• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#433151  autor: ms93
 02 paź 2010, 21:42
Ricki1980 pisze:Ile mniej więcej czasu wieża stała bezużyteczna?
Stala mniej-wiecej miesiac od zamontowania anten.
sql pisze:Czy w Szczekocinach odpalili GSM/UMTS ?
Wydaje mi sie, ze nie, bo pewnie Gruszka wymienilby je na liscie nowych miejscowosci z Play Online. Pare dni temu pisal o Koniecpolu - tam na pewno odpalili.

#433164  autor: zajadacz
 02 paź 2010, 22:27
Tych wież Playa pojawia się coraz więcej :) oby tylko ktoś w tej firmie poszedł po rozum do głowy i dawali wszędzie UMTS... W miejscowości Płoty, przy DK nr 6 też wyrosła taka wieża, sprawia wrażenie bardzo wysokiej, wyższej niż typowe maszty W3. Bardziej przypomina to maszty, które stawiają w Szwecji tylko pod UMTS. Ta w Płotach niestety jeszcze nie odpalona.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#433166  autor: rogmaniek
 02 paź 2010, 22:42
zajadacz, oby naprawdę w P4 zrozumieli, że warto też odpalić UMTS'ik. W końcu chyba powinno im zależeć na poszerzaniu zasięgu Play Online, nawet gdy w przyszłości mają w planach odpalenie Node'ów na 900Mhz'ów. Do tego zainwestowanie w każdej lokalizacji w UMTS pozwoli na małe, ale jednak, odciążenie BTS'ów. W końcu po to mam telefon 3G, aby w możliwie każdym przypadku korzystać z nowszej technologii. A swoją drogą mam nadzieję, że wysoka wieża ma właśnie służyć do pokrycia zasięgiem UMTS możliwie jak największego obszaru, skoro to mają być mniejsze miejscowości i/lub ważne drogi czy szlaki kolejowe, oby...

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#433346  autor: Claudec
 03 paź 2010, 20:55
Patryk_ pisze:Taka sama lub bardzo podobna wieża stanęła pod koniec zeszłego lub w tym tygodniu w Kobiórze (pow. pszczyński), ma w założeniu pokryć dziurę w zasięgu na DK1 między Tychami a Pszczyną.
http://dl.dropbox.com/u/4497122/foto/play_kobior.jpg (uwaga - 1,2 MB).

Zastosowany jest pełny zestaw anten, i pozwolenie na UMTS też doszło w ostatnim wykazie, więc mam nadzieję, że nie zaoszczędzą na tej stacji.
Szczerze mówiąc to nie zwracałem uwagi czy w tamtych okolicach mam juz zasięg Play.
Kiedyś nie było a i zasięg Plusa był kiepski... Działa już to nowe cudo?

#433360  autor: ms93
 03 paź 2010, 21:53
Tak teraz spojrzalem na mape radiolinii - cienko bedzie dzialal Play UMTS w Szczekocinach ;)
Radiolinia zaczyna sie 80Mb/s w Czestochowie (RTON Bleszno), po czym w Zrebicach (stacja GSM) rozgalezia sie na 20Mb/s do Zlotego Potoku (GSM) i 40Mb/s do Lelowa (GSM). Z Lelowa (GSM) wychodzi 20Mb/s do Koniecpola (GSM/UMTS), a stamtad 16Mb/s do Szczekocin (GSM/UMTS).
Zanim doleci do Szczekocin, to robi ze 100km i obsluguje 4 stacje, w tym jedna UMTS - ciekawe czy to bedzie dzialalo ze znosna predkoscia...

Przy okazji - dziwilem sie, ze na wsi mi Orange wolno dziala - ma dosyl 2x2Mb/s. Centertel ma ciekawa siec radiolinii - jakies 20km od mojego BTSa stoi taki, ktory robi za dosyl do chyba z 20 dookola - do niego leci 150Mb/s.

#433456  autor: Patryk_
 04 paź 2010, 12:21
Claudec pisze:Działa już to nowe cudo?
Dzisiaj rano jeszcze nie działał.

[ Dodano: 2010-10-04, 12:22 ]
ms93 pisze:Przy okazji - dziwilem sie, ze na wsi mi Orange wolno dziala - ma dosyl 2x2Mb/s.
Typowa przepływność radiolinii dla pojedynczej stacji GSM.
Pewnie i tak radio zapchane, a nie dosył ;)

[ Dodano: 2010-10-04, 12:24 ]
ms93 pisze:Centertel ma ciekawa siec radiolinii - jakies 20km od mojego BTSa stoi taki, ktory robi za dosyl do chyba z 20 dookola - do niego leci 150Mb/s.
To są zazwyczaj stare, wielkie (70-80m wysokości) wieże po (pfff, jakie "po", to jeszcze działa :lol: ) NMT, one robią za węzły transmisyjne.

