• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 326 z 1158
  • 1
  • 324
  • 325
  • 326
  • 327
  • 328
  • 1158
 #827945  autor: bed
 08 paź 2015, 20:47
Roku? Hoho, to już chyba kilka dobrych lat jak tego nie aktualizowali. Dane były tak stare, że nie dało się na to patrzeć, a w kilku miejscach w necie nadal pokazywali tę stronę jako jedyną mówiącą prawdę o radioliniach.
 #827946  autor: p2225
 08 paź 2015, 21:00
Dlatego napisałem "ponad rok", a ponad rok to tak samo jak "do 10Mb/s" w neostradzie. :)
Niestety widziałem tą stronę pierwszy raz jakoś w maju ubiegłego roku.
Może zamierzają przywrócić działanie strony już z nowymi radioliniami?

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #828212  autor: Młody..
 10 paź 2015, 20:53
Mam kilka informacji na temat zasięgu U900 Networks. Miałem możliwość przebyć kilka odcinków dróg i sprawdzić jak się prezentuje zasięg UMTS900. A prezentuje się on dosyć okazale.

Suchedniów - Skarżysko-Kamienna - Stąporków - Końskie
W Suchedniowie w kierunku na Skarżysko, zasięg bardzo dobry - w zasadzie optyka z nadajnikiem cały czas towarzyszy w podróży. Od Skarżyska, w kierunku na Bliżyn - w samym Skarżysku zasięg w zasadzie idealny, przejeżdża się obok nadajnika na ul. Jodłowej. Kierując się w stronę Bliżyna, można już napotkać spadek zasięgu, do -95dBm, jednak jadać w głąb drogą nr. 42, zasięg stopniowo wzrasta. Od Bliżyna do Odrowąża, telefon skacze między nadajnikami w Gostkowie i Odrowążu, przy dosyć dobrym poziomie sygnału (średnio -80dBm). W Stąporkowie bardzo dobre pokrycie z obu zlokalizowanych nadajników, które w połowie drogi do Końskich, zmieniają się właśnie z koneckimi BTS-ami. I też właśnie na skraju tych nadajników, zasięg chwilowo spadł poniżej -90dBm. W samych Końskich to pokrycie zasięgiem jest bez zarzutu.

Końskie - Żarnów - Paradyż - Sulejów - Piotrków Trybunalski
Wyjeżdżając z Końskich i kierując się drogą nr. 746, można napotkać spore odcinki trasy, z otaczającym je lasem. Jednak to nie przeszkadza zbytnio, aby zasięg przez cały odcinek do nadajnika w Żarnowie, był na poziomie średnio -80 - -85dBm. Telefon logował się do nadajników w Sierosławicach, w miejscowości Kopaniny i Tomaszów. Od Żarnowa do Paradyża, zasięg również na podobnym poziomie. Od Paradyża do Sulejowa, mniej więcej w połowie drogi, zasięg utrzymywał się na poziomie -85, -95dBm, tam także jest odcinek leśny. Natomiast od Sulejowa do Piotrkowa, to już komfortowa jazda z zasięgiem średnio -75dBm.
W samym Piotrkowie, pokrycie bardzo dobre. Liczba nadajników robi wrażenie.

Żarnów - Ruda Malenicka - Mniów - Kostomłoty - Kielce
Trasa drogą nr. 74. Jest to kolejny odcinek, gdzie zasięg jest obecny cały czas. I w zasadzie Od Żarnowa do Rudy Malenickiej, zasięg w najgorszym przypadku, to -90dBm. Jest także trochę odcinków leśnych ale widać, że to pokrycie jest porządne. Od Rudy Malenickiej do samego Mniowa, telefon sporo skacze po BTS-ach. Telefon logował się głownie do nadajników w miejscowości Wiosna k. Sielpi, Lewoszów, Adamek, Straszów i Mniów - Raszówka. Punktowo zasięg spadał do ok -95dBm, ale średnio wynosił -85dBm. Od samego Mniowa do Kielc, zasięg już bardzo dobry. Dobrym BTS-em jest lokalizacja na Torze Kielce - w weekendy ze względu na Giełdę Samochodową i ogólny bazar, ludzi jest tam multum i pojemnościówka jest jak talala. Trasę na tym odcinku zakończyłem pod Makro w Kielcach. W samej Miedzianej Górze i Kostomłotach, zasięg jest dobry i jest już wspomagany BTS-ami z Kielc.

