Melduje, że chyba u mnie wdrażają "5GReady"

. Rędziny/k Częstochowy ID: CZE040, "pająki" chodzą po maszcie, nadajnik całkowicie wyłączony, sygnał łapie z pobliskich Rudnik z Cemexu. Na nadajniku jak kiedyś pisałem są po 2 anteny na sektor - jedne od L800 i U900 zamontowane w kwietniu 2017 roku, obsługujące już chyba MIMO4x4, i prawdopodobnie będą dziś wymieniać stare wysłużone anteny od pasm 1800/2100 MIMO2x2, które są od początku istnienia bts/eNobe na nowe MIMO4x4. Jak kiedyś napisałem - błędnie zresztą, że stacja obsługuje radiolinie 1107Mb/s to był to mój błąd, pomyliłem się. W rzeczywistości leciała tu radiolinia pojedyncza 247Mb/s od Częstochowy ze stacji ID047, która to była podłączona już radiolinią 1107Mb/s z pobliską stacją CZE044 będącą w kościele pw Sw J. Kantego, dalej leciał do centrali już światłowód. Z tego co widzę to będzie stawiana/albo już jest nowa stacja w Mirowie (CZE7006) i prawdopodobnie albo dodadzą jeszcze jedną radiolinie 247Mb/s w obecnym układzie albo dosył do CZE040 w mojej miejscowości przejmie nowa stacja ta w Mirowie (ID7006) na radiolinii 494Mb/s, która to jest bardzo bisko centrali więc mogło by dalej lecieć 1107Mb/s. Niestety na teren nie mogę się dostać więc nie zagadam robotników. Raczej aby wprowadzić same QAM256 nie łazili by po maszcie i nie wyłączyliby go. Z drugiej strony trochę dziwi, że tak późno się za to zabrali, jakąś godzinkę do tyłu, i ciekawe ile potrwa zanim jak już dodadzą (oby bo ostatnio było coraz bardziej zapchana już nie tylko w kwestii pasm ale i radiolinia 247Mb/s nie wyrabiała) te nowe anteny i wprowadzą synchronizacje, QAM256, Cloud Air itp.. Ciekawe ile zajmie też konfiguracja, jest to jeden z niższych masztów z końca 2011, jeszcze jak Play nie stosowało 100metrowych konstrukcji parasolowych. Do tej pory pomimo, że maszt nie najwyższy a wręcz rzekłbym, iż idealny - to zasięg był idealny. Oby czegoś nie skopali jak N!, którzy co jak wejdą na jakąś stacje i coś dłubią za chwilę zasięg o 20% niższy. Ciekawe dlaczego ale anteny, o wile niżej zawieszone na tej stacji Plusa G/U/L900i L1800 też zostały wyłączone ale tak ma chyba być bo to "szczerbaty" się kiedyś dostawił bo miał tu dużą ciemną dziurę. Może za tydz jak już zsynchronizują i dołożą radiolinie bo za słaba, wycisnę na agregacji 1800/2100 w MIMO4x4 więcej jak 148Mb/s, które są rekordem dla tej stacji we wrześni 2017 roku o 4-tej nad ranem.
Edit: No i d@@a. Nic nie zrobione, stacja wznowiona, zasięg powrócił. Ciekawe co zmienili. Bo chyba nic ;-/
Zmieniony tylko priorytet i główne pasmo. Zamiast 15Mhz na L1800 głównym się stało L2100 na 10Mhz. :-/ Może jutro jednak coś.