszkam w Tarnowie i już pare razy ( 3 razy dokładnie ) zauważyłem w nocy tak między 2 a 4 godziną że nie miałem w ogóle zasięgu na telefonie a tez jestem w Erze. Nie zdarza się to często - sporadycznie. Dla ciekawości zawsze dzwoniłem rano do BOA Ery dowiedzieć się czemu nie było zasięgu w nocy i zakażdym razem uzyskiwałem informacje że były to prace modernizacyjne.

Nie kiedy w nocy Operatorzy robią restarty stacji bazowych - wtedy też przez chwile nie będzie zasięgu. Nie robią znów tych restartów codziennie - sporadycznie lub według swoich informacji gdzie należy zrobić taki restart stacji bazowej.

Całkiem dobrze mogą to być poprostu awarie - tak jak pisze darnok.
Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno - jesli juz to ktos jedzie usunac awarie. Przy czym i tak maksymalnie stara sie przesunac usuwanie drobniejszych awarii na bardziej ludzkie pory. W tych godzinach to sie prace zdalne przeprowadza - takie ktore moga byc krytyczne jesli sie nie powioda.

Restart BTSa to kilka minut (5minut to max) i bez przesady - jak jest potrzeba to i w dzien sie go robi. BSC to w zaleznosci od poziomu restartu do pol godziny - typowo kwadransik. MSC to najczesciej sie restartuje bardzo plytko wiec utrata ruchu jest z 10 minut. Wiec te twoje 2h w nocy to awaria. Przy czym mowa tu o twardych restartach z pozrzucaniem ruchu - bo miekkie to moga trwac dlugo - dokad ruch nie zejdzie - a nowy nie jest wpuszczany.

#239596  autor: tesla
 15 gru 2007, 12:49
asziatko pisze:tak między 2 a 4 godziną
to statystycznie pora najmniejszego obciążenia. Wtedy właśnie wykonywane są: przestrajanie, przełączanie transmisji, reparenting, uruchamianie nowych bsc i inne czary które ciągną za sobą koniczność wyłączenia większej ilości stacji.
aga pisze:Może to jakieś okresowe konserwacje nadajników?
okresowe przeglądy nie są związane z wyłączaniem stacji, za wyjątkiem prac w systemie antenowym. Czyli sporadycznie i nie do zauważenia przez abonentów.
darnok pisze:
Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno
byezduura kolego. awarie są usuwane 365/24h. Nie ma że deszcz, śnieg, -25 stopni i ciemni jak w d...e. Tak naprawdę różne jest tylko podejście do priorytetów. Uwierz, znam to z autopsji.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#239602  autor: pawel_k
 15 gru 2007, 13:09
Na slasku tez sa jakies problemy z era.
Efekty poza opisanym wyzej (brak zasiegu i koniec), dochodzi slabszy zasieg w budynkach, problemy z wyslaniem smsa (komunikat brak sieci gdy jest sie w 100% zasiegu), dodzwonieniem sie (przez dobra chwile pokazuje komunikat ze wybiera numer potem wraca na pusty ekran lub laskawie sie laczy). Objawy wystepuja od dobrego miesiaca. Musza robic wieksze modernizacje ogolnopolskie skoro na duzej czesci obszaru naszego kraju wystepuja te same awarie.

:)

#239605  autor: yagi
 15 gru 2007, 13:29
Teraz gdzies przypada termin odpalenia nowych lokalizacji UMTS ... Moze te niedogodnosci sa spowodowane przygotowaniami???

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#239611  autor: darnok
 15 gru 2007, 13:46
TimeSlot pisze:
darnok pisze:
Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno
byezduura kolego. awarie są usuwane 365/24h. Nie ma że deszcz, śnieg, -25 stopni i ciemni jak w d...e. Tak naprawdę różne jest tylko podejście do priorytetów. Uwierz, znam to z autopsji.
Bezedura kolego. Powiedz mi ze ludzie pojada montowac anteny teraz o 3 w nocy. o ile nie bedzie to SDH, to nikt zwyklego mwe nie pojedzie przepinac o 3 w nocy, tylko zrobi to okolo 6-7. I powtarzam - caly czas mowie o ZAPLANOWANEJ pracy a nie AWARII.

Poza tym czytaj i cytuj DOKLADNIE moja wypowiedz. Napisalem ze w tych godzinach nie przeprowadza sie MODERNIZACJI na lokalizacjach, a USUWA sie powazne awarie. Nie jezdisz chyba zmienic prostownik czy domknac racka w indoorze. Nawet z jednym TRXem to niektorzy przekladaja na rano bo to niewielka awaria. I uwierz mi - znam to z autopsji.

#239624  autor: tesla
 15 gru 2007, 15:00
darnok pisze:Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno
w tym zdaniu nie ma mowy o pracach planowych. Chyba że ja czytać nie potrafię 8)
darnok pisze:Nawet z jednym TRXem to niektorzy przekladaja na rano bo to niewielka awaria. I uwierz mi - znam to z autopsji.
nie wydaje ci się że możemy robić to samo ale dla innych operatorów. Autopsja w PTC, PTK, czy tam jeszcze innym - może skutkować innymi spostrzeżeniami.
Dobra - ale nie róbmy już offtopa bo miało być o zasięgu Ery ...

[ Dodano: 2007-12-15, 15:02 ]
darnok, ty też mnie kiepsko cytujesz bo pisałem 365/24 odnoście awarii. Otwarte drzwi to nie awaria.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#239628  autor: darnok
 15 gru 2007, 15:31
TimeSlot pisze:
darnok pisze:Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno
w tym zdaniu nie ma mowy o pracach planowych. Chyba że ja czytać nie potrafię 8)
Czytac moze i potrafisz, ale cytujesz wybiorczo - a potem twierdzisz ze cos innego napisalem. Ja ci zacytuje cale zdanie ktore napisalem.
Sprawdz powyzej jak nie wierzysz.
darnok pisze:Miedzy 2-4 to sie nie robi prac na lokalizacjach bo jest ciemno i zimno - jesli juz to ktos jedzie usunac awarie.
darnok pisze:Nawet z jednym TRXem to niektorzy przekladaja na rano bo to niewielka awaria. I uwierz mi - znam to z autopsji.
nie wydaje ci się że możemy robić to samo ale dla innych operatorów. Autopsja w PTC, PTK, czy tam jeszcze innym - może skutkować innymi spostrzeżeniami.
Dobra - ale nie róbmy już offtopa bo miało być o zasięgu Ery ... [/quote]

Nie wydaje mi sie ;-) Ja wiem co ty robisz dla kogo i gdzie (no moze powiedzmy domslam sie bo nie znam cie personalnie - na podstawie wypowiedzi). A ja robie zupelnie co innego - choc blisko powiazanego.
TimeSlot pisze:[ Dodano: 2007-12-15, 15:02 ]
darnok, ty też mnie kiepsko cytujesz bo pisałem 365/24 odnoście awarii. Otwarte drzwi to nie awaria.
Tekst o drzwiach nie pochodzil z twojej wypowiedzi - to sam dodalem. Oczywiscie ze moze byc awaria np. czujnika drzwi. Generalnie otwarte drzwi generuja alarm - to jest incydent, ktorym zajmie sie dzial utrzymania sieci - czyli ty.