• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 37 z 308
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 308
 #915856  autor: goral2099
 14 mar 2017, 19:37
Lukaszsz: No ale zmieniając soft na brandowany chyba się gwarancji pozbędę. Więc może jednak kupię u operatora...
 #915864  autor: Lukaszsz
 14 mar 2017, 20:02
To jest częsty temat. Oficjalnie nie ma nigdzie tak powiedziane. Mówimy o wgrywaniu softu przez oprogramowanie LG.
Ja mam G3 kupiony w Orange, miał brandowanego KitKata, w dzień zakupu wgrałem przez LG Flash Tool czyściutkiego 6.0. W telefonie po kilku miesiącach wypalał się LCD, więc wysłałem na naprawę gwarancyjną. Wrócił do mnie z nowym wyświetlaczem i ponownie wgranym brandowanym softem, tym razem już 6.0 tylko z logiem Orange na starcie więc tym razem odpuściłem "debranding" ;)

Gwarancja jak widać zachowana :)

edit:
bawiłem się wczoraj service menu w G3, straszny smutek mnie ogarnia, że operatorzy zmuszają ludzi do wymiany dobrych telefonów, bo nie chce im sie aktywować usług dla telefonów, które VoLTE i VoWiFi obsługują ;(
Obrazek Obrazek

Nokia 3210 -> Nokia 3410 -> Siemens SL45i -> Nokia 6610i -> Siemens CX65 -> Siemens S65 -> Nokia E50 -> Nokia E51 -> Nokia E52 -> Nokia E6 -> Sony Xperia L -> LG G3s -> LG G3 -> LG G6 -> LG G7 -> Asus Zenfone 8
 #915867  autor: Wosiu96
 14 mar 2017, 20:41
@Lukaszsz dlatego za to cenie Iphone'y. G3 rok 2014 brak VoWiFi i VoLTE od operatorów a taki ipek 6 jak i 5s (bez VoLTE) mają te funkcję ;)
Co do zmiany to też słyszałem, że Orange zmieni z 4g napis na lte. Bodaj ostatnio wyszła 5 beta. Mówi się, że apple może wydać 10.3 wraz z premierą ipadów, która ma się odbyć za około 2 tygodnie.
 #915876  autor: goral2099
 14 mar 2017, 21:24
Lukaszsz: Jeszcze większy smutek, bo chyba z miesiąc temu wyświetlacz wymieniłem. No ale cóż, żona zażyczyła sobie zasięgu w domu i już. ;)

Praktycznie wszystkie telefony od jakiegoś czasu wspierają VoWiFi/LTE sprzętowo. Tylko nie ma kto uaktualnić oprogramowania, bo się to nikomu nie opłaca. :(

