• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 4 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

#390495  autor: FABIANO
 28 lut 2010, 15:15
Pawrzes pisze:Ogólnie Plus w strefie 4 ma najwięcej nazw miejscowości w CI. Wiele stacji emituje nazwę miejscowości w której się znajdują - nawet maleńkie wsie są w CI.

Plus do 2009 w Warszawie i na Mazowszu na nowych stacjach przez kilka lat w zdecydowanej większości przypadków nie uruchamiał CI na nowych stacjach. W 2009 r. przypomnieli sobie o czymś takim jak Cell Info i nazwy pojawiły się z większości stacji. Na uruchomionych w 2009 już nie zapomnieli też o CI ale nic ono nie wnosi bo to albo "Mazowieckie" albo "WARSZAWA".

[ Dodano: 2010-02-28, 15:16 ]
Standard :-D

[ Dodano: 2010-02-28, 15:17 ]
Gadulski pisze:FABIANO, napisałeś:
Tam miłośnicy badacze wciąż aktualnie badają stacje bazowe (CID LAC Pasma lokalizacje Cell info wg netmonitorów i tych podobne (tech mode....itd cell track czy jak to sie zwie). I te dane wciąż badają aktualnie i idą w net. A ja powiem że te ich netmonitory i te inne w błąd ich wprowadzają. Mało dokładne. CI błędnie im pokazuje X...i to wpuszczają na strony a w rzeczywistości CI inne bo co dzień widzę. Wniosek?...-kiepskie te monitoringi
Muszę Ci powiedzeić, że korzystam z NetMonitora w 3310 i Cell Tracka w 6630 i to jest moje podstawowe źródło BEZBŁĘDNEJ INFORAMCJI... Jeżeli koledzy z Wielkopolski wprowadzają do netu dane, a także Cell Info to raczej dane te są odzwierciedleniem rzeczywistości... Warto też przypomnieć, że Plus gdzieniegdzie stosuje dwie naprzemienne nazwy...

Problemy CZASAMI pojawiają się w odczytach z logów, ale to sporadyczne przypadki :)

Pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-02-28, 15:32 ]
Mam na myśli sieć Orange. Miłośnicy sprawdzający BTS-y( bardzo często tej samej lokalizacji kilka razy w roku po modyfikacji lub ot tak sobie) podawają to co wykazało na strony neta. I podam taki przykład. BTS w Drawskim Młynie gm.Drawsko. Klka razy w 2009r były wpisy na net tejże stacji. I wg tego kogoś CI z trzech sektorów sieje DRAWSKO. No to pojechałem kilka razy tam (to kilka kiloketrów dalej) i co się okazało? Z jednego z sektorów sieje CI KRZYZ WIELKOPOLSKI-obszedłem BTS-a dookoła. Jeśli by siało z samego Krzyża zasięg by był słaby a był niezmiennie 5/5. I tak za każdy raz ktoś żle podawał-popsuł może mu sie sprzęt hi hi. Aż tu nagle pewnego dnia patrze w necie...JEST PRAWIDŁOWO (jakiś miesiąc temu) a przez rok był błąd ! I co Ty na to;)?.....POZDR

#391575  autor: Gadulski
 06 mar 2010, 09:00
FABIANO, weź jeszcze pod uwagę fakt, iż sam operator mógł wprowadzić zmiany w emisji Cell Info... Błędy się zdarzają - nawet najlepszym... Wszystko też zależy kto jak przy badaniu stacji bazowych traktuje Cell Info.. Jeżeli dla jednych najważniejsze są dane stacji (LAC, CID, zasieg itp.), a Cell Info traktuje jako inf. uzupełniającą to takie błędy czasem mogą sie zdarzać... Dla mnie dane stacji są tak samo ważne jak Cell Info...
Na początku biegałem ( :mrgreen: ) z Nokią 3210 i 3310 i NetMonitorem. Przy pomocy testu 17 filtrowałem zasięg dokładnie z jednej celi i czekałem na Cell Info - w ten sposób nie mogło być mowy o jakiejkolwiek pomyłce... Dobrze jest też wtedy ustawić sobie wiadmości sieciowe z kanału 50... Teraz pracuje na Cell Tracku, jest jeszcze łatwiej i jakiekolwiek pomyłki przy UWAŻNEJ obserwacji są wykluczone...
Pozdrawiam.

Obrazek

#391594  autor: FABIANO
 06 mar 2010, 10:27
Przydał by mi się taki cell track ale mam tylko SE k800 i nic :( ...

