• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#337108  autor: borax11
 24 maja 2009, 18:44
tak jasne xD

#338303  autor: jacekes
 30 maja 2009, 21:49
Na tym zdjęciu platformy widać nawet anteny tej radiolinii. Po lewej stronie masztu, jedna pod drugą. Zastosowano odbiór zbiorczy przestrzenny, prawdopodobnie z uwagi na dużą odległość od drugiego końca linii i ogólnie dalekie od idealnych warunki propagacyjne nad taflą wody.

kiedyś telefon nie potrzebował do pracy nawet tranzystora
a teraz są telefony, na których musi działać windows

#338395  autor: rogmaniek
 31 maja 2009, 15:00
jacekos: może trochę nie na temat, ale rozbroiło mnie w polu sieć: napis Idea :-D Jak dla mnie wychodzi na Plus, ale to i tak tamtej marki już nam nie przywróci, ech... Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#339307  autor: muddy
 05 cze 2009, 15:25
darnok pisze:Poza tym Lekkim problemem jest to ze podzial kanalow jest nieszczesliwy. Operatorzy beda sie musieli powymieniac kanalami, bo z tego co kojarze to tylko Centek i Plus ma saisadujace ze soba 25 kanalow. Era ma dwie mniejsze pule.
Polkomtel też ma dwie pule, tylko że szczęśliwiej podzielone: 14 + 31 kanałów. PTC ma bloki 22 + 23 kanały. Centertel ciągłe 34.
darnok pisze:Po odjeciu 25 na 1 pasmo umts pozostanie im bardzo malo zasobow - szczegolnie Centkowi - na 9 kanalach to mozna zapomniec o budowaniu sieci gsm900.
Nawet 20 kanałów to trochę mało na ogólnokrajową sieć. Dlatego moim zdaniem chorym pomysłem było podzielenie "bezcennych" 50 kanałów EGSM na dodatkowe dwie spółki po zaledwie 25 kanałów. Polska jest chyba jedynym krajem w Europie, gdzie pięciu operatorów ma ogólnokrajowe pasmo GSM900. Ba, czterech operatorów w tym pasmie to już nieco ciasno. Większość krajów przydzieliła koncesję tylko trzem operatorom GSM900 (a Wielka Brytania tylko... dwóm!). Moim zdaniem w przetargu na częstotliwości EGSM powinny były one zostać przydzielone w blokach: 42 kanały + 8 kanałów - pierwszy przydział padłby zapewne łupem Play (czy też nawet innego operatora, który miałby szansę wybudować solidną sieć ogólnopolską), a o drugi przydział mogliby walczyć "operatorzy, którzy chcą zwiększyć pojemność posiadanej sieci" - szansa dla Centertela. Po takim podziale mielibyśmy w paśmie GSM900 cztery sieci: dwie posiadające 45 kanałów, dwie posiadające 42.

A teraz - cienko widzę inwestycję w UMTS900. Jedyna szansa to dogadanie się wielkiej trójki (czy nawet czwórki) na wspólne budowanie sieci. Konfiguracje mogą być różne: wydzielenie spółki zarządzającej wspólną siecią GSM900 (PTC i Polkomtel wnoszą w wianie po 20 kanałów, Centertel 9, P4 tylko kasę ;-) ) i samodzielne budowanie UMTS900 przez każdego. Dogadanie się tylko dwóch spółek (np. PTC z Polkomtelem) - wnoszą po 13 kanałów do wspólnej sieci UMTS900, a istniejące sieci GSM900 rekonfigurują do mniejszej ilości kanałów. Dogadanie się całej czwórki - wnoszą po 12-13 kanałów, budują UMTS900 na dwóch nośnych (2x5MHz).

Powstanie trzech czy czterech odrębnych sieci UMTS900 w Polsce jest raczej nieprawdopodobne.

