• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 328 z 1158
  • 1
  • 326
  • 327
  • 328
  • 329
  • 330
  • 1158
 #829494  autor: p2225
 17 paź 2015, 13:41
O szczegóły to bym pytał kolegi @Spacedust, bo się tym interesuje. Ja tylko mogę walić ogólnikami i z tego co kiedyś czytałem to na jednym paśmie może być jakaś tam moc maksymalna, na innym też ileś tam, ale razem nie mogą mieć więcej niż jakaś określona wartość.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #829495  autor: KR2615
 17 paź 2015, 13:44
Na papierze tak to wygląda. Praktyka jest taka, że każy sektor wali z taką mocą, żeby pomiar wyszedł odpowiedni - o ile nie ma przesłanek, zeby zmniejszyć moc dla własnych korzyści, np. sąsiadujące stacje
 #829498  autor: kozien70
 17 paź 2015, 13:59
Halset pisze: To była tabela za rok 2014, gdzie N! dopiero "raczkowało" z LTE. Po tym roku, czyli 2015 będziemy mieli czarno na białym, która sieć jakie ilości danych ma do udźwignięcia.
Nie twierdzę, że O czy TM wyprzedzą Play ale śmiem twierdzić, że miedzy O a P4 będzie bardzo mała różnica.
Orange i CP podali też dane za biezacy rok i choć ilości są oczywiście większe, to proporcje podobne jak rok temu. Nie przypuszczam, by reszta miała zachować się w tym roku inaczej, niż w zeszłym.
 #829500  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 14:12
p2225 pisze:Ale właśnie często znikają radiolinie do stacji, które (tak mi się wydaje) nie mają w pobliżu żadnych światłowodów, a zwłaszcza tych od Orange. O żadnym lokalnym usługodawcy światłowodowym nie słyszałem. Co innego węzły. Całe Lubuskie przekopali nimi, ale nikt tego dalej nie "ciągnie".
A skąd wiesz, że nie mają w kanalizacji światłowodów? Położenie kabla + kabel kosztowo stało się teraz "tanie jak barszcz", no może aż tak to nie ;) ale jeżeli trzeba kłaść miedź lub światło to wybór jest prosty. Nie wiek czy ktoś jeszcze kładzie miedź... Zresztą Orange fix szykuje się mocno do inwestycji światłowodowych do klienta końcowego (niestety póki co nie firmy co jest moim zdaniem głupotą) więc kable mogą mieć i kłaść. Największa koszta oraz czasochłonność i upierdliwość to wejście do bloków i okablowanie całości. Dojście do bloków to pikuś, także dojście do btsów to również teraz małe piwo jeżeli niedaleko jest kanalizacja teletechniczna.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #829504  autor: p2225
 17 paź 2015, 14:28
z tym, że miedź już jest, a światłowody by trzeba było dołożyć. A nawet jeśli by tak robili to czemu pomijają stacje będące własnością T-mobile?

#829507  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 14:48
Odpowiedź jest w miarę prosta. O ile wiem to za backhaul Nietworks nie odpowiada. Zostało to w gestii poszczególnych operatorów. Także TMobile musi zapukać do Orange i poprosić o warunki dzierżawy. Zresztą są one ogólnie znane, nawet stawki.

#829516  autor: p2225
 17 paź 2015, 15:03
Tylko, że Orange budując te światłowody mogłoby zaproponować T-mobile dołączenie ich stacji do światłowodów. Raz, że koszt budowy im się po części zwróci, dwa że Orange też na tym skorzysta w części mobilnej. Może T-mobile się na to nie zgodził, albo tylko na stacjach "początkowych" z których dalej rozsyłają sygnał radioliniami.

#829523  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 15:23
Jest to pewnie plan rozłożony w czasie. Zapewne jest jakiś harmonogram. Może niektórych stacji nie opłaca się podłączać bo ruch na nich jest mały, a może nie ma światłowodu w pobliżu itp. itd. Zresztą TMobile rządzi się tym samo a Orange samo. Wielki zwolennik Networks poprzedni Prezes TMobile odszedł. Może nowy zarząd ma nieco inną wizję itp. Zresztą TMobile od kilku lat ma moim zdaniem problem z "tożsamością" a teraz ze zmianami mogą być nowe wizje i spojrzenie na technikę, modernizację, inwestycje, rozwój itp.

