• Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
Wszystko, co dotyczy spraw technicznych i działania sieci.
  • Strona 243 z 1158
  • 1
  • 241
  • 242
  • 243
  • 244
  • 245
  • 1158

#750231  autor: bed
 20 wrz 2014, 12:08
Nie chcę rozpoczynać tej dyskusji ponownie, ale zdaje się zajadacz albo inżynier obalili teorię o magicznej zmianie DCS na LTE w nocy - DCS jest po prostu wyłączany w celu oszczędzania energii.

#750237  autor: p2225
 20 wrz 2014, 12:23
bed pisze:Nie chcę rozpoczynać tej dyskusji ponownie, ale zdaje się zajadacz albo inżynier obalili teorię o magicznej zmianie DCS na LTE w nocy - DCS jest po prostu wyłączany w celu oszczędzania energii.
no właśnie. bo jak wytłumaczyć fakt wyłączania DCS w miejscu gdzie nie ma LTE? :)

#750265  autor: inżynier
 20 wrz 2014, 14:05
zwariowany.kurczak pisze:PLAY - stacje mają "nocną zmianę", zamieniają DCS na LTE (15Mhz), GSM* na UMTS900 + UMTS2100.
*ewentualnie zostają strzępy, ale i tak zaraz wywalało do T-mobile/Plus, wiec chyba sobie darowali.
Na temat Playa się nie wypowiadam bo nie wiem jak tam jest, ale ciekawi mnie to, że GSM zamieniają na U2100:) Możesz kolego napisać jak to jest możliwe?:)
zwariowany.kurczak pisze:T-Mobile - również ma ciekawe w nocy - DCS się magicznie zamienia w LTE :), reszta bez zmian.
bed pisze:Nie chcę rozpoczynać tej dyskusji ponownie, ale zdaje się zajadacz albo inżynier obalili teorię o magicznej zmianie DCS na LTE w nocy - DCS jest po prostu wyłączany w celu oszczędzania energii.
Bed, ja to wiem, teraz Ty też to wiesz, inni wiedzą, ale są osoby takie jak zwariowany.kurczak które będą powtarzać te głupoty, że DCS zamienia się na LTE. Takim ludziom nie wytłumaczysz, oni wiedzą najlepiej.

#750267  autor: Flash999
 20 wrz 2014, 14:10
zwariowany.kurczak pisze:Z modernizacji Networks!, wygranym jest Orange, nie musi mieć zapychanej stacji ruchem PLAY, który dźwiga T-Mobile.
T-Mobile, jak i również Orange odczuwają skutki roamingu Play. Radiolinie są wspólne, więc Orange także odczuje spadek wydajności.

Wąski punkt styku Play->T-Mobile to minus Play i zaleta N!, w roamingu niecałe 2 Mb/s, a w sieci macierzystej 25 Mb/s z tej samej stacji. Mają ograniczenia po stronie wymiany ruchu mimo braku sztywnych limitów prędkości.
Szczerze powiedziawszy, to roaming T-Mobile działał lepiej, gdy były sztywne 2 Mb/s.

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#750272  autor: zajadacz
 20 wrz 2014, 14:24
Flash999 pisze:Radiolinie są wspólne, więc Orange także odczuje spadek wydajności.
Radiolinie są tak dobrane, że nie wysycisz. Standardowe minimum w Orange to Huaweiowy odpowiednik XPIC-a, że w jedną stronę masz 2x183 Mbit. 6 nośnych z 3 sektorów (U2100) to w teorii max 378 Mbit, ale nigdy nie ma idealnych warunków radiowych i to się raczej nie zapcha nawet po odpaleniu LTE. Wystarczy popatrzeć, że Plus na stację z LTE, U2100 i U900 daje radiole 183 Mbit/s i daje radę.

Zdjęcia stacji bazowych
Mapa stacji bazowych na podstawie UKE

#750288  autor: myk6414
 20 wrz 2014, 16:01
zajadacz pisze:Wystarczy popatrzeć, że Plus na stację z LTE, U2100 i U900 daje radiole 183 Mbit/s i daje radę.
ciekawe.... u mnie na wsi w godz. szczytu czy lte czy h+dc więcej jak 1-2Mbps nie uciągnie... w weekendy podobnie ( tak do 2-3)

#750303  autor: marcinek243
 20 wrz 2014, 17:00
inżynier pisze:ciekawi mnie to, że GSM zamieniają na U2100:) Możesz kolego napisać jak to jest możliwe?:)
Nic nie zamienia. To dwie osobne częstotliwości które mogą działać na raz. Chyba że chodziło ci o zmiane z g900 na u900. Dotychczas na wąskim 900 w terenach wiejskich dzielili na gsm i umts. Teraz wyłączają g900 na rzecz pełnego u900 i odpalają DCS (g1800).

