Użytkownik
Ranga
VIP
Sieć
Każda
Odezwę się do Ciebie bo nie jestem pamiętliwy i liczę na resocjalizację i rozwójKryniczanin pisze:Mixiorek
Oczywiście, że nie załatwią wszędzie
Maszt przykładowo 3km od plaży a 2600 zasięg 1,5km.
W takich warunkach stawianie 2600 to idiotyzm.
Przyczepkę podciągniesz 500m od plaży i rozwiążesz problem.
Wierzysz w resocjalizację ? NaiwnyśOdezwę się do Ciebie bo nie jestem pamiętliwy i liczę na resocjalizację i rozwój
Przecież to samo twierdzę.. Nigdzie nie napisałem, że załatwią wszędzie.
Nikt nie wie, były tylko plotki, że 1,5km to max.2. Skąd wiesz jaki zasięg ma 2600 w wykonaniu Networks oraz jak będzie działać? Ja tego nie wiem.
Nad morzem potrzeba pojemności a nie zasięgu.3. Pisałem też o LTE 800, które zasięg może mieć przyzwoity.
A takie założenie, że 1,5km od stacji będzie hmmm pusto jeśli chodzi o liczbę abonentów a 3km już dzikie tłumy? To jak najbardziej realne.4. LTE 2600 owszem, będzie mieć (może, dowiem się jak Networks uruchomi) słabszy zasięg niż inne pasma ale odciąży najbliższą okolicę nadajnika a dalej sięgnie 1800 i 800MHz. Nic nie zakładam z góry, mam otwarty umysł. Czy to na kolejne badanie UKE, czy to na to jak nowe pasma wpłyną na ruch i sieci.
U mnie w ferie sieć słabła...w nocy. Zjechali się ssacze z całej Polski na mojego BTS-a i prędkość spadła do 2,5-3mb. A było to...rano! W dzień wybierali się na stok i wszystko wracało do normy.5. Tak na szybko to z miejscowości turystycznych nad naszym morzem, które kojarzę to jednak maszty stałe są mniej niż 3km od plaży. Zresztą to jednak chyba nie ruch na plaży stanowi problem... sieć najbardziej zdycha 19:00-22:00 albo gdy pogoda jest słaba.
Sorry, że się wtrącę.Mixiorek pisze: Czy to na kolejne badanie UKE, czy to na to jak nowe pasma wpłyną na ruch i sieci.
Nie do końca. Na półwyspie helskim np masz raczej po jednej, góra dwóch stacjach w jednej miejscowości i są zazwyczaj skierowane w domki a nie w piasek na plaży. Zasięg też tam jest potrzebny, bo leżąc na kocu masz co najwyżej zapchane 3G Aero albo tylko 2G. Playa nawet w budynkach czasami brakuje a co dopiero na plaży.Nad morzem potrzeba pojemności a nie zasięgu.
Półwysep to inna bajka - teren mały, z brakiem miejsc do budowy porządnych masztów pokrywających go.Nie do końca. Na półwyspie helskim np masz raczej po jednej, góra dwóch stacjach w jednej miejscowości i są zazwyczaj skierowane w domki a nie w piasek na plaży. Zasięg też tam jest potrzebny, bo leżąc na kocu masz co najwyżej zapchane 3G Aero albo tylko 2G. Playa nawet w budynkach czasami brakuje a co dopiero na plaży.
Opener (dzisiaj Orange coś tam) - racja tam stawiają stacje. Ale mimo to, w tej okolicy jest dużo stacji operatorów i co dziwne - dużo Play. Oni już chyba specjalnie na tą imprezę stacje do dostawiali i to na stałe.Mixiorek pisze: 6. Stacje mobilne owszem są potrzebne i pewnie operatorzy znowu je postawią ale zdobycie pasm powinno im bardzo pomóc w tym, że tam gdzie w kurortach mają sporo stacji wystarczy odpalić kolejne dwa pasma by zwiększyć mocno pojemność sieci. Stacje mobilne to super sprawa jeżeli chodzi o imprezy typu Woodstock, Opener (tu mniej bo to nie takie odludzie). Halset może kojarzyć mocniej ten teren.
W coś trzeba wierzyćKryniczanin pisze: Wierzysz w resocjalizację ? Naiwnyś
No właśnie, plotki. Dajmy szansę im to uruchomić. Poznajmy fakty i wtedy możesz to objechać lub pochwalić.Nikt nie wie, były tylko plotki, że 1,5km to max.
LTE 800MHz też da pojemność, w połączeniu z istniejącym LTE 1800MHz już niczego sobie.Nad morzem potrzeba pojemności a nie zasięgu.
Będziesz miał "komplet" pod LTE (kolejność według wysoce prawdopodobnego zasięgu) -> 2600-1800-800MHz. Choć ja osobiście jestem bardzo ciekaw jak postąpią z LTE 2600. Przez operatorów zagranicznych, którzy już je odpalili było traktowane typowo jako częstotliwość do do agregacji. Tyle, że za agregacją idzie również pojemność. Plus i TMobile postąpili póki co tak samo. Trąbią marketingowo o LTE200-300Mb/s itp. i mają je głównie właśnie dzięki 2600. Plus coś tam delikatnie wspomniał w komunikacie o tym, że to również podniesie pojemność sieci a co za tym idzie komfort i prędkości na danej stacji powinny być korzystniejsze dla coraz większej liczny użytkowników. Zawsze lepiej sprzeda się - "mamy LTE do 300Mb/s" niż "dzięki 2600 nasi użytkownicy mogą liczyć na około 100Mb/s przy standardowym* obciążeniu stacji"A takie założenie, że 1,5km od stacji będzie hmmm pusto jeśli chodzi o liczbę abonentów a 3km już dzikie tłumy? To jak najbardziej realne.
