• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 29 z 99
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 99

#397244  autor: Gadulski
 05 kwie 2010, 09:10
Cell Info w Erze jest nie tylko dokładne, ale i aktualne :)
Z początkiem roku nastąpiła zmiana gminy. Zamiast gminy Święta Katarzyna pojawiła się gmina Siechnice. Wraz ze zmianą gmin, zmieniło się Cell Info:

Obrazek

Obrazek

Brawo Era :)

Obrazek

#397254  autor: FABIANO
 05 kwie 2010, 10:12
Brawo Era...jedyny minusik to te braki chwilowe w dużych miastach (czytałem tu o Bielsku Białej,sam też widziałem w Poznaniu)...POZDRAWIAM :-)

#397263  autor: rogmaniek
 05 kwie 2010, 10:48
Gadulski pisze:Cell Info w Erze jest nie tylko dokładne, ale i aktualne
Jak wiesz, bardzo chwalę CI Eruni, ale znów nie jest takie zawsze dokładne, jak wiemy...

To może, skoro ktoś "tajemniczy" przekazuje prośby/propozycję użytkowników tego forum, do odpowiedniego "działu", też mam prośbę. Stara stacja, CID: 4020 (1,2.3), na ul. Wojska Polskiego 6 ma CI z jednego sektora dość nieaktualne. CI, to: Akademia Rolnicza, z tym, że od ok. dwóch lat, ta Uczelnia oficjalnie nazywa się Uniwersytet Przyrodniczy. Także może specjaliści zajmą się zmianą CI z tego sektora, bo pozostałe dwa emitują prawidłową nazwę dzielnicy: Solacz, gdzie jest piękny Park Sołacki :-D Co ciekawe ta stacja ma anteny w układzie space diversity, czyli zapewne jeden sektor tworzą dwie anteny i raczej każda emituje CI?! Oczywiście to BTS działający tylko w paśmie 900Mhz'ów.

Nie zgłaszałem tego PTC, bo jak wiecie nie mam u nich już żadnego tela (dwa numery przeniesione), to mogli by to olać :roll: a CI mogę obserwować dzięki karcie O2 UK :P

Małe ot, wcześniej podałem błędny CID stacji :P , sorki, teraz powinno być ok, bo to info ze stronki www.poznan.gsm.xg.pl
Ostatnio zmieniony 06 kwie 2010, 12:37 przez rogmaniek, łącznie zmieniany 1 raz.

O2 - We're better, connected!
O2 - See what you can do!
O2 - Together is better!

#397269  autor: Artur051
 05 kwie 2010, 11:19
U mnie w Płocku za to CI zawsze aktualne - muszę jeszcze pochwalić techników - nazwy są zmieniane i to na coraz bardziej dokładne ;)

#397325  autor: Szymon9904
 05 kwie 2010, 17:14
Artur051: w mojej okolicy jest tak samo :mrgreen: .

#397344  autor: tesla
 05 kwie 2010, 19:14
rogmaniek pisze:czyli zapewne jeden sektor tworzą dwie anteny i raczej każda emituje CI?
nie, było już 25 razy w tym temacie że CellInfo jest przypisane do celi a nie do sektora/anteny

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#397448  autor: FABIANO
 06 kwie 2010, 12:07
Jak pisałem przed chwilą na "cell info orange" byłem w Szydłowie. Sprawdzałem też CI Ery jakie mi tam wyświetla. Zauważyłem "Pila" czasem "Stobno". Szkoda że nie spisałem CID-ów i LAC z google maps ale pamiętam że mi się zmieniały więc sygnał był z dwóch a może nawet trzech BTS-ów i był pełny 5/5. Może z Siedliska albo Trzcianki? :?: Pod uwagę treba też brać Piłę albo te Jaraczewo......... :?: :roll:

#397463  autor: rogmaniek
 06 kwie 2010, 12:42
tesla pisze:rogmaniek napisał/a:
czyli zapewne jeden sektor tworzą dwie anteny i raczej każda emituje CI?
nie, było już 25 razy w tym temacie że CellInfo jest przypisane do celi a nie do sektora/anteny
Ok, wiedziałem, że źle napisałem :P sorki, bo przecież czytałem tamtą "dyskusję" :-D

tesla, a tak poważnie, wychodzi na to, że jakby nie patrzeć, raczej pracujesz dla PTC, to może przekaż technikom na Wierzbięcicach, jakby mogli, to niech poprawią to CI z tej celi lub zgłoszą tam gdzie trzeba?! :wink:

Albo jeszcze jedna moja propozycja/uwaga. Może warto byłoby dołożyć anteny GSM/DCS 1800Mhz'ów, jeśli chodzi o konstrukcję (podobno ze specjalnego plastiku, a nie metalu), na ul. Wojska Polskiego 31 (budynek Uniwersytetu Przyrodniczego). Jest tam tylko NodeB, a obserwuję, że PTC już na co najmniej trzech stacjach, gdzie był "pusty" NodeB, "dodała" właśnie BTS w paśmie 1800Mhz'ów. Piszę to tym bardziej, że w "głównym" budynku samej Uczelni telefon loguje się do różnych BTS'ów, a i zasięg nie zawsze jest "maksymalny" ;-) Wiem, jakby co mogę więcej napisać na PW, jak możesz się tą sprawą zainteresować.

