• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 313 z 1158
  • 1
  • 311
  • 312
  • 313
  • 314
  • 315
  • 1158
 #817419  autor: Mixiorek
 15 sie 2015, 17:23
Spokojnie, po co te emocje? ;) Mi net nie jest na szczęście na obecnym urlopie niezbędny. Wiem jednak, że są takie urlopy, że trzeba być z jakiś powodów "online". Jednak czasem nagram film HD, zrobię fotki i chce je przepchnąć na serwer albo wysłać do kogoś przez iMessage. Słucham też muzyki ze spotify itp.
Idąc Twoim tokiem rozumowania wyniki testów powinny być bliskie maksimum bo kto używa neta na plaży jak tak praży? :) jednak jak widać ktoś to obciążenie sieci robi. Rok, dwa lata temu korzystanie z transmisji w kurortach to była udręka i raczej wkurzenie niż swobodne korzystanie z transmisji (niezależnie kto i czemu tej transmisji potrzebuje). Obecnie jak widać Networks zrobiło duży postęp i jest naprawdę ok. Do tego rozszerzyło LTE do 15MHz co jeszcze korzystniej wpłynie na transmisje danych. Nie mam niestety jak porównać ich z play i plusem.
Kolejny test, centrum Władysławowa, okolice dworca PKP, zasięg 5/5, sektor na dom rybaka ze stacji obok dworca PKS:

Obrazek

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #817435  autor: JCortazar
 15 sie 2015, 19:16
Halset pisze:
Jaka moc? Jakie łącze?
Ludzie, Wam rozumu odebrało, że bez neta nie idziecie się obejść?
Zgadza się, Na półwyspie jest od groma ludzi w lato, zwłaszcza jak jest pogoda.
Ale....tam nie przyjeżdża nikt aby siedzieć na necie, zwłaszcza jak słońce od kilku dni napierd....
Ludzie leżą całymi dniami na plaży, uprawiają sporty wodne. Jaki kuźwa net?
Obciążenie to może byc co najwyżej głosowe ale nie data. Urlop to jest czas odpoczynku.
Wystarczy się przejść po kurorcie Jastarnia Władysławowo Hel. Tam ludzie odpoczywają a nie trzymają ciągle twarzy w ekranie. Na plaży ludzie leżą a nie siedzą w telefonach.

Moc sobie możesz sprawdzić jak na półwyspie pada albo nie ma pogody w takim okresie lipiec sierpien jak jest teraz, Bo na półwyspie jak nie ma pogody, nie ma co robić a co najwyżej wtedy ludzie pakują mandżur i jadą do Trójmiasta na "zwiedzanie"
Troszke oderwana od rzeczywistosci wizja jesli chodzi o spedzanie urlopow i wakacji :wink: . Tak sie sklada, ze moja dziewczyna pochodzi z jednej z tych miejscowosci. Posiada telefon w ,,czerwonej lapie" i od poczatku wakacji praktycznie nie da sie korzystac z internetu w telefonie, od rozpoczecia upalow przez 3 dni nie dochodzilo do zadnej sensownej transmisji danych i juz nawet przestala probowac - siec jest zbyt mocno zapchana. W jej rejonie ogolnie t-mobile ma jakis malo wydajny nadajnik, nawet poza sezonem dosc czesto dochodzi tam do zrywania rozmow czy nawet same smsy sa czesto z opoznieniem dostarczane a i zdarzalo sie, ze wcale nie docieraly.
 #817439  autor: p2225
 15 sie 2015, 19:31
Jak myślisz Halset - po co w takim razie N! dostawia tam mobilne stacje na czas wakacji?

