• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 300 z 1158
  • 1
  • 298
  • 299
  • 300
  • 301
  • 302
  • 1158
 #813154  autor: bed
 20 lip 2015, 20:16
Przydałoby się, żeby miał prędkość +/- 10% większą od 70 Mb/s, bo równie dobrze może wyjść na wierzch błąd pomiaru. Z tym, że to już szczegóły.
 #813191  autor: Mixiorek
 20 lip 2015, 23:46
Chyba miała miejsce aktualizacja mapy zasięgu LTE Orange. Chyba bo ja ją widzę do połowy a raczej otwiera mi się do połowy :-) ktoś jeszcze zerknie?

Pięknie można porównać miasta, które doszły. Wystarczy zerkać na mapę TMobile i Orange ;)
Sporo nowości LTE.

P.s.
Data nadal stara - 30.04

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #813295  autor: kozien70
 21 lip 2015, 21:06
pawelec2225 pisze:
kozien70 pisze: EDIT: "netmonitor prawdę ci powie..."
Łączę się do stacji 2km dalej. Wniosek: stacja "za oknem" nie pracuje/ma awarię czy coś.
albo będą ją demontować :twisted:
Spacedust pisze:
kozien70 pisze:EDIT: Speedtest w LTE spadł z 30-40Mbit (od "zawsze" to był stabilny wynik) do 12-13...
Teraz będziesz tak miał ciągle ;)

Naprawili, wszystko wróciło do normy :) I siła sygnału i prędkość transmisji. Dzisiejszy speedtest, karta Orange prepaid LTE:

Obrazek
 #813336  autor: Halset
 21 lip 2015, 23:18
@inżynier
Czy coś Ci wiadomo, czy N! będzie po skończonym przeobrażeniu GSM1800 na LTE również poszerzał U900?

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #813427  autor: Mixiorek
 22 lip 2015, 16:34
Orange naprawiło mapę zasięgu. Jeszcze tylko korekta daty aktualizacji, zawsze o tym zapominają ;)
LTE wygląda coraz lepiej. Oby takie tempo było utrzymane od końca roku. Każde miasto powiatowe powinno mieć LTE.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #813439  autor: Halset
 22 lip 2015, 17:49
Kto ma Orange :)? Znajomi "krzyczą", że Orange się za konfigurację porządnie wziął i ponoć w wielu miejscach działa lepiej. Chyba ostatni test jakości, gdzie spadli za Play spowodował pospolite ruszenie u pomarańczowych :)
Czy Ci co mają a narzekali na O mogą sprawdzić, lub śledzić te zmiany, ponoć pozytywne?

#813443  autor: p2225
 22 lip 2015, 18:17
hmm może to przygotowania do HD Voice z Play i T-mobile? Położyli dodatkowe łącza i jakość rozmów skoczyła tak jak Play w roamingu T w okolicach marca. Orange jak widać nie próżnuje. Kto wie, może do końca roku trzej operatorzy już będą mieli HDV między sobą? :)

W Orange (nie w Play w roamingu O) handover nadal straszny. Pół słowa wycina. Komunikaty o złym numerze telefonu itp. były w HD Voice?

