Które przepisy o ochronie parków? A może gdyby ktoś usiadł wspólnie do stołu i wypracował optymalne rozwiązanie pozwalające zachować i ład przestrzenny, naturalny charakter krajobrazu i dał korzyść w postaci zasięgu to coś sensownego by z tego było?
Ta, przepisy a T-Mobile zrobił nadajniki na schroniskach. Po prostu te tereny są trudne do pokrycia - światłowodu nikt nie poprowadzi a radiolinie mają problemy. Pozostaje dosył satelitarny a on jest drogi, więc nikomu się nie spieszy żeby go instalować.
TPN, BdPN powołują się na przepisu odnośnie parków narodowych. Na tej podstawie nie zgadzano się na budowę nadajników. Dlatego pracując dla jednego z parków wiem że zasięg jest tragiczny. Sytuacja powoli się zmienia a nowe prawo telekomunikacyjne ułatwi pokrycie z czasem zasięgiem obszary górskie a w szczególności te o statusie chronionych.
Nowa stacja w 5. Stoi tam od wiosny. Prąd bierze z własnej fotowoltaniki i elektrowni ze schroniska. Święci tak od tygodnia, może trochę wcześniej. Wewnątrz schroniska jest też Plus. Zasięg T w TPN ma najlepszy. Użytkownicy Play też pewnie odczują ulgę. Grupa antena na samym schronisku.
Z tą ulgą ciężko może być - te stacje często są tak ruchem dociśnięte, że klient Play nie ma tam czego szukać. Na Kasprowym tak się zdarza, w jakimś schronisku też tak miałem. Niby zasięg masz, ale nie działa Net a połączenie telefoniczne zrywa po kilku sekundach.
W tym tygodniu mam jeszcze Play i bez problemu net idzie przez te stacje. Oczywiście po h+. Najważniejszy cel, można zadzwonić jakby co. Myślałem że ją odpalą w lipcu ale poszła teraz. Jestem tu przynajmniej raz w tygodniu, więc mówię jak jest. Na T mam LTE i wszystko działa bardzo sprawnie. Zasięg jest w całej dolinie, ginie przy dojściach na zamarłą i zawrat. Tu Sk czasami w dolinie.
Co do dociśnięcia, nigdy nie było problemu w lato, na chochołowskiej i ornku z Play.
O właśnie, mi na chochołowskiej nie chciało działać. Zasięg był, internetu brak a chciałem zdjęcia wysłać. Dopiero po przejściu na drugą kartę wskoczyła transmisja. No ale to było w lipcu, ludzi mnóstwo.
Będzie jeszcze jedna inwestycja w Taterach ale o tym przed latem. Dla mnie T plus nowa Go to najlepsza oferta. Priorytet to zasięg i dzwonienie, net jako któraś z kolei usługa. Brakuje tylko do pełni szczęścia VoWiFi ale to tez niebawem (brak jeszcze terminu).
Mi bardziej na VoLTE zależy, jak zrobią będę myślał. Prędkości internetu w T mają dobre, a mi nawet bardziej na internecie niż rozmowach zależy, bo często muszę pracować w terenie przy wykorzystaniu sieci.
Byłem w 5 tce w grudniu 3 razy, zasięg T robi robotę. Można się zwyczajnie szybko dodzwonić. I o to właśnie chodzi. Na karcie Play też ale tu wiadomo tylko 3g. Play straci dużo z zasięgu jak T wyłączy 3G. Zamiast orange LTE mogliby dogadać się na T LTE. Ale widać z orange mają lepsze warunki.
hejka. mam pytanko odnośnie Siwarne/Sywarne w Kościelisku. Będę tam przez sierpień i potrzebuję mobilnego internetu.
Co wg Was najlepiej wybrać?
Która sieć ma dobre techniczne warunki?
Pozdrawiam