@JCortazar rok temu jakoś w październiku był problem z sms'ami w całym kraju. Znajomy też był w Heyah i poprosił żeby każdy ze znajomych mu wysłał po smsie. Akurat tak się złożyło, że każdy był w innej sieci. Mój z Playa dotarł po 5 minutach, z Plusa i Orange po 6-ciu. Nawet prywatnie miałem taką sytuację, że jedna osoba będąca w T-mobile się na mnie obraziła, bo powiedziała, że sobie z niej jaja robię, bo ona mi coś pisze, a ja długo nie odpowiadam. Smsy w roamingu szły bez zarzutu.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #817449  autor: JCortazar
 15 sie 2015, 20:49
pawelec2225 pisze: Nawet prywatnie miałem taką sytuację, że jedna osoba będąca w T-mobile się na mnie obraziła, bo powiedziała, że sobie z niej jaja robię, bo ona mi coś pisze, a ja długo nie odpowiadam. Smsy w roamingu szły bez zarzutu.
Cos podobnego mnie równiez spotkalo i od tamtej pory zaczalem zwracac szczegolna uwage czy smsy docieraja. Na chwile obecna z potwierdzonych przypadków wychodzi, ze srednio raz na miesiac nie dociera sms na jeden numer w/z Heyah, wiec nie jest jeszcze tragicznie i da sie przezyc, gorzej, ze z reguly nie dociera jakis wazniejszy od pozostalych ale to juz klasyczna zlosliwosc rzeczy martwych :wink: . Bardziej martwi, ze polaczenia glosowe sa z reguly tam w naprawde fatalnej jakosci i to niezaleznie od pory roku i dnia...
 #817482  autor: Halset
 16 sie 2015, 02:00
Mixiorek pisze: Nie mam niestety jak porównać ich z play i plusem.
Kolejny test, centrum Władysławowa, okolice dworca PKP, zasięg 5/5, sektor na dom rybaka ze stacji obok dworca PKS
Plus nie wiem bo dawno nie robiłem testów. Wystarczy, że w Trójmieście osiągnięcie powyżej 8Mb/s na U2100 graniczy z cudem. To samo Aero.
W TMobile nie testowałem na półwyspie, bo mam morze pod nosem w Trójmieście a korki na Hel mnie odpychają. W Trójmieście na U2100 swobodnie DL 15-20 Mb/s, Na LTE telefonu nie używam
Play.....w połowie lipca w dzień powszedni mój klient z Jastarni musiał wymusić TM bo z Play nie szło gadać. Nie mógł nawet zainicjować połączenia.
Wystarczy na mapie BTS zobaczyć ile stacji ma N! a ile....Play, Stąd ten problem.
Jak myślisz Halset - po co w takim razie N! dostawia tam mobilne stacje na czas wakacji?
Głównie dla voice. Duże skupisko ludzi, wiele rozmów. Ludzie na plaży głównie gadają przez fon.
jednak jak widać ktoś to obciążenie sieci robi.
Jasne, że robią. Głównie gimbaza. Kiedyś ludziom net nie był potrzebny. Wystarczy zobaczyć na podwórka. Za czasów dzieciaka wystarczył nam kawałek trawnika, robiło się bramki z kamieni i cały dzień za piłką biegało. Dzisiaj tego nie ma. Kiedyś karą dla młodzieży był szlaban wyjścia na podwórko. Dzisiaj - jest odłączenie od neta.
Wystarczy się przejść po kurortach. Ludzie po miastach chodzą i co najwyżej rozmawiają. Dzieciarnia cały czas siedzi w telefonie.
Również widać po znajomych. Wystarczy wejść na FB. Jak brak aktywności, znaczy że są na urlopie.

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #817500  autor: p2225
 16 sie 2015, 11:21
Halset pisze:
Głównie dla voice. Duże skupisko ludzi, wiele rozmów. Ludzie na plaży głównie gadają przez fon.
dlatego również odpalają na nich LTE, które z rana śmiga bardzo dobrze, a w południe jest słabsze?