@Halset
badania jakości były stosunkowo niedawno, żeby mogli cokolwiek zrobić w konfiguracji. No chyba, że przy okazji aktualizacji do 15Mhz w LTE coś poprawili u siebie w 3G i 2G, ale musiało być to dużo wcześniej przed testami.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #813446  autor: Eryk42
 22 lip 2015, 18:36
Ja w Orange zauwazyłem dziwna tendencję. Zgłaszam im uwagi odnosnie zasiegu w danym miejscu. Orange odpowiada, że tam wszystko spoko działa i nic nie będa w najbliszym czasie tam zmieniac. Mija jakis czas i nagle się poprawia. Magia normalnie xD
 #813447  autor: Halset
 22 lip 2015, 19:00
Eryk42 pisze:Ja w Orange zauwazyłem dziwna tendencję. Zgłaszam im uwagi odnosnie zasiegu w danym miejscu. Orange odpowiada, że tam wszystko spoko działa i nic nie będa w najbliszym czasie tam zmieniac. Mija jakis czas i nagle się poprawia. Magia normalnie xD
Norma w tej sieci. Jak testowałem ich sieć na nju mówiłem, że w domu mi nie działa i zrywa połączenia. Oni, że zasięg u mnie w domu jest. Zacząłem opisywać, że leży u nich konfiguracja - oni, że zasięg jest. Itd :) Do dzisiaj nie działa ale u mojej matki przez pół roku po modernizacji była kaszana a oni mówili,że wszystko ok. Po pół roku - eureka, wszystko działa jak powinno :)
Ja mam na sztywno roaming Orange i musze przyznać, że ostatnio poprawił się zasięg. Dodatkowo rozmowy są w bardzo dobrej jakości.
Zasięg zawsze był. W teorii i nawet w praktyce zasięg Orange i TM jest prawie taki sam.
Jakość połączeń po 3G również dobrze działała po modernizacji a po włączeniu Hdvoice jeszcze lepiej (pomijam początki gdy działało to jak syntezator mowy :-D )
Problem się pojawiał na terenach niezabudowanych. Przed N! ich wyżyłowane GSM1800 można było porównać do CBRadio. Po modernizacji - zasięg wzrósł przez GSM900 ale nadal jakość niewiele była lepsza. bo ich 2G po prostu było zapchane. Nie wiem jak działało po włączeniu HDvoice, ponieważ nie miałem odpowiedniej słuchawki i do dzisiaj nie mam. Raz tylko rozmawiałem w mieście z kolegi Lumii i było całkiem ok. Ale w mieście odciąża DCS oraz...U2100.

Orange poza typowymi wadami N! czyli wyżołowane u2100 miał problemy z jakością właśnie 2G i bardzo słabą optymalizacją. Po modernizacji w Trójmieście to TM chodziło masakrycznie a Orange jako tako. Obecnie Orange nadal jako tako a TM bardzo szybko się poprawiło i działa bardzo dobrze i to praktycznie w całej Polsce (poza wiadomo wyjątkami).
W miastach i nie tylko w Trójmieście leży po prostu optymalizacja u pomarańczowych a polega na handoverach. Przetestowane na kilku słuchawkach, kartę SIM chyba z dwa razy wymieniałem w BOK - po prostu ciągle zrywało jak tylko się U2100 kończyło.
Na trasach poza miastami niewiele lepiej. Jak się wbił w GSM od razu, to szło gadać ale w nie najlepszej jakości. Jak przeskoczył w U900 to gadałeś do najbliższego kolejnego nadajnika gdzie było koniec rozmowy.
Przypominało to czasy Play za czasów Plusa z tym, że nie dostawałeś smsów o tym, że ktoś się do Ciebie próbował dodzwonić.

I data w Orange mnie wkurzała. YT często zamulony oraz zrywanie sesji.
W Orange (nie w Play w roamingu O) handover nadal straszny. Pół słowa wycina. Komunikaty o złym numerze telefonu itp. były w HD Voice?
No właśnie, Zastanawiam się czy kiedyś oni to w końcu naprawią. :roll: Tak było już za czasów Idei i nadal mają twarde handovery. Na razie się nie zapowiada. Inni potrafią, oni nie. Oczywiście czasami się zdarzy miękki jak w innych sieciach
@Halset
badania jakości były stosunkowo niedawno, żeby mogli cokolwiek zrobić w konfiguracji. No chyba, że przy okazji aktualizacji do 15Mhz w LTE coś poprawili u siebie w 3G i 2G, ale musiało być to dużo wcześniej przed testami.
To był żart :)
Jak tak dalej pójdzie to lyder technologiczny, który dzisiaj czuje oddech Play spadnie jakością na sam dół. Orange jak w końcu usunie swoje wady, czyli twarde handovery, jakość na 2G oraz w końcu dobrze sieć skonfiguruje ma szansę wskoczyć jakościowo o dwie ligi wyżej, wyprzedzając nie tylko Play ale Plus. Ale czy to tylko marzenia :)?

