• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

#362032  autor: rogmaniek
 27 wrz 2009, 15:38
Ten temat dla mojego postu wydaje mi się trochę za "ostry", ale chyba najbardziej odpowiedni :P

Będąc w mojej rodzinnej miejscowości, od ostatniego przyjazdu, mogę się cieszyć teraz także GSM, oprócz UMTS. Jednak jest pewne, ale... Sprawdzając z moją siostrą jakość rozmowy trochę się rozczarowałem. Dzwoniłem z mojej 6220 classic na kartę w 3510i. W obu telach były karty Play. W mojej Nokii miałem 3G, ale w wielu próbach wyszło, że tel "rzuca" się także na 2G ;-) Rozmowa była głośnia i wyraźna, ale strasznie coś "buczało"/"brzęczało", tak jakbym trzymał telefon przy, np. włączonym radiu... Nawet wyście z budynku nic nie pomogło. O dziwo, jak dzwoniłem na inny numer w Play: na telefon 3G, to jakość rozmowy była ogólnie dobra, bez żadnych, niepotrzebnych dzwięków :roll:

Sprawdzałem, tak dla pewności także dzwoniąc z mojej E51, gdzie jest karta Plusika, na siostry SE K550i , także z kartą Polkomtela. Króciutka rozmowa, w tym samym budynku była bez żadnych "zakłóceń" :-D

I teraz moje pytanie: co może być przyczyną takiego "brzęczenia", jakby coś przeszkadzało?! Coś źle skonfigurowali, raczej tylko przy BTS'ie? Czy wpływ, na takie odgłosy, mogłyby by mieć źle "dobrane", sąsiadujące ze sobą kanały? Ale wtedy mielibyśmy zjawisko interferencji i z tego, co mi wiadomo, rozmowa nie doszła by do skutku. Pewnie się mylę, bo nie chce mi się wierzyć, że technicy popełnili by taki "prosty" błąd. Chyba na jakość działania stacji nie ma wpływu, co "pokrywa" anteny, bo przecież i z NodeB musiałoby być coś "nie tak". A chodzi mi o to, że dwuzakresowe trzy anteny i radiolinia wiszą na starym kominie mleczarni. Są już tak osmolone, że prawie czarne, co może i dobrze, bo nie "rzucają" się w oczy :twisted: Sorki za moje teoretyczne pytania ;-) Ale, jak ktoś będzie mógł odpowiedź, co może być przyczyną takich niepożądanych dźwięków, to będę dźwięczny :-D

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#362073  autor: kwistas
 27 wrz 2009, 20:17
Mnie najbardziej irytuje to że telefon przełącza się między 3G a 2G cały czas, a internet nie jest wcale szybszy od tego na EGSM, w Erze przelogowuje się natychmiastowo, nawet sesji internetowej nie przerywając co w Playu jest nagminne. Co do jakości, brzęków innych tego typu pierdół u siebie nie mam jak i na 2G taki i na 3G dobrą jakość, najprawdopodobniej w Twojej okolicy robili stacje jacyś pseudo technicy, a próbowałeś przełączyć ręcznie telefony w Playu na roaming Plusa? Ciekawe czy będzie to samo.

Niestety infrastrukturze Playa dużo brakuje do Ery czy Plusa, ale i tak jest dobrze jak za tą cenę, dzwonić się da, więc jakość jakoś można przeboleć. :-D Do reszty czyli neta i poważniejszych biznesowych spraw karta w Erze służy ;)

#362110  autor: despera
 27 wrz 2009, 22:57
Szalony pisze:Po testach te dwa nodeB zostaly juz chyba na stale wlaczone , niestety tak naprawde nic nie poprawili i szczegolnie stacja w Aleksabdrowie Lodzkim w centrum - w Kosciele ma ustawienia wiazek fatalne - bije w ziemie ze 500metrow od niej w terenie otwartym " ginie " - co ciekawe widac jak na dloni ze stacja nie miala byc " lokalna" gdyz sektory nodeB maja wygenerowane do kilkunastu " sasiadow " - na zrzutach np psc 63 ma ich 17 ale przez zbyt duze ztiltowanie tak naprawde skorzysta tylko z okolo 5 !!! Z gsm jest podobnie 10 metrow od kosciola sygnal -30-40dBm a 500metrow dalej -90-100dBm ... Rece opadaja...

