- Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
janekt, mógł byś sprawdzić jak działa u900 w Toruniu o ile jest dostępne, ogólnie dobra wiadomość 

w Toruniu Play nie nadaje na 900 ???
To muszę to sprawdzić zaraz normalnie ;d
E51 + fieldTest i Nokia mi się zalogowała na 900 BTS Toruń ul Chabrowa 22.
Przynajmniej u mnie w Pigzy, zreszta łapie ich pare po 900 mhz zasieg słaby, połaczenie sms przełącza na 1800 po powrocie z 1800 roaming Plusa ;D
To muszę to sprawdzić zaraz normalnie ;d
E51 + fieldTest i Nokia mi się zalogowała na 900 BTS Toruń ul Chabrowa 22.
Przynajmniej u mnie w Pigzy, zreszta łapie ich pare po 900 mhz zasieg słaby, połaczenie sms przełącza na 1800 po powrocie z 1800 roaming Plusa ;D
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2013, 19:15 przez hamerpl, łącznie zmieniany 2 razy.
W Toruniu UMTS-900 mają tylko (na razie) Plus i Play. Nie ma Play'a na GSM-900. Sprawdzone nadajniki na Bema i Moniuszki, a więc centrum miasta. Są tam od dawna pozwolenia na to pasmo. BTSy są sprawne, bo GSM-1800 działają, zgodnie z pozwoleniami.
Ostatnio zmieniony 28 wrz 2013, 19:54 przez janekt, łącznie zmieniany 2 razy.
JanekT
BTS ul Świętego Antoniego działa 900 tak samo ul Chabrowa tez 900 działa.janekt pisze:W Toruniu UMTS-900 mają tylko (na razie) Plus i Play. Nie ma Play'a na GSM-900. Sprawdzone nadajniki na Bema i Moniuszki, a więc centrum miasta. Są tam od dawna pozwolenia na to pasmo. BTSy są sprawne, bo GSM-1800 działają, zgodnie z pozwoleniami.
1800 również tam działa, więc może faktycznie wyłączyli do testów Centrum.
Wróciłem do domu bo teściowa wysłała do sklepu tylko do Torunia, jutro będę ruszał dalej to CellTrackiem + FieldTestem sprawdzę.
Widzisz oni coś robią niedobrego, wg mnie w Październiku ruszy start Roamingu z T-Mobile.
Ja mówię, jak w Top-net-info zaznaczę tylko GSM-900, to wyświetla mi tylko W3. Modem mam sprawny, jak widać pasmo obsługuje (Huawei e173s-2), bo tego ZTE nie mogę odpalić w tym programie. Na mur-beton na Bema nie działa, to samo z SLRem na Moniuszki. Co do tego pierwszego nie mam wątpliwości, to w tym drugim przypadku pomaga wskaźnik siły sygnału. W linii prostej mam do tej wieży jakieś 500-600 metrów, na Bema- niecałe 500.
Lista nadajników GSM-900 Play'a w Toruniu:
[hide]Chabrowa 22- działa
Długa 25
Grudziądzka 159
Św. Józefa *Kościół*
Szosa Bydgoska 52
Gagarina 36
Fałata *Biedronka*
Fałata 21
Bema 128- nie działa
Moniuszki *SLR*- nie działa
Starotoruńska *Towimor*
Mazowiecka 52
MCS 55
Nad Strugą 7
Chrzanowskiego 2
Wyszyńskiego 7
Buszczyńskich 2
Jodłowa
Targowa 22
Batorego 46/52
Młodzieżowa 31
Szosa Chełmińska 26
Szosa Chełmińska/Bema
Wola Zamkowa 16
Wały Sikorskiego 14
Dwernickiego 52
Łódzka 17
Hallera 79
Okólna 7A
Kluczyki *Wieża ciśnień*[/hide]
Ciekawe ile z tego działa.
@hamerpl- Dzisiaj chciałem zalogować kartę Play'a do T-Mobile- a gdzie tam, nie da się!
Na Świętego Antoniego nie ma nadajnika na GSM-900
.
Jest UMTS-2100, GSM-1800 i LTE-1800. Najbliższy nadajnik na to pasmo na Długiej.
[ Dodano: 2013-09-28, 23:34 ]
Dzisiaj internet coś taki niestabilny-raz wolniej, raz szybciej. Sygnał: -89 dBm.