MM

#339312  autor: widex
 05 cze 2009, 16:21
Dokładnie o to mi chodziło. Dopiero rezygnacja z GSM 900 Mhz mogłaby przyspieszyć budowę UMTS 900 MHz. Jednak tych starszych terminali jest dużo, a tych nowych mało. Popyt mały. Dopóki ludzi się nie zmusi to ciężko o zmiany.

#339645  autor: user_delete10
 07 cze 2009, 11:41
Zastanawiam się nad pewną kwestią,mianowicie: niedaleko mnie,w sensie 2km Play postawił BTSy sobie,co niezmiernie mnie dziwi,bo to tereny wiejskie już a przecież w miastach jeszcze nie mają oni pełnego pokrycia i w związku z tym jak po moim przejściu do Play moja komórka będzie łapać zasięg?Mam pod nosem,dosłownie BTS Plusa i 2 BTSy teraz Playa.Czy moja komórka będzie się "dobijać"tylko do macierzystej sieci,co spowoduje,że będę mieć słabszy sygnał jednak,bo z daleka, czy może jednak ważniejszy okaże się sygnał Plusa,dlatego,że jest mocniejszy?

#339647  autor: Vieslav
 07 cze 2009, 12:03
Z moich obserwacji wynika, że to zależy od telefonu. Na Playa zawsze możesz ręcznie przełączyć. Sprawozdanie z testu z moich okolic: na zamieszkałych terenach Play nie ma zasięgu, za to zasięg jest na polach i w lesie z miejscowości oddalonej o 15 km (3G) lub mocniejszy GSM ale nie wiem skąd :roll: . Na tamtych terenach telefon (V3xx) ani razu się na Playa nie przełączał bo miał full zasięg Plusa. Po przełączeniu ręcznym na Playa była 1 lub 0 kresek 3G i 2/3 kreski GSM (na 5 kresek). Na 3G można było rozmawiać. Nie rozłączało, ale sporadycznie rozmówcy urywało mój głos.
Z kolei N73 w Lublinie, gdzie Play ma prawie całkowite pokrycie strasznie wariował. Raz był Plus a raz Play. Przełączenie na 2G i ręczny wybór Play pomogło. Na mojej V3xx nie było czegoś takiego nawet przy obu parametrach na auto.

#339653  autor: politykier
 07 cze 2009, 12:34
w Warszawie na słuchawce z wm 6.1 wygląda na to, że preferowany jest zasięg macierzysty. telefon trzyma playa gdzie tylko się da, mimo że "kreskowo" w większości lokalizacji wypada słabiej od plusa. przeskakuje na roaming dopiero gdy ostatecznie straci usługę macierzystą. jak już złapie roaming to trochę trwa zanim powróci do playa (do 2 godzin od pojawienia się w miejscu, w którym wiem że sygnał playa jest). może powrót zależy od siły sygnału - który mocniejszy? trudno mi powiedzieć

#339706  autor: widex
 07 cze 2009, 20:06
U mnie wręcz odwrotnie. Woli 2G, a jak 3G do tylko Plusa. Za to mój poprzedni k800i zawsze 3G Play, najwyżej 2G Play.

#339734  autor: kwistas
 07 cze 2009, 23:09
widex, zgadzam się zauważyłem to w sporej częściej telefonów, czyżby jeden miał lepszą jakość podzespołów, a drugi nie?

#339759  autor: widex
 08 cze 2009, 07:11
kwistas, np. Mój K800i trzymał się 3G dość długo i jeszcze dało się wykonać połączenie. Za to telefon LG KT520 (mojego taty) trzymał UMTS dośc krótko i przełączył się na GSM. Mimo słabego GSM - miał znośny sygnal.

#340251  autor: Claudec
 10 cze 2009, 15:18
Nom, mój k800i zawsze wybiera 3G, na razie nie chce innego telefonu.

