• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1191412  autor: mirekK
 02 maja 2025, 00:16
Sytuacja kurjozalna.
Kilkudziesięciotysięczna aglomeracja pod bardzo dużym miastem, a w niektórych pokojach starszego domu wyraźnie słabszy zasięg. Zamiast 4-5 kresek, tylko 1-2. Słabo działający internet. Na szczęście w tych miejscach nie potrzebny. Czasami przerywanie rozmów. No ale dziury w tak zurbanizowanym obszarze ?
Problem dotyczy co najmniej kilku telefonów, najprostszych jak i smartfonów. Również obsługujących 5 G.

Do operatorów nawet nie chce mi się pisać.
Moje tymczasowe rozwiązanie to:
- w najprostszych urządzeniach wybór auto 2G/3G
- w android mogę ustawić tylko konkretne pasmo, zatem 3G
Wada, że jeśli padnie wybrane pasmo, senior nie przełączy sobie zakresów i do nikogo z bliskich się nie dodzwoni. Z kolei jeśli w urządzeniach z Android z takim wyborem będzie miała miejsce podobna sytuacja, ja tego nie zauważę , a tel prawdopodobnie nie przełączy się w inne pasmo to finalnie do mnie też nikt się nie dodzwoni.

Macie jakieś inne pomysły ?
W systemach AOSP np LoS były spore możliwości łącznie z kolejnością i priorytetami co do wybranych pasm.

Niestety nie mogę wejść po kodzie #*#3646633#*# w engineered mode w motorola edge 30 neo :( Tam coś takiego było jak dobrze pamiętam.
 #1191536  autor: pakierhakierxd
 05 maja 2025, 08:33
wifi calling albo zmiana operatora bo repeater jest nie legalny
jedynie antene do routera mozesz zamontowac i wtedy udostepniac to dla urzadzen i uzywac tak wifi calling.

Pozdrawiam :)