[ Dodano: 2010-03-08, 07:06 ]
Widzę że w Wielkopolsce na wielu BTS-ach widnieje Cell info inne niż nazwa województwa. Jednak w takich miasteczkach jak Lipno czy Krobia CI bezsensowne "Wielkopolska"..

[ Dodano: 2010-03-08, 07:27 ]
CI w tej sieci powinno wyglądać tak-gmina na której stoi BTS takie CI. A teraz jest bałagan. Miasteczka gminne sieją "Wielkopolska" a wioski po kilkuset mieszkańców są na wyświetlaczach..juz nie chodzi o jakies dokładne CI jak w Erze ale chociażby na podstawie gmin. Ciekawe czy meil do bok by cos dał

#391959  autor: Gadulski
 08 mar 2010, 11:49
FABIANO,
Ciekawe czy meil do bok by cos dał
Spróbuj, a przekonasz się sam :)

Obrazek

#391966  autor: FABIANO
 08 mar 2010, 12:35
Czy za Twym wpisem "spróbuj a przekonasz sie sam" kryje sie odpowiedź że nie ma sensu dzwonic?B-)

#391987  autor: joxar1
 08 mar 2010, 15:12
Niekoniecznie. Napisz, to zobaczysz. Mi odpowiedzieli i poprawili, czym byłem mile zaskoczony.

#391990  autor: FABIANO
 08 mar 2010, 15:25
joxar1 pisze:Niekoniecznie. Napisz, to zobaczysz. Mi odpowiedzieli i poprawili, czym byłem mile zaskoczony.

[ Dodano: 2010-03-08, 15:26 ]
Joxar a jakie bylo wcześniej Cell info przed zmianą a jakie po zmianie?

#391994  autor: joxar1
 08 mar 2010, 15:40
Przed zmianą było 'Sianorzety', a po zmianie na prawidłowe 'Sianozety'

#392013  autor: FABIANO
 08 mar 2010, 16:51
Tak ale to byl błąd w pisowni a mi chodzi o ich typ CI.:)

#392018  autor: joxar1
 08 mar 2010, 17:04
I tak napisz, co ci szkodzi?
FABIANO pisze:CI w tej sieci powinno wyglądać tak-gmina na której stoi BTS takie CI.
Broń Boże! Miejscowości, a nie gminy. Nie chcę mieć powielania Orange. Dobrze jest (u nas), jak jest: miejscowości. I tak powinno zostać i być rozszerzane, żeby zniknęły te ogólne nazwy.

#392060  autor: FABIANO
 08 mar 2010, 20:08
joxar1 pisze:I tak napisz, co ci szkodzi?
FABIANO pisze:CI w tej sieci powinno wyglądać tak-gmina na której stoi BTS takie CI.
Broń Boże! Miejscowości, a nie gminy. Nie chcę mieć powielania Orange. Dobrze jest (u nas), jak jest: miejscowości. I tak powinno zostać i być rozszerzane, żeby zniknęły te ogólne nazwy.

[ Dodano: 2010-03-08, 20:17 ]
Dlaczego mówisz broń Boże? :| ..wolisz Cell info typu "Wielkopolska", "Lubuskie"? Po co Tobie informacja w jakim województwie się znajdujesz :?: to już lepiej gminę przynajmniej coś się zmienia na wyswietlaczu a tak jakieś marne "Wielkopolska" lub wskoczy nazwa wioski np "Siedlisko" które i tak nic Ci nie mówi. eWENTUALNIE ROZWINĄĆ TAK JAK WSPOMNIAŁEŚ....to by odpowiadało :wink:

#392255  autor: joxar1
 09 mar 2010, 19:59
Gmina mi nie odpowiada, bo mogę być gdziekolwiek w tej gminie, a co mi da info co to za gmina jeśli będę potrzebował dokładniejszej lokalizacji? O CI pokroju 'KUJ-POM' już nie wspominam, bo szkoda klawiatury.

#392297  autor: FABIANO
 09 mar 2010, 22:03
no a właśnie KUJ-POM tylko w Plusie. Nie chcesz nazwy gmin to masz nazwy województw "KUJ-POM". Super....przejedziesz 100 km nadal "KUJ-POM" no super...niech dadzą ogólnie POLSKA i też wiesz gdzie jesteś :mrgreen:...Plusssss

#392312  autor: joxar1
 09 mar 2010, 23:08
Wiesz, wydaje mi się, że jakby ich tak pomęczyć (im więcej osób tym lepiej) to dla świętego spokoju usunęliby nazwy województw na rzecz miejscowości

#392315  autor: FABIANO
 09 mar 2010, 23:26
Też mi się tak wydaje....spora grupa osób wysyłając e-meile jednocześnie w końcu zmusiła by ich do poprawy cell info bez nazw województw...