Kielce - Kielce Północ (S7) - Wiśniówka - Kajetanów - Gozd - Suchedniów
W samych Kielcach pokrycie bardzo dobre, duża ilość nadajników robi swoje. Po modernizacji, widać scalenie wielu lokalizacji i dzięki temu od Wiśniówki po sam Suchedniów, zasięg nie spada poniżej -90dBm. Telefon logował się do nadajników w Wiśniówce, maszcie własnym w Kajetanowie, wieży w Goździe, wieży w Czerwonej Górce k. Łącznej i kominie przy ul. Mickiewicza w Suchedniowie.

Lekomin - Zagnańsk - Ćminsk
Tutaj jadąc drogą nr.750, w zasadzie zasięg jest stabilny ale nie jest silny. Z nadajników w Goździe, Zagnańsku, Mniowie - można było średnio uzyskać -87dBm. Koło Dęba Bartka, zasięg prezentował się najlepiej, bo wzrastał nawet do -65dBm.

Skarżysko-Kamienna - Parszów - Suchedniów
W samym Skarżysku i jego różnych dzielnicach, pokrycie ogólne najlepsze ze wszystkich sieci. Nie ma raczej nawet zaników wewnątrz pomieszczeń. Od Skarżyska, jadąc przez Parszów, Mostki do Suchedniowa, w Mostkach zasięg się waha od -60dBm, do -90dBm. Od ul. Langiewicza w Suchedniowie, telefon przeskakuje między nadajnikami w Parszowie, Suchedniowie, Czerwonej Górce k. Łącznej i Goździe - średni zasięg, to -88dBm.

To na razie tyle. Zasięg sprawdzałem przy uruchomionej transmisji danych, z uruchomionym streamem radiowym w jakości 320kbps. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nawet na moment urwało mi stream, a przecież jestem w roamingu Play.
Nie wiem czy to zasługa mojego telefonu, ale ja nie odnotowałem jakichś większych różnic w sygnale w porównaniu do GSM.
Podobny test mam zrobiony w przypadku UMTS900 Play. Jednak jego opiszę w późniejszym czasie.
 #828213  autor: p2225
 10 paź 2015, 21:09
Młody.. pisze: To na razie tyle. Zasięg sprawdzałem przy uruchomionej transmisji danych, z uruchomionym streamem radiowym w jakości 320kbps. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby nawet na moment urwało mi stream, a przecież jestem w roamingu Play.
A czy ten stream nie ma bufora? Np. w aplikacji Radia Zet po wyłączeniu Internetu muzyka potrafi grać jeszcze przez minutę. Poza tym muzyka z aplikacji jest później niż z radia samochodowego.
Druga sprawa to to, że jeśli jesteś w roamingu krajowym to nie oznacza, że telefon ma mieć problemy z przełączeniami między stacjami czy działać gorzej od telefonów w T-mobile, bo przecież obsługuje Cię MSC T-mobile, a nie Play(a przynajmniej pośrednio). Co innego jakość rozmów/prędkość Internetu, ale technicznie nie może być różnic w handoverach między stacjami, czy szybszym/późniejszym zrzucaniu do 2G.
Młody.. pisze: Nie wiem czy to zasługa mojego telefonu, ale ja nie odnotowałem jakichś większych różnic w sygnale w porównaniu do GSM.
No własnie - jaki to telefon?

#828220  autor: Młody..
 10 paź 2015, 21:28
@p2225
Słuchałem akurat lokalnego Radia eM. Jeżeli chodzi o bufor, to po odcięciu internetu, stream ginał po 6-7sek.
No i właśnie wyciągnąłem z tego pozytywny wniosek, gdyż jakościowo (także połączeń i wysyłania smsów) jest baaardzo dobrze. I nie miałem na myśli tego, że w roamingu Play będzie katastrofalnie.
Telefon to Samsung Galaxy 551, ale kupując do w komisie dowiedziałem się, że miał wymienianą antenę do zasięgu.
 #828225  autor: p2225
 10 paź 2015, 21:56
Telefon ma dość niski współczynnik SAR - 0,38W/kg, czyli zagęszczenie stacji musi być dobre, albo muszą być one dobrze zlokalizowane.
A co do jakości w roamingu to ostatnio Play z T-mobile usilnie nad tym pracują.