To jest to o czym pisze Zjadacz. Właściciele pensjonatów, hoteli, apartamentów, szałasów (zwał jak zwał) powinni mieć dostęp do stałego, stacjonarnego, wydajnego łącza i rozprowadzać sygnał po wifi. To jest podstawowy sposób korzystania z internetu, szczególnie dla większych obciążeń (wideo, youtube itp.). Internet mobilny nigdy nie zastąpi stacjonarnego a jest jego komplementarnym uzupełnieniem i jak sama nazwa wskazuje służy do obsługi w ruchu. Sam mam tak, że w domu siedzę na wifi od operatora stacjonarnego, w ruchu net mobilny, w pracy dobre i gwarantowane łącze stacjonarne (bo specyfika i odpowiedzialność biznesu powoduje, że nie można korzystać z rozwiązań "jakoś to będzie"). Na szkoleniach, seminariach, prezentacjach wybiera się miejsca gdzie hotel jest przygotowany na obsługę "poważnego" biznesu i hotel ma porządnie zrobioną sieć wifi. Ze swojej strony używam i mam potwierdzenie od kilku osób, że np: firma Ubiquiti jest bardzo ceniona za swoje rozwiązania. Nie są tanie ale niezawodne. Konfigurujesz i zapominasz. Coś co uwielbiam w dobrym sprzęcie sieciowym.U mnie w ferie sieć słabła...w nocy. Zjechali się ssacze z całej Polski na mojego BTS-a i prędkość spadła do 2,5-3mb. A było to...rano! W dzień wybierali się na stok i wszystko wracało do normy.
To jest właśnie teza, którą już masz w głowieHalset pisze:Bez żadnej tezy - za pół roku może się tylko zamienić pozycjami Plus i Orange.
Nie wiesz jaki był rozkład klientów danych sieci a to ważna sprawa by to ocenić. Może sieci Play i Orange owszem padły ale np: klientów tych sieci było tam 70% z ogółu? Nie będziemy mieć takich danych więc w sumie rozumiem Twoje założenie, że na każdego operatora przypada 25% ale tak być nie musi. Nigdy się nie dowiemy jak jest naprawdę bo trzeba by mieć dostęp do danych od 4 operatorów.Halset pisze: Nie wiem jak będzie w tym roku ( i to też zależy od pogody i ile ludzi przyjdzie) ale w roku poprzednim i dwa lata temu - impreza w Gdyni na plaży miejskiej "Cudawianki" w Play się pojawił bardzo szybko blackout. Zaraz za nimi Orange.
Ciekaw jestem jak wygląda zasięg oraz jak bardzo sygnał podatny jest degradację przez lasy, wzniesienia itp.Spacedust pisze:Odpalono kolejne dwie stacje LTE800 w okolicach Poznania
Nie w 100% ale w znakomitej większości. Może potrzebują jeszcze trochę czasu na testy koegzystencji w swoich sieciach dwóch, trzech pasm LTE?Widać, że odpalają tam gdzie nie było LTE1800.
Dlaczego Ty czytasz bez zrozumienia?Mixiorek pisze: To jest właśnie teza, którą już masz w głowiew jednym zdaniu przeczysz sam sobie.
Tu to samo.Nie wiesz jaki był rozkład klientów danych sieci a to ważna sprawa by to ocenić. Może sieci Play i Orange owszem padły ale np: klientów tych sieci było tam 70% z ogółu?
Napisałem wyraźnie!!Co do terenów - już pisałem. Jak jest jakaś jednodniowa większa impreza - rzadko widzę mobilne stacje. I wtedy ludzie z P4 i Orange mają najwięcej przerąbane.Najwięcej ludzi, najmniej zasobów. Wnioski nasuwają się same .
Miałeś kiedyś zajęcia z psychologii poznawczej, behawioralnej?Halset pisze:Dlaczego Ty czytasz bez zrozumienia?
Co ja mam w głowie?
Czyste rozważanie.
Nadal potwierdzasz to co napisałem wcześniej. Pisząc "najwięcej ludzi" zakładasz jakiś konkretny podział tortu na klientów. Nie wiesz czy taki podział klientów i ich terminali był na tej imprezie. Czy założysz równo po 25%, czy po 30 % nie ma znaczenia. Zakładasz coś z góry a tak być nie musi.Najwięcej ludzi, najmniej zasobów. Wnioski nasuwają się same
Miałem i co z tego wynika?Mixiorek pisze:Halset pisze:Dlaczego Ty czytasz bez zrozumienia?
Miałeś kiedyś zajęcia z psychologii poznawczej, behawioralnej?
Wynika, że na tych zajęciach nie uważałeś.Halset pisze:Miałem i co z tego wynika?
Prawdopodobne, że odpalą LTE800 wszędzie gdzie jest UMTS900. Oczywiście to tylko strzał w ciemno.Mixiorek pisze:Nie w 100% ale w znakomitej większości. Może potrzebują jeszcze trochę czasu na testy koegzystencji w swoich sieciach dwóch, trzech pasm LTE?
Przykładowo maszt Plusa: http://gsm.poznan.pl/include/b-photo.php?idlok=Kornik-PHalset pisze:Czy wszystkie stacje N! należą do TM lub Orange, czy też mają swoje anteny na innych podmiotach?
BTW Playa widziałem na innych stacjach innych opów, ale nie spotkałem się jeszcze z sytuacją, aby ktoś się do Playa dokleił. Oczywiście wszystkich stacji w Polsce to ja nie widziałem