• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
 #1186226  autor: a482024
 18 sty 2025, 12:16
Witam.

Nurtuje mnie temat działania hotspotu w smartfonie od strony technicznej. Zawsze myślałem, że działa to jak w zwykłym routerze z modem sieci komórkowej - tj. "wrzucam" kartę SIM do portu routera i gotowe, łącze udostępnione. Natomiast w Apple iPhone zaraz po uruchomieniu karty eSIM (fizyczna SIM czy eSIM - zakładam, że nie ma to znaczenia) zauważyłem, że opcja hotspotu nie jest w ogóle dostępna. Czyli rozumiem, że to operator telefonii komórkowej decyduje o zarządzaniu możliwością udostępnienia jego transferu danych? Zauważyłem też, że do tego służy osobne APN, czyli rozumiem, że tak jakby internet mobilny w smartfonie a hotspot na nim uruchomiony to osobne, niezależne realizacje ("programy").

W związku z tym ciekawi mnie jeszcze jedna rzecz; mianowicie, czy jeżeli jest tak, jak przypuszczam, to czy przepustowość łącza między internetem mobilnym w smartfonie a hotspotem jest dzielona po równo, czy np. któryś z tych "torów" ma większy priorytet, nadany u operatora. Obecnie mam wrażenie, że internet w smartfonie działa mniej zawodnie od tego hotspotowego (np. streaming w telewizorze jest wyraźnie wolniejszy). Mało tego, ostatnio często także rozłącza połączenie WiFi (smartfon-telewizor/laptop), co jest w ogóle jakąś abstrakcją.

Przez to wszystko zastanawiam się, czy lepiej by było osobno kupić router 4G i do niego kartę SIM - o ile znów nie ma tu jakichś klocków z zarządzaniem hotspotu przez operatora. W ofercie NJU zauważyłem, że oferta no-limit + paczki GB za 19 zł złotych jest lepszą ofertą od samego internetu mobilnego za 29 zł - jak to możliwe? Jaki tu jest haczyk? Czy to właśnie chodzi o przepustowość lub priorytezację ruchu danych?
 #1186237  autor: a482024
 18 sty 2025, 14:37
W iPhone można jedynie edytować APN, nazwę użytkownika i hasło dla usług, które są dostępne, tj. internet mobilny i hotspot osobisty (o dziwo nie ma MMS), same te usługi nie można dodawać, ani usuwać, jedynie można zresetować.

Zmieniłem APN w hotspocie z domyślnego „internet” na „internetipv6” (tak jak to jest dla danych mobilnych) i bez zaskoczenia oczywiście, niczego to nie poprawia.
 #1186243  autor: Remington
 18 sty 2025, 15:15
@koszalineo941268
To teoria. W Polsce blokowały ruch tylko Lyca i dawniej Aero2 (BDI) i robiły to technicznie po stronie sieci. To, o czym pisałem - to ustawienia operatora powodujące, że bez zgody T-Mobile w iOS/iPadOS w ogóle nie było w Ustawieniach opcji włączenia hotspotu - wystarczył jeden telefon na infolinię i się pojawiała.

@a482024
Z uwagi na powyższe, jest bardzo mało prawdopodobne, byś w Orange miał zablokowane coś czego operator nigdy nikomu nie ograniczał ani też nie wymagał aktywacji.
 #1186262  autor: muddy
 18 sty 2025, 23:49
Od strony technicznej tak właśnie działa. W żadnym telefonie z androidem nie spotkałem się z podobnym problemem. Widocznie to "usprawnienie" Apple, by operator miał wpływ na dostępność usługi udostępniania danych mobilnych przez WiFi (oraz ew. użycie dedykowanego APNa).

MM
 #1186264  autor: a482024
 19 sty 2025, 09:28
Dzisiaj musiałem włączyć i wyłączyć tryb samolotowy, żeby uzyskać dostęp do internetu. Mało tego, urządzenia podłączone do hotspotu iPhone’a losowo się rozłączały i po chwili łączyły się ponownie, mimo, że wymusiłem stabilne stałe włączenie hotspotu przez Siri lub aplikację Skróty. Kiedyś nie miałem problemu ze streamingiem YouTube w 4K, od jakiegoś czasu nie jestem w stanie płynnie takiego materiału odtwarzać. Według mnie wygląda na to, że Orange gdzieś zaczęło szukać oszczędności i/lub zmusza w ten sposób do zakupu innych usług (np. właśnie światłowodu). Tak, tak, wiem, że niezła teoria spiskowa. Tak czy inaczej, będę musiał ten problem reklamować.
 #1186757  autor: a482024
 27 sty 2025, 21:14
Tego nie da się racjonalnie wytłumaczyć; przeniosłem się z Orange Free do Flex i jak ręką odjął. Żadnych „lagów” we smartfonie, ani na urządzeniach podłączonych do hotspota.