#828227  autor: Młody..
 10 paź 2015, 22:01
p2225 pisze:Telefon ma dość niski współczynnik SAR - 0,38W/kg, czyli zagęszczenie stacji musi być dobre, albo muszą być one dobrze zlokalizowane.
No i tutaj kolejna ciekawostka, gdyż miałem w rękach jakiś czas temu Nokię E51 i porównałem ją ze swoim Samsungiem. I Samsung oczywiście ustępował klasykowi, ale różnice nie były duże - głównie kilka -dBm, i jedynie w UMTS2100.
Co prawda Samsung ma antenę na dole i złapanie telefonu za to miejsce, powoduje tłumienie sygnału, jednak gdy to miejsce jest uwolnione, to naprawdę z zasięgiem w Samsungu nie jest źle.
 #828967  autor: Mixiorek
 15 paź 2015, 09:40
Dawno nie było testu z fajnym wynikiem. Warszawa, Rembertów, stacja na ul. Chłopickiego, zasięg 5/5.

Obrazek

Życzę sobie i wszystkim by w każdym miejscu z LTE wyniki były tak fenomenalne ;)

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #828992  autor: p2225
 15 paź 2015, 12:05
Ja mam taki w U900 T-mobile (jako roaming):
Obrazek

Ale to już jest stacja na światłowodzie :)

edit:
Jest jeszcze lepiej:
Obrazek

#829428  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 07:42
W poniedziałek może w końcu skończy się aukcja. Potem szybki przydział częstotliwości i może do końca roku Networks zacznie nową modernizację :) obstawiam, że łącznie wzięli 15x15MHz (Orange 10 i TMobile 5). To byłaby bajka. 800 to jest moc i szansa na to by na wyswietlaczu było non stop 4G/LTE. A 2600 da szansę na agregację w aglomeracjach i mega prędkości mobilne. Choć to raczej kwestia czasu bo terminali abonenckich z agregacja póki co chyba nie ma...?

#829433  autor: p2225
 17 paź 2015, 08:36
15x15Mhz? A nie 3x15? :D
Słabością N! jest dzielenie się mocą na dwie sieci, a po dołożeniu jeszcze dwóch pasm może być słabiej niż u pozostałych, chociaż poza miastami nie będzie takiego problemu, bo tam jest GSM/U900. Od jednego technika N! wiem, że już od dawna dokładają anteny pod 800MHz. Kto wie czy przykładowo po tygodniu największe miasta nie będą już działać również w tym paśmie. Wszakże co najmniej od lutego mieli czas na przygotowywanie konfiguracji.

#829439  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 09:19
Jasne, że tak. Umysł potrafi płatać figle. W sumie to chyba będzie 3 x 5x5 ;)
O ile się to potwierdzi. Moim zdaniem znamienne było to, że Orange nie walczył i nie złożył oferty na samym końcu. Wiedzieli, że już mają 2 bloki w 800MHz.

Jasne, że lepiej byłoby mieć takie zasoby dla jednej sieci ale moim zdaniem TMobile i Orange mogą osiągnąć lepsze efekty dzieląc się zasobami niż grupa Solorza i Play mające zasoby tylko dla siebie. Networks wykonało gigantyczną pracę i modernizację "u podstaw" sieci, która moim zdaniem będzie teraz procentować i zapewni im dobry grunt pod rozwój na najbliższe lata. Oczywiście w świecie takiej technologii co kilka lat i tak trzeba regularnie modernizować sprzęt na każdym poziomie sieci. Od anteny na wieży/ maszcie/ dachu po całą transmisję, dosył, optykę do centrali.