#829525  autor: kozien70
 17 paź 2015, 15:25
Orange ostatnio dokłada światłowody do swoich stacji, dokłada. I robi to całkiem szybko i sprawnie. Np. na Ursynowie stacja bodajże adres Janowskiego: komplet pasm, od dawna radiola chyba 183 Mbps i światłowód dorzucili niedawno w kilka dni, z nową kanalizacją ze 200m. Widać, że modernizują backhaul pod większe ilości danych LTE.
Pozwolenia na nowe radiole 2500Mbps też już pojawiają się u nich od dłuższego czasu.
 #829526  autor: kozien70
 17 paź 2015, 15:29
Miejmy nadzieję tylko, że nowy prezes T-Mobile razem ze sobą nie przyniósł z Netii niechęci do Orange, której tam nie brakowało. To by źle wróżylo N!
 #829530  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 15:42
Ja mam do Sawickiego raczej negatywny stosunek bo znam opinie o jego krótkich rządach w Netii. Są to opinie bezpośrednio od pracowników. Pytanie raczej kogo sobie dobrał na kluczowych stanowiskach bo to głównie Ci ludzie zarządzają. Zresztą DT też nie pozwoli im wyjść poza pewne ramy. Póki co mają problem z przychodami, z bazą kliencką, z ofertami, z MNP i w ogóle mają moim zdaniem problem ;) oby nie zaczęli grzebać przy Networks bo moim zdaniem to jedna z rzeczy, która im się udała w ostatnich latach.

Akurat na Ursynowie moim zdaniem nie jest problemem by 100% stacji miało światłowód. A może nawet już ma.

#829630  autor: f0ku5
 17 paź 2015, 23:55
Witam Panowie! Spytam już o jedną rzecz skoro znów zawitałem na telepolis (a ostatnio niestety ma to miejsce coraz rzadziej...) ;)

Jakis czas temu (nie pamietam w jakim wątku) pytałem się Was o najlepszą technologicznie (i ogólnie) sieć w Polsce. Byłem wtedy w PLAY'u i dostawałem... szału (żeby nie powiedzieć gorzej) z powodu zasięgu - nawet w Warszawie. Poleciliście mi T-Mobile, więc przeszedłem do Heyah na abonament.

Byłem (i jestem) mega zadowolony z sieci, jednak los tak chciał, że musiałem podpisać abonament z którąś z sieci tak, aby dostać nowego iPhone'a (stary niestety "umarł", a Androida nie trawię).
Wybór padł naturalnie z powrotem na T-Mobile, ale z racji faktu, że w sprawie sieci (od strony technologicznej) jestem kompletnie zielony to proszę Was o analizę ;)

PLAY - nie, nie i nie. Zasięg kaplica i powiedziałem sobie, że nigdy więcej PLAY'a.
Plus - nie jest oficjalnie certyfikowaną siecią Apple w Polsce i dla mnie niestety jest to bardzo ważne, bo żadnych funkcji dedykowanych iPhone nie ma (np. Visual Voicemail).
Orange - sieć OK, ale bardziej polecaliście T-Mobile z racji lepszej konfiguracji sieci.
T-Mobile - najlepsza ;)

Wiem, że post pewnie dla wielu z Was będzie bezsensowny, jednak chciałbym po prostu upewnić się, że z właściwą siecią związałem się na 2 lata ;)
Dobra jakość technologiczna jest dla mnie ważna, ponieważ jestem tzw. power-userem, który dużo korzysta z neta, itp.
 #829642  autor: kozien70
 18 paź 2015, 08:29
Mówimy tylko o aspekcie technicznym a nie ofercie - OK. W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Wybrałeś T-m, jesteś zadowolony, pozostań w T-m. Nie ma sieci doskonałych, sporo zależy od rejonu, ale generalnie T-m pod względem technicznym to dobra sieć. Mam telefony w O i Tm oraz prepaid w P4 by nie być gołoslownym.
 #829655  autor: Mixiorek
 18 paź 2015, 11:11
@Kozien70
Nie wiem czy zauważyłeś, że szykują się 2-3 nowe stacje na Ursynowie:
Orange (26003) ID: 10240
Warszawa, Płaskowickiej 40

T-Mobile (26002) ID: 22118
Warszawa, Wilczy Dół 5

Orange (26003) ID: 15043
Warszawa, Nowoursynowska 131

#829657  autor: kozien70
 18 paź 2015, 11:23
Tak, jak najbardziej. Ta przy Płaskowickiej to na Straży Pożarnej. Jest tam już Play i ZSZ, Orange pewnie dostawi się do nich na dachu wieży. Byłem tam parę dni temu, nic się nie działo.
Ciekaw jestem, czy te nowe lokalizacje również wejdą do N! Z założenia powinny, aczkolwiek gdy jakiś czas temu była awantura o nowy maszt na Chomiczowce przy Brązowniczej to Orange twierdziło, że T-m ma tam nie być. Być może było to uproszczenie dla gawiedzi w znaczeniu, że ma nie być osobnych anten dla różowych.

Wilczy Dół to na pewno nowa stacja ? Wg btsearch jest tam i Tm i ZSZ i Orange już od ładnych paru lat.