O2 - Together is better!

#397682  autor: slawnokia
 07 kwie 2010, 13:56
FABIANO pisze:Brawo Era...jedyny minusik to te braki chwilowe w dużych miastach (czytałem tu o Bielsku Białej,sam też widziałem w Poznaniu)...POZDRAWIAM :-)
I w B-B jak na razie bez zmian.Przez ostatni tydzień CI było tylko z nielicznych stacji.Od wczoraj działa poprawnie. Ciekawostka z miasta Kęty: "Kety - Pn", "Kety - Pd".Nazwy pojawiły się w zeszłym roku.Nie wiem dlaczego są skrócone i nie może byc tak jak np. w Skoczowie:"Skoczow-Poludnie","Skoczow-Polnoc".Nazwy bez problemu w całości mieszczą się na wyświetlaczu.

#397808  autor: Pawrzes
 07 kwie 2010, 23:44
Po mojej krytyce w Warszawie zdarzył się cud :shock: Część nazw została zmieniona na prawidłowe i dokładne :D Należą się brawa dla Technika odpowiedzialnego za te zmiany :) :) :) Oby to był początek procesu naprawy Cell Info tam gdzie jest ono błędne/zdublowane/ogólnikowe :-)

Część zmienionych to: Poprzednia nazwa :arrow: Nowa nazwa

Popieluszki :arrow: Al.Jana Pawla II-L.Rydygiera
Nowolipie :arrow: Al.Jana Pawla II-Dzielna
Andersa-Anielewicza :arrow: Karmelicka-Dzielna
Muranow :arrow: Nowe Miasto
Nowe Miasto-Andersa :arrow: Muranow-gen.W.Andersa
Nowe Miasto-Wyb.Helskie :arrow: Wybrzeze Gdanskie-R.Sanguszki
al.Prymasa Tysiaclecia :arrow: Mlynarska-Obozowa
Swietokrzyska :arrow: Plac Powstancow Warszawy
Woloska :arrow: Sw.A.Boboli-L.Narbutta

Pozdrawiam

#397811  autor: slawnokia
 08 kwie 2010, 00:08
A stało się to po interwencjach w BOA Ery,czy po tym co pisałeś na forum?

#397845  autor: FABIANO
 08 kwie 2010, 10:24
Trudno powiedzieć. Ja kiedyś pisałem do BOA o pewne korekty CI...podałem o jakie zmiany prosze itd. Dodatkowo po jakimś czasie wspomniałem o tym na forum i jeszcze raz podałem CID-y LAC i o jakie zmiany chodzi. I stało się :arrow: w jednej lokalizacji z sektora który był mało dokładny jak i w drugiej lokalizacji moje zmiany cell info o które prosiłem stały się faktem :-) :-) :-).Prócz meili piszcie o zmianach na forum...POZDRAWIAM ;-)

#397970  autor: tesla
 08 kwie 2010, 20:45
Pawrzes pisze:zdarzył się cud
takie rzeczy tylko... :twisted:

Na końcu zdania dajemy kropkę, potem spację i zaczynamy z dużej litery. Proste?

#398153  autor: wodzu177
 09 kwie 2010, 16:58
Około 3 tygodni temu wysłałem maila do Ery w sprawie cell info. Wysłałem do nich wtedy informacje o całkowitym braku cell info na wszystkich nadajnikach, które mają numer LAC 30690(wieluń i okolice) Odpowiedzieli mi wtedy iż problem jest im znany i niebawem powrócą nazwy cell info.

Wysłałem im też drugiego maila w sprawie zmiany nazwy z jednego sektora/celi z nadajnika na ul.Szpitalnej16 w Wieluniu. Zaproponowałem zmianę wyświetlanej nazwy z obecnej nazwy 3 Maja na "Gaszyn-Wieluń" Nazwa zaproponowana przeze mnie jest dużo bardziej dokładna, ponieważ zasięg tego BTSa jest także bardzo dobry na terenie wsi Gaszyn, która znajduje się około 1 km od granicy miasta Wieluń.

