• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 32 z 95
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 95

#668124  autor: grzegi
 15 paź 2013, 22:49
janekt pisze:Toruń, siła sygnału -111 dBm, nadajnik: Bema 128 lub Moniuszki (ciężko mi powiedzieć). Parter w bloku mieszkalnym w centrum miasta.
Obrazek
Obrazek
Na kolana nie powala. :|
Z kolei przy -88 dBm jest już tak:
Obrazek
Strasznie niestabilnie.
Testujesz LTE? Dla zwykłego użytkownika nie jest to dostępne - Play ma specjalne karty.

#668125  autor: janekt
 15 paź 2013, 22:59
grzegi pisze:Testujesz LTE? Dla zwykłego użytkownika nie jest to dostępne - Play ma specjalne karty.
Tak, testuję ichnie LTE. 8)

JanekT

#668262  autor: bolek2004
 16 paź 2013, 16:09
Testowałem na Play Weekend lte w Toruniu przez parę godzin. Na tablecie zasięg był pełny, nie mam niestety żadnych zrzutów ekranu, ale mogę tylko powiedzieć że jak na mało obciążone nadajniki to strasznie słabo to wyglądało. Transfer dochodził do 500kB/s czyli około 4Mb/s przy ściąganiu plików. Przy większych plikach sporo czasu się rozpędzał, albo od początku prędkość była tak niska że nie dało się pliku ściągnąć. Generalnie jak już spadło do małych prędkości to już trudno było z powrotem w górę wrócić. Czasem nawet ściągnięcie pliku z google play było problemem. Wiem że od różnych czynników to zależy ale według mnie to jeszcze dużo pracy przed play bo jak dla mnie to bardzo słabo niestety to wygląda na dzień dzisiejszy przynajmniej w Toruniu.
PS
Lepszą metodą do testów jest ściąganie jakiegoś większego pliku i wtedy zobaczenie jaka jest średnia prędkość bo te wszystkie strony z licznikami to tak naprawdę pokazują chwilową prędkość która nie jest zbyt miarodajna.

#668297  autor: ja.michal
 16 paź 2013, 18:35
bolek2004, z Google Play były problemy. Ściągaliśmy w hotelu na tablecie aplikację 10 MB to szło jak krew z nosa. Za to pliki z innych stron jak na LTE przystało. Chyba Google Play miał jakieś problemy.

Fakt faktem szału nie ma z tym LTE.

#668314  autor: janekt
 16 paź 2013, 19:14
A tak działa UMTS Play'a w centrum Torunia.
Obrazek
Nawet tak:
Obrazek
A LTE? Sygnał -88 dBm:
Obrazek
Działa strasznie niestabilnie, Speedtest ma problemy ze zrobieniem testu.
Obrazek

JanekT

#668320  autor: mn9
 16 paź 2013, 19:28
janekt, nawet nie wiedziałem że można mieć 0.00 mb/s w uploadzie może dlatego że mi się nigdy nie zdarzyło co do LTE to rzeczywiście za przeproszeniem d@@y nie urywa miejmy nadzieje że będzie lepiej :P

http://www.speedtest.net/android/2021729455.png

#668355  autor: janekt
 16 paź 2013, 20:26
mn9 pisze:nawet nie wiedziałem że można mieć 0.00 mb/s w uploadzie
Jak widać można :lol:
Dla mnie to już nie pierwszy raz- miałem już kilka takich testów, gdzie albo upload albo download wyszło mi "na zero".
Tymczasem LTE Play'a "szaleje" po całej skali.
Obrazek
Jedyne co się nie zmienia to ping, który jest na poziomie 30 do 50 ms.
Dla porównania:
Obrazek
O, i teraz LTE wygląda tak:
Obrazek
A UMTS?
Obrazek

[ Dodano: 2013-10-16, 20:57 ]
Dodam jeszcze, że wysyłanie czegokolwiek na YouTube'a za pomocą tego internetu jest awykonalne. Szybkość maksymalna to ja wiem, 50 kbit/s, i skacze w dół do nawet 4 bajtów na sekundę. :!: Chyba coś majstrują, bo trochę tnie się ten internet. Na moim kompie oglądanie filmów z YouTube'a w jakości HD-1080 nie jest zbyt fajne.