I, jak na razie, najniższy ping:

Lista nadajników GSM-900 Play'a w Toruniu:
[hide]Chabrowa 22- działa
Długa 25
Grudziądzka 159
Św. Józefa *Kościół*
Szosa Bydgoska 52
Gagarina 36
Fałata *Biedronka*
Fałata 21
Bema 128- nie działa
Moniuszki *SLR*- nie działa
Starotoruńska *Towimor*
Mazowiecka 52
MCS 55
Nad Strugą 7
Chrzanowskiego 2
Wyszyńskiego 7
Buszczyńskich 2
Jodłowa
Targowa 22
Batorego 46/52
Młodzieżowa 31
Szosa Chełmińska 26
Szosa Chełmińska/Bema
Wola Zamkowa 16
Wały Sikorskiego 14
Dwernickiego 52
Łódzka 17
Hallera 79
Okólna 7A
Kluczyki *Wieża ciśnień*[/hide]
Ciekawe ile z tego działa.
@hamerpl- Dzisiaj chciałem zalogować kartę Play'a do T-Mobile- a gdzie tam, nie da się!
Na Świętego Antoniego nie ma nadajnika na GSM-900

Jest UMTS-2100, GSM-1800 i LTE-1800. Najbliższy nadajnik na to pasmo na Długiej.
[ Dodano: 2013-09-28, 23:34 ]
Dzisiaj internet coś taki niestabilny-raz wolniej, raz szybciej. Sygnał: -89 dBm.

I, jak na razie, najniższy ping:

JanekT
Taa. Bo ci potrzeba w mieście aż taki zasięg.pakierhakierxd pisze:Nie wierzę w możliwość wyłączenia gsm 900,te pasmo daje większy zasięg niż 1800 .
No i bardzo dobrze. Niech GSM leci do 1800, a 900 niech idzie w 100% do 3G. W końcu największy ruch GSM jest w miastach bo widać bo braku stacji GSM 900 Playa poza nimi.janekt pisze:No to uwierzcie, w Toruniu Play nie nadaje na GSM-900.![]()
Jest więcej kanałów do dzielenia. Temu łatwiej.alkonauta pisze:Czy to znaczy ze LTE z GSM1800 sie mniej gryzie i latwiej jest taka siec postawic niz gsm900 i umts900?

Gdzieniegdzie Playa wpuszcza do nowego 3G 900 od Orange. Wtedy widać na wyświetlaczu PLAY (Orange).
Tak jeszcze a'propo LTE Play'a. Dla porównania HSPA+DC w wykonaniu T-Mobile'a, siła sygnału -73 dBm.
Dodam, że nie mam jeszcze UMTS-900, ale NetWorks! był w marcu/kwietniu. Orange- mniej więcej tak samo, tylko, że obie prędkości niższe. Ta sama technologia co powyżej.

Dodam, że nie mam jeszcze UMTS-900, ale NetWorks! był w marcu/kwietniu. Orange- mniej więcej tak samo, tylko, że obie prędkości niższe. Ta sama technologia co powyżej.

JanekT
@ja.michal: Nie wydaje mi się, żeby likwidacja 25 kanałów GSM 900 i zastąpienie ich taką samą liczbą kanałów GSM 1800 to było "bardzo dobrze". 25 kanałów w mieście to zdecydowanie za mało. No chyba, że tak zagęszczą sieć, że z każdej stacji U 2100 będzie też GSM 1800 to może będzie to działać lepiej niż obecne G900. Szczerze to miałem nadzieję, że G1800 będzie tylko po to, żeby odetkać zatkane G900, a nie po to żeby je zastąpić. Jakość sieci na tym wcale nie zyska, będą jaja z przełączaniem między U900 a U2100, a przy gęstej siatce stacji U2100 w dużych miastach jest wystarczające.
GSM 1800 przy pokryciu jak U2100 (każda stacja) w miastach dużych bez problemu wystarczy.
Poznań. W lokalizacji Szczanieckiej E zdemontowano radiolinię i zastąpiono ją światłowodem.
Dobry humor podstawą dnia.
Słuchajcie dziś porobiłem parę screenów E51 z FieldTestem i obserwowałem swoją N8 która mam w Virgin Mobile i jakoś tak dziwnie, bo N8 po wjechaniu do Torunia podłączyła się pod Playa po wykonaniu połączenie wskoczył roaming Plusa (mam numer przeniesiony i loguje się do Solorza) ale później już ciągle siedział w Play'u (może telefon się uczy zachowania sieci jakoś kit wie) nawet jak były wykonywane połączenia głosowe + data.Andrzej24 pisze:Ciekawe czy to jest tylko chwilowe czy może Play będzie wycofywać się z GSM 900hamerpl pisze:Potwierdzam w Toruniu nie działa GSM 900 Mhz, BTS na ul Chabrowej wczoraj nadawał po 900 Antoniego też a dziś w Toruniu. Play nadaje tylko 1800 mhz.
Pozdrawiam.
GSM 1800 - może oni chcą sprawdzić obciążenie 1800 też? Bo w sumie co każdemu się przełączyło na Play'owe 1800. bo chyba to nie było im na rękę rezygnować z 900 a obciążać 1800.... Dziwne testy robia ;D

Normalnie a jak ustawie tylko 900 i sieć ręcznie na Play to E51 leci pasmo po koleji i nic nie znajduje żeby podłączyć do Playa.
Ale tutaj za Toruniem w Pigży to normalnie 900 działa.

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2013, 21:14 przez hamerpl, łącznie zmieniany 1 raz.