#342495  autor: user_delete10
 23 cze 2009, 16:13
Niesamowita zagadka do wszystkich :-D 4 dzień jestem w Plusie i tylko odkąd mam CI włączone od tych 4 dni już cuda widzę na ekranie.Przejdźmy do tej zagadki: jestem na obrzeżach centrum Gliwic w miejscu gdzie w środku budynku notorycznie traci zasięg każda sieć,w zależności od tego gdzie się stoi i w tym czasie zebrałem kilkadziesiąt różnych CI,co akurat nie dziwi bo non stop mam i ponownie tracę zasięg.Ale nie chodzi o to...Tak czy owak, bliżej lub dalej tego budynku wokoło są liczne BTSy Plusa - 900 i 1800MHz a ja dostałem CI oddalonej parę dobrych kilometrów dalej gminy Gierałtowice oraz miasta Zabrze !!! Czy jest na to racjonalne wytłumaczenie,bo to przeczy wszelkim zasadom funkcjonowania sieci GSM?...

#342498  autor: widex
 23 cze 2009, 16:27
fenix189 pisze:Czy jest na to racjonalne wytłumaczenie,bo to przeczy wszelkim zasadom funkcjonowania sieci GSM?...
Wjeżdzając do Brodnicy mam dostęp do 2x BTS i 2x NodeB, a telefon wybrał BTS z miejscowości Wąpielsk. Wieś oddalona kilkanaście kilometrów od tego miejsca. To samo w szkole, pewnego dnia CI Jajkowo - BTS. mając obok innego BTS.

#342500  autor: user_delete10
 23 cze 2009, 16:36
Wg.tych zasad,które przytoczyłem to powinien do najbliższego a nie najdalszego.Już nie wspomnę,że sobie skacze gdzie chce co chwilę,raz do bliższego BTSa,raz do dalszego.

#342562  autor: Łukasz_W
 24 cze 2009, 06:46
No cóż... ja też nie raz dziwiłem się jak to możliwe, i to w każdej sieci (oprócz Play, bo krótko ją mam). Widocznie masz takie specyficzne miejsce. Przydałby Ci się jakiś netmonitor, bo samo CellInfo może być mylące i nie daje pełnego obrazu sytuacji.

#342613  autor: Barciur
 24 cze 2009, 13:41
Ja mam na ul. Niepodległości w Lublinie w okolicy 3 BTS-y (500m jeden, 500 m drugi i jakies 3 km kawałek)... patrze a telefon a tam gdzie zawsze jest PLAY LUBLIN a tam... SWIDNIK. Oddalone jakieś 10 km..

#342642  autor: Claudec
 24 cze 2009, 16:09
Ja na 2G Play już nie raz łapałem zasięg z odległych miast (Tychy, Katowice, Ruda Śląska).
Taki problem mam tylko w domu na 4 pietrze, dlatego zawsze siedzę na 3G bo na tym nie ma takich cudów.

#342675  autor: user_delete10
 24 cze 2009, 18:35
Na V3 to chyba nie ma czegoś takiego jak NetMonitor.
Wczoraj w domu,jak była lekka burza,choć czy to ma coś wspólnego nie wiem,tak tylko mówię to znów tel.zaczął mi się przełączać do sąsiedniego miasta Knurowa,czyli - to już 2 miejsce w Plusie gdzie widzę te przeskoki. Kilka miesięcy temu podjąłem ten temat będąc w Orange i byłem święcie przekonany,że nawala BTS,zgłosiłem to do Orange,oczywiście nic nie wykryto.No i zaczynam to rozumieć wszystko - żaden BTS nie nawalał u mnie, teraz też nic się nie dzieje w Plusie przecież, tylko tel.samoczynnie wariuje i się przełącza jak mu odbije, stąd mam tyle dziwnych CI i stąd moje podejrzenia kiedyś,że wyłączał się BTS bo nagle słabł mi zasięg i miałem jakieś inne CI z daleka.

#343185  autor: michael_dee
 27 cze 2009, 12:16
Mam pytanie do specjalistów: czy w momencie prowadzenia rozmowy głosowej na nadaniku macieżystym Play'a i przelogownia się telefonu do roamingu Plusa, połącznie zostanie zerwane? Jeśli ktoś już tutaj o tym pisał, to proszę o odnośnik w formie linka.