#813478  autor: Dodo84
 22 lip 2015, 21:19
u mnie po dodaniu do nadajników LTE spadł dosyć drastycznie zasięg UMTS900 od NetWorks! ( o około 5-10dBm). Zastanawiam się nad tym czy mogę zgłosić taką sytuację do BOK Playa ( jestem klientem playa). Telefon zaczyna mi "świrować", raz loguje się do bardzo słabego play (111dBm- 113dBm) by potem zrzucić do t-mobile by po chwili telefon zalogował się do plusa i tak w kółko. Po ustawieniu na sztywno t-mobile w domu co jakiś czas wyświetla mi komunikat " wybrana sieć jest niedostępna", tego nigdy wcześniej nie było. Telefon używam w trybie tylko 3g ( głównie dla internetu i dla HD Voice jak tel znajdzie się w zasięgu play), więc nie mówcie mi żebym przestawił na tylko GSM.

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #813485  autor: Halset
 22 lip 2015, 21:27
Nic Ci nie da pisanie do Play bo dostaniesz odpowiedź, że za działanie TM nie odpowiadają.
Weź kup kartę w kiosku - starter za 5zł w TM, wykonaj kilka połączeń aby zarejestrować w sieci swoje ślady a potem reklamuj jako klient TM podając konkretne rozmowy o konkretnej godzinie na konkretny numer. Jak również zaznaczaj zerwane sesje netowe.
Mając dowody w postaci zanotowanych przypadków najlepiej nasmaruj do [email protected] maila z opisem zachowań sieci. Telefonicznie to nic nie załatwisz.
Ale zanim to zrobisz poczekaj jeszcze z kilka dni bo może to tylko przejściowe skoro dłubią w całej w Polsce w DCS w sprawie LTE
Pzdr

#813486  autor: Dodo84
 22 lip 2015, 21:32
Chyba tak będzie trzeba zrobić, skoro play od 5 lat nie kwapi się by postawić nadajnika. Dzięki
Pozdro.

https://www.speedtest.net/result/a/9816264223.png
LTE 800+1800+2100+2600

https://www.speedtest.net/result/a/10179036140.png
LTE+ 5G 3500
 #813497  autor: cyanoone
 22 lip 2015, 22:00
Halset pisze:Nic Ci nie da pisanie do Play bo dostaniesz odpowiedź, że za działanie TM nie odpowiadają.
Przy okazji odblokowania zasięgu Orange pytałem gościa o problemy z Networks. Powiedziano mi, żeby zgłosić to operatorowi na którego infrze jest problem.
Dodo84 pisze: Telefon zaczyna mi "świrować", raz loguje się do bardzo słabego play (111dBm- 113dBm) by potem zrzucić do t-mobile by po chwili telefon zalogował się do plusa i tak w kółko
Nie lepiej ustawić sztywnego Plusa/Aero2?

Plus-->Play (2015) -->Plus (2018)
Klucz-->Orange-->Lajt (2017)
 #813502  autor: Halset
 22 lip 2015, 22:27
Z tym, że N! to co innego jak Play. N! nie jest "WSPÓLNE", każda sieć czyli TM i O odpowiada za siebie. P4 nie odpowiada za działanie sieci TM. Równie dobrze N! może zawinąć stamtąd nadajnik i nic do tego sieci P4.
Nie lepiej ustawić sztywnego Plusa/Aero2?
A będzie trzymał, tym bardziej,że kolega pisał o szczątkowym Play? Mi nawet na sztywno ustawionym Plusie działało jak na automacie.....

#813555  autor: Halset
 23 lip 2015, 11:28
Niestety wprowadziłem Was w błąd. Na automacie w Play wraca do P4. W ręcznym sztywnym - faktycznie siedzi na Plusie. A co jeśli zasięg się skończy w Plusie? Wraca do P4 a potem do Plusa czy jak wróci do P4 albo TM, tam już zostaje?

Wracając do tematu. Jeżeli macie możliwość śledzić poczynania Orange w sprawie lepszej jakości miło by było jak byście co jakiś czas na ten temat napisali kilka zdań :)
Największe wady wypisałem sieci pomarańczowych i można mieć z tego tytułu jakieś wytyczne :)

Pozdrawiam :) Czas na urlop :P

• Strona 300 z 1158
  • 1
  • 298
  • 299
  • 300
  • 301
  • 302
  • 1158
  • 1
  • 298