#750329  autor: Spacedust
 20 wrz 2014, 18:12
Coś nowego w Warszawie: http://bip.warszawa.pl/Menu_przedmiotow ... a_S_A_.htm

[ Dodano: 2014-09-20, 18:15 ]
Flash999 pisze:Wąski punkt styku Play->T-Mobile to minus Play i zaleta N!, w roamingu niecałe 2 Mb/s, a w sieci macierzystej 25 Mb/s z tej samej stacji. Mają ograniczenia po stronie wymiany ruchu mimo braku sztywnych limitów prędkości.
Szczerze powiedziawszy, to roaming T-Mobile działał lepiej, gdy były sztywne 2 Mb/s.
Czasem się zapycha, ale z reguły mam pełne 7/1 Mbps podczas gdy sieć macierzysta np. ledwo daje radę np. 8/4 Mbps.

W roamingu Orange zupełnie nie ma problemów, bo mało kto ma go teraz odblokowanego ;)

Dzisiaj na LTE Playa w Kiekrzu gdzie cała stacja uwaga aż 4-sektorowa full wypas ma ledwo radiolinię 90 Mbps i na 100% brak światłowodu wycisnęła aż 31/18 Mbps ;)

#750387  autor: Mixiorek
 20 wrz 2014, 20:38
W Konstancinie-Jeziornie T-Mobile/ Networks postawił kolejną stację w czasie/ po modernizacji (id: 23418) https://goo.gl/maps/Nxim9
Graty zostały powieszone na istniejącym maszcie Plusa na terenie podstacji energetycznej PGE na ul. Piaseczyńskiej 52. Co ciekawe na tej samej działce i adresie istnieje/ istniał już nadajnik T-Mobile na słupie oświetleniowym. Tyle, że była to jedno sektorowa antena dookólna... zapewne nie można było rozbudować tego nadajnika ze względu na małą nośność słupa.
W nowym miejscu jest pełna stacja trzy sektorowa, z podwójnymi antenami charakterystycznymi dla instalacji T-Mobile/ Networks w Warszawie i okolicy. Anteny zawisły powyżej anten Plusa i chyba nieco wyżej niż wisiały do tej pory na słupie oświetleniowym. Stację obsługuje radiolinia, standardowa dla T-Mobile czyli pozwolenie na 500Mbps.
Jeszcze nie wiem czy stacja już działa i czy będzie działać jako Networks (pewnie na 99% tak). Ciekawe czy zdemontują tą antenę dookólną? ;)

W kolejce czeka jeszcze chyba jedna nowa stacja w okolicy ale póki co nic się nie dzieje.

Natomiast poniżej kolejny test próbki mega mocy LTE Orange w Konstancinie-Jeziornie ze stacji ID 14820 lub 0287. Modem huawei e3276, zasięg 3/5, karta biznesowa:

Obrazek

Jest moc.... ping rewelacja, tylko czemu DL i UL na poziomie dobrego HSPA+ DC i zajebiście daleko od dobrego LTE?!?!

W kwestii konfiguracji UMTS900 w Orange/ Networks nadal dno i dwa metry mułu. EDGE na wyświetlaczu widziany często :cry:

P.s.
Czy ktoś wie czy można w łatwy sposób zastąpić soft orange na modemie huawei e3276?
Ostatnio zmieniony 20 wrz 2014, 22:28 przez Mixiorek, łącznie zmieniany 1 raz.

#750389  autor: Flash999
 20 wrz 2014, 20:46
Spacedust pisze:Czasem się zapycha, ale z reguły mam pełne 7/1 Mbps podczas gdy sieć macierzysta np. ledwo daje radę np. 8/4 Mbps.
A u mnie norma to 3-4 Mb/s, nawet na nieobciążonych stacjach (bywają sytuacje, gdzie nawet o 1 Mb/s ciężko - na przykład wieczorem w weekendy). Tak samo w Augustowie, ułamek możliwości stacji.
Tu test sprzed chwili (Skieblewo - Kolonie Lipsk, -85 dBm, -2/-3 ECNO)
Obrazek

NetWorkS! to nie tylko budowa nowych stacji bazowych, ale także likwidacja nadajników. Orange w ramach N! zlikwidował stację we wsi Straż k. Sokółki.
http://nadajnikilipsk.xaa.pl/?p=707

Stacje bazowe w województwie podlaskim

#750415  autor: Wulo
 20 wrz 2014, 22:25
Zaobserwowałem również uruchomienie UMTS900 w gminie Postomino oraz we wioskach w okolicach Słupska. Włączenie musiało nastąpić jakoś w tym tygodniu. Mówiąc szczerze, to działa to bardzo ładnie, jadąc samochodem, czy będąc w domu siła sygnału utrzymuje się na poziomie -70dB do -89dB.