[ Dodano: 2010-10-04, 12:27 ]
Claudec pisze:Kiedyś nie było
Nie ma, można się jedynie posiłkować anteną o dużym zysku umieszczoną na znacznej wysokości i łapać umbrellę z Bierunia, Chemików - znam osobę, która tak się tam męczy :(

#434738  autor: ms93
 10 paź 2010, 21:29
OK, sprawdzilem w weekend dzialanie BTSa. Jestem mile zaskoczony, bo internet dziala szybko (na EDGE srednio 20kB/s).
Dzialaja na pewno nadajniki w Lelowie i Koniecpolu, bo oba zlapalem. Ten z Lelowa ma zasieg nieco lepszy niz Plus.
CI takie, jak sie mozna spodziewac - LELOW i KONIECPOL.
GSM: LAC: 2028, CID: 704(7-9) - Lelow, 704(1-3) - Koniecpol.
3G z Koniecpola zlapalem na strychu i na dachu - w linii prostej 11km, sygnal na poziomie 0-2 kresek androidowych, predkosc netu na poziomie 600-1000kbit, zalezy jak zaleci.
LAC: 28, CID: 2216(2) - taki zlapalem, pewnie jeszcze 1 i 3 sa; RNC: 23

Radiolinie sa mniejsze (dosc znacznie) niz te Polkomtela.
Furtka, ktora do tej pory byla zamknieta na plastikowe paski zaciskowe, teraz jest otwarta na osciez. Ja nie wiem czy ktos w P4 kontroluje inwestycje, ale to jest straszna prowizorka. Nakleili tylko "wstep wzbroniony", a BTS stoi otwarty...
Zdjecia w tej samej galerii, co wczesniej: http://picasaweb.google.com/mikolaj93/BTSPlayLelow

#435104  autor: Ricki1980
 12 paź 2010, 20:12
Ja dalej czekam na odpalenie drugiego masztu w Rawiczu. Dziś po powrocie z pracy widziałem dwóch monterów na szczycie. Jeden na zewnątrz podłaczał chyba anteny, a drugi montował chyba wycięgnik pod antene radiolinii. Niestety nie wiem, czy bedzie to GSM, czy moze UMTS, a moze oba na raz? Zdjęcia zamieściłem juz kiedyś w tym temacie link

#435321  autor: tesla
 13 paź 2010, 22:56
Ricki1980 pisze:wycięgnik
a co to takiego :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#435345  autor: kello
 14 paź 2010, 08:39
Moze wizownik :)

#440167  autor: Patryk_
 08 lis 2010, 19:04
I kolejna wieża P4 - tym razem w Ogrodzonej k.Cieszyna.
Obrazek

Lokalizacja bardzo cieszy, gdyż jest to praktycznie jedyne miejsce, w którym z powodu ukształtowania terenu brak jest zupełnie sygnału sieci własnej Playa na drodze ekspresowej S1 Bielsko-Biała - Cieszyn.

#440483  autor: rogmaniek
 10 lis 2010, 13:42
Patryk_ pisze:I kolejna wieża P4 - tym razem w Ogrodzonej k.Cieszyna.
Łał, nie dość, że kolejny maszcik P4, to jeszcze pomalowany na biało-czerwono :-D Jak ładnie :P

A tak mnie zastanawia, że czasami (żeby nie napisać dość często) P4 buduje stacje obok lokalizacji Polkomtel'owych? Z drugiej strony pewnie lokalizacja dobra, a na powyższym zdjęciu na maszcie Plusika jest więcej anten, także może wisi tam także inny operator? Chyba, że to nie jest maszt Polkomtela, ale konstrukcja wygląda na Pluszową :lol:

O2 - Together is better!

#440495  autor: ms93
 10 lis 2010, 14:40
Swoja droga, to pytalem goscia, ktory zajmuje sie budowa sieci w P4 dlaczego nie doczepiaja sie do masztow innych operatorow - daja im zaporowe stawki. W3 sobie wyliczylo, ze bardziej im sie oplaci utrudnic zycie P4, zeby mieli wyzsze koszty, niz wziac kase za wynajem masztu.
Taka ciekawostka: w jednej z galerii handlowych w Warszawie podpiecie do instalacji Polkomtela bylo tak drogie, ze taniej wyszlo postawic 3 czy 4 maszty dookola, ktore sieja tylko i wylacznie w ta galerie...

