• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 331 z 1158
  • 1
  • 329
  • 330
  • 331
  • 332
  • 333
  • 1158
 #830122  autor: Mixiorek
 20 paź 2015, 13:49
kozien70 pisze:Jechałem metrem 2 tygodnie temu, nie zauważyłem zmian tj. rozszerzenia zasięgu ponad to co było.
Od początku idzie im jak krew z nosa. Ponoć ogarnęli stację dworzec gdański, tylko do Kabat to jeszcze im zostało z 7 lat pracy ;)

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #830133  autor: Halset
 20 paź 2015, 14:40
kozien70 pisze:
Wracając do tematu LTE 800 - zgodnie z przypuszczeniami podczas wczorajszych rozmów UKE-operatorzy padła propozycja by bloki ułożyć następująco: Orange, T-mobile, P4, NetNet, Sferia. Niestety sprawia to, że felerny blok skrajny przypadnie pomarańczowym.
I wykrakałem. Polska sprawiedliwość. Wygrywasz najwięcej, płacisz najwięcej a w nagrodę dostajesz kanały zakłócane przez TV. Do tego jesteś skazany tylko na współpracę z TM.
A taki Play, sieć wydmuszka, płaci najmniej, a do tego może współpracować z TM jak i z Solorzem.
I to się nazywa sprawiedliwość???!!!
To Play powinien dostać najgorsze pasmo.

I dlatego P4 to dla mnie największe nieporozumienie w tym kraju, który niszczy rynek (od samego początku był na sprzedaż, spierniczył ceny i zaraz ucieknie z rynku) a który zawsze ma najlepsze wyjście w jakąkolwiek stronę się nie ruszy.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #830137  autor: kozien70
 20 paź 2015, 14:57
No jeszcze decyzja nie zapadła. To na razie pierwsza propozycja, choć trzeba przyznać, że bardzo prawdopodobna. Kolejne spotkanie w czwartek.

Swoją drogą bardzo mnie interesuje, jak w praktyce ma się objawiać "szczególna troska" w przypadku tego skrajnego bloku. Jeśli chodzi "jedynie" o ograniczenie na nim mocy, to jak duże?
Nic ciekawego nie mogę na ten temat znaleźć. Jedynie informacje nt zakłócania DVB-T przez LTE 800 i konieczność w takich wypadkach np. instalacji filtrów u odbiorców TV.
W UK np. sugerowano, by operatorzy LTE pokrywali koszty "odkłócania" instalacji antenowych TV.
To jest dobry temat i chętnie bym o tym poczytał coś fachowego. Może bowiem problem nie jest tak istotny, jak nam się wydaje.
 #830198  autor: Halset
 20 paź 2015, 18:42
kozien70 pisze:No jeszcze decyzja nie zapadła. To na razie pierwsza propozycja, choć trzeba przyznać, że bardzo prawdopodobna. Kolejne spotkanie w czwartek.
Racja. Poczekamy zobaczymy. Jak się podzielą bloki, jak się sieci dogadają.

#830234  autor: Benjamin Linus
 20 paź 2015, 20:27
Halset pisze:
kozien70 pisze:
Wracając do tematu LTE 800 - zgodnie z przypuszczeniami podczas wczorajszych rozmów UKE-operatorzy padła propozycja by bloki ułożyć następująco: Orange, T-mobile, P4, NetNet, Sferia. Niestety sprawia to, że felerny blok skrajny przypadnie pomarańczowym.
I wykrakałem. Polska sprawiedliwość. Wygrywasz najwięcej, płacisz najwięcej a w nagrodę dostajesz kanały zakłócane przez TV. Do tego jesteś skazany tylko na współpracę z TM.
A taki Play, sieć wydmuszka, płaci najmniej, a do tego może współpracować z TM jak i z Solorzem.
I to się nazywa sprawiedliwość???!!!
To Play powinien dostać najgorsze pasmo.

I dlatego P4 to dla mnie największe nieporozumienie w tym kraju, który niszczy rynek (od samego początku był na sprzedaż, spierniczył ceny i zaraz ucieknie z rynku) a który zawsze ma najlepsze wyjście w jakąkolwiek stronę się nie ruszy.
Wypij sobie herbatkę ziołową.

