• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 262 z 1158
  • 1
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 264
  • 1158
 #772871  autor: ciekawy
 26 gru 2014, 02:17
z kim jest powiązany hubb i net net, które startują w przetargu ?

jestem ignorantem - staram się ignorować zaczepki złośliwców,

edit - hubb z Plusem jak dobrze kojarzę adres, net net z Aero2 ?

a gdzie na stronie z linka jest data przetargu ?
 #772944  autor: Spacedust
 26 gru 2014, 19:19
ciekawy pisze:z kim jest powiązany hubb i net net, które startują w przetargu ?

jestem ignorantem - staram się ignorować zaczepki złośliwców,

edit - hubb z Plusem jak dobrze kojarzę adres, net net z Aero2 ?

a gdzie na stronie z linka jest data przetargu ?
"Jak informuje serwis telko. za in Hubb Investments stoi Emitel, a według danych dostępnych w KRS właścicielem spółki NetNet jest natomiast Szymon Ruta, syn Heronima Ruty, partnera biznesowego Zygmunta Solorza-Żaka."

czyli:

1. Orange Polska S.A. = NETWORKS!
2. P4 sp. z o.o. = PLAY
3. Hubb Investments sp. z o.o. = EMITEL
4. T-Mobile Polska S.A. = NETWORKS!
5. Polkomtel sp. z o.o. = PLUS
6. NetNet sp. z o.o. = PLUS

Emitel jest ciekawy: http://wyborcza.biz/biznes/1,100896,138 ... range.html
 #772966  autor: mi80
 26 gru 2014, 20:58
Flash999 pisze:Czy Ty naprawdę zamiast pisać na forum, nie możesz wpisać tego samego chociażby w Google?
Po co, lepiej zrób to za niego. Tak samo jak ws. zdublowanych postów chciał, żebym przysłał mu linki na PW, choć mógł je znaleźć dosłownie dwoma(!) kliknięciami...
Flash999 pisze:Ty
Gość nie uznaje pisania zwrotów typu "ty/cię/twój" z wielkiej litery.

Chwała temu kto dał możliwość ignorowania postów konkretnych użytkowników, niestety nie działa jak ktoś go tutaj cytuje :(.
 #772970  autor: Halset
 26 gru 2014, 21:20
Przecież napisałem wyżej, że to ignorant. Nic nie pomyśli, neta ma tylko do spamowania i do Play.
Za rączkę trzeba go wszędzie prowadzić.
Tyle postów i nadal nie umie również pisać. Zdań nawet z dużej litery nie zaczyna....

@ciekawy
Specjalnie dla Ciebie
http://lmgtfy.com/?q=emitel

"Ważne są chwile, których jeszcze nie znamy"
 #772973  autor: ciekawy
 26 gru 2014, 21:39
mam ignora na agresorów, co bym nie napisał takim zawsze źle,

co do zdublowanych postów to odsyłam do nich, dodałem po zdublowaniu komentarz dlaczego tak się stało - błąd techniczny, a ten dalej jak dziecko pisze o tym samym, jakby się podniecał że wystąpił błąd, a jeśli mu to przeszkadza to mógł mi napisać na pw, że zdublował mi się post, a on zamiast mi o tym napisać skoro tego nie zauważyłem, woli mnie obgadywać,

a teraz zostawiając trolla do tematu,

czyli wynika z tego, że emitel inwestuje w infre, pewnie chciałby kupić NetWorks, ciekawe czy T i O chciałby to sprzedać ?
Ostatnio zmieniony 26 gru 2014, 23:01 przez ciekawy, łącznie zmieniany 4 razy.
 #773004  autor: Spacedust
 26 gru 2014, 23:51
ciekawy pisze:a co konkretnie miałeś na myśli ?

że emitel może sobe kupić cały zasięg każdej sieci ?
To, że może sporo inwestować nawet będąc zupełnie niezależnym operatorem tzw. 5-tym graczem.