Konsultantka odpisała mi że w moim imieniu przekazała tę prośbę do działu technicznego.

Do tej pory nie włączyli z powrotem cell info i nie ma poproszonej zmiany.

Nokia-6610/LG-KG275/Siemens-A52/A57/mitsubishi trium Eclipse i wiele innych prawie muzealnych modeli.

#399030  autor: rogmaniek
 15 kwie 2010, 14:52
rogmaniek pisze:To może, skoro ktoś "tajemniczy" przekazuje prośby/propozycję użytkowników tego forum, do odpowiedniego "działu", też mam prośbę. Stara stacja, CID: 4020 (1,2.3), na ul. Wojska Polskiego 6 ma CI z jednego sektora dość nieaktualne. CI, to: Akademia Rolnicza, z tym, że od ok. dwóch lat, ta Uczelnia oficjalnie nazywa się Uniwersytet Przyrodniczy.
Nio to cuda!!! Nie wiem kiedy nastąpiła zmiana, bo miałem małe "niedogodności" z moja starą Nokią 3510i, gdzie mam kartę O2 z zasięgiem Eruni. "Dobry człowiek" na/z forum wysłuchał mojej prośby i w końcu jest właściwe, zaktualizowane CI, tzn. Uniwersytet Przyrodniczy. Dziś idąc w stronę tej Uczelni zastanawiałem się czy komuś się chciało z PTC zmienić CI z tej celi i jednak stało się.

Jeszcze raz dziękuję osobie, która miała wpływ na przekazanie tej propozycji zmiany CI, a także samą aktualizację :-D I tak jak wspomniałem wewnątrz samej Uczelni tel loguje się do różnych stacji, bo do najbliższej, czyli NodeB nie da rady ;-) Miło jednak widzieć prawidłowy napis, gdy tel jest zalogowany do w/w stacji. Aż chce mi się napisać, że znów nastała Era zmian na same plusy... :mrgreen:

O2 - Together is better!

#399352  autor: FABIANO
 17 kwie 2010, 07:46
Miejscowość Wronki w Wielkopolsce. Z BTS-a o nr CID 4460 a Dokladnie z pierwszego sektora zasięg pokrywa także część gminy Obrzycko. Cell info z tego sektora winien wyglądać następująco "gm.Wronki-gm.Obrzycko" Panie Robercie;)POZDRAWIAM

#399419  autor: Pawrzes
 17 kwie 2010, 13:46
wodziu177, jak bym zmienił to na Wielun-Gaszyn bo to z miasta na wieś jest zasięg ;)

rogmaniek, no to świetnie :)

Dobry człowiek Was czyta i zmiany są dokonywane :D

FABIANO, hm, skoro w Obrzycku jest i tak BTS to chyba raczej nie ma sensu zmieniać, co innego jak w danej gminie nie ma stacji i raczej nigdy nie będzie albo sygnał z niej nie jest dominujący w siedzibie gminy.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Są stacje które retransmitują jedną nazwę albo 2 identyczne naprzemiennie np. w kiedyś zlikwidowanej usłudze Radar/Gdzie jestem można było zobaczyć np. "Bilgoraj, Bilgoraj." i nic więcej... :roll:

Pozdrawiam

#399711  autor: pager
 19 kwie 2010, 10:24
Po jakim czasie mogę się spodziewać CELL INFO ,jeśli stacja została włączona w piątek 16.04?

#399732  autor: FABIANO
 19 kwie 2010, 12:56
Dziwie się że od razu nie odpalili cell info :shock: :roll:

[ Dodano: 2010-04-19, 13:57 ]
Z BTS-a Ery o nr CID 4453 zanik cell info :!: Od około południa................

#399777  autor: Gadulski
 19 kwie 2010, 17:07
pager, obserwujac stacje bazowe Ery i czas uruchomienia Cell Info ciężko jest powiedzieć dokładnie kiedy pojawi się nazwa z lokalizacją na Twoim wyświetlaczu :)
Jednak bądź pewien: wcześniej czy później na pewno się pojawi ;)

FABIANO spokonie, nie ma co panikować ;) Możliwe, że trwaja prace konserwacyjne itp...
Swoja wiedzę zweryfikuj z innym telefonem z kartą Ery. Wierz mi moja 3510i też często nie chce pokazywać Cell Info (mimo że usługę mam prawidłowo włączoną) jednak 6630 i Cell Track weryfikują i okazuje się przeważnie, że Cell Info jednak jest emitowane :)
Pozdrawiam gorąco :)

Obrazek
  • Strona 29 z 99
  • 1
  • 27
  • 28
  • 29
  • 30
  • 31
  • 99
  • 1
  • 27