• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 330 z 1158
  • 1
  • 328
  • 329
  • 330
  • 331
  • 332
  • 1158
 #829964  autor: kozien70
 19 paź 2015, 19:35
KR2615 pisze:Trochę odchodząc od tematu: czy te nowe Smart Plany LTE mają też to śmieszne ograniczenie do 42mbps co w starych Smart Planach?
Nie było nigdy żadnego odgórnego ograniczenia w starych Smartplanach. Jeśli odczuwasz taki limit na swoim numerze, to może on być tylko spowodowany znanymi od dawna błędami w platformie bilingowej Orange ( ta sama historia z prepaid, mogliby to g... wreszcie naprawić). Mam dwa numery, jeden w najstarszej wersji SmartPlanu Multi, drugi w drugiej i nie ma w pomiarach żadnego odgórnego limitu. Osiągałem po 80 mbit. Tym co się wyświetla na tych kolorowych paskach prędkości po zalogowaniu do Orange Online nie sugeruj się. To bullshit, rysunek poglądowy. Też mi się tak wyświetla od zawsze. To pozostałość jeszcze po czasach HSPA DC - tam było właśnie 42 mbit.
 #829966  autor: Kryniczanin
 19 paź 2015, 19:48
Powinna dostać sieć, która ma najmniej problemów ze swoimi kanałami na 900Mhz przy granicach Polski. Ale coś czuję, że to najgorszą część LTE800 dostanie Orange, z racji tego, że ma dwa bloki.
A powinien dostać albo Solorz albo....P4.
Ten blok powinien zostać przeceniony o 50%.

A jak nie przeceniony to powinien trafić w ręce operatora który ma najwięcej pasma w 800mhz a więc Orange, ewentualnie T-Mobile po odebraniu po NN.

Ogólnie wystawienie takiej części bez przeceny dla mnie jest karygodne.
 #829970  autor: bed
 19 paź 2015, 19:56
p2225 pisze:Gorzej jak Play będzie pośrodku czyli 2x Orange, T-mobile, Play, NetNet, Sferia. Wtedy nic nie będzie wiadomo :P
Myślę, że jeśli nie stworzą wspólnej dużej sieci to nawet jeśli O i T się dogadają to będzie w grę wchodziło efektywne wykorzystanie pasma, bo dopóki rezerwacje nie są rozdane to wiele można zmienić :) Czyli wtedy po prostu ich bloki obok siebie.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2015, 20:07 przez bed, łącznie zmieniany 1 raz.
 #829971  autor: p2225
 19 paź 2015, 19:58
owsiaklg pisze:Dziś na fonie http://www.speedtest.net/my-result/a/1514878372

jak wstawiacie wynik na stronę bez linku ?
Tak:
Obrazek

wklejasz w miejsce "xxx" (http://www.speedtest.net/android/xxx.png) numer testu i masz obrazek. Potem wchodzisz w "pełny edytor" na forum i powyżej masz odnośnik "Img" i pomiędzy wklejasz link.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #829973  autor: kozien70
 19 paź 2015, 20:01
@Kryniczanin: a dlaczego nie w ręce NetNet? ZSZ ma najwięcej pasma 1800, NetNet to jego wydmuszka i dzięki niemu będzie miał tyle samo pasma 800 co Orange (bo pamiętamy cały czas o Sferii Zygmunta). Oczywiście przy założeniu, że NetNet odbierze swój blok.
Co do przeceny to nie przesadzałbym ;) O tym, że ten blok jest ciut felerny wiadomo było od początku powstania dokumentacji aukcyjnej, a poza tym feler dotyczy tylko kilku małych rejonów kraju i nie blokuje korzystania z bloku. Trzeba tylko nieco zjechać z mocą w dół ;)
 #829976  autor: Kryniczanin
 19 paź 2015, 20:12
@Kozień

Wierzysz, że NetNet odbierze za 2 duże bańki rezerwację?

Ja w to nie wierzę.

Wiesz ciut feralny, to jednak feralny. To jest dobro na dziesięciolecia a nie na 2 lata jak np. telefon z porysowaną klapką :-)
 #829981  autor: Halset
 19 paź 2015, 20:54
kozien70 pisze:@Halset To byłoby mocno niesprawiedliwe, gdyby ten blok dostało Orange. To właśnie oni mają najwięcej problemów z zakłócaniem ich U900 przy wschodniej granicy, to ich fragment U2100 jest zakłócany przez niespełniające norm DECT-y.
Cały przetarg jest niesprawiedliwy.
A jak nie przeceniony to powinien trafić w ręce operatora który ma najwięcej pasma w 800mhz a więc Orange, ewentualnie T-Mobile po odebraniu po NN.
Oczywiście tak napisałem ale również się z tym nie zgadzam.
Dla mnie powinien dostać to albo Solorz bo też ma dwa bloki albo....P4, bo zapłacił najmniej. Dlaczego kogoś karać za to, że więcej zapłaci kasy do budżetu?
P4 bo kupił najtaniej, ma najmniej zasobów i tak się cały czas wspomaga roamingiem.
A druga sprawa - Plus i P4 mają najmniej problemów ze swoimi zasobami 900 na granicach, Więc jeśli miałaby być równowaga, to właśnie oni powinni dostać ten blok (jedno z nich), który może być zakłócany przez TV
Wierzysz, że NetNet odbierze za 2 duże bańki rezerwację?