JanekT

#668403  autor: zajadacz
 16 paź 2013, 22:22
janekt pisze:Na moim kompie oglądanie filmów z YouTube'a w jakości HD-1080 nie jest zbyt fajne.
Co Ci wyświetla jak wejdziesz na stronę: http://redirector.c.youtube.com/report_mapping ?
Ciekaw jestem czy mają swoje GGC czy tylko są wpięci do plixa. Jak nie mają własnego GGC to może być kiepsko z YT.
Pytanie też od kogo chłopaki kupują zagraniczny ruch, znając Playa to pewnie poszli po kosztach i najtańsze łącza o najmniejszym priorytecie. Jak testujesz transfer to musisz też robić speedtesta z dobrego serwera, niekoniecznie najbliższego. Jeśli chodzi o Playa to najlepiej coś wpięte w plixa, do czego traceroute jest najkrótszy. Nie wiem czy do tpixa są wpięci. Mi najlepiej na łaczu Multimedii działają Skynet (Warszawa) i Chojnet (chojnice), ale oba lecą przez tpixa a nie przez plixa.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#668413  autor: manyaky
 16 paź 2013, 22:48
bolek2004 pisze:Transfer dochodził do 500kB/s czyli około 4Mb/s przy ściąganiu plików
Może dostałeś wadliwego Taba? Na moim zarówno w hotelu (indoor), jak i outdoor nie spadało poniżej 8-9Mb, a testowałem wielokrotnie.

#668429  autor: bolek2004
 17 paź 2013, 00:00
Raczej nie , tylko ja nie opierałem się na wynikach ze stronki speedtest czy innej z licznikiem na www bo to nie jest miarodajne jak wyżej pisałem, po prostu ściągałem pliki z różnych serwerów takich jak choćby ftp.atman.pl i wtedy widać jakie lecą prędkości i można nawet zobaczyć po ściągnięciu jaka była średnia prędkość. Tak jak pisałem zależy to od różnych czynników więc nie mówię że skoro u mnie tak było to ten internet jest słaby, ale jak na tak małe obciążenie to też nie jest super.

#668430  autor: janekt
 17 paź 2013, 00:06
zajadacz pisze:Co Ci wyświetla jak wejdziesz na stronę: http://redirector.c.youtube.com/report_mapping ?
Informacja pisze:46.112.0.98 => plix-waw3

zajadacz pisze:Pytanie też od kogo chłopaki kupują zagraniczny ruch, znając Playa to pewnie poszli po kosztach i najtańsze łącza o najmniejszym priorytecie. Jak testujesz transfer to musisz też robić speedtesta z dobrego serwera, niekoniecznie najbliższego. Jeśli chodzi o Playa to najlepiej coś wpięte w plixa, do czego traceroute jest najkrótszy. Nie wiem czy do tpixa są wpięci. Mi najlepiej na łaczu Multimedii działają Skynet (Warszawa) i Chojnet (chojnice), ale oba lecą przez tpixa a nie przez plixa.

Jak ja robię testy to najczęściej strona automatycznie wybiera mi serwer na podstawie najniższego pingu. Albo to jest Łódź, albo Aleksandrów Łódzki, ewentualnie Zgierz. Niskie pingi ma Warszawa, z kolei Płock jest słaby- wysokie opóźnienia, słabe prędkości. Najczęściej wybieram Toruń (bo mam najbliżej), ale co ciekawe, na przykład taki Berlin też nieźle śmiga.