Jeszcze śmieszniejsze, że oprócz G4 reszta fonów od LG obsługujących VoWiFi w Play, to śmietniki przy takim G3 (który pewnie się aktualizacji nie doczeka). Ja przynajmniej czekać nie zamierzam.
 #915878  autor: kozien70
 14 mar 2017, 21:37
goral2099 pisze: Praktycznie wszystkie telefony od jakiegoś czasu wspierają VoWiFi/LTE sprzętowo. Tylko nie ma kto uaktualnić oprogramowania, bo się to nikomu nie opłaca. :(
Google w końcu musi wymyślić jakąś rozsądną metodę dystrybucji ustawień VoLTE/VoWiFi w androidach niezależną od operatora. Nie "uratuje" to zapewne już starszych modeli, ale nowe telefony może w końcu będą miały VoLTE/VoWiFi wszystkich sieci niezależnie od widzimisię producenta/operatora.
 #915879  autor: goral2099
 14 mar 2017, 21:47
kozien70: Nie tylko Google. U jabłuszka chyba podobnie to wygląda - trzeba aktualizować oprogramowanie.
 #915882  autor: f0ku5
 14 mar 2017, 22:01
Nie oprogramowanie, a ustawienia operatora, które są całkowicie niezależne od oprogramowania.
U "jabłuszka" zrobione jest to wzorowo i Google powinno się uczyć.
 #915891  autor: kozien70
 14 mar 2017, 22:53
Masz rację, Apple ma to zrobione najlepiej. Choć z drugiej strony nietrudno, by mieli zrobione to najlepiej, skoro sami są producentem i softu i hardware, a do opędzenia mają raptem kilka modeli ;)
 #915911  autor: Gregrin
 15 mar 2017, 01:44
goral2099 pisze:EDIT: Dobra. Właśnie wyczytałem, że odblokowanie bootloadera powoduje "zniknięcie" gwarancji...czyli może jednak od Playa ten telefon kupię...hmmm.
Wgrywanie oryginalnych softów nie unieważnia gwarancji. Tu link do tematu z polskimi brandowaniami i opisem wgrywania http://forum.android.com.pl/topic/23896 ... ost-1-i-2/
 #915944  autor: Wosiu96
 15 mar 2017, 09:25
Gregrin pisze:
goral2099 pisze:EDIT: Dobra. Właśnie wyczytałem, że odblokowanie bootloadera powoduje "zniknięcie" gwarancji...czyli może jednak od Playa ten telefon kupię...hmmm.
Wgrywanie oryginalnych softów nie unieważnia gwarancji. Tu link do tematu z polskimi brandowaniami i opisem wgrywania http://forum.android.com.pl/topic/23896 ... ost-1-i-2/
Pewnie, że nie unieważnia (oprócz knoxowego samsunga jak nabijemy) ;) Operatorzy i producenci będą tak pisać byśmy my jako użytkownicy poszli do serwisu, zapłacili xx zł za wgranie oprogramowania i oni byliby zadowoleni ;D
 #915958  autor: Gregrin
 15 mar 2017, 10:01
Wosiu96 pisze:Pewnie, że nie unieważnia (oprócz knoxowego samsunga jak nabijemy) ;)
Dalej nie załapujesz istoty tematu. Oryginalne oprogramowanie (tzw. Stock) nie unieważnia gwarancji bo jest podpisane przez producenta. Apple blokuje wgrywanie starszych wersji przestając podpisywać (bo robi to online) ;)
Gwarancje unieważnia tylko modyfikowane oprogramowanie (bo może po prostu ustawić nieprawidłowe parametry i np. przegrzać procesor -teoretycznie jest zabezpieczenie).
Wgrywając oryginalne oprogramowanie do samsungow tez nie nabijesz knoxa. Gdyby było inaczej z serwisów wychodziłyby z nabitą flagą ;)
Ostatnio zmieniony 15 mar 2017, 10:02 przez Gregrin, łącznie zmieniany 1 raz.
 #915959  autor: bobix
 15 mar 2017, 10:01
Wosiu96 pisze:@Lukaszsz dlatego za to cenie Iphone'y. G3 rok 2014 brak VoWiFi i VoLTE od operatorów a taki ipek 6 jak i 5s (bez VoLTE) mają te funkcję ;)
Co do zmiany to też słyszałem, że Orange zmieni z 4g napis na lte. Bodaj ostatnio wyszła 5 beta. Mówi się, że apple może wydać 10.3 wraz z premierą ipadów, która ma się odbyć za około 2 tygodnie.
Pewnie wraz z 10.3 WifiCalling dostanie też Play. Oni zapowiadali tak samo na 1Q2017.
Dziwna cisza jest natomiast w Plusie. Cały czas testy i nic nie wskazuje na to że uruchomią obie usługi produkcyjnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 #915967  autor: Mixiorek
 15 mar 2017, 10:18
bobix pisze:Dziwna cisza jest natomiast w Plusie. Cały czas testy i nic nie wskazuje na to że uruchomią obie usługi produkcyjnie.
Do tego w zasadzie na starcie są dla mnie zdyskwalifikowani bo oni idą w apkę a nie natywną obsługę. Cóż, może chcą iść pod prąd lub inaczej niż wszyscy by się wyróżnić :-)

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #915974  autor: Wosiu96
 15 mar 2017, 10:37
Gregrin pisze:
Wosiu96 pisze:Pewnie, że nie unieważnia (oprócz knoxowego samsunga jak nabijemy) ;)
Dalej nie załapujesz istoty tematu. Oryginalne oprogramowanie (tzw. Stock) nie unieważnia gwarancji bo jest podpisane przez producenta. Apple blokuje wgrywanie starszych wersji przestając podpisywać (bo robi to online) ;)
Gwarancje unieważnia tylko modyfikowane oprogramowanie (bo może po prostu ustawić nieprawidłowe parametry i np. przegrzać procesor -teoretycznie jest zabezpieczenie).
Wgrywając oryginalne oprogramowanie do samsungow tez nie nabijesz knoxa. Gdyby było inaczej z serwisów wychodziłyby z nabitą flagą ;)
Wiem, że jak wgramy stocka nie stracimy gwarancji ;) Napisałem tylko to co zawsze producenci odpowiadają ;) A powracając do tematu samsunga to od jakiegoś oprogramowania nie można było już zmienić w s6 oprogramowania np z brandem na te bez brandu bo by się knox nabił.
 #915980  autor: Gregrin
 15 mar 2017, 11:05
Wosiu96 pisze:od jakiegoś oprogramowania nie można było już zmienić w s6 oprogramowania np z brandem na te bez brandu bo by się knox nabił.
Racja. Pozmieniało się trochę i do zmiany romu na inny brand nie wystarczy już wgranie samego romu w samsungach s6 (wymagany jest root żeby edytować pliki CSC). Ciekawostką jest to ze powrót do wcześniejszych wersji romu tez nie rozwiązuje sprawy bo nie wszystko wraca :/
Im nowszy sprzęt tym więcej ograniczeń :/
 #915989  autor: kozien70
 15 mar 2017, 11:28
Gregrin pisze:
Wosiu96 pisze:od jakiegoś oprogramowania nie można było już zmienić w s6 oprogramowania np z brandem na te bez brandu bo by się knox nabił.
Racja. Pozmieniało się trochę i do zmiany romu na inny brand nie wystarczy już wgranie samego romu w samsungach s6 (wymagany jest root żeby edytować pliki CSC). Ciekawostką jest to ze powrót do wcześniejszych wersji romu tez nie rozwiązuje sprawy bo nie wszystko wraca :/
Im nowszy sprzęt tym więcej ograniczeń :/