Wniosek to stacja "niedzielna" - pykasz w mecie podczas mszy :D pewnie dogadali się z proboszczem aby zwabić klientele :) - I nie mat się ja mam 450m antena-kom NIC nie przeszkadza i całe 0 3g ery :D - a BOA twierdzi iż tak ma być :D

#362127  autor: McCm
 28 wrz 2009, 07:47
sektory nodeB maja wygenerowane do kilkunastu " sasiadow " - na zrzutach np psc 63 ma ich 17 ale przez zbyt duze ztiltowanie tak naprawde skorzysta tylko z okolo 5
Jak sprawdzić ile stacja ma wygenerowanych sąsiadów?

#362222  autor: rogmaniek
 28 wrz 2009, 17:03
kwistas pisze:Mnie najbardziej irytuje to że telefon przełącza się między 3G a 2G cały czas
Widzę, że masz Sony Ericsson. Według mnie dużo też zależy od telefonu. Jak miałem kartę Play w Samsungu L700, to "trzymał" 3G wręcz do ostatniej kreski :-D Niestety nigdy więcej tej marki, bo prawie wszystkie modele mają fatalną czułość radiową na zasięg :x . Z kolei jak miałem kartę Play w SE G502, to nawet przy maksymalnym zasięgu 3G, telefon bardzo często przelogowywał się do 2G. A to o tyle było denerwujące, że przez, powiedzmy, dwie, trzy sekundy połączenie przychodzące nie było realizowane. Sprawdzałem wielokrotnie ;-) Obecnie w Nokii 6220 classic już takie przełączanie zdarza się znacznie rzadziej. Często dopiero, gdy zasięg 3G spada do jednej czy dwóch kresek na siedem :-D Chociaż oczywiście w Twoim lokalizacji sieć może jest inaczej skonfigurowana ;-) Pozdro!

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#362276  autor: Marens
 28 wrz 2009, 20:06
"Mój" NodeB postanowił się zepsuć, "urwał się" kabel od anteny na jednym sektorze i sobie dynda. Sygnał spadł z -92dBi do -100 - 106dBi a transfery d0 200kbp...
Stacja ma gdzieś z 1.5roku

#362289  autor: McCm
 28 wrz 2009, 21:01
Marens pisze:"Mój" NodeB postanowił się zepsuć, "urwał się" kabel od anteny na jednym sektorze i sobie dynda. Sygnał spadł z -92dBi do -100 - 106dBi a transfery d0 200kbp...
Stacja ma gdzieś z 1.5roku
Ale chyba Play widzi w swoim centrum zarządzania siecią że z daną stacją bazową jest coś nie tak, więc powinien się zając sprawą. Czytałem kiedyś że operator ma bardzo dokładne informacje o każdej stacji, może praktycznie sprawdzić działanie każdego elementu, a wszelkie błędy są odrazu sygnalizowane.

#362381  autor: Marens
 29 wrz 2009, 11:25
Więc czekamy na reakcję :-)

#362474  autor: GutEQ
 29 wrz 2009, 16:40
Marens pisze:Sygnał spadł z -92dBi do -100 - 106dBi a transfery d0 200kbps...
A pisałeś jeszcze przed awarią, żę masz transfery 200 kbps... to spadły czy nie spadły? :-D

A tak serio, to pewnie już poszło zlecenie do utrzymania radiowego i w 1-2 dni ktoś się zjawi, podwykonawcy od radia mają dość wyżyłowane SLA.