Może karali mnie za to, że zostawiałem im tylko 14 zł miesięcznie na pakiet 200 minut i sms-ów.
 #1186832  autor: a482024
 29 sty 2025, 10:12
Cudy LT12. W statystykach widzę, że trzy pasma rzeczywiście są agregowane. Najczęściej B1, 3 i 7. Nad ranem we smartfonie prawie 55 Mbps, więc w sumie wygląda na to, że to kres możliwości przepustowości Orange, za dużo ludzi korzysta, skoro przypisuje mi wysokie częstotliwości.
 #1186833  autor: KC-KARLOS
 29 sty 2025, 10:23
a482024: to raczej siła sygnału niż obciążenie (smartfony mają nieco gorsze anteny niż dedykowane modemy/routery komórkowe). Ja potrafiłem mieć w LTE 3CA (b1+b3+b7) Orange + T-Mobile w ciągu dnia powyżej 100 mega, chwilami 150 mbps, a w nocy do 180 mbps, gdzie takich prędkości w LTE w mieście nie osiągam normalnie (nadrabia to 5G w n78). Nadajnik 4,5 km w linii prostej bez większych przeszkód terenowych, router na 1 piętrze mieszkania, wifi 5GHz.
Przy testach świątecznych, w telefonie jako hotspot (też 5GHz) ok 100 mega wyciągałem w podobnym ułożeniu telefonu co router i ta sama sieć.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186844  autor: a482024
 29 sty 2025, 12:33
Z tym, że jakimś cudem router 3A z czterema antenami, umieszczony przy oknie z czystym widokiem na BTS przy 300m ma downlink gorszy o połowę od smartfonu trzymanego gdzieś w ręku na kanapie w środku mieszkania. Jakim cudem…? Nie byłbym zawiedziony, gdybym miał tylko stabilne 50mbps, byle 4k60 z YT odtwarzało płynnie. Tymczasem iPhone, choć czasem sieć komórkowa dostaje zadyszki, jako hotspot realizuje się lepiej niż dedykowany, doinwestowany router.
 #1186846  autor: KC-KARLOS
 29 sty 2025, 12:38
a482024: oj nie zawsze tak jest, iPhone jako hotspot miewa zagrania, gdzie pójdzie tylko na kilku mbps z niewiadomych przyczyn.

🌟Mija już 15 lat odkąd jestem na Forum Telepolis.pl - kiedy to zleciało?! Dzięki za ten czas i nadal do usług! Pozdrawiam 🌟
 #1186901  autor: MariuszY
 30 sty 2025, 08:43
a482024 pisze:
29 sty 2025, 10:12
Nad ranem we smartfonie prawie 55 Mbps, więc w sumie wygląda na to, że to kres możliwości przepustowości Orange, za dużo ludzi korzysta, skoro przypisuje mi wysokie częstotliwości.
a482024 pisze:...czysty widok na BTS-a na dystansie 300 metrów, a szybkość pobierania jest wolniejsza średnio o połowę od iPhone 11...
Czyli jak rozumiem iPhone osiąga max sieci w twojej lokalizacji, a router połowę mniej, zatem nie przekracza 30Mbps i twierdzisz, że ten sprzęt to:
a482024 pisze:...solidny router LTE kategorii 12, z agregacją do 3 pasm...
Przecież to jasne, że albo masz felerny egzemplarz, albo ten sprzęt nie dogaduje się z gratami Orange. Czy kiedykolwiek próbowałeś ile to "cacko" pociągnie w innej lokalizacji (tak na próbę) :?:
Żeby było jasne - wiemy, że stan sieci zmienia się dynamicznie, aczkolwiek trudno mieć zawsze dobrze na smartfonie i źle na routerze w tym samym czasie. Wartości jakie podajesz dla routera mogą wskazywać na problemy z agregacją (u ciebie) lub wskazują na mocne obciążenie bts'a. Ja na bardzo prostym sprzęcie bez agregacji pasm, przy odległości do nadajników NetWorks! z jednej strony 2,2km, a z drugiej 6km i kilkoma drzewami w każdą stronę mam DL od 20Mbps (w szczycie) do 60Mbps (nad ranem). W tej samej lokalizacji zarówno router z 3CA jak i smartfon z 3CA, przy dostępności B1, B3, B20 wyciąga nie mniej niż 50Mbps, a nocami i nad ranem bywa ponad 100Mbps. Z tym, że ma to miejsce gdzie w "moim" sektorze znajduje się w sumie setka domów, nie ma dróg szybkiego ruchu, galerii handlowych ani innych skupisk zalogowanych użytkowników. W mieście bywa że prędkość połączenia na tym samym sprzęcie spada nawet o połowę.
Wreszcie kwestia ostatnia - podłączyłeś dla testu komputer kablem :?: Jeśli jedziesz tylko po wifi to jak możesz mieć pewność, że to nie tutaj jest "pies pogrzebany".