• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1187371  autor: MakPolny
 06 lut 2025, 10:25
Wielokrotnie w tym tygodniu w Łodzi miałem problem żeby nawiązać rozmowę albo rozmowę zrywało, internetu na 5G pomimo zasięgu na MAX też często nie ma. Rozmowy przychodzące potrafi mi przekierować na drugą kartę sim ( T-mobile mam ustawione przekierowanie w przypadku braku zasięgu ).

Dziś robiąc w sklepie rano zakupu śniadaniowe chciałem zapłacić aplikacją sklepu a tu zonk brak zasięgu i internetu gdzie od kilkunastu lat minimum nie było problemów z zasięgiem, zawsze na max był bo w okolicy dosłownie jest nadajnik na nadajniku i jak nie z jednego to złapie z drugiego.

Wczoraj pisałem do BOK T-Mobile i dostałem odpowiedź :
"Występuje awaria sieci radiowej, zdegradowane są wszytskie usługi dla klientów mobilnych,awaria powinna zostać usunięta do 8/02/2025"
Dziwi mnie, że awaria trwa aż cały tydzień.

Dziś rano dzwoniłem do BOK i konsultant techniczny udzielił mi informacji, że problem z zakłóceniami pracy sieci występuje na terenie całej Łodzi i nie wiadomo kiedy będzie naprawiony.

Ktoś coś może wie co się stało z T-mobile ?
 #1187376  autor: KC-KARLOS
 06 lut 2025, 10:44
Jest kilka możliwości, co mogło się stać - np. awaria zasilenia, zerwanie kabli światłowodowych zasilających stacje, nieudane wdrożenie/testy 5G w n78 (co paraliżuje ruch na najbliższych nadajnikach), ewentualnie ktoś zakłóca sieć na konkretnej częstotliwości korzystając z chińskiego syfu typu kamerki z antenką, co objawia się poważnym przeciążeniem LTE które chodzi na poziomie kilku megabitów/sek. No i jest też reshuffling 900 MHz, muszą go wykonać poprawnie, aby zapewnić podstawową łączność komórkową - więcej > viewtopic.php?t=90333&start=220
Pamiętajmy, że w Łodzi trwa poważna budowa kolejowego tunelu podziemnego, co może mieć wpływ na działanie sieci komórkowej.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