kozien70 pisze:Inżynier, chyba trochę siejesz niepotrzebny defetyzm/zamieszanie.
Trochę masz rację, chciałem pokazać, jak bezsensowne są niektóre z pomysłów. Ale chciałem to pokazać aby niektórzy na forum zrozumieli, że to co oni wypisują też jest bez sensu
Halset pisze:Nie postawi sam, bo dzisiaj rozmawiałem z działem technicznym i w okolicy mojego zamieszkania mają postawić nowe dwie wspólne stacje N!. Do tego w samym Trójmieście ma być nowych ok 23 stacji N!
Druga sprawa - po co TM ma sam stawiać? Jaki to ma sens, jak mają umowę i wspólnie ponoszą koszty?
Gadałeś z kimś z techniki Orange, TMobile lub Networks, czy z kimś z firmy podwykonawczej etc? Bo wydaje mi się, że raczej to drugie, a takie osoby kompletnie nie mają pojęcia jakie są plany i strategie wyżej wymienionych trzech spółek.
Halset pisze:Wszyscy wiedzą, że współpraca ma zgrzyty bo gdzie Polaków dwóch tam 3 zdania

Chyba, że Ty coś wiesz więcej

i chcesz nam coś zdradzić?
Zostawię bez komentarza
ja.michal pisze:inżynier pisze:Pamiętajmy o tym, że testy CA które przeprowadziło TMobile nie odbyły się razem z Orange.
Nie jestem do końca taki pewny tego stwierdzenia. Była mowa o LTE2100 na 10 MHz, a T-Mobile sam tyle nie wytnie i nie wyciął. Nawet tutaj, na forum telepolis, osoby monitorujące sieć donosiły o wyłączeniu trzeciej nośnej 2100 MHz w Orange i pierwszej nośnej 2100 MHz w T-Mobile.
Ale ja jestem w 100% pewien. Testy CA dotyczyły TYLKO TMobile, odbyły się na dwóch nośnych (10MHz) TMobile wyciętych chwilowo z UMTS2100.
To o czym piszesz, czyli Zielona Góra i Siedlce to nie są testy CA a jedynie testy LTE w paśmie 2100!
Spacedust pisze:Na 100% przez najbliższe 15 lat nic się nie zmieni. Ten model współpracy jest korzystny dla obu stron. LTE2100 będzie wspólne na takim samym CID z identyfikacją zapewne 260-34.
Zdziwisz się jak za 1-2-3 lata coś takiego jak Networks przestanie istnieć. Nie wierzysz? Pogadaj z ludźmi którzy tam pracują.
Do LTE2100 jeszcze daleka droga, operatorzy sami nie wiedzą czy to w ogóle robić, a jak tak to czy w modelu MORAN czy MOCN więc Twoje przypuszczenia mogą się nie sprawdzić. Na dzień dzisiejszy jest to tylko wróżenie z fusów.
p2225 pisze:Może póki co wyłączyli tylko 5MHz chcąc sprawdzić jak to odbije się na przepustowości sieci 3G i czy ewentualnie można ciąć więcej, a testy to w laboratorium mogli robić nawet na 15MHz, albo na pojedynczej stacji np. tej w Warszawie.
Dokładnie, testy w Piasecznie trwały chwilę, teraz na stacji już nie ma śladu po LTE2100 a działa normalnie UMTS2100 na wszystkich trzech nośnych u każdego z operatorów.
Halset pisze:Wczoraj zapomniałem to dopisać. Wg technika, z którym rozmawiałem, już w niektórych regionach przejście między U2100 a U900 jest przy sygnale nie -114 -113 dBm ale przy znacznie mniejszej wartości. Pewnie przez planowaną agregację i LTE800, gdzie trochę 3G dostanie oddechu. I te regiony powoli mają się poszerzać.
To ten technik z firmy podwykonawczej o którym wcześniej pisałeś? On nie ma pojęcia o tym jak jest sparametryzowana sieć.
Poza tym uwaga co jest większe od -114dBm a co mniejsze to już inni tu na forum omówili więc stosuj się do tego.
Halset pisze:Dlatego moim zdaniem, mimo różnych scenariuszy, uważam, że się nic nie zmieni i nadal wszystko będzie wspólne. Jak będzie w tym roku to się okaże.
W tej chwili jest już trochę stacji gdzie jeden operator nadaje a drugi nie (i mam na myśli tutaj też UMTS900 lub LTE1800) a więc to oznacza, że chyba jeden nie ogląda się na drugiego tylko buduje tam gdzie ma potrzebę.
Poza tym tak jak napisał
ja.michal przy HO znaczenie może mieć nie tylko RSCP ale również EcNo.
Halset pisze:Drugi przypadek nie ma sensu i każdy by mnie poprawiał
Właśnie drugi przypadek jest poprawnie napisany i tylko taka wersja ma sens.