Intryguje mnie ta Nowoursynowska 131, bo w sumie niedaleko pod 154 jest działającą stacja Tm, a przy Orszady (chyba kościół z tego co pamiętam) działa już O. Być może potrzeba zwiększenia pojemności.
 #829678  autor: f0ku5
 18 paź 2015, 13:58
kozien70 pisze:Mówimy tylko o aspekcie technicznym a nie ofercie - OK. W zasadzie sam sobie odpowiedziałeś. Wybrałeś T-m, jesteś zadowolony, pozostań w T-m. Nie ma sieci doskonałych, sporo zależy od rejonu, ale generalnie T-m pod względem technicznym to dobra sieć. Mam telefony w O i Tm oraz prepaid w P4 by nie być gołoslownym.
Skoro z 4 polskich sieci na starcie odpadły dwie (PLAY - zasięg, Plus - brak porozumienia z Apple) to tak naprawdę zostały tylko 2 - Orange i T-Mobile i właśnie miedzy nimi nie mogłem się zdecydować.
Ceny iPhone w Orange były o wiele wyższe, ale podobno rownież konfiguracja sieci jest gorsza niż w T-Mobile?
 #829684  autor: Flash999
 18 paź 2015, 14:31
Orange ma na pewno mniej pasma, w kwestii konfiguracji różnie - zależy od regionu. Jeśli chodzi o jakość wybrałbym właśnie T-Mobile. Pamiętam jak w Sylwestra Orange i Play w moim miasteczku padł, a Plus i T-Mobile działało bez problemu. Jednak jak wspomniałem - wszystko zależy od rejonu.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
 #829693  autor: kozien70
 18 paź 2015, 15:29
A dokładniej: Orange ma mniej pasma dla rozmów 2G.
W 3G ma tyle samo pasma co Tm (UMTS 900 mają na wspólnym bloku, UMTS 2100 cztery polskie sieci mają przyznane tyle samo). W 4G LTE 1800 Orange korzysta ze wspólnego bloku z T-mobile, więc de facto używa tyle samo pasma co różowi. A po ostatniej aukcji może się okazać, że pasma LTE 800 tym razem Orange będzie mieć więcej niż Tm. Ale o tym w poniedziałek, bo różne są plotki w temacie.
 #829697  autor: Mixiorek
 18 paź 2015, 15:45
kozien70 pisze:Tak, jak najbardziej. Ta przy Płaskowickiej to na Straży Pożarnej. Jest tam już Play i ZSZ, Orange pewnie dostawi się do nich na dachu wieży. Byłem tam parę dni temu, nic się nie działo.
Dobre miejsce na stację, myślałem nawet czemu ich tam nie ma. A dobrych i wolnych lokalizacji jest już w aglomeracjach coraz mniej. A siatka operatorów w takich aglomeracjach powinna być gęsta i stacja co 200-400m nie jest fanaberią a koniecznością. Szczególnie patrząc na nowe częstotliwości 2600MHz. W perspektywie niedaleko będzie wyjazd z tunelu S2 pod Ursynowem więc ruch będzie spory. Zresztą ta okolica zmieni się bardzo przy tej inwestycji.
Ciekaw jestem, czy te nowe lokalizacje również wejdą do N!
Moim zdaniem tak. Nie są to stacje stawiane pod konkretnego klienta na odludziu tylko stacje do ruchu miejskiego.
Wilczy Dół to na pewno nowa stacja ? Wg btsearch jest tam i Tm i ZSZ i Orange już od ładnych paru lat.
Zerknij na ID stacji i pozycje GPS. Stacja TMobile owszem jest ale na drugim końcu stacji techniczno postojowej metra, od strony tzw Moczydła. Cały ten teren ciągnie się około 1,5km i to ten sam adres. Ta stacja ma być dokładnie na drugim końcu, od strony wsi Kabaty ;) tak,to była jakieś 20 lat temu wieś.
Intryguje mnie ta Nowoursynowska 131, bo w sumie niedaleko pod 154 jest działającą stacja Tm, a przy Orszady (chyba kościół z tego co pamiętam) działa już O. Być może potrzeba zwiększenia pojemności.
To nie ta okolica. Nowoursynowska to specyficzna ulica. Zresztą bodajże pierwsza na Ursynowie, choć to wtedy jeszcze nie był Ursynów tylko wsie Natolin, Kabaty itp.
Chodzi o okolice skarpy ursynowskiej na wysokości Wąwozowej. Zerknij na btsearch.

Jestem ciekaw czy te stacje na pewną ruszą i kiedy to nastąpi. Networks raczej nie generuje martwych pozwoleń także szanse są duże. Jeżeli zdobędą decyzje i nikt jej nie oprotestuje to powinno pójść gładko. Daj znać gdybyś coś zauważył ;)

#829708  autor: hdfunpack
 18 paź 2015, 16:41
Speedtest Orange w Warszawie o 1 w nocy. Jak widać nawet wtedy ze stacji korzysta grupa osób :roll:

Obrazek
(Niestety nie wiem dlaczego telefon nie zalogował mi się do stacji Tmobile, która jest bliżej, tylko do dalszej Orange - różnica w zasięgu to około 15 dBm.)
  • Strona 328 z 1158
  • 1
  • 326
  • 327
  • 328
  • 329
  • 330
  • 1158
  • 1
  • 326
  • 327
  • 328