"Po pierwsze, patronat państwa nad tym, aby powstały maksymalnie dwie sieci mobilne na częstotliwości 800 MHz o szerokości 15 MHz, a najlepiej jedna sieć dla wszystkich operatorów o szerokości 30 MHz. Dystrybucja częstotliwości 800 MHz nie może też doprowadzić do ich marnowania. Przez zmarnowanie pasma rozumiem np. sytuację, gdy Orange i T-Mobile (które dziś budują wspólną sieć) nabędą pasma po 10 MHz (łącznie 20 MHz) i wybudują jedną sieć 15 MHz, a pozostały blok 5 MHz przeznaczą na inne cele (bez jej współdzielenia). Dzisiejsza dokumentacja aukcyjna oraz odpowiedzi regulatora nie wykluczają takiej sytuacji. Jej konsekwencją jest pozostawienie drugiej sieci z zasobami tylko 10 MHz i w konsekwencji monopol na realizację EAC w obszarach wiejskich dla T-Mobile i Orange."

http://www.rp.pl/artykul/1166141-PO-PC- ... stami.html

oraz

"Orange Polska chciałby zdobyć bloki w pasmach 800 i 2600 MHz. Spodziewamy się przy tym, że wylicytowane ceny będą racjonalne. Mamy wyceny wynikające z przyszłego, biznesowego wykorzystania częstotliwości, przy których kupno ma sens i nie zamierzamy ich przekraczać."

http://www.rp.pl/artykul/1166973-To-byl ... nowej.html
 #773014  autor: ciekawy
 27 gru 2014, 00:19
zgodzę się, że zasięg powinien być tak dobry jak się da, a tymczasem w takim NetWorks są miejsca gdzie nie ma zasięgu, a przed modernizacją był, rzeczywiście takich sytuacji nie powinno być, nieważne czy to miasto czy wieś bo podczas podróży ważne jest, żeby zasięg był cały czas, a nie tylko w największych miastach bo z brakiem zasięgu przestałaby to być telefonia mobilna tylko zaczęłaby być stacjonarna,

co do państwa, które chciałoby dwie sieci to jest to dobry pomysł żeby była konkurencja, tylko jakoś trudno sobie wyobrazić, że emitel mogłoby być drugą siecią, chyba, że emitela kupi Zygmunt to wtedy miałoby to sens z zasięgiem Plusa i firm Zygmunta, tyle, że Zygmunt już jakiś pomysł ma na połączenie zasiegów od dawna,
może narazie jest o tym cicho bo jeszcze jest przed przetargiem,

pewne dojszie do połączenia zasięgów bo opłaty co 10 lat sieci muszą płacić za odnowienie każdego pasma jakie mają, to staje się coraz bardziej kosztowne bo pasm jest coraz więcej, kiedyś było 2G 900 i 1800, teraz jest 3G 2100 i 900, ma być 800 i 2600, jest jeszcze 1G 420-450 Plus i Orange, jeśli wszystko połączą i udostępnią sobie zasięgi to możliwe że koszty spadną i klienci zyskają lepszy zasięg, oby tylko nie kasowali nadajników tylko przenosili je w miejsca gdzie zasięg jest gorszy, to by miało sens
 #773109  autor: Mixiorek
 27 gru 2014, 15:04
Zastanawiam się jeszcze nad jedną rzeczą.
W Play by korzystać z transmisji danych w zasięgu "partnerów" (tmobile, plus, orange) należy włączyć "dane w roamingu". Czy jeżeli korzystamy z umts900 w Networks/ Orange, gdzie wyróżnik to 260-34 też należy włączyć "dane w roamingu"?
Mi transmisja działa bez włączenia tej opcji.

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #773119  autor: Flash999
 27 gru 2014, 15:59
Nie trzeba. Nowe telefony mają zdefiniowany U900 N! jako 260 02 i 260 03, czyli odpowiednio jako T-Mobile i Orange. Problem może występować w starszym oprogramowaniu, które widzi 260 34. Swoje robi też karta SIM, pewnie zostały one zdalnie zaktualizowane przez opa i uznają 260 34 jako macierzystą.

Jako ciekawostkę dodam, że mając kartę RBM obok kresek zasięgu nie widnieje ikona roamingu (a nazwa sieci to zawsze Red Bull MOBILE). Na kartach Play ikona wyświetla się poprawnie. Widać jaką wagę odgrywa karta.

