Ok, zabieram się za testy.krzysiekn pisze:Sytuacja jest prosta - 16547 to CID stacji Piaski Górne, ale w paśmie U900.
Telefon/modem widzi pewnie sygnał z lepszą jakością (nie oznacza poziomem sygnału) niż w U2100.
Pewnie odpalili U900 ostatnio lub coś zmieniłeś / zmieniło się w konfiguracji modemu/telefonu.
Pytanie, czy mógłbyś zmienić / wyłączyć U900?
I reklamacja nic tu nie da, U900 i U2100 pewnie działają bez problemu, a telefon wybiera prio tak a nie inaczej.
Pewnie z U900 nic wyciągniesz wiecej, a na pewno nie DC.
Może coś takiego - http://forum.jdtech.pl/Watek-wymuszanie ... ach-huawei
- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Dokładnie to samo miałem napisać, wyszukują CID na btsearch widać, że taki CID z LAC który podał helioN wcześniej to U900 z lokalizacji Piaski a więc tej o której rozmawiamy. Więc nie ma się co dziwić dlaczego transfery są mniejsze i nie ma DC.krzysiekn pisze:Sytuacja jest prosta - 16547 to CID stacji Piaski Górne, ale w paśmie U900.
Telefon/modem widzi pewnie sygnał z lepszą jakością (nie oznacza poziomem sygnału) niż w U2100
Pytaniem jest czy faktycznie Orange coś poprzestawiało w mocach albo priorytetach, że teraz U900 jest "lepiej" widziane, czy to helioN specjalnie lub przypadkiem pozmieniał coś w ustawieniach routera/modemu i mu się loguje do U900. Może nich się wypowie na ten temat?
Jakoś nie bardzo wierze że U900 ma większy priorytet to przeciez ostateczność jak już U2100 nie sięga
Uśmiechnij się szkoda życia na głupoty
Ok, mam wyniki, musiałem użyć E372 bo na E398 nie dało się wymusić pasm.
Co do zarzutów że bezmyślnie wymusiłem U900 - nigdy nie wymuszałem pasm ponieważ zawsze łączyło się przez U2100 przy silnym sygnale a transfer był niemalże idealny (25-30Mb/s) a problemy zaczęły się 26 grudnia.
Moje testy:
Wymuszenie U900 - CID 16547 czyli ten co automatycznie się łączy.
Wymuszenie U2100 - CID 11656, CID 11659, CID 11660.
U900 i U2100 dawały te same wyniki prędkości 1Mb/s-4Mb/s i wysoka niestabilność, U2100 często nie chciało łączyć.
Wniosek: Zasięg U2100 został przez Orange/NetworkS! dosłownie zmasakrowany i dlatego od razu łączy przez U900. Zasięg samego U900 też jest nieadekwatny do tej technologii więc też jest coś nie tak z tym pasmem.
Wcześniej zasięg był idealny a teraz ledwo wykrywalny, gratki Orendż
Później sprawdzę na zewnątrz bez anteny z samego modemu ale to tylko formalność.
Co do zarzutów że bezmyślnie wymusiłem U900 - nigdy nie wymuszałem pasm ponieważ zawsze łączyło się przez U2100 przy silnym sygnale a transfer był niemalże idealny (25-30Mb/s) a problemy zaczęły się 26 grudnia.
Moje testy:
Wymuszenie U900 - CID 16547 czyli ten co automatycznie się łączy.
Wymuszenie U2100 - CID 11656, CID 11659, CID 11660.
U900 i U2100 dawały te same wyniki prędkości 1Mb/s-4Mb/s i wysoka niestabilność, U2100 często nie chciało łączyć.
Wniosek: Zasięg U2100 został przez Orange/NetworkS! dosłownie zmasakrowany i dlatego od razu łączy przez U900. Zasięg samego U900 też jest nieadekwatny do tej technologii więc też jest coś nie tak z tym pasmem.
Wcześniej zasięg był idealny a teraz ledwo wykrywalny, gratki Orendż

