Odkurzyłem testową kartę Play i wsadziłem do SGS8.
Na początku karta zachowywała się dziwnie. Tzn. około 300m od stacji własnej w Konstancinie-Jeziornie na Świetlicowej wchodziła w.... roaming (T-Mobile) po tym jak wcześniej była w zasięgu własnym. Tak jakby nieco nie wiedziała gdzie jest i co się dzieje
Jak już wszedł zasięg własny to indoor dominuje w tej lokalizacji L800 (300m od stacji!). To w sumie ciekawe bo stacja ma cztery sektory (na jednej z anten są dwa sektory L2600/2100/1800). Ciekawe na jakiej podstawie tak się dzieje? Jakość, parametry sygnału? Aż tak źle z parametrami, że wchodzi pasmo 5MHz. Gdzie ta legendarna moc sygnału L2600, L2100?
Na zewnątrz, w trasie (o czym za chwilę) łapałem faktycznie z ponad 2km ale tu mamy 300m...
Kilka testów L800 w warunkach j.w. Podczas testów nie włączała się agregacja z żadnym innym pasmem. Też ciekawostka...
Popołudniu:
Wieczorem:
Ping naprawdę niezły.
Przy okazji soboty i jakiś tam spraw zrobiłem trasę: Powsin - Konstancin-Jeziorna - Chyliczki - Konstancin-Jeziorna - Solec - Dobiesz - Sobików - Grójec - Mszczonów - Wiskitki - A2 na warszawskie Bielany.
Warunki brzegowe -> SGS8 w trybie auto, oczywiście bez wsparcia VoLTE, włączony Rysiek, cały czas na zewnątrz (samochód, bez wchodzenia do budynków itp.). Wnioski:
- na całej tej trasie miałem zasięg własny Play
- tylko w jednym miejscu terminal wszedł w 3G (lasy na obwodnicy Żyrardowa). Karta siedziała w 3G przez około 1,4km. Poza tym miejscem non stop LTE
- na trasie wcale nie dominuje pasmo L800. Złapałem 97 logów w trasie. Na te 96 tylko 17 to L800. Wiem, że trzeba by właściwie badać czas jaki na takim sektorze wisi terminal ale dla uproszczenia i braku narzędzi przyjąłem taką metodologię

Dominuje wyraźnie pasmo L2100. Pozostałe trzy pasma mają mniej więcej podobną ilość logów, różnice są na szt.
- rozczarował mnie zasięg z anten zawieszonych na stacji T-Mobile na Wierzbnowskiej w Konstancinie-Jeziornie. Spodziewam się lepszego zasięgu wszystkich pasm a szczególnie L1800 i L800. Maszt jest wysoki, anteny nie za nisko. Powinien doświetlać część gminy. A tu jakby sygnał... przelatywał nad drzewami
- za to nawet nieźle sieje stacja na Chopina, której zdjęcia wrzucałem niedawno. Jest też nowość. Na stacji doszło L800
- fajne jest trzymanie się długo jednej stacji co wynika jeszcze z mniejszej ilości nadajników. Np: między Górą Kalwarią a Grójcem Play ma póki co tylko jedną stację a N! 5szt. Jestem ciekaw jak to wygląda jakościowo bo zasięg owszem na zewnątrz jest ale ciekawe jaki ruch przerzuca taka stacja i jak z zasięgiem wewnątrz gdzie w N! ma zapewne mniejszy zasięg pasm ale za to siatka jest dużo gęstsza
- w Pniewach (pow. grójecki) działa już stacja własna Play. Typowy maszt Play , stoi niedaleko od masztu Orange. W btsearch jeszcze brak danych, podeślę logi. Są chyba trzy anteny na sektor ale nie mam pewności bo spojrzałem na maszt przez ułamek sekundy w trakcie jazdy. Na pewno są trzy pasma LTE. Nie wpadł mi log L2600. Jest to stacja raczej zasięgowa na terenie mało zurbanizowanym więc to zrozumiałe
- najlepsze jest to, że Play zapewnia zasięg LTE od Wiskitek do Warszawy na A2 (około 50km) mając na tym odcinku w zasadzie dwie stacje przy samej autostradzie. Owszem dolatuje też sygnał ze stacji np: w Milanówku i Brwinowie. Teraz najlepsze - zapewnia sygnał LTE bez L800. Mam w logach tylko wyższa pasma. Ciekawie to robią, szacuneczek
Generalnie jestem zaskoczony na plus choć póki co to tylko test na zewnątrz bez sprawdzenia parametrów jakościowych.
Następnym razem trzeba by zrobić trasę z aktywną transmisją danych o w miarę dobrej jakości z brakiem bufora lub z minimalnym lub rozmową VoLTE.
Złapałem też log ze stacji, której nie ma w btsearch. Lokalizacja -> Ursynów-Kabaty/Wilanów-Powsin. Czy jakaś dobra dusza pomoże i powie co to jest za stacja?
4G;260;6;46;112;5939;275;0.0;0.0;-;1449
1520430
Band 1800/3