• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#414180  autor: joxar1
 01 lip 2010, 12:54
Jeśli autor nie ma nic przeciwko, to również podepnę się pod temat.
Mam pytanie - co to jest? (zaznaczone na czerwono)
Obrazek
[widok ogólny]:
Obrazek
sorki za jakość, ale nie miałem aparatu (robione X1i).

Swoją drogą Plus ostatnio przypomina sobie o pozwoleniach (brawo).

Dobrze widzę, że na tej stacji jest też UMTS? Bo pozwolenie jest tylko na GSM1800.

#414301  autor: Patryk_
 01 lip 2010, 21:28
Jest to RRU (Remote Radio Unit), czyli wyniesiony moduł radiowy.
Część radiowa nodeB jest umieszczona blisko anten, aby zapobiec stratom mocy w długich kablach RF (oraz oszczędzić na samych kablach - feedery tanie nie są, o wiele tańszy jest cienki światłowód łączący RRU z BBU-"resztą" stacji, do tego kabel zasilający, i gotowe).

Podobne "puszki", tylko mniejsze, to zazwyczaj wzmacniacze TMA - Tower Mounted Amplifiers.

#414435  autor: joxar1
 02 lip 2010, 11:48
Dzięki wielkie za wyjaśnienie:D

#414439  autor: rogmaniek
 02 lip 2010, 12:27
Jeśli to ma być stacja Polkomtela, to pierwszy raz widzę RRU, tak blisko anten, jak napisał Patryk_. U P4 taki widok jest częsty, a nawet prawie zawsze możemy to "zaobserwować" :P

Chyba to Polkomtel'owe "oszczędności" ;-) Oby tylko budowali te stacje na "papierku", bo w Wielkopolsce praktycznie nie są odpalane nowe stacje, nawet NodeB :x

Pytanie czy ktoś, w naszym pięknym kraju, już widziałaś też stacje PTC z tak zamontowanym RRU?

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#414487  autor: krzykos
 02 lip 2010, 17:23
PTC nie stosuje tej technologii... :P za to Polkomtel zaczął ją stosować już jakiś czas temu :) Nie wspominając o Play i o Centertelu :)

#414491  autor: Patryk_
 02 lip 2010, 17:36
rogmaniek pisze:U P4 taki widok jest częsty, a nawet prawie zawsze możemy to "zaobserwować"
Prawie zawsze to IMHO za dużo powiedziane :)
Jest sporo "klasycznych" stacji P4.

[ Dodano: 2010-07-02, 17:40 ]
rogmaniek pisze:Pytanie czy ktoś, w naszym pięknym kraju, już widziałaś też stacje PTC z tak zamontowanym RRU?
Wielokrotnie widziałem.
Choćby np. tu: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=8729
UMTS odpalony jakieś 13-14 miesięcy temu.

Dla porównania - TMA u Centertela:
http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=9020

#414528  autor: krzykos
 02 lip 2010, 21:39
Patryk_ pisze:
rogmaniek pisze:U P4 taki widok jest częsty, a nawet prawie zawsze możemy to "zaobserwować"
Prawie zawsze to IMHO za dużo powiedziane :)
Jest sporo "klasycznych" stacji P4.

[ Dodano: 2010-07-02, 17:40 ]
rogmaniek pisze:Pytanie czy ktoś, w naszym pięknym kraju, już widziałaś też stacje PTC z tak zamontowanym RRU?
Wielokrotnie widziałem.
Choćby np. tu: http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=8729
UMTS odpalony jakieś 13-14 miesięcy temu.

Dla porównania - TMA u Centertela:
http://btsearch.pl/galeria/main.php?g2_itemId=9020
Ten pierwszy link - kłóciłbym się czy to jest na pewno stacja PTC... bo mi wygląda na Polkomtela... :P a dokładnie jest to stacja Polkomtela o nr 24117 - ul. Dworcowa 22 - wieża własna na terenie hurtowni piwa i napoi

A Kolega rogomaniek pytał o stacje PTC...

Co do Playa - pierwsze stacje były budowane na feederach i te zostały - później poszli w technikę światłowodów....

#414532  autor: Patryk_
 02 lip 2010, 21:53
krzykos pisze:Ten pierwszy link - kłóciłbym się czy to jest na pewno stacja PTC... bo mi wygląda na Polkomtela...
Oczywiście mój błąd - to zdjęcia mojego autorstwa, "moja" (korzystam z niej w domu) stacja oczywiście Polkomtela, tylko jakoś pytanie rogmańka źle zinterpretowałem.

[ Dodano: 2010-07-02, 21:54 ]
krzykos pisze:Co do Playa - pierwsze stacje były budowane na feederach i te zostały
Jeszcze w I połowie 2009r. budowali też na feederach ( i to na 40-50m kominie), ale istotnie, teraz to już rarytas wśród nowych stacji.