Tyle jadu i żółci nie widziałem dawno. Tylko dlatego że ktoś ma osobiste problemy.
 #830280  autor: Halset
 21 paź 2015, 00:05
Benjamin Linus pisze: Tyle jadu i żółci nie widziałem dawno. Tylko dlatego że ktoś ma osobiste problemy.
Osobiste problemy? Co Ty wiesz o mnie?
Ciebie chyba boli prawda a piszesz, żeby napisać. Bo możesz być na pewno rzeczowy, skoro siedzisz w sieci P4.
Nigdzie się nie minąłem z prawdą!
1) Orange obecnie ma duże problemy na terenach przygranicznych i dostanie w nagrodę jeszcze LTE800. P4 nie ma takich problemów i znowu nie będzie mieć.
2) Wszystkie ostatnie przetargi idą po myśli P4. Oni zawsze są najważniejsi i pierwsi w kolejce.
3) To LTE800 P4 nie jest wcale potrzebne. I tak siedzą od lat na roamingu i tak do końca swego żywota będą na nim siedzieć. Więc LTE powinni dostać Ci co mają kasę na postawienie sieci a nie na sieć wydmuszkę, zadłużoną na połowę swojej wartości. Proste.
Mnie nie stać na wycieczkę na Malediwy więc nie lecę.
4) Sieć Play powinna być tylko miastowa, skoro nie potrafią/nie chcą/ nie mają kasy na budowanie ogólnopolskiej sieci. A tak zabierają większym bazę klientów za płacone grosze w roamingu i do tego - zaniżają stawki do granic absurdu. A tak byłby równy podział - tania sieć miastowa P4, droższe ogólnopolskie - Plus Tmobile Orange.
5) Jasne, najsłabsza sieć i od czegoś trzeba zacząć, Więc przywileje od początku. A co mamy dzisiaj - nadal poza miastami P4 brak, w miastach wiele dziur i bez roamingu słabo. A co mamy w zamian? Ceny zaniżone do poziomu absurdu i zadłużony P4 po uszy.
6) Sieci bogatsze, które mają potencjał coś zmienic, zawsze muszą dostać kopa w zad.

Można wymieniać i wymieniać. Nie mam żadnych osobistych problemów. Mnie tylko irytuje nasze społeczeństwo, które wszystko by chciało mieć za darmo a zarabiać miliony i wymagać wiele.
Koniec OT

Czekamy na ostateczne decyzje, i na informację od opów kto z kim i kiedy. Nasze dywagacje to strata czasu.

#830296  autor: Kryniczanin
 21 paź 2015, 07:49
Orange obecnie ma duże problemy na terenach przygranicznych i dostanie w nagrodę jeszcze LTE800. P4 nie ma takich problemów i znowu nie będzie mieć.
W końcu napisałeś to co wszyscy od dawna wiedzieli - nigdzie nie jeździsz nie masz o niczym pojęcia.

Zapraszam do Przemyśla choćby.

Wszystkie ostatnie przetargi idą po myśli P4. Oni zawsze są najważniejsi i pierwsi w kolejce.
Ha ha ha. Tylko przypomnij sobie lata 90 jak najważniejsze pasma szły dla W3.
To LTE800 P4 nie jest wcale potrzebne. I tak siedzą od lat na roamingu i tak do końca swego żywota będą na nim siedzieć. Więc LTE powinni dostać Ci co mają kasę na postawienie sieci a nie na sieć wydmuszkę, zadłużoną na połowę swojej wartości. Proste.
Oj boli boli ha ha
4) Sieć Play powinna być tylko miastowa, skoro nie potrafią/nie chcą/ nie mają kasy na budowanie ogólnopolskiej sieci.
Ha ha ha. Sieć o 2 największym zasięgu LTE 1800 jest tylko miastowa. Miastowy to jest w LTE N i nic z tym nie robi.
5) Jasne, najsłabsza sieć i od czegoś trzeba zacząć, Więc przywileje od początku. A co mamy dzisiaj - nadal poza miastami P4 brak, w miastach wiele dziur i bez roamingu słabo. A co mamy w zamian? Ceny zaniżone do poziomu absurdu i zadłużony P4 po uszy.
TP SA miała przywileje od zawsze, orange też od zawsze - choćby dostęp do sieci TP SA sieci wszystkich Polaków ograbionych z majątku. Co do cen - koniec spadków musi nastąpić.
6) Sieci bogatsze, które mają potencjał coś zmienic, zawsze muszą dostać kopa w zad.
Wszyscy doskonale pamiętają jak wyglądał monopol "sieci bogatej" choćby w necie czy w telefonii stacjonarnej.
 #830314  autor: Kryniczanin
 21 paź 2015, 08:48
To nie moja wina, że Halset nie potrafi się pogodzić z sytuacją T-Mobile która jest najgorsza ze wszystkich opów.