Ja w to nie wierzę.
Szybciej uwierzę, że zapłaci Solorz niż P4. Solorz będzie oczywiście walczył o niższą cenę (sądownie, w mediach, w rządzie) ale zapłaci.
Łyknąłeś plotę o tym, że NN może nie zapłacić i w to uwierzyłeś :)
Ale jasne jest to, że liczysz na to aby P4 zyskał jak najwięcej, żeby TM wzięło dwa bloki i aby się dogadali z P4. Na to liczysz, stąd takie brnięcie w ślepą uliczkę.
Solorz nie zrezygnuje z LTE800 i jak będzie musiał kasę na to znajdzie.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #829982  autor: Kryniczanin
 19 paź 2015, 21:00
Halset całkowicie się pogubiłeś

Solorz ma piękne mhz w 1800, a jeszcze piękniejsze w 2600.

Teraz zadaj sobie pytanie ile może kosztować dołożenie na 80-90% stacji 900 w PL 1800mhz czy to będzie kosztować 2 bańki?

Dla 10-20% stacji w terenach super wiejskich wystarczy jeden blok na 800.

I nie zapomnij jeszcze o tym, że Solorz ma w perspektywie płatność za obecny blok :-)

T-Mobile nie ma wyjście MUSI brać zwolniony blok po NN bo za psie pieniądze trafi do...Solorza.
 #829987  autor: Halset
 19 paź 2015, 21:12
Ale Solorz zapłaci. On ma kasę. Tylko zawsze najwięcej płacze.
I co? Solorz teraz musi zapłacić, a inni później zapłacą. Normalne w tej branży.
TM nie musi brać. Może sobie zrobić biznes plan i policzyć, czy mu się opłaca płacić kolejne 2 bańki za blok czy odpuścić.
Dla mnie te dwie bańki powinien zapłacić P4, bo tylko negocjowało w jednym bloku. Ale jak już pisaliśmy - nie ma sprawiedliwości. Od razu po ogłoszeniu wyników wiedziałem, że im potrzebne to jak świni siodło. Stacji bazowych brak. Na zakup częstotliwości muszą się wykrwawić a żeby samemu stawiać stacje na białych plamach za kolejne ok 500mln muszą popełnić sepuku.

Wg mnie....NN to kupi, bo straci marketingowo "lidera technologicznego" Jeśli kupi, P4 może zapomnieć o N!. Jeśli nie kupi, będzie zależeć od decyzji TM. Jeśli TM to kupi, to albo zrobią w NI 2x po 10 Mhz i każdy będzie miał swoje albo.....Ci z TM będą gadać z P4. Ale z LTE1800 wspólne z Orange nie będą rezygnować.

Najgorsze jest to, że najmniejsza pchła na rynku, która jedną nogą już wylatuje z rynku, czyli P4 robi największe zamieszanie.

I jeszcze kolejna sprawa. Czy P4 udźwignie ten koszt. Już na blogu Gruszka napisał o tym ale.....ta sieć idzie na sprzedaż a plota na giełdzie powoduje spadek akcji. Może się okazać, że powiedzieli, poczekają na "przepychanki" i za LTE zapłaci nowy właściciel ;)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #830084  autor: Mixiorek
 20 paź 2015, 11:10
To mamy już pierwsze terminy :mrgreen:
"Piotr Muszyński, wiceprezes ds. operacyjnych w Orange Polska w rozmowie z Pulsem Biznesu

Twierdzi on, że w terminie od 3 do 6 miesięcy od przydzielenia rezerwacji operator będzie gotowy do świadczenia uslug LTE w oparciu o te pasam. Przygotowywala się do tego już wcześniej, występując o pozwolenia i decyzje środowiskowe w przypadku kilkuset stacji."

http://www.telko.in/pb-wiceprezes-orange-o-aukcji-lte

Ktoś zauważył pozwolenia Orange na 800MHz lub 2600MHz? Pokrywa się to z moim osobistym szacunkiem, że jeżeli ktoś nie wywali do góry nogami przyznawania częstotliwości to około marca-kwietnia Networks uruchomi nowe pasma LTE. Tym bardziej moim zdaniem świadczy to o tym, że dosyć szybko udziałowcy Networks podpiszą kolejne porozumienie o nowych pasmach.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #830092  autor: Mixiorek
 20 paź 2015, 11:44
"Potem szybki przydział częstotliwości i może do końca roku Networks zacznie nową modernizację". Czujesz różnicę między startem modernizacji a uruchomieniem nowych pasm LTE?

