Robert K pisze: ↑02 mar 2019, 12:41
p2225 pisze: ↑02 mar 2019, 00:07
I ciekawe czy te nowe anteny z MIMO4x4 dla wszystkich pasm obsłużą podstawowe 700 MHz dla 5G, bo te montowane po aukcji 800/2600 MHz nie miały obsługi 700-ki?
A ze streama wyłapałem jeszcze, że agregacja pasm z dwóch stacji zachodzi również gdy jedno pasmo na danej stacji jest zapchane i wtedy agregowane jest z drugiej. Czyli nie zależy to tylko od jakości sygnału czy niedostępności pasma na stacji.
Co ciekawe Witek dodał że tylko z jednej stacji jest doagregowana dodatkowa częstotliwość , zwykle L800 5Mhz . Czyli w agregacji o różnej lokalizacji max 2 stacje biorą udział.
Mieszkam pomiedzy dwiema stacjami i na codzień widzę w service mode doagregowane L2600 z drugiej stacji. Na podstawie obserwacji i testów mogę powiedzieć tylko jedno, działa to beznadziejnie. Przynajmniej u mnie. Moim zdaniem zda to egzamin tylko przy dużym zageszczeniu nadajników ( tak jak ma to byc przy Real 5G ), bo obecnie mam np. tak:
Jestem w zasiegu jednej ze stacji i mam B1+B3+B20 i wynik indoor ~40-50 Mbps. Za chwilę potrafi dołączyć mi B7 z innej stacji ( i jest B7+B1+B3) które jest praktycznie nieużywalne, bo sygnał jest tragicznie słaby i nie mogę otworzyc strony www. Nie muszę wchodzic w service mode zeby wiedziec co sie dzieje

Niedlugo sytuacja się zmieni, bo w bezposrednim sasiedztwie powstaje kolejna stacja Playa i bede w bardzo dobrym zasiegu dwoch stacji. Zobaczymy jak wtedy bedzie to działać.
Dodatkowo po tym widać ze kluczem przy doagregowaniu kolejnego pasma nie jest raczej obciazenie, bo L2600 ktore mi dołącza jest na codzień dobite do gleby, stąd też budowa kolejnej stacji w niedużej odległości.
Rozwiazanie jest stosunkowo nowe, wiec moze strojenie wymaga czasu. Oczywiście ze u mnie tak to wyglada nie znaczy ze tak jest wszedzie.
Może obserwuje ktos u siebie jak to dziala ?