Play uruchomił ostatnio stację bazową we wsi Marianów w gm. Nowy Kawęczyn pod Skierniewicami. Wieża własna operatora stanęła niemal tuż obok wieży Orange i jest od niej wyraźnie wyższa. Sama lokalizacja to całkiem ładne przewyższenie terenu. W eterze L800/L1800/L2100, oczywiście działa agregacja 1800+2100+800. Brak L2600 (w końcu to stacja wiejska); GSM ani UMTS nie sprawdzałem.
Nowa stacja likwiduje zasięgową dziurę w samym Nowym Kawęczynie jak i na sporym odcinku DW707 pomiędzy Skierniewicami i Rawą Mazowiecką. Spodziewałem się jednak, że bardziej poprawi sytuację w miejscu zaznaczonym na mapie - przynajmniej w wyżej położonych punktach, tylko, że azymuty sektorów są takie, że dolatuje tam jedynie słabe L800. Tak, wiem, że to już dość daleko (7-10 km), ale patrząc na zasięg Orange z Marianowa - i to z anten zawieszonych niżej od Play-owych - można było liczyć na więcej. Po prostu są miejsca na pograniczu gmin Nowy Kawęczyn i Kowiesy, gdzie wieże z Marianowa zwyczajnie widać. Tyle, że Orange ma sektor dokładnie w tamtą stronę.