#440527  autor: Patryk_
 10 lis 2010, 18:23
rogmaniek pisze:Z drugiej strony pewnie lokalizacja dobra
Raczej jedyna możliwa z racji na profil terenu.
Ta wieża obok to Plus, gościnnie reszta W3.

#440660  autor: rogmaniek
 11 lis 2010, 15:21
ms93 pisze:pytalem goscia, ktory zajmuje sie budowa sieci w P4 dlaczego nie doczepiaja sie do masztow innych operatorow - daja im zaporowe stawki.
To wiele tłumaczy, ale przecież pisano, także na tym forum, że P4 dowiesza się czasami do masztu Centka, a nawet do strunobetonowych słupów Eruni. Czyżby czasami byłoby to opłacalne? A może są różne ceny, w zależności od lokalizacji?!
Patryk_ pisze:Ta wieża obok to Plus, gościnnie reszta W3.
A jednak dobrze poznałem, w końcu bardzo charakterystyczna starsza "wiatrakowa" konstrukcja masztu :-D

O2 - Together is better!

#440716  autor: ms93
 11 lis 2010, 18:56
rogmaniek pisze:Czyżby czasami byłoby to opłacalne? A może są różne ceny, w zależności od lokalizacji?!
Wpadl mi jeden pomysl do glowy - byc moze tam, gdzie stacja na siebie nie zarabia, pozwalaja sie dowiesic Playowi, by miec na jej utrzymanie. Tam, gdzie na siebie zarabia, nic nie stoi na przeszkodzie, by konkurencji zycie utrudnic.

#441140  autor: rogmaniek
 14 lis 2010, 16:07
ms93 pisze:Taka ciekawostka: w jednej z galerii handlowych w Warszawie podpiecie do instalacji Polkomtela bylo tak drogie, ze taniej wyszlo postawic 3 czy 4 maszty dookola, ktore sieja tylko i wylacznie w ta galerie...
A mnie zastanawia jeszcze inna kwestia, odbiegając znów nieco od tematu :P

Dlaczego P4, w galeriach handlowych (przynajmniej w Poznaniu) nie ma swoich piko BTS (posiadając jednocześnie piko NodeB). Przecież to tylko jeden sektor, a więc chyba wystarczy wykorzystać tylko jeden kanał. Wydaje mi się, że "ryzyko", tzw. interferencji "odpada", bo zasięg stacji i tak jest wewnątrz danej galerii i ewentualnie jeszcze przy wyjściu/wejściu.

Może ktoś mi logicznie wytłumaczy. Chyba P4 nie jest obojętne, że ich użytkownicy mający tel only 2G, wewnątrz galerii korzystają z zasięgu Polkomtela?! Chociaż, może jest inaczej, bo przy CH King Cross jest blisko stacja, także z 2G (jeden sektor skierowany na to Centrum) i może teraz tel korzysta z zasięgu tej pobliskiej stacji wewnątrz tego centrum... Trzeba będzie to sprawdzić :roll:

Ciekawa jest też kwestia czy w centrach handlowych operatorzy korzystają z jednej instalacji?
Ostatnio zmieniony 14 lis 2010, 19:20 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - Together is better!

#441142  autor: ms93
 14 lis 2010, 16:21
rogmaniek pisze:Ciekawa jest też kwestia czy w centrach handlowych operatorzy korzystają z jednej instalacji?
To pewnie zalezy od centrum i jego dyrekcji - jedni moga ustalic, ze jest tylko jedna instalacja i niech sie dogaduja, a inni wezma kase od wszystkich i pozwola zalozyc milion instalacji.

#441226  autor: kello
 15 lis 2010, 08:46
Zazwyczaj jest tylko jedna instalacja, tzn feedery, anteny sa wspolne, osobne sa BTSy. Jak sobie wyobrazasz centrum handlowe, w ktorym jest antena na antenie, bo kazdy z operatorow musialby miec swoja wlasna ? Nie na reke by to bylo wlascicielowi. Moze byc tez tak, ze instalacje buduje i jest jej wlascicielem powiedzmy firma X:) i operatorzy jej placa kase za uzytkowanie instalacji.

#441229  autor: tesla
 15 lis 2010, 09:41
kello pisze:Moze byc tez tak, ze instalacje buduje i jest jej wlascicielem powiedzmy firma X:) i operatorzy jej placa kase za uzytkowanie instalacji.
instalacje antenową buduje jeden operator, który ma odpowiednią umowę z galerią handlową i to on pozwala pozostałym operatorom na podpięcie się do tej instalacji. Oczywiście pobiera za to opłaty.

Tutaj ciekawostka - długość niektórych instalacji antenowych w takich obiektach, mierzy się w km.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?