• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.

#306000  autor: kowcio
 25 gru 2008, 20:50
Heh, dzisiaj odczułem uroki 3G. Dzisiaj spędziłem dzień u rodziny, w innym domu, gdzie 3G Orange nie jest jakieś świetne, ale zawsze były jedna, dwie kreski. Dzisiaj niestety raz 0, raz 3 :D Musiałem na GSM przełączyć. Natomiast tak to wszystko działało pięknie, dzisiaj też sporo używałem telefonu więc wiem co mówię ;)

Z Play nie korzystałem, ale dzisiaj o 11 włączyłem na wszelki wypadek telefon, spokojnie się zalogował do nadajnika Plusa, nie miałem z tym żadnych problemów. Do teraz jest zalogowany i ma 100% zasięgu ;]

#306024  autor: yagi
 25 gru 2008, 22:24
kowcio pisze:Dzisiaj niestety raz 0, raz 3
Pewnie oddychanie komorki...

Ja znowu mam problem z Ery do Plusa - opoznienia SMSow o 1-2 godzin...

Obrazek

:!: Yagi's Para Para Dekkai Mara Mix (14.09.2010)

#306027  autor: kowcio
 25 gru 2008, 22:40
yagi pisze:kowcio napisał/a:
Dzisiaj niestety raz 0, raz 3

Pewnie oddychanie komorki...
Tak, dzisiaj Samsung L700 pierwszy raz nie wytrzyma jednego dnia przez to :P
yagi pisze:Ja znowu mam problem z Ery do Plusa - opoznienia SMSow o 1-2 godzin...
Ja dzisiaj do Play pisałem - nikt nie odpisał mi na żadnego SMSa. Jak do jutra nie dostanę odpowiedzi, to zadzwonię do tych osób i spytam się uch, o której dostali SMSa, i czy w ogóle. Coś chyba żaden z 4 SMSów do rożnych osób nie dotarł :(

#306096  autor: hans1054
 26 gru 2008, 14:31
witam

opóźnienie w dostarczeniu smsów jest ze strony Orange online około 5min - 40min

INTERNET Beskid Media 1GB/300mb

#306112  autor: tomko111
 26 gru 2008, 17:40
kowcio pisze:Coś chyba żaden z 4 SMSów do rożnych osób nie dotarł
Sprawdź status wiadomości, jak pisze dostarczono to pewnie otrzymali. :)
hans1054 pisze:opóźnienie w dostarczeniu smsów jest ze strony Orange online około 5min - 40min
Przed chwilą wysyłałem SMSa i doszedł w czasie rzeczywistym.. :wink:

#306114  autor: kowcio
 26 gru 2008, 17:50
tomko111 pisze:kowcio napisał/a:
Coś chyba żaden z 4 SMSów do rożnych osób nie dotarł

Sprawdź status wiadomości, jak pisze dostarczono to pewnie otrzymali. :)
Nie korzystam z raportów, one za bardzo są kosztowne dla mojej baterii :P Już wiem. Dostali, ale dużo później ;)
Dzisiaj wszystko pięknie działa, ale w 3G Orange widać ładne oddychanie komórkowe ;) Z resztą jeden jedyny nadajnik na dość dużą ilość mieszkańców robi swoje ;)
Play dzisiaj też pięknie działa u mnie na roamingu Plusa ;)
Dzisiaj tylko dwie pomyłki miałem na stacjonarny ;)

Czyli święta u mnie minęły bardzo dobrze pod tym względem. Zobaczymy, co będzie o północy w Sylwestra :-)

#306120  autor: Gadulski
 26 gru 2008, 18:14
Ja wczoraj miałem problemy z Play w roamingu Plusa... Gdy chciałem się połączyć wskakiwał komunikat "Błąd w połączeniu" i tak kilka razy... Jak zresetowałem telefon to w ogóle nie logował się do Plusa... Co ciekawe zasiegu nie było, ale Cell Info Plusa wskakiwało... Po ok.godzinie i kolejnym restarcie udało się :) i działa (odpukać w niemalowane) :)))
Oczywiście ma możliwosć wykonywania połączeń wychodzących :)