#750428  autor: pbbablin
 20 wrz 2014, 23:53
Mnie troche wczoraj jedna babka w autobusie trochę zdziwiła. Ja kilka kilometrów od Kiszewa mam problem z internetem na karcie t-mobile przerywa małe prędkości. A ona mówi ze ma LTE od lipca i ładnie jej chodzi. I na mapkach nie ma tego zaznaczonego.

#750439  autor: bed
 21 wrz 2014, 04:34
zwariowany.kurczak pisze:Zamień sobie "+", na "," albo "i"... zwykły skrót myślowy... źle zrozumiałeś..
W takim razie to był bardzo duży skrót myślowy, bo i ja źle zrozumiałem... Poza tym zamiana na przecinek albo spójnik "i" daje ten sam efekt co "plus" użyty przez Ciebie, czyli z tego wynika nic.

Co do całej reszty to najwyraźniej bardziej opłaca się trzymać ludzi na roamingu niż używać DCS do utrzymywania aktywności w nocy dla ludzi "only 2G". Chcesz mieć Play całą dobę - kup słuchawkę z 3G.

PS. U mnie w tym momencie aktywny jest DCS. Szkoda, że nie sprawdziłem przed 4.

#750465  autor: inżynier
 21 wrz 2014, 11:34
zwariowany.kurczak pisze:Przyjmuję Twoje argumenty... Tylko są nie logiczne... Wyłączenie DCS tylko aby oszczędzić trochę energii, kosztem jakości usługi? Przyspieszenie LTE = większa prędkość, bardziej zadowolony Klient = namówi następnego na zakup usługi... Wyłączenie i pozostawienie skrawka pasma odłogiem, to marnotrawstwo...
Może są dla Ciebie nielogiczne ale tak jest. Ja jestem pewien, że DCS nie jest zamieniany na LTE, tylko po prostu "gaszony" w celu oszczędzenia energii.
A możesz mi wyjaśnić skąd w ten pomysł, że DCS przechodzi na LTE? Zmierzyłeś to jakimś analizatorem widma etc czy po prostu wydaje Ci się, że skoro DCS w nocy znika to pewnie przechodzi na LTE, ale to tylko Twoje domysły?

#750609  autor: kaspeed
 21 wrz 2014, 19:21
Orange LTE Bełchatów stacja OŚ Żołnierzy POW blok 11P http://www.speedtest.net/my-result/3776437600 Poziom sygnału 66db...

Abonament orange free 25gb miesięcznie.Modem ZTE 823 słabo widac że stacja obciązona równo...

Dodatkowo na mojej wiosce w końcu mam sygnał LTE z ORANGE z BLOKU 219..:)Na Dolnośląskim. Ale tu muszę testy przeprowadzić kupując sim z LTE albo wymienić moją sim orange free na kartę...( tu nie wiem czy czasem nie będzie obciętej prędkości)
Obecnie poziom sygnału 82db u 2100 z tego nadajnika i prędkość:

http://www.speedtest.net/result/3776875573.png

odbiór wieś obok Grocholic. Bez anteny zewnętrznej modem za oknem:D
 #750678  autor: amigo27
 22 wrz 2014, 09:46
Ja już olałem O bo ciągle jakieś problemy z nimi i postawiłem na kabelek w Konstancinie
Obrazek
Mixiorek pisze:W Konstancinie-Jeziornie T-Mobile/ Networks postawił kolejną stację w czasie/ po modernizacji (id: 23418) https://goo.gl/maps/Nxim9
Graty zostały powieszone na istniejącym maszcie Plusa na terenie podstacji energetycznej PGE na ul. Piaseczyńskiej 52. Co ciekawe na tej samej działce i adresie istnieje/ istniał już nadajnik T-Mobile na słupie oświetleniowym. Tyle, że była to jedno sektorowa antena dookólna... zapewne nie można było rozbudować tego nadajnika ze względu na małą nośność słupa.
W nowym miejscu jest pełna stacja trzy sektorowa, z podwójnymi antenami charakterystycznymi dla instalacji T-Mobile/ Networks w Warszawie i okolicy. Anteny zawisły powyżej anten Plusa i chyba nieco wyżej niż wisiały do tej pory na słupie oświetleniowym. Stację obsługuje radiolinia, standardowa dla T-Mobile czyli pozwolenie na 500Mbps.
Jeszcze nie wiem czy stacja już działa i czy będzie działać jako Networks (pewnie na 99% tak). Ciekawe czy zdemontują tą antenę dookólną? ;)

W kolejce czeka jeszcze chyba jedna nowa stacja w okolicy ale póki co nic się nie dzieje.

