Ponieważ muszą ustanawiać pewne cele i warunki, by nie było takich sytuacji jak z Plusem.piotrzet pisze:Niby tak ale w takim razie po co UKE nakazuje to zrobić w jakimś czasie? Dobrze wiedzą jak jest a i tak ograniczają im czas.
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Ja się z tym w pełni zgadzam. A jeśli jest to pokrycie białych plam jak ma to miejsce w tym wypadku żadne protesty w ogóle nie powinny być brane pod uwagę. Przecież to nie jest wina Play, że są protesty i nie mogą wyrobić się na czas.
https://www.speedtest.net/result/a/6235774785.png
Oczywiście tylko jeśli nie ma planu miejscowego - jeśli obowiązuje na danym terenie to działa się na podstawie zapisów takiego planu. Problem w tym, że część planów jest stara (obowiązują nawet plany z połowy lat 90 które już dawno powinny zostać zmienione, bo nie przewidują tego rodzaju infrastruktury), a część nawet nowszych (które zostały uchwalone po momencie wejścia w życie ustawy o wspieraniu rozwoju sieci i usług telekomunikacyjnych) posiada zapisy o zakazie budowy stacji bazowych telefonii komórkowych. Dziwne, że wojewodowie czegoś takiego nie wyłapali.p2225 pisze:Jest traktowana jako cel publiczny. Pierwszy krok w budowie stacji to wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego składany do wójta/burmistrza/prezydenta.
a o nie jest kwestia kosztu przeniesienia działalności pod inny (przeważnie gorszy adres)?iphoneski pisze:Też są protesty przy drogach, np u nas w Bydgoszczy nie mogą dalej budować bo właściciel tartaku nie chce odpuścić i wszystko stoi już rok prawie...
Bo dla mnie jest to kwestia pieniędzy (gość ma firmę, w dobrej lokalizacji, pewnie dobry dojazd/utwardzony, pewnie znaną od lat właśnie pod tym adresem i lokalizacją a teraz proponuje mu się parę pln za sam grunt-a gdzie koszty przeniesienia całej firmy bez lokalizacji zastępczej o podobnych parametrach,gdzie koszta zmiany adresów we wszystkich instytucjach a nawet głupich serwisach internetowych-może jest to bezpłatne ale cholernie czasochłonne). Wszyscy chcą drogi - tylko czemu nie przemyśli się nowej drogi zamiast modernizacji starych? Wybudują nową, porobią wjazdy, chodniki - obecnej drogi przestaną remontować i po 10 latach firmy same się przeniosą

To jest zawsze kwestia podejścia i pieniędzy

No mam parę działek i nie chciałbym ich miec pociętych jakimiś pierdółkami typu słupy energetyczne, kable, przepompownie szamb czy maszty, to utrudnia prace polowe, zwiększa ich praco i czasochłonność więc jeśli już mają być to nie za free a jak zabierają 50% działki pod jakiś cel a pozostałe 50% nie ma dojazdu to na co mi ono? Niech kupują całość i płacą za całość a resztki sprzedadzą po zakończeniu inwestycji - zobaczymy czy ktoś to kupi.bed pisze:Najpierw są negocjacje, potem dopiero wywłaszczenie. Oj jest gadanie i to wielkie, potem walki po sądach żeby inwestor wypłacił więcej za część działki "zabraną" pod drogę albo w ogóle zabrał całą działkę bo jakiś skrawek już nie nadaje się do użytku. Tylko niestety tutaj jest różnica - szczebel publiczny może sobie na to pozwolić jeśli będzie tam realizowany cel publiczny, bo ma na to przyzwolenie w prawie. Co innego prywatny, nawet taki który realizuje zadania z zakresu łączności publicznej czyli służący ogółowi społeczeństwa
a nie wiesz czy koliduje to mocno z warunkami zabudowy? W tym samym czasie p4 ubiega się o kwity na budowę i np ja o pozwolenie na budowę - będzie zgrzyt w starostwie?p2225 pisze:Jest traktowana jako cel publiczny. Pierwszy krok w budowie stacji to wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego składany do wójta/burmistrza/prezydenta
Ostatnio zmieniony 28 cze 2018, 12:13 przez Nikita_Bennet, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek jednak uczy się całe życiep2225 pisze:Jest traktowana jako cel publiczny. Pierwszy krok w budowie stacji to wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego składany do wójta/burmistrza/prezydenta.