#414563  autor: tesla
 02 lip 2010, 23:38
krzykos pisze:PTC nie stosuje tej technologii...
ależ oczywiście że stosuje :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#414636  autor: rogmaniek
 03 lip 2010, 16:22
krzykos pisze:Ten pierwszy link - kłóciłbym się czy to jest na pewno stacja PTC... bo mi wygląda na Polkomtela... a dokładnie jest to stacja Polkomtela o nr 24117
Nio właśnie, a też ten maszt wyglądał mi na Polkomtela, ale widząc zdjęcie w telefonie, już nie chciało mi sie odpisywać z Opery Mini :P Ale już wszystko wyjaśnione.
tesla pisze:krzykos napisał/a:
PTC nie stosuje tej technologii...
ależ oczywiście że stosuje
tesla, to jak możesz podaj jakieś przykłady lokalizacji.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#414697  autor: krzykos
 03 lip 2010, 23:41
tesla chodzi mi o to, że PTC montuje Nokię Flexi 2G i 3G - ale nie na światłowodach - tylko na feederach - jeśli jestem w błędzie to podaj mi gdzie są zamontowane... wystarczy sam numer Sita...

#415052  autor: tesla
 05 lip 2010, 17:45
krzykos pisze:tesla chodzi mi o to, że PTC montuje Nokię Flexi 2G i 3G - ale nie na światłowodach - tylko na feederach - jeśli jestem w błędzie to podaj mi gdzie są zamontowane... wystarczy sam numer Sita...
chcesz przykład feederless`a NdB E// czy Flexi?

#415060  autor: krzykos
 05 lip 2010, 18:37
Jedno i drugie :) Flexi to pewnie strefa łódzka, a E// to warszawska? :)?

#415084  autor: tesla
 05 lip 2010, 20:08
krzykos pisze:Jedno i drugie :) Flexi to pewnie strefa łódzka, a E// to warszawska? :)?
E// znalazłem w Małopolsce a dokładniej w Krakowie na al. 3 Wieszczy i to jedyny taki kwiatek, znaczy się testowy. Nazywa się to RRUW i wisi grzecznie koło anteny. Podobny charakter mają instalacje NSN, np ta w Legnicy lub na EC w Ostrowcu. Moduły wyniesione to RRH czyli RemoteRadioHeads.

#415138  autor: krzykos
 06 lip 2010, 05:12
Ufff.... Ok, teraz wszystko jasne :) Mówisz o tzw. trialach...:) To przyznaję rację - ale mnie chodziło o to, że komercyjnie PTC nie stosuje takich rozwiązań. A trialowe stacje (instalacje) są budowane - ale rozwiązania w nich stosowane nie mają jednak przełożenia później na rzeczywistość - tak było między innymi ze sprzętem Huaweia.. :wink:

#415139  autor: tesla
 06 lip 2010, 06:57
Nigdzie nie zastrzegałeś że wyłączamy triale ;) Co do przyszłości modułów wyniesionych w PTC, no pewnie przez analogię do pozostałych operatorów te rozwiązania się pojawią. Ułożenie, pomiary i ewentualna wymiana światłowodu są mniej kłopotliwe niż klasycznego feedera. Czyli oszczędności kasy. Inny problem że takie moduły wyniesione ważą po 20kg a montowane tam gdzie to się najbardziej opłaca czyli na dużych wysokościach, wymagają transportu linowego. Czyli dodatkowego czasu na wymianę + dwóch osób + sprzętu.

#415140  autor: Patryk_
 06 lip 2010, 08:04
tesla pisze:Inny problem że takie moduły wyniesione ważą po 20kg a montowane tam gdzie to się najbardziej opłaca czyli na dużych wysokościach
PTK potrafi wsadzić RRU Huawei do ładnej, kwadratowej szafeczki i umieścić pod, przykładowo, kominem, a dalej RF pchać feederami + TMA :)

#415168  autor: zajadacz
 06 lip 2010, 10:52
Patryk_ pisze:PTK potrafi wsadzić RRU Huawei do ładnej, kwadratowej szafeczki i umieścić pod, przykładowo, kominem, a dalej RF pchać feederami + TMA :)
O ile się nie mylę to Play stosuje tylko RRU przy swoim GSM, nawet jak anteny są montowane na wysokim maszcie (przykład). Inna sprawa, że oni chyba nigdy nie stosują jakiś większych kontenerów jak inni operatorzy, stawiają tylko szafy...

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#415233  autor: Patryk_
 06 lip 2010, 13:52
Chyba po prostu innego sprzętu niż "dzielony" już nie stosują, a jak trzeba instalować w sposób klasyczny, z feederami, to wstawiają radyjka do szafy.
Ciekawostka w temacie P4 - zauważyłem, że oni prawie w ogóle nie stosują TMA na stacjach feederowych 3G, ba ! potrafią zrobić ok.15-20metrową linię zasilającą anteny z cienkiego kabla koncentrycznego 1/2'' i nie dać obowiązkowego chyba w takiej sytuacji TMA.

#415315  autor: zajadacz
 06 lip 2010, 17:40
Patryk_ pisze:Ciekawostka w temacie P4 - zauważyłem, że oni prawie w ogóle nie stosują TMA na stacjach feederowych 3G, ba ! potrafią zrobić ok.15-20metrową linię zasilającą anteny z cienkiego kabla koncentrycznego 1/2'' i nie dać obowiązkowego chyba w takiej sytuacji TMA.
W Szczecinie czegoś takiego jeszcze nie widziałem. Tu chyba wszystko jest robione zgodnie ze sztuką i TMA jest na tych stacjach na których wydaje się być potrzebne.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE