Mixiorek pisze:W poniedziałek może w końcu skończy się aukcja. Potem szybki przydział częstotliwości i może do końca roku Networks zacznie nową modernizację

obstawiam, że łącznie wzięli 15x15MHz (Orange 10 i TMobile 5). To byłaby bajka. 800 to jest moc i szansa na to by na wyswietlaczu było non stop 4G/LTE. A 2600 da szansę na agregację w aglomeracjach i mega prędkości mobilne. Choć to raczej kwestia czasu bo terminali abonenckich z agregacja póki co chyba nie ma...?
Wg Parkietu TM i O mają po 2x800 i Play 1x800.
Od jednego technika N! wiem, że już od dawna dokładają anteny pod 800MHz.
Ameryki ten technik nie odkrył, ponieważ to generuje mniejsze koszty.
Jasne, że lepiej byłoby mieć takie zasoby dla jednej sieci ale moim zdaniem TMobile i Orange mogą osiągnąć lepsze efekty dzieląc się zasobami niż grupa Solorza i Play mające zasoby tylko dla siebie. Networks wykonało gigantyczną pracę i modernizację "u podstaw" sieci, która moim zdaniem będzie teraz procentować i zapewni im dobry grunt pod rozwój na najbliższe lata. Oczywiście w świecie takiej technologii co kilka lat i tak trzeba regularnie modernizować sprzęt na każdym poziomie sieci. Od anteny na wieży/ maszcie/ dachu po całą transmisję, dosył, optykę do centrali.
Zgadza się. Ale zawsze to dwie firmy, koszty się rozkładają na dwie firmy. I jest im łatwiej modernizować, mają dwa budżety i mając dobrą podstawę.
Jak rozmawiałem z pewnymi osobami na PW jeszcze za czasów początków modernizacji sieci N!, to wszyscy mi pisali, że P4 będzie się chciało dogadać właśnie z N! a nie z Solorzem. I rach ciach - minęło kilka miesięcy - główny roamingowy op dla P4 to TM.
Nie zgadzam się z powyższym. Ilość klientów to jedno, ale ważniejszy jest ruch, który oni generują, bo to dopiero świadczy o obciążeniu sieci. Jest tabela na telepolis z ilością danych przepchanych przez polskie sieci w 2014 roku. Wyraźnie widać, że klienci Orange i T-mobile razem wzięci przepchali mniej danych niż sami klienci Solorza (80 PB vs 94,5 PB) A nie mówię już o P4 które jest rekordzistą odcinka ze swoimi 118 PB.
@kozien - jeszcze raz piszę! To była tabela za rok 2014, gdzie N! dopiero "raczkowało" z LTE. Po tym roku, czyli 2015 będziemy mieli czarno na białym, która sieć jakie ilości danych ma do udźwignięcia.
Nie twierdzę, że O czy TM wyprzedzą Play ale śmiem twierdzić, że miedzy O a P4 będzie bardzo mała różnica.
A najciekawszy dla N! byłby scenariusz, że O ma 10MHz, T-mobile również 10MHz. Tm i O wcale nie muszą robić wspólnej 800ki. Każdy jedzie na swoim bloku, sieć N! dostaje spory zapas pojemności.
To samo pisałem kilka miesięcy temu. Orange musiało mieć 2x800Mhz bo nie mają LTE wcale. TM nie odpuści ważnych 800Mhz i również będzie walczył o 800.
Również pisałem o 2x800 dla O i 2x800 dla TM. Obie sieci oddzielnie.
Dla P4 to opcja dla Plusa, tym bardziej, że mają pole do manewru. Plusowi będzie zależało na paśmie a P4 na stacjach, których nie ma poza miastami.
Choć nie wykluczam dogadania się P4 z TM na wspólne 15Mhz.
Ale gdybym miał kasę postawić....to raczej p4 z Zębatym.
Z racji marketingu i jakości TM, gdzie LTE1800 dzielą wspólnie z O raczej bym widział, że O i TM będą mieli swoje własne 2x800LTE i nie będą się dzielić z nikim.
Oczywiście te scenariusze są czystym gdybaniem, opartym na razie na "plotkach" Parkietu. Może być całkiem inaczej, czyli tylko Orange 2x800 i reszta po 1x800. Wtedy O z TM 15Mhz i P4 Net Net i Sferia - razem 15Mhz. Lub wszyscy po 10Mhz - czyli O swoje, Tm z P4 i Solorz swoje. W tym przypadku stawiam na opcję nr 1.
Zanim do tego dojdzie, czeka nas jeszcze przepychanka prawna. P4 zapowiada, że zapłaci za wygrane pasmo ale jakoś nie chce mi się wierzyć. Jeżeli się sprawy "przetargu" przedłużą, a P4 miał być sprzedany w I kwartale 2016, to raczej nowy nabywca P4 zabuli za te pasma. I pewnie na to P4 liczy.
Natomiast pytanie czysto techniczne.
Wiadomo, że mamy GSM900 i E-GSM900 ale wszystko w kanałach 900 Mhz.
Jak jest z LTE800? Dlaczego niektóre bloki były tańsze od pozostałych? Czy też są "lepsze" kanały na LTE800?