Natomiast poniżej kolejny test próbki mega mocy LTE Orange w Konstancinie-Jeziornie ze stacji ID 14820 lub 0287. Modem huawei e3276, zasięg 3/5, karta biznesowa:

[url=http://www.speedtest.net/result/3774919741.png]Obrazek[/URL]

Jest moc.... ping rewelacja, tylko czemu DL i UL na poziomie dobrego HSPA+ DC i zajebiście daleko od dobrego LTE?!?!

W kwestii konfiguracji UMTS900 w Orange/ Networks nadal dno i dwa metry mułu. EDGE na wyświetlaczu widziany często :cry:

P.s.
Czy ktoś wie czy można w łatwy sposób zastąpić soft orange na modemie huawei e3276?

#750681  autor: Mixiorek
 22 wrz 2014, 09:53
Tak działa osławiony UMTS900 na terenie Konstancina-Jeziorny. Jak już zostanie zrobiony HO przez EDGE....

Obrazek

Teoretyczne 21Mbps włóżmy między bajki. Pasmo jest jeszcze dzielone między dwie sieci. Nawet chyba konsultanci mówią o średnich prędkościach rzędu 2-4Mbps w DL.

[ Dodano: 2014-09-22, 09:58 ]
amigo27 pisze:Ja już olałem O bo ciągle jakieś problemy z nimi i postawiłem na kabelek w Konstancinie
Konkretne wartości ;) ping kosmos. Czyżby światłowód? To jest oferta KNC? Zdradzisz jakie ceny itp?
 #750685  autor: amigo27
 22 wrz 2014, 10:12
Tak to jest światłowód z "Mazowieckich sieci światłowodowych" co do ceny nie mogę napisać
Mixiorek pisze:Tak działa osławiony UMTS900 na terenie Konstancina-Jeziorny. Jak już zostanie zrobiony HO przez EDGE....

Obrazek

Teoretyczne 21Mbps włóżmy między bajki. Pasmo jest jeszcze dzielone między dwie sieci. Nawet chyba konsultanci mówią o średnich prędkościach rzędu 2-4Mbps w DL.

[ Dodano: 2014-09-22, 09:58 ]
amigo27 pisze:Ja już olałem O bo ciągle jakieś problemy z nimi i postawiłem na kabelek w Konstancinie
Konkretne wartości ;) ping kosmos. Czyżby światłowód? To jest oferta KNC? Zdradzisz jakie ceny itp?
 #750694  autor: Mixiorek
 22 wrz 2014, 11:28
amigo27 pisze:Tak to jest światłowód z "Mazowieckich sieci światłowodowych"
Szkoda, że Plus i Orange/ T-Mobile/ Networks nie chcą się wpiąć w ich łącza z nadajnikami na słupie energetycznym obok myjni. Odpadły by radiolinie i może jakościowo by wszyscy zyskali.

#750705  autor: Spacedust
 22 wrz 2014, 12:22
[quote="Mixiorek"]Tak działa osławiony UMTS900 na terenie Konstancina-Jeziorny. Jak już zostanie zrobiony HO przez EDGE....

Obrazek

Moje wczorajsze testy o 1-szej w nocy w roamingu krajowym Play w najnowszej Formule na kartę:

UMTS2100 (DC-HSPA+) T-Mobile (Play)

Obrazek

UMTS900 (HSPA+) T-Mobile (Play)

Obrazek

Dla porównania UMTS2100 (DC-HSPA+) Plus (Play)

Obrazek

[ Dodano: 2014-09-22, 15:21 ]
W ciągu dnia wygląda to tak - ta sama stacja ze światłowodem Orange, poczekam aż mi odblokują zasięg Orange na karcie PLAY to sobie porównamy:

na karcie PLAY

Obrazek UMTS 900 T-Mobile (Play)
Obrazek UMTS 2100 T-Mobile (Play)

na karcie Orange

Obrazek UMTS 900 Orange
Obrazek UMTS 2100 Orange
Obrazek LTE Orange

[ Dodano: 2014-09-22, 15:30 ]
Ciekawostka - na kościele na Os. Rusa w Poznaniu wisiały od zawsze dwie radiolinie 20x2 Mbps, a w ostatnim spisie zniknęły. Minęły już dwa tygodnie, a radiolinie nadal sobie wiszą w najlepsze, więc albo nie spieszy im się z demontażem albo lecą na lewo ;)
  • Strona 243 z 1158
  • 1
  • 241
  • 242
  • 243
  • 244
  • 245
  • 1158
  • 1
  • 241
  • 242
  • 243