Ooo, to ciekawe. W nowszym S7 /S7 Edge nie ma tego problemu, można dowolnie żonglować oficjalnym oprogramowaniem. Nie trzeba root-a, knox się nie nabija itd.
 #915998  autor: Gregrin
 15 mar 2017, 12:22
kozien70 pisze:W nowszym S7 /S7 Edge nie ma tego problemu, można dowolnie żonglować oficjalnym oprogramowaniem. Nie trzeba root-a, knox się nie nabija itd.
W s6 tez można zmieniać oprogramowanie bez roota, knoxa itd. Nigdzie nie pisze inaczej. Romy są jednak multi CSC i wgranie niebrandowanego romu nie powoduje debrandingu bo rom działa na CSC zapisanym w telefonie i żeby zmienić brand trzeba to CSC zmienić i wtedy właśnie potrzebny jest root co wiąże się z nabijaniem flagi.
Wyczytałem tylko ze skorzystanie ze sposobu na roota który normalnie nie nabija flagi na sofcie 5.1.1, od pewnego softu pomimo powrotu na niższą wersje nabija flagę przy korzystaniu z tego sposobu. Czyli wracając do wcześniejszego softu nie jest to czysty wcześniejszy soft... Myślałem ze może bootloader "zostawał" ale sposób na debranding polega właśnie na podmianie bootloadera ;) http://forum.android.com.pl/topic/25024 ... e-od-coi9/

Czyli w skrócie, oryginalne softy można instalować bez ograniczeń (póki co ;) ale do zmiany brandu (w nowszych modelach telefonow/wersjach android) jest już potrzebny root a to wiąże się z modyfikacja oprogramowania (spowodowane jest to pewnie tym aby zniechęcić do importowania telefonów z innych regionów).
Dziwne jeśli nie ma takich kombinacji w s7/edge ;)
 #915999  autor: kozien70
 15 mar 2017, 12:26
Gregrin pisze: Czyli w skrócie, oryginalne softy można instalować bez ograniczeń (póki co ;) ale do zmiany brandu (w nowszych modelach telefonow/wersjach android) jest już potrzebny root a to wiąże się z modyfikacja oprogramowania (spowodowane jest to pewnie tym aby zniechęcić do importowania telefonów z innych regionów)
W swoim S7 bez roota, knoxa itp wgrywałem softy różnych brandów, otrzymywalem różne CSC. Root-a nigdy nie miałem, nawet nie wiem, jak go otrzymać ;-)

Aktualnie korzystam z S7 Edge, oryginalnie na rynek Zjednoczonych Emiratów. Miałem na nim CSC Emiratów, potem przez moment Indonezji, a gdy pojawił się Nougat w Wielkiej Brytanii, wgrałem go i miałem CSC BTU. Aktualnie używam softu Orange Polska czyli CSC OPV. Bez root-a, bez nabijania knoxa itp.
Ostatnio zmieniony 15 mar 2017, 12:29 przez kozien70, łącznie zmieniany 1 raz.
 #916000  autor: goral2099
 15 mar 2017, 12:29
Dylemat sam się rozwiązał. Byłem w dwóch salonach i LG G4 jest niedostępny. A tak w ogóle to salony nie sprzedają samych telefonów albo do ofert na kartę, tylko do abonamentów. I koniec. Także zostaje jakiś sklep i zmiana softu.
 #916043  autor: piotrzet
 15 mar 2017, 17:00
Z5 tmobile ktoś wie co ze wsparciem? SMS wysłane usługa przyjęsta do realizacji a nie ma w telefonie. O VoLTE przyszedł SMS że jest aktywna ale nie mam jak sprawdzić bo telefon za granicą a VoWifi że tylko przyjęty do realizacji i tyle i w telefonie nie ma.

https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
  • Strona 37 z 308
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 308
  • 1
  • 35
  • 36