• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #202328  autor: kolunio
 14 lip 2007, 11:44
Witam
Czy posiada ktos z Was informacje czy miasto sosnowiec znajduje sie w zasiegu UMTS-u (3g)
Jezeli tak to w jakiej sieci i jakie sa oplaty?
Pozdr
Pawel

#203168  autor: Pawrzes
 17 lip 2007, 01:32
Tak, jest zasięg UMTS w Sosnowcu. Wg mapek operatorów przedstawia się następująco:

Era (Blueconnect)

Obrazek

Plus (iPlus)

Obrazek

Orange (Orange Free)

Obrazek

A z opłatami to musisz się zapoznać z ofertą na stronach operatorów bo nie napisałeś czy chodzi Ci o np. videopołączenia czy dostęp do internetu...

Pozdrawiam

#205430  autor: mariusz9a
 23 lip 2007, 22:14
Ja korzystam z UMTS w Sosnowcu z Plusa i Orange. Ta mapka zasięgu 3G Orange to troche lipna jest:/ W rzeczywistości zasieg 3G z Orange jest fatalny i nie ma nic wspólnego z tym co jest na mapce! Natomiast z Plusa jest troche lepiej, ale mapka zasiegu tez kłamie. Zasięg jest full tam gdzie według mapki go wcale nie powinno być a nie ma go tam gdzie niby powinien być:D Sumarycznie Plus ma większy zasieg 3G w Sosnowcu niż Orange mimo iż według mapek powinno być na odwrót. Jednak nie nastawiaj sie że złapiesz zasięg 3G wewnątrz bloku na jakimś osiedlu. Tzn jest, ale trzeba zmusić ręcznie telefon do jego złapania a gdy jesteś oddalony daleko od okna czy np w windzie/korytarzu to już wcale nie jest to możliwe.
Co do stawek zajrzyj na strony operatorów;) W Plusie stawka jest taka sama jak za połączenie głowowe (jeśli masz pakiety, zżera z pakietów, darmowy numer to nic nie kosztuje). Natomiast w orange płaciłem jeszcze niedawno dwa razy tyle co za zwykłą minute ale słyszałem że miało sie to zmienić, ale czy sie zmieniło to nawet nie wiem.

O! Jak tak patrze na te mapki zasięgu, to zasieg 3G plusa jest w rzeczywistości taki jak mniej więcej ten na mapce zasięgu Ery;)