Domyślam się, że materiały które miał przygotowane mówiły o różowej victorii.

A tu klops.

Sprawa jest prosta będą dwie bądź trzy sieci

15mhz Orange i T-Mobile, 15mhz Play, Sferia, NN wariant najmniej prawdopodobny według mnie
10mhz Orange, 15mhz T-Mobile i Play, 5mhz Sferia wariant bardziej prawdopodobny
10mhz Orange, 10mhz T-Mobile i Play, 10mhz NN, Sferia wariant najbardziej prawdopodobny

I tyle.

W wariancie 2 i 3 T-Mobile i Play będą nadawać na kodzie 260-98

Nikt nie zwraca uwagi na to, że T-Mobile do końca walczył o 5mhz z NN.

Czy od początku zakładali osobną 800 jak zdobędą 20mhz na 2?

Tutaj widać, że wspólna sieć nie jest taka wcale pewna.
 #830344  autor: Halset
 21 paź 2015, 11:50
Kryniczanin pisze:To nie moja wina, że Halset nie potrafi się pogodzić z sytuacją T-Mobile która jest najgorsza ze wszystkich opów.
A kto powiedział, że ma najgorszą sytuację. Chłopie czytaj a nie wymyślasz chore historię. Od kilku miesięcy Witek pisał, że TM chodziło o przewagę nad O. Teraz jej nie mają.
Domyślam się, że materiały które miał przygotowane mówiły o różowej victorii.

A tu klops.
:smt005
A Ty pewnie teraz codziennie przed snem modlisz się o to, aby NN nie wziął 5Mhz 800 :D I już pewnie u Voodoo byłeś a w kolejce jeszcze jest Szaman :D
Nikt nie zwraca uwagi na to, że T-Mobile do końca walczył o 5mhz z NN.

Czy od początku zakładali osobną 800 jak zdobędą 20mhz na 2?
Chyba Ty :)
NN też walczył o dwa bloki i co w związku z tym?
TM chciało mieć przewagę technologiczną nad O.

Nie patrzę na swój portfel i swoje widzimisie.

1) Wg mnie NN zgarnie te 500 Mhz.
2) Pytanie co da TM połączenie LTE 800 z Play, zakładając wspólne 10Mhz? Masz na przykładzie dzisiaj LTE1800 N!, które było spuchniete obciążeniem i dopiero kolejne 5Mhz odmuliło LTE. Do tego dochodzi sytuacja, gdzie LTE na wiochach spowoduje, że ludzie często kabel zastąpią radiówką. PLAY rozdaje na lewo i prawo no limit i te 10MHz wspólne zaraz im zdechnie.
3) 15 Mhz na LTE800, które nie jest pojemnościówką nie zapcha szybko LTE800 wspólne dla N!. 15Mhz na dwóch to zawsze więcej niż 10Mhz na dwóch
4) Mówi się, że Play musi wydać co najmniej ok 500mln na rozbudowę sieci pod LTE800. Myślisz, że TM za "marne" 100mln pozwoli na zapchanie swojej pasma i do tego odostępnienia swojej infry poza miastami? A co dalej? P4 coś udostępnia TM? Jeżeli LTE800 wspólne dla P4 i TM się zapcha, to gdzie uciekną?
5) Współpraca dla opów, dla Nas użytkowników teraz jak i w przyszłości jest zdecydowanie lepsze w przypadku O i TM. W przyszłości również LTE-Advance. To też duży kop marketingowy
6) Plus sam na swoim LTE, Orange na LTE10Mhz a TM +P4 razem na LTE800 10 Mhz. To pomyśl, którą sieć będą wybierać klienci i kto wygra marketingowo? PLus i Orange czy twór TM i P4?
7) Brak dogadania się TM i O nad wspólnym LTE800 doprowadzi do przegranej marketingowo z Plusem. Tylko wspólne LTE O i TM może pokonać lidera technologicznego Zębatego.
8)
10mhz Orange, 10mhz T-Mobile i Play, 10mhz NN, Sferia wariant najbardziej prawdopodobny
W takim wariancie - pomyśl. Co zyska TM? Kasę od Play? Jak w taki sposób wygra z Orange? Lepiej dla TM nawiązać współpracę na 15Mhz dla dwóch sieci, czy 10 Mhz z P4?
Pamiętaj, że swoje LTE1800 TM za darmo Orange nie daje, więc tutaj ewentualny koszt korzystania z zasobów Orange LTE800 mógłby się zbliżyć do zera dla dwóch sieci a nawet z racji tego, że TM jak razie więcej swoich zasobów udostępnia O niż O im, to nawet tak wyjdą na plusie.
Gdy NN nie kupi (w co nie wierzę, bo dzisiaj data jest bardzo ważna a Solorz w przyszłości będzie żałować decyzji) to ewentualnie P4 +TM razem 15 Mhz albo TM swoje 10 Mhz. To już kwestia biznesplanu i co się bardziej opyla dla TM. Wtedy ewentualnie można pomyśleć o współpracy TM z P4, bo 4mld trochę bolą. Ale....TM może taki scenariusz zakładał i był przygotowany na takie kwoty? O tym nie wiemy.

W tej sytuacji się zgadzam z Witkiem. Drugi N! między Plusem a P4 to najlepsze wyjście. I bliższy alians, bo Solorz zasoby ma a P4 kasy coraz mniej. Myślę, że dobra kasa od P4 na poziomie 150-200mln rocznie i współpraca z Solorzem na zasoby i infre tak jak Orange z TM. I wszyscy na tym zyskują.

Dlatego trzeba odpowiedzieć sobie na wiele pytań. I jak już wspomniałem - Ty patrzysz od d@@y strony. Ty patrzysz od tej, co zyska P4. A tu trzeba patrzeć co zyskają albo stracą Ci co mają przewagę nad P4.
Więc czekajmy na wyjaśnienia od opów, które pewnie poznamy w ciągu kilku tygodni.
Wszyscy doskonale pamiętają jak wyglądał monopol "sieci bogatej" choćby w necie czy w telefonii stacjonarnej.
Nie ma monopolu bo mamy 3 duże sieci.
Sieć o 2 największym zasięgu LTE 1800 jest tylko miastowa. Miastowy to jest w LTE N i nic z tym nie robi.
Hahah. Mogę Ci wiele miejsc wskazać, gdzie nawet P4 nie ma w eterze ani ze swoim U900 czy G900 a jest LTE1800 N!.
A dwa - jakbyś obserwował rynek i tego co piszą specjaliści, N! od razu mówił, że zasięg będzie po aukcji LTE800, bo nie ma sensu na siłę siać LTE1800.

Suma sumarum - w najgorszej sytuacji jest P4, bo nie ma kasy. Ale przynajmniej UKE mu pomaga wpychając jego blok, tak, że praktycznie z każdym może się dogadać.
Ostatnio zmieniony 21 paź 2015, 12:19 przez Halset, łącznie zmieniany 3 razy.

#830349  autor: kozien70
 21 paź 2015, 12:00
Faktem jest jedno: teraz W3 ma szansę ostro dokopać Playowi. Wystarczy, że Orange zrobi 800ke z T-mobile, a ZSZ oleje P4 i zrobi 800 sam na blokach Sferia i NetNet. Play zostaje wtedy na lodzie, z koniecznością wydania samemu dodatkowych setek mln na wypełnienie zobowiązań aukcyjnych (pokrycie białych plam)
 #830351  autor: Halset
 21 paź 2015, 12:08
@kozien70 - dokładnie o tym samym pomyślałem. Ale jakbym to napisał, to znowu byłbym posądzony o to, że wylewam swoje żale zalatujące żółcią nienawiści.