#817506  autor: bed
 16 sie 2015, 11:40
Halset pisze:Kiedyś ludziom net nie był potrzebny.
Kiedyś ludziom wiele rzeczy nie było potrzebnych - nie było samochodów, komunikacji zbiorowej, masy rożnych leków, generalnie ochrony zdrowia, co mniej zdrowa jednostka to w zasadzie nie miała prawa do życia, nie było nawozów sztucznych, GMO itd. A patrz, że ludzie żyli i sobie radzili. Przytoczone przez Ciebie porównanie nie jest najlepsze, bo zmienia się świat i zmieniamy się my, a że nie zawsze na lepsze to inna sprawa.

Poza tym jadąc w takie miejsce nikt nie siedzi 24/7 przy internecie, poza tymi uzależnionymi.

Przykład z urlopami, który podałeś też nie jest najlepszy. Masa ludzi jak ma urlop to dopiero wtedy się uaktywnia, bo ma więcej czasu. Paradoks? A skądże. Niestety szara rzeczywistość.
 #817527  autor: Mixiorek
 16 sie 2015, 14:01
Halset pisze:bo mam morze pod nosem w Trójmieście a korki na Hel mnie odpychają.
Pociąg (z klimą itp.) jedzie z Gdyni 47 minut ;) PKP PLK wymieniła całą infrastrukturę aż po Hel na nową. Teraz przewozy regionalne muszą zapewnić "tylko" tabor w 100% po modernizacji z klimą itp. lub po prostu nowe fajne wagony.
Pendolino z Gdyni do Warszawy jedzie 3:20. Co ciekawe bez większego wysiłku bilet jest w cenie 49zł (bez zniżek) kupiony na 4 dni przed wyjazdem...

Żal mi tych wszystkich, którzy toczą się z 3city na półwysep w "korkowych godzinach" (10-20 ;)) bo muszą. Natomiast nie żal mi tych, którzy nie myślą i nie planują podróży tak by w tych godzinach nie jechać. Niestety jest to znakomita większość.
Ja dziś z półwyspu jechałem do centrum Gdyni około 40 minut bez łamania przepisów. Tyle, że była to odpowiednia pora na podróż.

P.s.
W Warszawie nadal 10MHz na LTE Networks :(

#817532  autor: Halset
 16 sie 2015, 14:40
pawelec2225 pisze: dlatego również odpalają na nich LTE, które z rana śmiga bardzo dobrze, a w południe jest słabsze?
Nie napisałem nigdzie, że w ogóle nie korzystają z neta.
Najlepiej sprawdzić obciążenie, gdy nie ma pogody na półwyspie. Bo gdy nie ma pogody, nie ma co robić. Nie poleżysz na plaży, nie popływasz a atrakcji turystycznych do zwiedzania nie ma.
Wtedy z "nudów" ludzie siedzą na necie albo co najwyżej jadą do Trójmiasta.
Wtedy można sprawdzić jak działa net a nie w dni upalne, gdy większość siedzi na plaży.
Pociąg (z klimą itp.) jedzie z Gdyni 47 minut ;) PKP PLK wymieniła całą infrastrukturę aż po Hel na nową. Teraz przewozy regionalne muszą zapewnić "tylko" tabor w 100% po modernizacji z klimą itp. lub po prostu nowe fajne wagony.
Pendolino z Gdyni do Warszawy jedzie 3:20. Co ciekawe bez większego wysiłku bilet jest w cenie 49zł (bez zniżek) kupiony na 4 dni przed wyjazdem...
W teorii tak. W praktyce to różnie wygląda. Nie zawsze jest też pusty.
Do tego zapomniałeś o tranwaju wodnym :P
Co do dojazdu - nie musisz mi tłumaczyć bo znam wszystkie skróty. Tylko tak czy siak jazda na półwysep to masakra, podobnie jak jak jazda po Zakopiance ;)

OK. Koniec OFF TOP. Bo znowu się nam zrobił temat niezgodny z tematem głównym ;)

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #817574  autor: Mixiorek
 16 sie 2015, 20:39
Halset pisze: Co do dojazdu - nie musisz mi tłumaczyć bo znam wszystkie skróty.
To była jazda standardową drogą ;)
Tylko tak czy siak jazda na półwysep to masakra, podobnie jak jak jazda po Zakopiance ;)
Jeżeli ktoś lubi tak spędzać wolny czas to proszę bardzo :mrgreen:

Kończąc offtop i wracając do 15MHz Networks. Ktoś sprawdzał jak to działa na iphonie 5 i 5s? One mają LTE Cat3 100/50 Mb/s. Także w praktyce w DL może być max ~75Mb/s...
No i czy ktoś sprawdzał na i6?