#392331  autor: ezaq
 10 mar 2010, 00:56
Kilka takich dziwnych Cell Info z Plusa jakie złapałem:

"Rawa Mazow." oraz "Rawa Maz." - 2 różne skróty. Jakby nie można było dać pełnej nazwy, zwłaszcza, że cała liczy poniżej 16 znaków, do których niektóre telefony ograniczają wyświetlane CI na pulpicie.

Chyba nikt wcześniej na to nie zwrócił uwagi, ale czasami zdarzają się w Cell Info znaki spacji w nazwach... jednowyrazowych. Jedna, dwie, a nawet trzy spacje. Przed i po nazwie. Niemal w każdej możliwej kombinacji ;-) Przykłady (specjalnie w kodzie, aby owe znaki spacji było wyraźnie widać):
Kod: Zaznacz cały
"   Lask   "
"   Lodz"
"   Lodz   "
" Wroclaw  "
" Lodzkie"

#392343  autor: joxar1
 10 mar 2010, 09:00
FABIANO pisze:Też mi się tak wydaje....spora grupa osób wysyłając e-meile jednocześnie w końcu zmusiła by ich do poprawy cell info bez nazw województw...
Może nie jednocześnie, ale po kilka maili dziennie przez jakiś okres czasu.
ezaq pisze:"Rawa Mazow." oraz "Rawa Maz." - 2 różne skróty. Jakby nie można było dać pełnej nazwy, zwłaszcza, że cała liczy poniżej 16 znaków, do których niektóre telefony ograniczają wyświetlane CI na pulpicie.
Plus jest chyba liderem w stosowaniu przedziwnych i absurdalnych skrótów, tu kolejny przykład: przytoczony tu już kiedyś przez kogoś (o ile mnie pamięć nie myli:P) Lewin Brzes. Jakby nie mogli napisać nazwy do końca. Dwa znaki by ich chyba nie zbawiły.

ezaq pisze:Chyba nikt wcześniej na to nie zwrócił uwagi, ale czasami zdarzają się w Cell Info znaki spacji w nazwach... jednowyrazowych. Jedna, dwie, a nawet trzy spacje.
U mnie trudno to wyłapać, bo Sony Ericssony wyświetlają nazwę bezpośrednio pod operatorem.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2010, 17:05 przez joxar1, łącznie zmieniany 1 raz.

#392344  autor: rogmaniek
 10 mar 2010, 09:05
ezaq pisze:Chyba nikt wcześniej na to nie zwrócił uwagi, ale czasami zdarzają się w Cell Info znaki spacji w nazwach... jednowyrazowych. Jedna, dwie, a nawet trzy spacje. Przed i po nazwie. Niemal w każdej możliwej kombinacji ;-) Przykłady (specjalnie w kodzie, aby owe znaki spacji było wyraźnie widać):
Cóż zwróciłem na to uwagę, choćby w Poznaniu, ale po prostu o tym nie pisałem :-D Swoją drogą, to dopiero ktoś "mądry" inaczej musiał wklepywać nazwę, aby było po spacji. Dlatego np. na Nokii 3510i nazwa Poznań nie jest na środku ekranu. Na szczęście ta kwestia dotyczy pewnie tylko kilku stacji, a może tylko jednej. Nawet nie pamiętam której, bo teraz w E51 bawię się Cell Track'iem :P

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#392349  autor: FABIANO
 10 mar 2010, 10:10
Czasem to zależy od modelu telefonu. Widziałem cell info "Boruja Kosc."............ale widziałem też pełne nazwy np "Izbica Kujawska" :P ...W Środzie Wielkopolskiej CI "Sroda Wlkp" :-) ...ale w miasteczku Krzyż Wielkopolski było "Krzyz". Ale jaki Krzyż? Przecież w kraju może być kilka :? ...jednak lepsze to niż "Wielkopolska" które np sieje do dzisiaj w miejscowości Rosko :( .Tu technicy pewnie mieli problem co wklepać gdyż miejscowość leży na trasie przelotowej. 10km na zachód -Wieleń, 15km na wschód-Czarnków. Przecież mogli wklepać po prostu Rosko i po zawodach ;-) ...

#392419  autor: joxar1
 10 mar 2010, 17:15
rogmaniek pisze: (...)bawię się Cell Track'iem :P
Szczęściarz. Gdyby był na J2ME... I jeszcze coś do robienia screenów bez użycia komputera...
FABIANO pisze:Przecież mogli wklepać po prostu Rosko i po zawodach ;-) ...
Ale im się nie chciało:P
  • Strona 4 z 19
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
  • 1
  • 2
  • 3