cyanoone pisze:Za LTE od N się nie obrażę

Powiedzmy sobie szczerze, skoro T traci klientów to kto zauważy większe obciążenie?
Ciekawe myślenie.....
TMobile ma założenia na najbliższe lata. Mieli założenie zmodernizować sieć i to zrobili. Skoro mówią o zwiększeniu bazy klientów to to zrobią.
kozien70 pisze: A w zamian za to chcesz dorzucić ileś razy więcej mln klientów P4 i zakładasz, że to nie wpłynie na wydajność LTE i nikt tego nie zauważy w już przeciążonym L1800? Ciekawe.
Dokładnie. Ale weź to wytłumacz....
Jeżeli faktycznie P4 ma zostać wpuszczone przez T-mobile w roaming LTE1800 to wróże tu niezły disaster. Ktoś tu narzekał na prędkości LTE1800 w N! - po wpuszczeniu ssaczy z P4 dopiero będzie powód do narzekań
Tego się właśnie obawiałem i co już pisałem dłuższy czas temu. To będzie masakra.
Co do reszty. Ciekawe opcje napisałeś i to jest chyba jedyne wyjście dla Orange.
Nie mam teraz głowy w sumie do analizy Twojej wersji wydarzeń ale na pierwszy rzut ma sens.
Tylko, czy obecnie GSM które zostanie na GSM900 i na GSM1800 Orange pociągnie?
w 900ce Orange ma swój blok 6.8MHz. Odpala na nim MORAN (czyli własny) 4.2MHz UMTS900, a resztę swojej 900ki daje na wspólny MOCN GSM900 z T-mobile.
9,6 Mhz TMobile i 6.8Mhz Orange. Daje nam 16,4 Mhz. Teraz wytnijmy dwa razy po 4,2 na UMTS (Orange oraz wspólne TM/Play) czyli 8,4 Mhz. Zostaje nam całe 8Mhz czyli po 4Mhz na GSM900. Da radę?
A jak to wyjdzie w GSM1800?
Pamiętajmy,że Play ma zawsze jeszcze roaming i może sobie na takie małe ilości pozwolić
Jeśli, powtarzam, jeśli TM wpuści na swoje anteny Play, to Ewekaucje robię najszybciej jak się da.
Z drugiej strony - te darmowe 1TB czy czasem nie było sprawdzianem właśnie przed wpuszczeniem P4?
Jeszcze pozostaje opcja, że TM sie dogadał z Play na wspólne 15Mhz na LTE800 lub 10Mhz a 5 TM połączy z Orange jako wspólne 15Mhz
Dołączmy jeszcze jedno pytanie!
Dzisiaj LTE1800 lata głównie po kanałach i zasobach Orange. Czy sobie może tak bez dogadania się z Orange, TMobile wpuszczać na LTE1800 Play?