Patryk7588 pisze:Pytanie czy z N! w aglomeracjach nie jest podobnie?
To zależy czy mówimy o kwestii pojemności (o czym napisałeś poniżej) czy o zasięgu w ogóle wewnątrz budynków. Ja pisząc o Play miałem na myśli, że dochodzą/ doszli do stacji w kwestii możliwości budowy nowych stacji w pewnych obszarach.
45MHz na stacji czasem im tak bardzo nie pomoże jak np: 2 nowe stacje. Do 5G w aglomeracjach siatka stacji dla pasma zasięgowego będzie pewnie wymagała stacji co set metrów. Na swoim LTE 800/900 dwóch naszych operatorów ma 5MHz. A przy słabej siatce stacji w mieście to na tym paśmie będą mieć klientów wewnątrz budynków bo tym L1800 nie można też za mocno grzać. Na złość Ci klienci w miastach nie w 100% chcą korzystać ze stałych łączy, które mogą mieć.
Przy dużej gęstości zabudowy, powstających kolejnych blokach (zwykle nie kameralnych tylko np: 200 lokali co daje pewnie z 400-500 nowych mieszkańców), które nie dość że zasłaniają inne bloki od sygnału stacji to wysysają istniejącą pojemność w aglomeracjach ze zwartą zabudową lżej już było.
Wysoki Ursynów, wspomniane około ~150tys ludzi, nieoficjalnie pewnie +20%, zwarta zabudowa, głównie domy z betonu od 3 do 16 pięter (liczone na szybko):
- Plus -> 17 stacji. W różnej maści konfiguracji pasm. Od takich bez LTE do takich po pełen zestaw LTE (jest jedna taka stacja

)
- Play -> 21 stacji. Zwykle wszystkie pasma LTE L800+1800+2100+2600
- N! -> 34 stacje. Zwykle wszystkie pasma LTE L800+1800+2100+2600
Kluczowe są też dwie inne rzeczy:
- ilość klientów na tym obszarze (pojemność). Tu można gdybać ale chyba już od jakiegoś czasu wiemy, że nie można przyjmować proporcjonalnie
- zasięg jaki oferuje operator. Moim zdaniem każdy operator ma braki ale nie ma siły by operator, który w gęstej zabudowie ma około 2x mniej stacji nie miał dziur lub braku zasięgu i ja mogę potwierdzić kilka takich miejsc gdzie wewnątrz budynków na niskich piętrach, od złej strony nie ma po prostu zasięgu jest bardzo duży problem. Dołożenie kolejnych pasm LTE? Owszem zwiększy pojemność ale nie zasięg. 5G w takich miejscach? Chyba przez światłowód do klienta
L1800 mają wszędzie, L2100 mają wszędzie gdzie odbyła się już harmonizacja, powoli kończą dokładanie L2600, co dalej?
Moim zdaniem L2100 oraz przejście na własne L1800 da N! oddech na jakiś czas. Pytanie tylko ile tego czasu kupili? Potem wszystkie nowinki typu MIMO itp.
No i ponownie wraca stara prawda. Czasem żadne nowinki nie dadzą tego co da nowa stacja. Tylko, że buduje się co raz ciężej i drożej bo np 2-3tys zł nie robi już jakiegoś szału na właścicielu czy administratorze w dużym mieście.