MaciejM pisze:Ja.michal czy 3g na którym sprawdzałeś zużycie baterii było na U900 czy U2100 oraz jaki był zasięg ?.
Sprawdzić w Lumii tego nie mogę tak na 100%. Mogę tylko przypuszczać, że U2100 bo prędkości w speedteście ewidentnie wskazywały na HSPA+ DC (szybciej niż w LTE), stacje bazowe w okolicy są trzy, w tym jedna 160m (pozostałe 200 i 290m). Na wszystkich komplet czyli LTE1800, U2100, U900, GSM1800, GSM900. Zasięg miałem 3/5, czasem 4/5. Sądzę, że to raczej taki urok tej Lumii.
kozien70 pisze:Miałem zgoła odmienne doświadczenie z dokładnie tym samym telefonem w tej samej sieci: na LTE wyraźnie dłużej bateria trzymała. Przy czym zarówno na 3G jak i LTE miałem zasięg pełny.
Dokładnie tego nie zmierzyłem, ale przy full zasięgu LTE faktycznie jakoś bateria w oczach nie ginie. Za to jak jestem w miejscu gdzie w ogóle nie ma zasięgu to przy ustawionym maksymalnie 4G (sieć w okolicy tylko U900) telefon trzyma krócej niż przy ustawieniu 3G. Także cały czas jakiś algorytm skanowania sieci działa.
kozien70 pisze: To kwestia siły sygnału i ew. bycia "na styku zasięgów" kilku stacji.
Wygląda na to, że to jest odpowiedź. Trzy stacje bazowe, ta co jest najbliżej jest od drugiej strony starego budynku (grube mury). Do tego zasięg, który nie jest maksymalny. Wygląda na to, że faktycznie skacze sygnał. Kiedyś miałem Playa i używałem Nokii E51 i miałem taką sytuację w domu. Tam akurat Netmonitor pomógł bo zostawiłem go na kilka godzin i okazało się, że sygnał skacze co 2 sekundy między dwiema stacjami. Chyba historia lubi się powtarzać.

Widać trzeba poczekać, aż pojawi się LTE800 w mieście, której będzie lepiej penetrować budynki.
mungo pisze:Jeśli będą stawiali niezależnie nowe stacje bazowe na białych plamach, to uruchomią tam samo LTE800 + G900?
Teraz U900 w N! działa bodajże na 4 MHz. Wg tabeli częstotliwości ze strony UKE UMTS na 900 MHz świadczy tylko Orange czyli to na ich 6,8 MHz może stać ten U900.
Przy nowych stacjach, tych do pokrycia gdzie będzie mało klientów, równie dobrze mogą uruchomić LTE800, UMTS900 i GSM900 sami (chyba 6,8 MHz w paśmie 900 MHz do tego starczy).