Obrazek

#306122  autor: user_delete10
 26 gru 2008, 18:36
kowcio pisze: Z Play nie korzystałem, ale dzisiaj o 11 włączyłem na wszelki wypadek telefon
Jak pamiętam odkąd jestem na tym forum to miałeś Orange,potem Play krótki czas i znów powrót do pomarańczy.Według twoich avatarów z logami opów tak to wyglądało.Czyżby coś się nie sprawdziło albo silniejszy był sentyment do Orange ;-)? Podobnie u mnie,po zaledwie pól roku dałem sobie spokój z Play,karta u mnie będzie leżeć aż minie jej termin ważności.Nie mam tam po co zaglądać.

Czyli wychodzi na to, że w te święta nikt nie miał z opów idealnie.

#306134  autor: kowcio
 26 gru 2008, 20:15
fenix189, ja Play mam od 16.03.07 r. Orange mam od kilku lat. Z Play na początku korzystałem, później zrezygnowałem z ich usług. Ale karta sim jest cały czas u mnie aktywna, ponieważ jedna osoba ma abo w Play i dzwoni do mnie za darmo na tę kartę. Gdyby nie to, to bym nie miał już Play dawno. Póki co mam 2x Orange + chyba końcówkę abo dostanę (czyli trzeci numer), więcej nie mogę mieć- na zdrowy rozum, musiałbym mieć walizkę na telefony, a mnie więcej niż 2 numery nie są potrzebne... ;) Także Orange mam cały czas i tak szybko nie uwolnię się od tej marki, to jest pewne... ;) Z Play nie będę miał styczności od styczna / lutego przyszłego roku, jak tamta osoba zdecyduje się ponownie na Orange.

#306244  autor: user_delete10
 27 gru 2008, 18:11
Przed chwileczką sobie przeanalizowałem mapkę nadajników GSM tylko wszystkich 3 sieci (z wyłączeniem Play).
Największe obciążenie musiałaby mieć Era,potem Orange i Plus najmniejsze.
Era robi sobie jaja,w mojej bliższej i dalszej okolicy nawet w największych gminach nic nie mają.Najrozsądniej ma Orange wszystko porozstawiane. Plus natomiast robi sobie jaja,ale z innego powodu niż Era.Mają BTSy gdzie popadnie,w byle jakiej dziurze w lesie,skąd sygnał mógłby docierać z większej najbliższej wsi.Rekordy 2 zanotowałem na pewnym pustkowiu: po 3 GSM 900 w wiosce która ma ok.500 ludzi oraz w po 3 w okolicy 3 jeszcze mniej zaludnionych wiosek.To już nie jest ani dbanie o klienta tylko głupota dla mnie.Tam nic nie ma,przecież żadnego przeciążenia być tam nie może.Odludzia na polach i między lasami a Plus jak w mieście się rozkłada.

#306249  autor: mariusz9a
 27 gru 2008, 18:33
fenix189 pisze:Rekordy 2 zanotowałem na pewnym pustkowiu: po 3 GSM 900 w wiosce która ma ok.500 ludzi oraz w po 3 w okolicy 3 jeszcze mniej zaludnionych wiosek.To już nie jest ani dbanie o klienta tylko głupota dla mnie.Tam nic nie ma,przecież żadnego przeciążenia być tam nie może.Odludzia na polach i między lasami a Plus jak w mieście się rozkłada.
Ja bym takich rzeczy na Twoim miejscu nie pisał... Byłeś tam, robiłeś pomiary sygnału? Wisz ile klientów ma tam Plus? Wiesz ile rozmów jest tam prowadzonych rano, w południe, wieczorem, w nocy? Wiesz jakie jest obciążenie transmisją danych? Zapewne nie wiesz bo i niby skąd mógłbyś wiedzieć... Wyciąganie wniosku na podstawie rozłożonych nadajników na google maps to jakaś abstrakcja. Chociaż ukształtowanie topograficzne terenu znasz czy też nie?

Ty myślisz że Polkomtel stawia 10 nadajników obok siebie bo nie ma co z kasa zrobić?

To co powiesz o lotnisku w Katowicach (Pyrzowice) które stoi na odludziu w środku lasu? Polkomtel ma tam aż dwa nodeB stojące obok siebie (inne sieci mają po jednym). Głupota, prawda?

