spotify pisze:Jasne, że dodatkowe L2100 coś daje. Sam widzę u siebie efekty. Tylko gdyby od razu jechali z budową L2600 jak to robi Play to dzisiaj by nie musieli tego robić
Mam wrażenie, że to było tłumaczone kilka razy. Ruch na 3G musiał odpowiednio spaść. To nadal jest dominująca warstwa w voice. Na szczęście w data już nie i właśnie dlatego mamy refarming. Weszło VoLTE i będzie z każdym kwartałem gromadzić większą ilość klientów.
Ale przynajmniej się starał (próbują cały czas a W3 jest tak pewna swojej sieci że przy pierwszej porażce długo im zajmuje drugie podejście).
Mam sporo szacunku do tego co robi od roku, dwóch Play w budowie stacji. Mają chyba dobry zespół i sporo pomysłów. Oby tak dalej i oby ilość problemów w budowie malała a nie rosła.
N! skąpi i głownie u900+L800.
Kiedy N! odpalał to L800? Dwa lata temu? Wtedy nie było mowy o L2100.
Na Kaszubach ponastawiali tych stacji w P4, że zasięgiem LTE chyba teraz rządzą (nie sprawdzałem ale widzę jak ich siatka stacji wygląda i wiadomo, że z reguły to maszty 60m i więcej).
Są rejony gdzie osoby donoszą iż przerośli W3. Z różnych względów W3 tam nie inwestowała. Dobrze się stało dla nas wszystkich, że Play robi taki roll out. Nadal są jednak rejony, że bez RK nie podchodź.
Większe maszty, większy zasięg
Na zewnątrz może i owszem. Wewnątrz? To już zależy.
W3 nadal lekceważy Play.
Nie sądzą ale każdy ma prawo do swojej opinii. W3 moim zdaniem liczy na to, że Play wyczerpie swoje obszary rozwoju i to jest na nich długofalowy sposób przy założeniu, że będą być nadal tylko mobilni. Rynek kablowy jest u nas bardzo rozdrobniony i konsolidacja następuje jak po grudzie bo UOKiK tam strasznie szeryfuje. Pytanie kto pierwszy kupi Vectrę, Multimedię, UPC itp. Ten zyska solidny filar rozwoju. Tą część ma tylko Orange i od niedawna Plus.
W miastach Play pokazał im że można lepiej i bardzo dużo ludzi ma w sieci P4 swoje numery.
Eeee, trochę moim zdaniem popłynąłeś. Play odebrał klientów proporcjonalnie każdej sieci. To musiało się stać. Pytanie jak kto broni swojego biznesu.
Obecnie poza miastami P4 też idzie z głową i zaraz tam im P4 zabierze klientów, jeśli coś w W3 nie zrobią. Niestety taka prawda. Play stawia stacje na potęgę, duże maszty, prawie na wypasie (brakuje co najwyżej L2600). Jak się W3 nie obudzi, zaraz tam potracą klientów.
No tak Orange, Plus i T-Mobile powinni zwijać biznes mobilny
Obiektywnie Plus juz dawno pod ścianą i brakuje L2600. Po dołożeniu L2600 będą mieli tyle pasma na LTE co ma N!. Tylko że w miastach nie mają aż takiej gęstej siatki nadajników jak N!, więc pytanie ile im to L2600 pomoże. Coś na pewno.
Plus jest pod ścianą? Mają do zrobienia refarming do L2100, skitrane pasmo 2600, TDD i FDD. Na chyba ponad 1k stacji mogą jeszcze odpalić L900. Zawsze pozostaje im jeszcze budowa nowych stacji
Moim zdaniem wyciskają z tej cytryny na maksa to co można. Nie każdy ma kasę na inwestycję od bogatych i wielkich właścicieli. Niektórzy mają kredyty w bankach
Plus robi moim skromnym zdaniem to co jest robione w innych biznesach Solorza. Idą własną drogą, mają solidne podstawy, za bardzo nie chcą się ścigać, nie wydają kontenerów kasy na nowinki (VoTLE, VoWiFi itp. itd.) czy roll out'y.
Inną sprawą jest to czy mi się podoba jako klientowi ich sposób działania. Gdybym ja był właścicielem tego biznesu pewnie robiłbym to co ZSŻ.
W naszym kraju nadal wskaźniki jakościowe nic nie znaczą, znaczą mało lub trudno jest zbadać. 100% cena, duże paczki GB i tyle wag w SIWZ. T-Mobile chciał być drogi i dla elyty tylko, że w zasadzie nikogo nie przekonał, nie przekonuje i nie wyjaśnił co tak naprawdę to oznacza.
Barciur pisze:Jak 10 osób się zaloguje w tym samym miejscu to będzie 10 pktów. Więc moim zdaniem ta przewaga tam jest właśnie w tym, że pokazuje realną jakość sygnału tam, gdzie ktoś się logował, a nie bada średnie itp.
To nie jest jakość sygnału, to jest poziom mocy sygnału. Do zbadania jakości jeszcze daleko.
Apropos. Ostatnio po raz pierwszy widziałem w Warszawie (Rembertów, ul. Chełmżyńska, dom) Net Box 2.0. Ładnie się prezentował na kominie.