#829441  autor: p2225
 17 paź 2015, 09:25
Lubuskie ostatnio straciło mnóstwo radiolinii Orange (2x183Mb/s). T-mobile nie ma takiej potrzeby, bo ich radiolinie 500Mb/s udźwigną nawet LTE1800. Plus pakuje wszędzie LTE800 byleby mieć zasięg, a nie patrzy na jakość. W sumie dobrze. Raz się ludzie nadzieją to potem nie wrócą do Plusa. N! na pewno będzie to porządnie optymalizował i będą to maksymalne prędkości i odpowiednie handovery.
Ale to tylko takie gdybanie. Póki co nie wiemy jakie są wyniki aukcji to nie wiadomo jak będą działać. Może Orange sam, a T-mobile z Play? Kto ich tam wie? :D

#829443  autor: Mixiorek
 17 paź 2015, 09:49
p2225 pisze:N! na pewno będzie to porządnie optymalizował i będą to maksymalne prędkości i odpowiednie handovery.
Właśnie głównie chodzi o to, że obecnie 99% użytkowników nie potrzebuje maksymalnych prędkości. Potrzebuje bardzo responsywną i stabilną transmisję danych, do tego wystarczy stabilne np: 30Mbps w DL, 5-10Mbps w UL i ping <30ms. Inne usługi mogą być bardziej "zasobożerne". VoLTE, transmisja HD, 4K itp. Do tego potrzeba zasobów i maksymalnych prędkości z tych zasobów. Dostawcy pracują też od dawna na kodekami, które będą bardziej efektywne tzn. duża kompresja przy zachowaniu dobrej jakości.
Rozwój sieci stacjonarnych a raczej rozwój technologii dostępowych (światłowody i inne pochodne) sprawia, że w nich nie ma i nie będzie problemu z pojemnością itp. A w sieciach mobilnych ten problem jest i będzie nadal, choć LTE dało nowe możliwości. A zasobów potrzebnych jest coraz więcej bo ilość danych i treści rośnie lawinowo.
To nie te lata gdzie użytkownik może i chce czekać na zbuforowanie, na odpowiedź serwera, na "wdzwonienie" się na nr 2012122 itp. Jest pytanie, jest odpowiedź ;) Dlatego np: ping <5ms, a często <3ms (w sieci krajowej) dla np: firm czy bardziej zaawansowanych użytkowników to standard i podstawa funkcjonowania.

#829447  autor: kozien70
 17 paź 2015, 10:14
p2225 pisze: Słabością N! jest dzielenie się mocą na dwie sieci, a po dołożeniu jeszcze dwóch pasm może być słabiej niż u pozostałych.
Nie zgadzam się z powyższym. Ilość klientów to jedno, ale ważniejszy jest ruch, który oni generują, bo to dopiero świadczy o obciążeniu sieci. Jest tabela na telepolis z ilością danych przepchanych przez polskie sieci w 2014 roku. Wyraźnie widać, że klienci Orange i T-mobile razem wzięci przepchali mniej danych niż sami klienci Solorza (80 PB vs 94,5 PB) A nie mówię już o P4 które jest rekordzistą odcinka ze swoimi 118 PB. Po tym łatwo wywnioskować, czyja sieć jest bardziej obciążona, które LTE zapchane: 15MHz N! czy np. 10MHz P4, czyj dosyl mocniej ma w kość itd. Sieć N! spokojnie daje i da radę.
 #829452  autor: kozien70
 17 paź 2015, 10:55
Mixiorek pisze:Jasne, że tak. Umysł potrafi płatać figle. W sumie to chyba będzie 3 x 5x5 ;)
O ile się to potwierdzi. Moim zdaniem znamienne było to, że Orange nie walczył i nie złożył oferty na samym końcu. Wiedzieli, że już mają 2 bloki w 800MHz.
A najciekawszy dla N! byłby scenariusz, że O ma 10MHz, T-mobile również 10MHz. Tm i O wcale nie muszą robić wspólnej 800ki. Każdy jedzie na swoim bloku, sieć N! dostaje spory zapas pojemności. P4 nadal może dogadać się albo z Tm i zrobić z nimi blok 15MHz albo z Solorzem i jego 5MHz Sferii. W tym wariancie P4 ma w negocjacjach z ZSZ dużo lepszy start,bo Zygmuntowi może zależeć na bloku fioletowych.
  • Strona 326 z 1158
  • 1
  • 324
  • 325
  • 326
  • 327
  • 328
  • 1158
  • 1
  • 324
  • 325
  • 326