Stacje bazowe w województwie podlaskim
 #773204  autor: ciekawy
 27 gru 2014, 21:53
ja mam na androidzie aktywny roaming danych, on jest domyślnie nieaktywny bp producenci telefonów zakładają że jak roaming to zagraniczny, a w krajowym połączenia są płatne albo bezpłatne normalnie zgodnie z taryfą jaką się ma
 #773209  autor: bed
 27 gru 2014, 22:12
Benjamin Linus pisze:ja w iphonie nie włączam danych w roamingu i net działa w TM lub innej sieci.
roaming danych trzeba włączać tylko w android
W sumie to dobrze, że trzeba włączać. Pomyśl co się dzieje jak ktoś będzie przy granicy innego państwa, telefon przełączy się na zasięg zagranicznej sieci i ktoś nie zauważy, że stracił macierzysty zasięg a tu nagle zacznie ściągać niemałe ilości danych. Trochę niefajna sytuacja. Nie orientowałem się jak to jest w przypadku innych telefonów, ale w mojej Xperii M2 mam możliwość wyboru czy:
a) chcę w ogóle korzystać z roamingu danych
b) tylko krajowego
c) również zagranicznego
 #773218  autor: p2225
 27 gru 2014, 22:54
bed pisze: Nie orientowałem się jak to jest w przypadku innych telefonów, ale w mojej Xperii M2 mam możliwość wyboru czy:
b) tylko krajowego
c) również zagranicznego
mam dokładnie to samo. to pewnie zależy od oprogramowania, a nie telefonu. ja mam android 4.4.2 z tym, że jak przełączę się na roaming krajowy mimo włączonej opcji transmisji danych w roamingu krajowym to wywala mi, że połączenie danych zostało utracone w roamingu mimo, że nie mam nigdy włączonej transmisji danych.

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
 #773320  autor: Benjamin Linus
 28 gru 2014, 14:56
bed pisze:
Benjamin Linus pisze:ja w iphonie nie włączam danych w roamingu i net działa w TM lub innej sieci.
roaming danych trzeba włączać tylko w android
W sumie to dobrze, że trzeba włączać. Pomyśl co się dzieje jak ktoś będzie przy granicy innego państwa, telefon przełączy się na zasięg zagranicznej sieci i ktoś nie zauważy, że stracił macierzysty zasięg a tu nagle zacznie ściągać niemałe ilości danych. Trochę niefajna sytuacja. Nie orientowałem się jak to jest w przypadku innych telefonów, ale w mojej Xperii M2 mam możliwość wyboru czy:
b) tylko krajowego
c) również zagranicznego

ok, ale w Iphonie jest opcja włączenia tr. danych w roamingu.
tylko Iphone inteligentnie ma to zrobione, że rozpoznaje sam czy to roaming krajowy czy zagraniczny. przy krajowym nic nie musisz włączać, przy zagranicznym sam decydujesz.
 #773400  autor: Mixiorek
 28 gru 2014, 19:40
Nikt jeszcze nie zauważył takich cudów?! ;)

http://www.t-mobile-trendy.pl/najlepsza_siec,mapa.html

Kolory o niebo czytelniejsze niż na mapie Orange. Nie wiem czemu ale obszary, które były modernizowane na końcu nadal według mapy nie mają UMTS900...? Coś chyba TMobile nie do końca wyszło z mapą...

https://www.speedtest.net/result/i/3214933873.png
 #773402  autor: p2225
 28 gru 2014, 19:43
Mixiorek pisze:Nie wiem czemu ale obszary, które były modernizowane na końcu nadal według mapy nie mają UMTS900...? Coś chyba TMobile nie do końca wyszło z mapą...
a ja nie wiem czemu obszary, na których nie ma w promieniu 10km żadnego 3G, a nawet ledwo 2G się łapie są zamalowane jako w pełni pokryte 3G
ale mimo to to mapa jest bardzo dobra. w końcu dodali LTE normalnie, a nie jako jpg, choć i tu jeszcze nie wszystkie miejsca z LTE zaznaczyli

5G3600+4CA+QAM256+MIMO4x4:
https://www.speedtest.net/pl/android/9862555658.png
  • Strona 262 z 1158
  • 1
  • 260
  • 261
  • 262
  • 263
  • 264
  • 1158
  • 1
  • 260