#817712  autor: Mixiorek
 17 sie 2015, 16:10
"Przyspieszamy LTE w Orange do ponad setki!

Wojtek Jabczyński
2015-08-17

Znaleźliśmy sposób by zwiększyć Wam prędkość mobilnego internetu LTE. Do tej pory mogliście mieć maksymalnie 75 Mb/s, teraz przyśpieszamy do 112 Mb/s. To różnica, którą z pewnością pozytywnie odczujecie na swoich smartfonach i laptopach. Nic nie musicie robić po prostu będzie szybciej. Takie możliwości dało nam efektywniejsze wykorzystanie zasobów w paśmie 1800 MHz. Zwiększyliśmy szerokość pasma wykorzystywanego razem z T-Mobile na potrzeby LTE z 10 MHz do 15 MHz. Od razu zaznaczę, że stan posiadania częstotliwości obydwu operatorów w żaden sposób nie zmienił się. Nie wchodząc w szczegóły, zmiana ma czysto technologiczny charakter, wszystko przetestowaliśmy i działa aż miło. W zasięgu LTE od Orange mieszka 79 proc. Polaków. Obecnie szybsze LTE do 112 Mb/s dostępne jest na terenie całej Polski prócz Warszawy i Śląska. W tych dwóch aglomeracjach ruszymy w najbliższych dniach."

http://blog.orange.pl/wojciechjabczynsk ... nad-setki/

I jeszcze krótko - 6141 stacji posiada LTE, 79% mieszkańców w zasięgu co daje 30mln osób.

Oby tempo prac nie spadło do końca roku bo obecnie Networks jedzie jak Pendolino ;) do tego ten myk z przejściem na 15MHz. Jest nieźle.

#817717  autor: p2225
 17 sie 2015, 16:28
w takim tempie przegonią Plusa z tym ich LTE800. Ciekawe czy na wszystkich stacjach nawet poza miastami pojawi się LTE1800.

#817718  autor: bed
 17 sie 2015, 16:54
Chyba aż tak szaleni by nie byli, żeby wszędzie włączać L1800 :D Co innego gdyby mieli 800 MHz i gdzieś nie włączyli - to byłoby dziwne.
Mixiorek pisze:Jest nieźle.
Tak niewiele brakuje do ideału, tylko 2,4 MHz :D
 #817721  autor: p2225
 17 sie 2015, 17:18
Gdyby UKE miało tyle jaj żeby zarządzić (zapomniałem jak to się nazywało) ponowny przydział pasm. Chodzi mi o poprzesuwanie bloków tak żeby każdy miał je ciągłe. Zresztą kto w ogóle mu sprzedał te 2,4MHz w takim miejscu, a nie tam gdzie już miał?
Może pani Streżyńska wróci do UKE... echh marzyć zawsze można.

#817722  autor: Mixiorek
 17 sie 2015, 17:22
kozien70 pisze:Zygmunt choćby sczezł, to nie odpuści i nie sprzeda ;)
Tak, to takie polskie. Pies ogrodnika - sam z tym nic nie zrobi ale drugiemu nie da :shock:
Chyba, że traktuje to jako strategiczne trzymanie w szachu ;) wziąłby się lepiej za większe inwestycje w swoją sieć oraz porządki w technologiach...

• Strona 313 z 1158
  • 1
  • 311
  • 312
  • 313
  • 314
  • 315
  • 1158
  • 1
  • 311
  • 312