Sprawdziłem jak wygląda pobieranie plików z ftp.atman.pl . Prędkość pobierania od ~600 kBit/s do maksymalnie 1 MBit/s. Mówię, coś ostatnio niestabilnie działa to ich LTE. A co do filmów w jakości HD-1080 na YT, to pochodzi przez jakieś kilka minut i się zatnie żeby załadować dalej. Net po prostu nie wyrabia. HD-720 działa za to normalnie.
Ostatnio zmieniony 19 paź 2013, 13:05 przez janekt, łącznie zmieniany 1 raz.

JanekT

#668431  autor: ja.michal
 17 paź 2013, 00:28
janekt pisze:Mówię, coś ostatnio niestabilnie działa to ich LTE.
Pewnie pamiętasz ze spotkania system jest autonomiczny i sam się uczy konfiguracji. Pewnie dlatego jest tak a nie inaczej. Bardzo jestem ciekawy czy się coś zmieni i jak.

#668435  autor: manyaky
 17 paź 2013, 00:56
Nie chcę się wdawać w szczegóły, bo nie jestem aż tak obeznany z tematem, ale co za różnica czy korzystamy z atmana - który może być obciążony - czy warszawskiego serwera pod speedtest.net? Każda prędkość do dowolnego serwera poza szkieletem P4 będzie oznaczała realną w LTE.

#668466  autor: bolek2004
 17 paź 2013, 10:05
Na logikę to wrzucasz do ściągnięcia jakiś duży plik, czekasz aż się ściągnie i wtedy można sobie obliczyć jaka była średnia prędkość ściągania takiego pliku. Przy speedteście trwa to krótko więc wynik jest mniej miarodajny.
Dla mnie te speedtesty to są dla takich osób co nie odróżniają MB/s od Mb/s i tym sobie sprawdzają prędkość swojego łącza. Pokaże się strzałeczka i jest ok, wszystko wiadomo, a jak jest mniej to dzwonią z pretensjami do operatora:)
W sumie to niech każdy testuje jak mu pasuje.

#668477  autor: pakierhakierxd
 17 paź 2013, 10:47
Też myślę że to aż tak nie ma znaczenia,na innych speedtestach itp. podobnie wychodzi ...

[ Dodano: 2013-10-17, 10:48 ]
Czasem testuje szybkośc pobierania pliku na noc.gts.pl

Pozdrawiam :)

#668544  autor: Mixiorek
 17 paź 2013, 15:48
Zaczęły się i trwają prace na nadajniku Play na warszawskim Ursynowie, ul. Przy Bażantarni 10, dach centrali Orange. W chwili obecnej nadajnik nie działa, anteny zostały zdjęte. Była jedna antena na sektor, jak będzie teraz zobaczymy. Na innych nadajnikach w okolicy Play po modernizacji ma 3 anteny na sektor.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png

#668546  autor: pakierhakierxd
 17 paź 2013, 15:52
To chyba dobrze z 1 na 3 skoczyć :D

Pozdrawiam :)

#668553  autor: Mixiorek
 17 paź 2013, 16:20
pakierhakierxd pisze:To chyba dobrze z 1 na 3 skoczyć :D
Nie zawsze więcej znaczy lepiej ;) miejmy nadzieję, że tym razem tak będzie. Oby to był wypas 3 anten typu:
- GSM i UMTS900
- DCS i LTE1800
- UMTS2100

#668640  autor: manyaky
 18 paź 2013, 01:29
Nowe 6 filmików propagandowych Play'a z modernizacji stacji weszło im na kanał, ale nic ciekawego.

#668802  autor: janekt
 18 paź 2013, 19:21
Sygnał -87 do -80 dBm, BTS- Bażyńskich (Kościół Chrystusa Króla).
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

[ Dodano: 2013-10-19, 13:11 ]
Sygnał -94 dBm i LTE:
Obrazek
Obrazek

JanekT
  • Strona 32 z 95
  • 1