Ale jeśli UKE daje wytyczne co do pokrycia białych plam to tak jak pisze @piotrzet w przypadku protestu w odpowiedzi organ powinien stwierdzić, że takie są wymagania regulatora i protest nie będzie brany pod uwagę.
@Nikita_Bennet Pewnie masz rację. Podałem przykład tej drogi tylko dlatego, by pokazać, że budowa drogi też bywa problematyczna, podobnie jak budowa bts.
W normalnych przypadkach nie powinno być problemu. W pozostałych zapewne rozstrzygnie pierwszeństwo. Jeśli budujesz dom i Play złożył wcześniej wniosek o budowę stacji to teoretycznie o tym wiedziałeś składając swój wniosek.Nikita_Bennet pisze:a nie wiesz czy koliduje to mocno z warunkami zabudowy? W tym samym czasie p4 ubiega się o kwity na budowę i np ja o pozwolenie na budowę - będzie zgrzyt w starostwie?p2225 pisze:Jest traktowana jako cel publiczny. Pierwszy krok w budowie stacji to wniosek o ustalenie lokalizacji inwestycji celu publicznego składany do wójta/burmistrza/prezydenta
5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
Skoro protesty są w białych plamach to oznacza że ludzie nie chcą tam zasięgu więc należy dać im spokój.iphoneski pisze:Ale jeśli UKE daje wytyczne co do pokrycia białych plam to tak jak pisze @piotrzet w przypadku protestu w odpowiedzi organ powinien stwierdzić, że takie są wymagania regulatora i protest nie będzie brany pod uwagę.
Popieram, nie ma co na siłę uszczęśliwiać. Po co im stacja bazowa? Jeszcze im się kury przestaną nieść a krowy mleko stracą a połowa na raka wymrze. Polska to jest taki dziwny kraj, UKE narzuca limity zasięgu a przepisy na to nie pozwalają. Jak mawiał klasyk c...., du...a i kamieni kupa, państwo istniejące teoretycznie.
Stacja im po nic, ale zasięg to by się przydał 

Najważniejsza raczej będzie data wydania pozwolenia na budowę, ale inwestycje celu publicznego powinno się traktować priorytetowo.Nikita_Bennet pisze:a nie wiesz czy koliduje to mocno z warunkami zabudowy? W tym samym czasie p4 ubiega się o kwity na budowę i np ja o pozwolenie na budowę - będzie zgrzyt w starostwie?
Pamiętaj, że ilość wydanych(!) decyzji o warunkach zabudowy i lokalizacji celu publicznego może być nieskończona dla danego terenu. Równie dobrze ja mogę o nie wystąpić na Twojej działce, bo nie muszę posiadać tytułu prawnego do tego terenu. Kwestia uiszczenia opłaty skarbowej.
A więc Play. Ale w Wilkowie za wiele to może nie dać... chociaż z 60-metrowej wieży kto wieMixiorek pisze:3G
Nowy wniosek:
http://wyszukiwarka.gunb.gov.pl/wniosek ... fc4eceb5e/
Byłoby fajnie gdyby maszt powstał i dowiesiło się tam również N!

https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
Play ma nowy nadajnik w Sadkowicach pow. rawski wysoki i szczupły maszt ...
na ten moment bez anten lecz sam już stoi , może wreszcie to uszczupli bazę klientów O T i Plusa którzy w tym rejonie powiesili G900/U900 i L800 i szybkości to do 2Mbps i zero rozwoju ...nie inwestują i nie ma zasięgu tych sieci
brawo P4!
na ten moment bez anten lecz sam już stoi , może wreszcie to uszczupli bazę klientów O T i Plusa którzy w tym rejonie powiesili G900/U900 i L800 i szybkości to do 2Mbps i zero rozwoju ...nie inwestują i nie ma zasięgu tych sieci
brawo P4!
Plus w Sadkowicach posiada maszt własny z GSM/U900/L1800/L800 a za chwilę L900, więc nie pisz bzdur.
Poza tym w Sadkowicach jest 6 sektorów G900/U900 i na LTE też tak będzie - o ile już nie uruchomili.
https://www.speedtest.net/android/6734171506.png
nie wiem co ma plus, bo nie korzystam z tej sieci.W rodzinie mają a2mobile 1,7km od tego nadajnika plusa i jedyna możliwości korzystania jest wificalling gdyż rwie szatkuje i przerywa połączenia tej sieci. tak działa ten nadajnik zasięg pływa od 2G/3Gjest jego brak.
Lutobory?
Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-M250 przy użyciu Tapatalka
Newsy z Podlaskiego:
1.Rudniki, gm. Zawady: kratownica w dwóch częściach, jeszcze bez anten i gratów, czeka na dalszy rozwój akcji.
Foto:

2. Pajewo-Jeżewo:
Pojawiły się dziwne kręgi w zbożu w miejscu, gdzie na stanąć wieża. W tle widać też pręty zbrojeniowe, także pracę zaczną się pewnie soon.
Foto:

3.Krzewo Stare, gm. Zawady.
Prace nad fundamentami ruszyły w tym tygodniu. Foto i więcej info soon.
1.Rudniki, gm. Zawady: kratownica w dwóch częściach, jeszcze bez anten i gratów, czeka na dalszy rozwój akcji.
Foto:

2. Pajewo-Jeżewo:
Pojawiły się dziwne kręgi w zbożu w miejscu, gdzie na stanąć wieża. W tle widać też pręty zbrojeniowe, także pracę zaczną się pewnie soon.
Foto:

3.Krzewo Stare, gm. Zawady.
Prace nad fundamentami ruszyły w tym tygodniu. Foto i więcej info soon.
Play używa modulacji 256QAM????
Niestety,na chwilę obecną nie.
http://www.speedtest.net/result/7605798589.png