#362477  autor: Szalony
 29 wrz 2009, 16:48
McCm pisze:
sektory nodeB maja wygenerowane do kilkunastu " sasiadow " - na zrzutach np psc 63 ma ich 17 ale przez zbyt duze ztiltowanie tak naprawde skorzysta tylko z okolo 5
Jak sprawdzić ile stacja ma wygenerowanych sąsiadów?
W netmonitorze od Noki na s60 test 41.10 widac wszytko w temacie :-) Co do Play i ciaglego przelaczania 2-3g itp to w 90% procentach wina zlej konfiguracji sieci niestety :( Co do awarii bts/nodeB to wcale nie bylbym pewny ze siec " wszystko" ma pod kontrola - u mnie w Plusie i Erze jak cos sie psulo to nawet o tym nie wiedzieli - nawet jak caly nodeB przestal dzialac to Plus o tym nie wiedzial :-D - dopiero jak to zglosilem to po moim telefonie doslownie w 10minut nodeB wlaczyli ... Ja bym dal nawet teze ze przy tych ilosciach stacji operatorom nawet " nie zalezy" na ciaglym monitoringu i dopiero jak klienci zglaszaja problemy to sie przygladaja i naprawiaja :mrgreen:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#362479  autor: Marens
 29 wrz 2009, 16:52
GutEQ pisze:A pisałeś jeszcze przed awarią, żę masz transfery 200 kbps... to spadły czy nie spadły? :-D
Tylko między 20-22, teraz do 200kbps 24/7
Nie zmienia to postaci rzeczy, że z miesiąca na miesiąc jest coraz gorzej.
Obrazek

Obrazek

#362901  autor: tesla
 01 paź 2009, 18:09
Szalony pisze:Co do awarii bts/nodeB to wcale nie bylbym pewny ze siec " wszystko" ma pod kontrola
oj ma, 1/60/24/365 ... każdy moduł stacji, linie radiowe PDH, węzły SDH, BSC, MSC... każdy drop w twoim telefonie, ba każdy handover... wszystko jest analizowane.

Każdy niepracujący moduł, który ma wpływ na ruch abonencki to stracone pieniądze dla operatora.

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#363068  autor: Szalony
 02 paź 2009, 20:01
Tesla to widocznie ja mialem pecha :wink: bo jak u mnie w miescie edge padlo na jednym sektorze bts ,lub calkiem nodeB " sie wylaczyl" to Plus o tym nie wiedzial - ciekawe po jakim czasie sami by sie zorientowali ze cos jest nie tak :-D :?:

[ Dodano: 2009-10-02, 20:09 ]
Jako ciekawostke podam ze mialem przypadek ze pewien nodeB nie zezwalal na transmisje modemow ktore maja hsdpa 7,2mb/s - opcje nizsze ( 3,6 -1,8mb/s) i zwykly umts -dzialaly i dopiero po zgloszeniu to naprawili a bez zgloszenia to czuje ze przez kilka miesiecy albo dluzej tego by nie zauwazyli :wink: Z Era mialem podobnie dopiero po zgloszeniach " naprawili" komunikacje miedzy dwoma bts - wczesniej zrywalo rozmowe - bez zgloszenia po jakim czasie sami by to naprawili :?: :wink:

Era Aleksandrow Lodzki - czesc miasta zasieg zenujacy w budynkach byl przez 10lat - http://szalony2007.republika.pl/era.png . Teraz jest tak - http://img163.imageshack.us/img163/5237 ... ot0100.png Wkoncu :) Widac roznice :)

#363142  autor: darnok
 03 paź 2009, 09:55
Szalony pisze:Tesla to widocznie ja mialem pecha :wink: bo jak u mnie w miescie edge padlo na jednym sektorze bts ,lub calkiem nodeB " sie wylaczyl" to Plus o tym nie wiedzial - ciekawe po jakim czasie sami by sie zorientowali ze cos jest nie tak :-D :?:

Jako ciekawostke podam ze mialem przypadek ze pewien nodeB nie zezwalal na transmisje modemow ktore maja hsdpa 7,2mb/s - opcje nizsze ( 3,6 -1,8mb/s) i zwykly umts -dzialaly i dopiero po zgloszeniu to naprawili a bez zgloszenia to czuje ze przez kilka miesiecy albo dluzej tego by nie zauwazyli :wink: Z Era mialem podobnie dopiero po zgloszeniach " naprawili" komunikacje miedzy dwoma bts - wczesniej zrywalo rozmowe - bez zgloszenia po jakim czasie sami by to naprawili :?: :wink:
Wszystkie opisane przez ciebie "awarie" to jakościówki. One nie powoduja calkowitej niedostepnosci uslug, czy awarii sprzetowej, ktora sie sama raportuje. To sa najtrudniejsze do znalezienia awarie i oczywiscie tworzy sie odpowiednie "filtry" w systemach analizujacych jakosc sieci, ktore staraja sie wychwycic takie nietypowe zachowania celek - jak np. nagle brak w ogole transmisji EDGE albo zwiekszona ilosc zerwanych polaczen. Ale zdecydowanie najlatwiej jest cos takiego wylapac jak sam klient sie poskarzy - jest po prostu najszybciej - bo po kilku zgloszeniach klientow czlowiek sprawdza statystyki sam i jest duzo latwiej zauwazyc nieprawidlowosc.
Niestety zachowan klientow nie da sie super dokladnie odwzorowac algorytmami, bo zdarza sie ze np dana stacja ma bardzo duzy ruch tylko w niektore dni tygodnia lub wrecz tylko godziny i to zmienne. A przez pozostaly czas nikt nie korzysta albo ruch jest znikomy. Stad lepiej dokladniej analizowac zgloszenia klientow niz bazowac tylko na suchych analizach statystyk.

#363329  autor: mariusz9a
 04 paź 2009, 14:51
darnok pisze:Stad lepiej dokladniej analizowac zgloszenia klientow niz bazowac tylko na suchych analizach statystyk.
Dlatego kiedyś w GOP przez prawie pół roku nie działał handover 3G do 2G przy aktywnej transmisji danych. Skarżyłem się wiele razy (zawsze było wszystko ok, ja już z tego zbywania robiłem wszystko z Omnią, wymiana softów, serwis – a serwis patrzył na mnie jak na idiotę bo wszystko działało :-/ ). Dopiero po n-tym zgłoszeniu do BOK nagle zadzwonił do mnie technik z Warszawy, poprosił o wykonanie kilku testów. Po kilku dniach zadzwonił technik już z okręgu katowickiego i umówił się na spotkanie w celu przeprowadzenia pomiarów. Był, przeanalizował zachowanie sieci robiąc kilka testów (w sumie godzinie u mnie był). Następnego dnia rano handover działał i działa do dzisiaj.
To taka moja przygoda co do tych błędów w sieci i ich samo diagnozy.

#363614  autor: kkamilekk
 06 paź 2009, 14:15
nie wiem czy to przypadek ale migrujac z play abonament do play fresh odczulem znaczny spadek jakosci połączeń, szumy itp (dzwoniac do ery) kiedy dzownie do kogos w orange jest ok...

Mitshubishi Truim=>nokia 3310=>nokia 5510=>siemens SL42=>sony cmd-j7=>nokia 7650=>samsung c100=>motorola t720i=>philips 162=>LG u800=>samsung avila=>samsung galaxy 9003 SCL

#363616  autor: Marens
 06 paź 2009, 14:29
Akurat to jest przypadkowe.

#363618  autor: tomko111
 06 paź 2009, 14:44
Przypadek, jakość połączeń w abonamencie nie ma żadnego związku z jakością połączeń w prepaidzie. :wink:

#366361  autor: Marens
 24 paź 2009, 12:14
Jak wygląda sprawa EGSM P4 u Was. Przyznam, że we Wrocławiu poprawiło się.

#366416  autor: Szalony
 24 paź 2009, 18:11
W lodzi Play edge nie powiem dziala ladnie prawie zawsze ponad 20kB/s , jestem jednego ciekawy - kiedy Play udostepni wieksze predkosci niz 1mb/s i hsupa :?: Bo jak za 5lat to ja dziekuje :-D , konczy mi sie umowa w PlayOnline i chyba zrezygnuje - nie wykorzystuje 10gb i powoli predkosci srednie na poziomnie 500kb/s mnie nie zadowalaja :?

• Strona 4 z 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4