#830355  autor: Kryniczanin
 21 paź 2015, 12:18
A kto powiedział, że ma najgorszą sytuację. Chłopie czytaj a nie wymyślasz chore historię. Od kilku miesięcy Witek pisał, że TM chodziło o przewagę nad O. Teraz jej nie mają.
Spółka w której ma się przewagę jest całkiem inną niż ta w której jej się nie ma.
A Ty pewnie teraz codziennie przed snem modlisz się o to, aby NN nie wziął 5Mhz 800 :D I już pewnie u Voodoo byłeś a w kolejce jeszcze jest Szaman :D
Jakby SŻ nie miał pasma i ruchów by brał na 100%, jednak on ma pasma tyle, że nic nie musi.
Chyba Ty :)
NN też walczył o dwa bloki i co w związku z tym?
TM chciało mieć przewagę technologiczną nad O.
I 5mhz zachomikowane skoro jest ograniczenie do 15mhz?
1) Wg mnie NN zgarnie te 500 Mhz.
Ja jestem pewny że 500 Mhz nie zgarnie.
Pytanie co da TM połączenie LTE 800 z Play, zakładając wspólne 10Mhz? Masz na przykładzie dzisiaj LTE1800 N!, które było spuchniete obciążeniem i dopiero kolejne 5Mhz odmuliło LTE. Do tego dochodzi sytuacja, gdzie LTE na wiochach spowoduje, że ludzie często kabel zastąpią radiówką. PLAY rozdaje na lewo i prawo no limit i te 10MHz wspólne zaraz im zdechnie.
Taaaaa zwłaszcza w nowych taryfach :-)
Mówi się, że Play musi wydać co najmniej ok 500mln na rozbudowę sieci pod LTE800. Myślisz, że TM za "marne" 100mln pozwoli na zapchanie swojej pasma i do tego odostępnienia swojej infry poza miastami? A co dalej? P4 coś udostępnia TM? Jeżeli LTE800 wspólne dla P4 i TM się zapcha, to gdzie uciekną?
Jasno widać, że nie brałeś pod uwagę wariantów alternatywnych - dla Ciebie one nie istnieją. Blok gdzie wygrał NN za 2 duże bańki NN rezygnuje, 2 T-Mobile rezygnuje za to Play bierze za 400 baniek które dostają pożyczki z T-Mobile. T-Mobile ma 1,6mld w kieszeni.
Hahah. Mogę Ci wiele miejsc wskazać, gdzie nawet P4 nie ma w eterze ani ze swoim U900 czy G900 a jest LTE1800 N!.
Jedno miasto 3-tysięczne nie robi szału.
A dwa - jakbyś obserwował rynek i tego co piszą specjaliści, N! od razu mówił, że zasięg będzie po aukcji LTE800, bo nie ma sensu na siłę siać LTE1800.
Specjaliści jak z koziej du.. trąbka. Zapłacić za pasmo, zapłacić za sprzęt i...czekać ha ha.

Kupić Porsche 911 i odstawić je w garażu bo do domu mam drogę 2 pasmową a za 2 lata ma być czteropasmowa - wtedy wyjadę.

Przy tych cenach liczy się każdy dzień i każdy grosz.
 #830358  autor: Halset
 21 paź 2015, 12:25
Jasno widać, że nie brałeś pod uwagę wariantów alternatywnych - dla Ciebie one nie istnieją. Blok gdzie wygrał NN za 2 duże bańki NN rezygnuje, 2 T-Mobile rezygnuje za to Play bierze za 400 baniek które dostają pożyczki z T-Mobile. T-Mobile ma 1,6mld w kieszeni.
Skąd ma Play wziąć tą kasę.
Przypomnę - zadłużenie na ok 900mln euro. (ok 4mld złotych)
Obecnie 1,7 mld złotych za pasma LTE i kolejne 400mln za pasmo?
Firma jest warta ok 7.5 mld złotych :)
No ciekawie.
I TM pożyczy kasę P4 na LTE800 i będzie tylko z 5Mhz na LTE800, dając przewagę technologiczną P4 :)?
Dobre :D
Jedno miasto 3-tysięczne nie robi szału.
No Twoje miasto nie robi szału na tle całej Polski :)

#830359  autor: Kryniczanin
 21 paź 2015, 12:29
I TM pożyczy kasę P4 na LTE800 i będzie tylko z 5Mhz na LTE800, dając przewagę technologiczną P4 :)?

Przy tak wielkiej przecenie z 2mld na 400 baniek sam byś nie skorzystał? Umowa na 15 lat do współdzielenia.
  • Strona 331 z 1158
  • 1
  • 329
  • 330
  • 331
  • 332
  • 333
  • 1158
  • 1
  • 329
  • 330
  • 331