Później sprawdzę na zewnątrz bez anteny z samego modemu ale to tylko formalność.
Miałem trochę podobne problemy z Orange. Po modernizacji sieci w ramach NetWorkS! UMTS2100 w moim domu działał rewelacyjnie. Kiedy kilka miesięcy temu odpalili w okolicy UMTS900, zasięg UMTS2100 z najbliższej stacji zmniejszył się kilkukrotnie. Mieszkam 300 metrów od jednej ze stacji bazowych (bez przeszkód po drodze), a zasięg miałem minimalny. Nie tylko u mnie, w całej okolicy był ten sam problem. Pisałem wiele razy do BOK Orange, zgłaszałem reklamacje, wysyłałem zgłoszenia na mapie zasięgu Orange. Cały czas byłem zbywany tymi samymi formułkami. Dopiero niedawno po n-tym już zgłoszeniu BOK Orange mi odpisał że przepraszają za awarię i rozwiążą problem. I o dziwo tego samego dnia zasięg się znacznie poprawił, a transfer zwiększył się kilkukrotnie. Cicho liczę na to że się to utrzyma. Summa summarum można się przebić i przez BOK Orange. Wystarczy kilka miesięcy uporu.
To samo musi być u mnie. Widać że coś robili przy U900.
Właśnie bylem na dworku - U900 z tego samego BTS'a 8Mb/s, U2100 - wykryło coś nowego - CID 11661, nie można było się podłączyć bo zasięgu prawie nie było.
Dzięki za info - teraz wiem co robić i mam nadzieje u mnie naprawią to szybciej.
Nie skapnąłem się o co chodzi bo moja antena obsługuje tylko wyższe częstotliwości i dlatego U900 chodziło beznadziejnie.
Właśnie bylem na dworku - U900 z tego samego BTS'a 8Mb/s, U2100 - wykryło coś nowego - CID 11661, nie można było się podłączyć bo zasięgu prawie nie było.
Dzięki za info - teraz wiem co robić i mam nadzieje u mnie naprawią to szybciej.
Nie skapnąłem się o co chodzi bo moja antena obsługuje tylko wyższe częstotliwości i dlatego U900 chodziło beznadziejnie.
helioN, znam okolice i też mam problemy. Z tą różnicą, że ja wcześniej miałem zasięg u2100 ale nie można było dzwonić i korzystać z netu zupełnie. Zgłoszenia do BOK nic nie dawały, bo albo pisali, że nie świadczą tam usług w oparciu o 3G a jak udowadniałem, że jest zasięg, to otrzymałem odpowiedź, że u nich wszystko jest OK.
Teraz loguję się do u900 , LAC 58600, CID 16548, 11662, 26389. Nie wiem, czy wszystkie są z u900 ponieważ nie zdążyłem sprawdzić a na bts search nie ma ich jeszcze. Najczęściej do 16548.
Lokalizacja, o której piszę jest zdecydowanie bliżej masztu w Wierzchowiskach Drugich (jest na twoim zdjęciu) ale tutaj jeszcze u900 nie sieje chyba.
Prędkości jaki uzyskuję, to max 2,5Mb/s a przeważnie w okolicach 1Mb/s.
Teraz loguję się do u900 , LAC 58600, CID 16548, 11662, 26389. Nie wiem, czy wszystkie są z u900 ponieważ nie zdążyłem sprawdzić a na bts search nie ma ich jeszcze. Najczęściej do 16548.
Lokalizacja, o której piszę jest zdecydowanie bliżej masztu w Wierzchowiskach Drugich (jest na twoim zdjęciu) ale tutaj jeszcze u900 nie sieje chyba.
@Ruben
U mnie też nadal to zjawisko występuje, jak łączę się z dwiema wieżami w okolicy, to nic nie działa. Najgorsze jest to, że powiadomienia przychodzą jak jest się w zasięgu "dobrego" NodeB. Pewnie łączysz się z odległym nadajnikiem, bo jak sprawdzałem u mnie pod tymi wieżami jest OK, tylko w pewnej odległości są problemy (EC m dobry poziom).
U mnie też nadal to zjawisko występuje, jak łączę się z dwiema wieżami w okolicy, to nic nie działa. Najgorsze jest to, że powiadomienia przychodzą jak jest się w zasięgu "dobrego" NodeB. Pewnie łączysz się z odległym nadajnikiem, bo jak sprawdzałem u mnie pod tymi wieżami jest OK, tylko w pewnej odległości są problemy (EC m dobry poziom).
Trzeba będzie spamować BOK Orange aż to poprawią
[ Dodano: 2014-01-10, 16:06 ]
Łączy Cię pod Piaski, po dacie widać że kręcą coś z U900, szkoda że przy okazji całkowicie zrujnowali sygnał U2100
'
Edit 16:31 - Zasięg U2100 wrócił