#830095  autor: kozien70
 20 paź 2015, 12:02
Patryk7588 to forumowy fanboy sieci Zygmuntowych więc w sprawach N! nic nie czuje ;) ;)

Kluczowe teraz jest jak najszybsze wydanie przez UKE decyzji o rezerwacji. Wtedy wajcha pójdzie w górę i N! rozpocznie proces 800ki. Ciekawe, jaki mają plan na pierwszy ogień, w których miejscach będzie start.
 #830100  autor: Mixiorek
 20 paź 2015, 12:20
W koncesji będą mieć do pokrycia bodajże białe plamy w konkretnym czasie. Ja na nich miejscu zaczął bym jednak tam gdzie sieć jest najbardziej obciążona i gdzie dodanie 800 i 2600 przyniesie widoczną poprawę dla użytkowników. Jeżeli ja na warszawskim Natolinie korzystam często ze stacji podpiętej światłowodem i nie miałem więcej niż 25Mb/s w DL to moim zdaniem od razu kwalifikuje to stację do nowych pasm. Tak samo Konstancin-Jeziorna, 800MHz będzie zbawienne ze względu na duże zalesienie.
Mogą też pójść marketingowo i zrobić szybką agregację trzech pasm i walnąć reklamy 500Mb/s w LTE ;) choć to będzie tak sobie prawdziwe bo liczba terminali na dzień dzisiejszy jest bliska zeru ale co tam! ;)

Mam pytanie do użytkowników pierwszej linii metra - jak idzie Networks rozszerzanie zasięgu LTE, 3G itp. o kolejne stacje. Szczególnie interesuje mnie odcinek od Kabat do Politechniki. W końcu ruszyło się coś czy nadal grzebią się z tym ze względu na ograniczenia w metrze?

#830111  autor: kozien70
 20 paź 2015, 13:16
Jechałem metrem 2 tygodnie temu, nie zauważyłem zmian tj. rozszerzenia zasięgu ponad to co było. Na początku roku operatorzy twierdzili, że cała linia będzie pokryta 3G/LTE do połowy roku. Skomentowałem na forum, że owszem, ale w takim tempie to może chodzić o połowę 2016 ;) Zostałem wyśmiany,a teraz zaczynam mieć obawy czy i z tym zdążą ;)

Wracając do tematu LTE 800 - zgodnie z przypuszczeniami podczas wczorajszych rozmów UKE-operatorzy padła propozycja by bloki ułożyć następująco: Orange, T-mobile, P4, NetNet, Sferia. Niestety sprawia to, że felerny blok skrajny przypadnie pomarańczowym. A z tego, co przeczytałem w dokumentacji aukcyjnej, miejsc w kraju, gdzie wykorzystywany jest kanał 60 DVB-T nie jest tylko kilka, jak napisał pawelec. Jest ich dużo więcej, oto link, punkt 3.6.2 strona 6 : https://www.uke.gov.pl/files/?id_plik=17707
 #830115  autor: p2225
 20 paź 2015, 13:29
no to to są niezłe ograniczenia. Zwłaszcza Zachodniopomorskie, gdzie LTE800 jest szczególnie potrzebne z racji sezonowego "oblężenia", oraz Śląsk gdzie jest duże skupisko ludzi. W takiej sytuacji rzeczywiście powinien ten blok być tańszy przynajmniej o 1/3.

Co do kolejności bloków to jakbym wywróżył, że taki układ będą chcieli. :D

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #830118  autor: habish
 20 paź 2015, 13:34
Trochę więcej o poaukcyjnych targach o przydział bloków:
http://www.telko.in/zaczely-sie-poaukcy ... ial-blokow
Druga sprawa, to potencjalnie mniej od reszty atrakcyjny skrajny blok 791-796 MHz; 832-837 MHz, który miałby w powyższej propozycji przypaść Orange.

Ten blok zbliżony jest do zakresu nadawania DVB-T, i jako taki będzie poddany szczególnemu reżimowi w celu ochrony nadawania TV. To było przewidziane w dokumentacji aukcyjnej i każdy z uczestników postępowania musiał się liczyć, że właśnie jemu ten blok przypadnie. Spełnienie obowiązków ochrony DVB-T będzie zaś się wiązać z określonymi kosztami, choć trzeba przyznać, że nie wszyscy uważają, że to istotny ciężar.
 #830121  autor: Mixiorek
 20 paź 2015, 13:48
Patryk7588 pisze:Po prostu nie jestem w gorącej wodzie kąpany...
Poczekajcie chociaż do chwili kiedy operatorzy odbiorą częstotliwości, a nie już wypatrujecie techników na masztach...
I tak i nie. Kupują za gruuubą kasę nie po to by im stygły ;) tym bardziej, że jest realna potrzeba tych częstotliwości. LTE jest to inny poziom obsługi dla klienta i dla operatora. W porównaniu z 3G to duży skok. Oczywiście przy dobrze zrobionej sieci u podstaw a nie sieci "na kiju od szczotki".

• Strona 330 z 1158
  • 1
  • 328
  • 329
  • 330
  • 331
  • 332
  • 1158
  • 1
  • 328
  • 329