#306251  autor: user_delete10
 27 gru 2008, 18:48
Pyrzowice no to wiadomo,tutaj bym się nie przyczepił.
Ale napisałem o ilości mieszkańców w tej okolicy,nawet 1000 może nie ma.Nie ma żadnych firm,żadnych imprez tam się masowych nie organizuje.Więc komu to tam jest potrzebne,nawet głównej drogi tam nie ma o dużym natężeniu,słowem nic.No chyba, że ta garstka ludzi(gdzie pewnie wśród tego 1000 jest sporo takich co nie mieli nigdy komórki w ręku,bo mają po 70 lat) posiada w rodzinach po 50 aparatów i ssie dane GPRS jak z torrentów. Dziwne to...

#306252  autor: mariusz9a
 27 gru 2008, 18:56
fenix189 pisze:Dziwne to...
Być może topografia terenu to wymusiła. Może jest tam sporo ludzi korzystających z iPlusa. Na pewno jest jakiś powód. Uwierz mi że dla jaj te nadajniki tam nie stoją. Tego możesz być pewny.

Co do Pyrzowic to dla przykładu Orange nadal nie ma tam 3G, chociaż natężenie ruchu tam spore...

#306332  autor: Gadulski
 28 gru 2008, 00:10
Trzeba zwrócić uwagę, że często operatorzy myślą przyszłościowo... Być może na tych słabo zaludnionych terenach z czasem przybędą jakieś zabudowania i zasiedlą się ludzie...
Zwróćcie uwagę na jeden fakt: łatwiej jest najpierw postawić nadajnik (np. strunobetonowy słup) a potem budować np. osiedle niż zrobić to w odwrotnej kolejności ze względów np. na protesty ludzi...

Obrazek

#306473  autor: user_delete10
 28 gru 2008, 18:54
Najbardziej myślą więc w Plusie a najmniej w Erze,ta sieć pod tym względem to nadaje się do publicznego wyśmiania.Obserwując obszary na północ,południe i zachód od Gliwic takie wnioski można wysnuć.

Co do protestów to na 2008 rok to okropne,że ktoś chce protestować.Gdzieś w miastach to już nie rozumiem wcale,prędzej na kresach na wiochach gdzie jeszcze jest jak przed wojną życie.Jak u mnie robili na kominie ciepłowni szkolnej Plusa to były walne zebrania a jak na granicy wsi dali Orange to przeszło bez tematu.

#307271  autor: pager
 01 sty 2009, 09:59
Tuż po północy jak zwykle problem z połączeniem.
Pierwszy telefon jaki byłem w stanie wykonać to godz. 0.45.
A sms-y nie wiem czy dotarły, albo gdzieś błądzą , ponieważ mam włączone raporty doręczeń na TAK, a tu ani śladu ,czy ,,doręczono,, czy ,,oczekuje,,

#307276  autor: Patryk_
 01 sty 2009, 11:18
A 3G dało radę.
Równiutko o północy naszego czasu.
Obrazek

#307280  autor: user_delete9
 01 sty 2009, 12:06
Raport z Poznania:
Era 3G dzialala wzglednie dobrze, srednio 30% polaczen bylo nieudanych, smsy dochodzily od razu. (era-era)
Plus 3G praktycznie przez godzine brak mozliwosci polaczenia lub pojawial sie slowny monit o obciazeniu sieci puszczany z "tasmy" plusa. (plus-plus)
Nie wykonywalem polaczen miedzysieciowych.

#307317  autor: Marens
 01 sty 2009, 16:43
paszczor pisze:pojawial sie slowny monit o obciazeniu sieci puszczany z "tasmy" plusa.
Sieć chwilowo niedostępna, prosimy o kontakt z BOK.

#307333  autor: muchakk
 01 sty 2009, 17:54
Orange w Przemyślu działało znośnie :) cały czas dało się dzwonić tylko czasami występował komunikat "Sieć przeciążona". Równo o 0:00 dało się wykonać połączenie. A smsy zostały wysłane bez żadnego problemu do wszystkich sieci :)

Pozdr.