Szczęśliwe zakończenie, dzięki wszystkim za pomoc, wbrew tezie z pierwszej odpowiedzi dużo mi pomogliście, przepraszam za spinki ale byłem lekko wkurzony czasami

[ Dodano: 2014-01-10, 16:06 ]
Ruben pisze:helioN, znam okolice i też mam problemy. Z tą różnicą, że ja wcześniej miałem zasięg u2100 ale nie można było dzwonić i korzystać z netu zupełnie. Zgłoszenia do BOK nic nie dawały, bo albo pisali, że nie świadczą tam usług w oparciu o 3G a jak udowadniałem, że jest zasięg, to otrzymałem odpowiedź, że u nich wszystko jest OK.

Łączy Cię pod Piaski, po dacie widać że kręcą coś z U900, szkoda że przy okazji całkowicie zrujnowali sygnał U2100

Edit 16:31 - Zasięg U2100 wrócił
Szczęśliwe zakończenie, dzięki wszystkim za pomoc, wbrew tezie z pierwszej odpowiedzi dużo mi pomogliście, przepraszam za spinki ale byłem lekko wkurzony czasami

To Ci nic nie da, już zgłaszałeś chyba kilkanaście razy to samo i sam widzisz jakie odpowiedzi dostawałeś, nawet telefon od kogoś z Orange nie pomógł.helioN pisze:Trzeba będzie spamować BOK Orange aż to poprawią
Przecież ta data to jest tylko data wpisania tych danych do bazy btsearch a nie jakaś data wzięta od operatora. U900 jest na tym terenie chyba już od dłuższego czasu z tego co z mapek na stronach operatorów kojarzę.helioN pisze:po dacie widać że kręcą coś z U900, szkoda że przy okazji całkowicie zrujnowali sygnał U2100
Wydaje mi się że doszła jedna nośna w ostatnich dniach, a wczoraj to wpisali do btssearch, na szczęście wszystko zostało poprawione i jest happy end.inżynier pisze: To Ci nic nie da, już zgłaszałeś chyba kilkanaście razy to samo i sam widzisz jakie odpowiedzi dostawałeś, nawet telefon od kogoś z Orange nie pomógł.
Przecież ta data to jest tylko data wpisania tych danych do bazy btsearch a nie jakaś data wzięta od operatora. U900 jest na tym terenie chyba już od dłuższego czasu z tego co z mapek na stronach operatorów kojarzę.
Nie wiem, nie jestem z NetWorkS! lub Orange. Coś robić musieli, a co oni robili to tylko bóg wie.inżynier pisze:Jak to doszła jedna nośna? Przecież od roku miałeś tam 3 nośne na U2100 a od kilku miesięcy jedną nośną na U900. Czy teraz jest inaczej? Nie sądzę.
W każdym razie sygnał U2100 jest już na odpowiednim poziomie a net znów śmiga jak kiedyś.
Widzisz, jednak Forum Telepolis nie jest takie złe, jak zakładałeś
.
Modernizacja to ogromny projekt, ale starają się poprawiać na bieżąco działanie stacji jeśli zostanie to zgłoszone (niektórzy potrafią tylko narzekać).
Życzę, by problem nigdy więcej nie powrócił.

Modernizacja to ogromny projekt, ale starają się poprawiać na bieżąco działanie stacji jeśli zostanie to zgłoszone (niektórzy potrafią tylko narzekać).
Życzę, by problem nigdy więcej nie powrócił.