kozien70 pisze:W3 ma teraz szansę "przydusić" Play.
Mnie cały czas zastanawiają felietony Witka, w których Witek pisał, że N! zależy właśnie na osłabieniu Plusa a nie P4, bo z P4 to oni sobie poradzą.
Jeśli O i T-m zrobią osobno LTE 800, zaś ZSZ oleje P4 i nie nawiąże z nimi współpracy, to Play zostaje sam z 5MHz, budową sieci i koniecznością wypełnienia zobowiązań aukcyjnych.
Pisałem o tym w tej "wypocinowej epopei" jak się kształtują wydatki Play i budowanie własnych stacji wcale nie jest głupim pomysłem.
Możliwy jest jeszcze taki wariant: P4 dogaduje się z N! i robi sam 800kę na swoich 5 MHz, bez współdzielenia częstotliwości, płacąc N! za dzierżawę infrastruktury radiowej.
Ten wariant jest dobry i całkiem realny. Ale tylko w przypadku samego LTE800 a najlepiej jeszcze do tego pociągnie własne radiolinie i światłowody.
I tutaj pytanie...
Czy obecne światłowody dociągniete do stacji N! (o radioliniach już nie wspomnę) pociągną obciążenie 3 opów a w dalszej perspektywie - LTE-A? Czy nie czeka ich wymiana?
zajadacz pisze: Oczywiście pod warunkiem, że Play zgodzi się na wymianę bloku, który będzie miał między dwoma blokami T-Mobile. Albo się nie zgodzi i wtedy będzie dopiero ciekawie, bo przymusi T-Mobile do ustępstw i współpracy.
Tutaj się może wmieszać rząd, który potrzebuje szybko te 8,6 mld i chce jak najszybciej rozwiązać tą sytuację.
Ewentualnie może się to skończyć tak, że odpalą 15 MHz wspólnie z Orange i osobno 5 MHz dostępne tylko dla siebie, albo dla nich i Orange.
A jak to będzie wyglądało później technicznie, w przypadku gdy np Orange z TM będą chcieli robić wspólnie agregację albo samo TM będzie chciał i będzie miał udostępnione 5Mhz Playowi?
I drugie.....jak to będzie działało, gdy podzieli się TM na dwa fronty? Klient używający TM jak będzie mógł wybierać podłączenie się do wspólnych 15Mhz z Orange niż do 10Mhz z Play?
A Play na własne życzenie zostanie odcięty od możliwości współpracy ze Sferią/ZSZ i pozbawi się ew. dołączenia do swojego bloku kawałka pasma po Sferii, jeśli ta rzeczywiście (w co wątpię) nie odnowi rezerwacji i blok będzie wystawiony na sprzedaż.
Dokładnie

Jak się nie zamieni, będzie odizolowany od łączenia bloku ze Sferią.