Przecież inżynier ci napisał już - dalsza infrastruktura operatorów jest oddzielna i niezależna!
Mój błąd. Nie doczytałem....
Co to za porównanie? Sieć Playa obciążają tylko klienci Playa (nie liczę MVNO). Sieć T-Mobile i Orange obsługuje dwóch operatorów + trzeciego Playa. Czyli koło 12,7 mln na samą sieć Playa vs 43,9 mln (15,5 mln Orange, 15,7 mln T-Mobile, 12,7 mln Play), a na pewno 31,2 mln (bez Play).
To wszystko bardzo luźno liczone, bez innych zmiennych, ale obrazuje sytuację i twierdzenie, że Play lepiej może jest nieco nie na miejscu bo musi przynajmniej o 2/3 mniejszy ruch obsłużyć.
Play niech zatem spada do Plusa

Jak się Solorzowi lampki zapalą, to może w końcu ruszy z modernizacją

I Play - gdyby mu zablokowała konkurencja roamingu, to w końcu by wział się za siebie i zaczął budować się w mniej zaludnionych terenach. Ma więcej zasobów radiowych niż O a nawet 50% pokrycie pomarańczowych nie ma tak licząc z grubsza
To było wiadome, że Play będzie się chciał przytulić do N! i pewnie już od wkopania kamienia węgielnego pod inwestycję N! walił do drzwi zarówno O jak i TM.
Jasne, ale brałem to pod uwagę. (uważam, że operatorzy tak czy siak podają bzdury w tych statystykach. Wg mnie każda sieć ma realnie po ok 12-13mln )
Dzisiaj jak jesteś w trasie, kiedy kończy się Play (podczas rozmowy) - wpadasz w roaming w 2G. Jak jedziesz na ustawionym telefonie 2g/3g - albo od razu albo po jakiś kilkunastu kilometrach wpadasz w TM na 2G. Czyli ruch głosowy głównie jest oparty na GSM czyli na tych ok 7Mhz.
Dzisiaj 8/10 osób kupuje smartfona i ma domyślnie ustawione 3G. Gdybyśmy się poruszali poza miastami domyślnie byś mógł być na U900. Dzisiaj ma tylko 4.4 Mhz na dwie sieci. Po zamianie G900 O na u900 byśmy mieli 9,4 Mhz a to prawie pełne dwa bloki. Ruch zwiększyłby się na U900 odciążając G900. G900 mogłoby działać w tle dla odciążenia U900. Czyli jak dzisiaj w miastach siedzisz na U2100 a odciąża go U900 albo gdy zabraknie u2100 wskakujesz na u900.
Plus sobie radzi z 5Mhz w U900 z mniejszą ilością nadajników, to N! sobie nie poradzi z 9,4 Mhz w U900? Jeżeli dane podane przez TM są prawdziwe i że ruch po GSM to tylko 20%, to zarówno 6,8 Mhz G900 TM poradzi sobie z Orange i TM, jak również U900 wspólne dla tych sieci.
Takie jest moje zdanie i w teorii to źle nie wygląda.
Racja, nie mam dokładnych danych ruchu głosowego N! ale wg tego co podają, jest to realne do zrealizowania.
Z drugiej strony N! samo sobie winne bo pozwala na takie wchodzenie Play na ich nadajniki bez ograniczeń. Gdyby mieli fioletowi mniejsze priorytety to by zaczęli w końcu stawiać stacje bazowe w mniejszych miejscowościach i porządnie pokrywać miasta. A tak mają w nosie, bo marketing najważniejszy. Dzisiaj najważniejsze to LTE bo jest na czasie a przede wszystkim się sprzedaje, więc jeszcze trochę i kolejne swoje radiowe zasoby będą zamieniać na LTE i bardziej okupować roaming. Jeszcze tylko brakuje ich na LTE w N!
Ale biznes jest biznes.
Dla mnie to dramat
Stawki tak spadły,że operatorzy pewnie się zastanawiają kiedy zawinąć interes, bo tu się zaczyna nie zarabiać ale wręcz powoli wegetacja.
N! chce się budować ale - raz brakuje mu pasma a dwa - Solorz do spółki z naszym rządem robi wszystko aby LTE800 nie ruszyło.
Zyguś zachowuje się jak pies ogrodnika. Sam nie da a swojej sieci nie modernizuje, tylko marnuje zasoby.
A Play -"żeruje" na wszystkich, zmusza do obniżania cen a dotąd porządnej ogólnopolskiej sieci nie stworzył przez co też marnuje zasoby (zamiast korzystać ze swoich w całym kraju, obciąża jeszcze innych). Orange na mniejszych tworzył sieć ogólnopolską a Play nie wyszedł z miast, w których notabene do dzisiaj ma wiele dziur.
Ale to Polska a nie elegancja Francja.....
Na tym wszystkim to my cierpimy najwięcej.
Ja bym wykopał Play z roamingu a Solorzowi pakował kary za nie wykorzystanie zasobów. To od razu by wszyscy tłuste dupska ruszyli. Play by sobie bez roamingu poradził, Solorz by się modernizował jak należy a N! by dostało oddech, głównie TM po zejściu z ich barku P4. I na tym by wszyscy z Nas skorzystali, przede wszystkim jakościowo.
To już może lepiej LTE900?

Taaa

Lepiej to sieć kablową
Najważniejszy jest głos bo do tego służy telefon. U900 wystarczy a do LTE masz 800.